Transcriptul emisiunii de la TVR1

Editia speciala a emisiunii “De la est la vest”

de la Televiziunea Romana (TVR1)

Sambata 4 aprilie 2009, ora 18.30

Moderator: Bogdan Chirieac

Invitati: Betsy Myers, directorul executiv al Campaniei electorale a lui Barack Obama si Principele Radu al Romaniei

betsy-myers-prince-radu-3.jpg

Bogdan Chirieac: Bună seara, stimaţi telespectatori şi bine aţi venit la o ediţie specială „De la Est la Vest”. Avem nişte oameni cu totul deosebiţi în această seară. Sperăm să vă intre în casă şi poate şi în suflete. O am alături de mine pe directorul executiv al campaniei electorale a preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama. S-o salutăm pe doamna Betsy Myers, o învingătoare. Bine aţi venit la emisiunea noastră, doamnă Myers.

Betsy Myers: Mă bucur să fiu aici.

Bogdan Chirieac: Şi, atenţie, pe Alteţa sa regală principele Radu. Bună seară, Alteţa voastră, bine aţi revenit în emisiunea „De la Est la Vest”.

Principele Radu: Bine v-am regăsit.

Bogdan Chirieac: Doamna Myers, sunteţi absolventă de Harvard, sunteţi o persoană care a reuşit imposibilul, care e pe cale să schimbe istoria sau, în orice caz, s-o rescrie, dacă vreţi, odată cu victoria lui Barack Obama la care aţi contribuit în mod esenţial. De ce vă aflaţi astăzi în România şi cu ce ocazie împreună cu Alteţa sa regală principele Radu?

betsy-myers-prince-radu-2.jpg

Betsy Myers: Mă aflu aici la invitaţia cuplului regal. Ei sunt foarte curioşi privitor la lecţiile învăţate în timpul campaniei Obama, o campanie istorică, după cum ştiţi. Am făcut multe lucruri altfel decât anterior, am mobilizat mii şi mii de oameni în toată ţara şi care nici nu fuseseră niciodată implicaţi în politică, foarte mulţi oameni au ieşit la vot, care nu mai votaseră până atunci. Adică, preşedintele Obama a atins inimile poporului american într-un fel care era nou. A fost o campanie făcută într-un mod cu totul nou şi Alteţa Sa Regală a fost foarte curios, este un om care doreşte să înveţe şi ca lider. Sigur, o caracteristică foarte importantă a unui lider este să încerce să afle ce au făcut alţi lideri, ce a mers, ce n-a mers, şi curiozitatea dânsului a dus la invitaţia ca eu să-i vizitez la Palatul Regal în acest week-end.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, doamna Myers vorbeşte despre „a new leadership”, o nouă conducere. Simţiţi că este nevoie de aşa ceva şi în mica noastră Românie?

Principele Radu: Da. Cred că a venit un moment aproape biologic, nu politic, al României, să respire democraţie şi libertate pentru că, dacă facem o socoteală că, în acest moment, sunt 19 ani de când dictatura comunistă a căzut, este exact vârsta la care tinerii au voie să voteze, 18 ani în sus înseamnă vârsta în care un cetăţean poate să-şi exprime dreptul de vot. Deci, pe cale de consecinţă, anul acesta, atât în alegerile din vară, cele pentru Parlamentul European, cât şi cele prezidenţiale, o nouă generaţie de sute de mii de oameni tineri, singurii care nu au fost, în societatea românească, atinşi de perioada dificil de înţeles pentru cineva venit din afară, de 40 de ani de comunism, vor fi în sfârşit liberi să-şi aleagă liderii şi, dacă Statele Unite care este o ţară cu răspunderi pe glob cum nu are nimeni altcineva, a reuşit să facă această performanţă extraordinară, făcându-i pe oameni să creadă că speranţa, iubirea, încrederea, curajul, pot să aibă un cuvânt în lumea de astăzi, atunci sigur şi ţara noastră, la dimensiunile şi la importanţa ei, poate să o facă.

Bogdan Chirieac: Doamna Betsy Myers, repet, directorul executiv al campaniei electorale a domnului Barack Obama, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, spunea că dumneavoastră vreţi să ascultaţi sau vă place să ascultaţi. O veţi asculta şi pe doamna Betsy Myers?

Principele Radu: Bineînţeles. Întâi şi întâi, sunt ca orice român, un om mândru, şi faptul că ea a venit de la 6.000 de kilometri, aici, ca să ne vorbească despre viitor, încredere şi un nou leadership, înseamnă un omagiu pe care îl aduce ţării mele. Dacă putem să oferim oamenilor 50 de minute din acest extraordinar parcurs pe care l-au făcut America şi candidatul său, e mare lucru. Da, cred că un lider are, întâi şi întâi, datoria să asculte, adică exact ceea ce nu se întâmplă în societatea românească. Societatea românească, prin liderii ei, a îngustat totul la aranjamente politice şi acest fel de leadership nu face bine nimănui, nici organismului uman, nici organismului mare – care este 22 de milioane de oameni cu suflete, şi cu minţi, şi cu inimi, şi cu viitor, şi cu speranţă.

Bogdan Chirieac: Haideţi să vedem cum a început povestea lui Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, primul african american care este la Casa Albă, în acest moment, o campanie care a pornit de foarte de jos, nu, doamna Myers, şi a ajuns până sus, la Casa Albă. Cum a fost posibil?

Betsy Myers: A fost, într-adevăr, o campanie care a pornit foarte de jos. Preşedintele Obama este el însuşi un organizator; de acolo vine şi pasiunea şi faptul că înţelege modul în care funcţionează politica la nivel local şi, din cauză că a fost un organizator, a dorit ca campania noastră să fie una care să includă pe toată lumea. De multe ori, în politică, există o mentalitate că voi trebuie să veniţi la noi, la noi liderii politici. De fapt, preşedintele Obama a zis nu, facem invers, mergem noi la voi, astfel încât să li se dea o voce, o posibilitate, de a se exprima şi de a participa la democraţie oamenilor din Statele Unite, cum spunea şi domnul… Aşadar campania a implicat oamenii şi în oraşele lor, respective, de reşedinţă, cu birouri locale, da, la care oamenii se puteau duce fizic să vorbească acolo, plus o campanie foarte robustă pe Internet. Oamenii puteau să intre pur şi simplu pe Internet, să afle informaţii, să găzduiască evenimente în oraşul lor, să meargă la evenimente din zona lor de reşedinţă, adică a fost o chestie pe care am denumit-o “liderul din mine”. Barack Obama a putut spune ‘dumneavoastră sunteţi, cu toţii, oameni care au un rol de jucat, vocea dumneavoastră contează’ şi am creat şi infrastructura ca să permitem oamenilor să participe.

Bogdan Chirieac: Cât a durat campania electorală a preşedintelui Obama?

Betsy Myers: E incredibil, dar campania prezidenţială, în mod normal, în Statele Unite durează cam doi ani, mult, mult prea mult, însă preşedintele şi-a declarat intenţia de a candida la mijlocul lui ianuarie 2007 şi după aceea a fost ales în noiembrie, 4 noiembrie…

Bogdan Chirieac: … 2008.

Betsy Myers: … 2008, deci nici doi ani, şi dacă faci o comparaţie între campania preşedintelui Obama şi cea a preşedintelui Clinton, de exemplu, între ’91-’92, pot să spun că am depăşit cu aproape un an. În toamna lui ’91; îşi pregătea personalul – preşedintele, personalul de campanie, iar noi lucram deja de un an la un asemenea moment. Aşadar, o campanie de genul acesta este mult mai îndelungată şi mult mai scumpă decât era pe vremuri.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, este campanie electorală de doi ani de zile în Statele Unite şi cu un cost total de peste un miliard de dolari.

Principele Radu: Da, dar o ţară care are 50 de state, dintre care unul singur, California, este mai mare o dată şi jumătate cât România. Un lider al unui continent, pentru că asta este, de fapt, adunarea aceasta de state unite ale Americii, sunt un fel de continent – are nevoie, dacă este aşa cum este preşedintele Obama, – să meargă să vorbească tuturor. Omul acesta, într-un stat relativ mic, a mers la începutul campaniei în cele 91 de judeţe, în fiecare dintre ele şi a vorbit oamenilor, pentru că a considerat că arta comunicării, darul de a te înţelege cu celălalt şi de a-i transmite ceea ce tu crezi, – dacă ai ceva în care să crezi, aici este o mare diferenţă faţă de liderii europeni – trebuie comunicat, iar pentru mine cel mai mare dar pe care doamna Myers mi l-a făcut astăzi venind în ţara mea este acela că, poate acum, în aceste minute, să se adreseze tinerilor, liceenilor, cărora le-am spus de fiecare dată în aceşti opt ani, de când umblu prin şcolile lor, despre acelea şi lucruri, despre importanţa de a crede în celălalt, despre importanţa de a înţelege lumea în care trăieşti, de a comunica, de a avea dorinţa de-a fi tu însuţi liderul propriei tale comunităţi, că tu reprezinţi ceva, tu, acum, în acest moment poţi face ceva. Cei care mă ascultă, de 17, 18, 16 ani ştiu ce vreau să spun, iar eu nu aş fi avut posibilitatea să aduc pe cineva de asemenea importanţă şi de asemenea expertiză în fiecare sală de clasă în parte. Eu mă simt fericit că tânăra generaţie, care este de fapt singura care contează, în acest an ei sunt, e anul lor, e anul în care ei pot să îşi exprime părerea despre cum vor să arate România. România, nu ştie doamna Myers cum trebuie să arate România, nici dumneavoastră, nici eu. O ştiu ei, şi sunt fericit că, de fapt, ea le dă acum un fel de lecţie deschisă de leadership.

Bogdan Chirieac: În România se manifestă mult dezgust pentru politică, mult. Acest lucru se manifestă în primul rând la tineri, tinerii despre care vorbea Alteţa Sa. Poate ne-a şi dezamăgit foarte mult clasa politică în aceşti ultimi 20 de ani, înainte nu se pune problema. Care este situaţia în Statele Unite?

Betsy Myers: În 2005-2006, una din conversaţiile de la Universitatea Harvard – Yale este despre ce vorbeaţi şi dumneavoastră, că pe tinerii din Statele Unite, care erau dezgustaţi de politică, îi interesa orice altceva în afară de a se implica în campanie, cum să ajungem să îi implicăm, ş.a.m.d. şi dintr-o dată a apărut Barack Obama pe scenă şi ceea ce a fost incredibil la energiile acestea de care s-a folosit el a fost, într-adevăr, energia acestor tineri, care nu fuseseră niciodată angajaţi la acest nivel în aşa ceva şi ei, într-adevăr, au făcut o diferenţă semnificativă, şi acesta este mesajul pe care îl transmit şi tinerilor din România: chiar puteţi face o diferenţă enormă, fiindcă eu am fost prin toată ţara. Nu a fost nici un eveniment la care să nu mă duc, la care să nu fi venit cineva la mine, o mamă, un tată, un bunic, o bunică, să îmi spună: tânărul din casa mea, nepoata, nepotul, fiul, fiica, de 10 ani sau de 12 ani sau de 25, ş.a.m.d., este cel care m-a convinsă îl votez pe Obama. Îmi aduc aminte foarte bine un eveniment din New Hampshire, tot aşa, a venit o fată de 15 ani… elevă de liceu, în fiecare week-end venea la biroul acela de campanie şi a spus: „Vă rog, trebuie să îl votaţi pe Obama pentru că votaţi pentru viitorul meu” şi, cu pasiunea pe care o avea, vreau să vă spun că m-a atins, m-a mişcat şi a convins foarte mulţi oameni din sala aceea, care erau cu 10, 20, 30 de ani mai în vârstă decât ea. Când eşti tânără şi ai dreptul de vot, aceea este ocazia ta de a alege nişte candidaţi care susţin ceva care te interesează pe tine. Că este vorba de mai mulţi bani pentru educaţie sau pentru forţa de muncă sau, nu ştiu, lucruri care te interesează pe tine ca tânăr, atunci ai o voce, că, în fond, despre asta este vorba în democraţie, şi întregul mesaj al lui Obama acesta a fost: tânăr, bătrân, indiferent de ce culoare şi religie, toată lumea are o voce, şi participarea ta la acest sistem contează.

Bogdan Chirieac: Doamnă Myers, cu ce i-a convins Barack Obama pe tineri să îl voteze şi ceilalţi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite au fost personalităţi foarte puternice. John Mc Cain întruchipa mândria şi orgoliul Americii, era un luptător, un soldat, luptase pentru America. Deci, ce a avut în plus Barack Obama?

Betsy Myers: Cred că a adus câteva lucruri. În primul rând, cine era el, ca lider, personalitatea sa dacă vreţi? El a intrat în această arenă fiind autentic, confortabil în pielea proprie. Ştiu o grămadă de oameni care nu încearcă să fie altceva decât ceea ce sunt. El, din ziua întâi, din ziua zero, a spus: „Eu ăsta sunt, uite, asta vreau să fac ca să fac ca ţara asta să fie mai bună, nu am de gând să mă schimb cum bate vântul sau cum sunt influenţele politice, ce vedeţi este ceea ce o să căpătaţi”. A fost foarte confortabil din punctul ăsta de vedere. De asemenea, este un foarte bun comunicator, a ştiut să inspire oamenii, să îşi transmită viziunea despre ceea ce vedea pentru viitor, şi îngrijirile de sănătate pentru toată lumea, şi un sistem mai bun de învăţământ, şi că învăţământul este un drept fundamental, de altfel, că toată lumea trebuie să aibă acces la el. Criza energetică, criza economică, războiul din Irak, a fost foarte clar privitor la ceea ce are de gând să facă, şi a continuat sa asculte, a fost prin toată ţara, aşa cum a menţionat şi Alteţa Sa Regală – a ascultat pe toată lumea şi a spus: „Nu ştiu tot, am să învăţ de la voi şi împreună o să schimbăm ţara asta”. O foarte mare parte din succesul acesta, de la bun început şi până acum a fost că a zis, „nu e vorba despre mine, este despre noi”. Pentru tinerii care nu fuseseră niciodată implicaţi în aşa ceva, să aibă un om care este el însuşi, tânăr şi cu care poţi să relaţionezi, să se lupte pentru lucruri care îi interesau pe ei, şi posibilitatea de a participa a fost extraordinară. Această campanie, de la nivelul cel mai de jos, şi pe internet, ş.a.m.d., a jucat un rol extraordinar.

Bogdan Chirieac: Intenţionaţi să candidaţi la Preşedinţia României?

Principele Radu: Mă gândesc foarte serios la asta, dar ceva mai important de atât cred că rezidă în faptul că România trebuie să-şi clarifice, o dată pentru întotdeauna, ce fel de rol atribuie acestui fel de lider, pentru că, ascultând-o pe doamna Myers, am înţeles că diferenţele între noi şi Statele Unite sunt foarte mari. Când spun noi, mă refer la Europa întreagă. Niciodată democraţiile noastre nu vor semăna până la identitate, nici nu trebuie. Lumea transatlantică a fost valoroasă şi puternică atunci când a fost complementară şi s-a înţeles şi a creat armonie. Ei, bine, există însă ceva comun în leadership-ul statal al tuturor acestor ţări, şi anume faptul că omul care stă acolo sus trebuie, în afară de abilităţile de conducător, să fie şi un om pe care să-l crezi şi pe care să-l respecţi. Mai devreme, îmi spunea o anecdotă legată de funeraliile preşedintelui Franklin Roosevelt, pe care regele Mihai l-a cunoscut personal. La funeralii, un american simplu plângea şi cineva s-a apropiat de el şi i-a spus: „De ce plângi? L-ai cunoscut personal pe preşedintele Roosevelt?” La care americanul a spus: „Nu, nu l-am cunoscut personal, dar el mă ştia pe mine”.

Bogdan Chirieac: Este interesantă parabola pe care o faceţi. În acelaşi timp, vreau să vă întreb următorul lucru. În cazul în care aţi reflecta şi aţi decide să candidaţi, tinerii din România nu sunt interesaţi de politică. Din această cauză, am întrebat-o pe doamna Betsy Myers, dintr-o o mie de motive, pe care le cunoaştem şi de care suntem responsabili, inclusiv educaţia precară din şcolile româneşti în acest moment. Cum credeţi, în cazul în care vă veţi decide să candidaţi la Preşedinţia României, cum credeţi că aţi putea să vă atrageţi, exact ceea ce spuneaţi adineaori, pe cei care ştiu cum trebuie să arate România peste 20 de ani?

Principele Radu: Constituţia României, îi vorbeam doamnei Myers despre asta mai devreme, este o Constituţie care stipulează limpede separarea puterilor în stat. Ea vorbeşte despre rolul şefului statului ca despre un om care reprezintă statul şi, deşi această Constituţie a suferit modificări şi probabil că va mai suferi, nefiind o Constituţie nici pe de parte perfectă, este, totuşi, un material care, dacă este respectat aşa cum e, nu e rău deloc. Deja faptul de a-l respecta înseamnă ceva şi acest fapt trebuie câştigat, el nu există încă. Or, eu cred că vulnerabilitatea ţării noastre nu stă în faptul că nu este suficientă democraţie sau libertate, dimpotrivă, cred că politica a făcut paşi foarte mari şi că, din multe puncte de vedere, s-a perfecţionat mult peste aşteptările pe care le-am avut noi. În 20 de ani, politica nu a pierdut vremea în România, nici sistemul democratic nu a rămas neschimbat, nici libertăţile de dorit nu au rămas în urmă. Ceea ce a rămas în urmă a fost establishment-ul, sistemul administrativ, mănunchiul de instituţii care servesc ţara şi idealurile ei. Acolo este marea problemă. Dacă politica se va restrânge la aria pe care i-o dă sistemul constituţional şi democraţia sistemului transatlantic, atunci va fi bine, pentru că există o arenă legislativă pentru politică, există un spectru guvernamental, care asigură partea administrativă a politicii, ceea ce numim cu toţii în lumea euroatlantică executivul, guvernarea, dar mai există anumite valori pe care statalitatea le reprezintă şi care nu ţin atât de mult de politică, cât ţin de idealurile acestea pentru care primul african american din istoria lumii a reuşit să ocupe postul al Casa Albă. El nu le-a vorbit oamenilor despre abilitate, despre şmecherie, despre dedesubturi, despre cum să faci să-i dai celuilalt în cap, nu le-a spus oamenilor cum să meargă pe calea scurtă ca să înfigă cuţitul la spate mai frumos şi mai uşor, nu a vorbit oamenilor, aşa cum fac mulţi lideri europeni, din păcate, – vreau să subliniez, europeni, nu români – despre faptul că sumumul calităţilor politice este acela de a manipula, de a ajunge mai devreme decât celălalt, de a fi abil, de a fi …

Bogdan Chirieac: Dar nu aşa se obţine victoria în Europa şi în România, Alteţa voastră?

Principele Radu: Nu se ştie. Eu ştiu un om care a stat 60 de ani în faţa unei uşi închise şi care, în momentul în care s-a deschis, l-a găsit tot cu zâmbetul pe buze. Acesta este regele Mihai şi, la 87 de ani, acest om, fără nicio putere politică, reprezintă un înalt standard moral în România. Există o ţară, Africa de Sud, care a ales un lider moral preşedinte, pe Mandela. Există o altă ţară, Republica Cehă, care a ales un dramaturg în fruntea ei, pentru că a vrut să scape de ruşine, să se lepede de umilinţă.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, faceţi parte din Casa regală, formula de adresa este „Alteţa voastră”, chiar şi în această emisiune. Ar trebui să susţineţi monarhia, nu republica.

Principele Radu: Aşa este, numai că există momente în istorie când este mai importantă ţara decât familia.

Bogdan Chirieac: Şi în acest moment, dumneavoastră susţineţi republica?

Principele Radu: Susţin că ţara e mai importantă decât familia, a spus-o, de altfel, regele. La 10 mai 2007, la o aniversare complet monarhică, fiindcă 10 mai este Ziua Regalităţii, el nu a vorbit despre monarhie, a vorbit despre o limpezire a cadrului constituţional, care să dea României instituţii complementare, limpezi şi neechivoce. A spus-o el.

Bogdan Chirieac: Într-o asemenea decizie, ţara este mai importantă, dar şi familia trebuie să fie alături.

Principele Radu: Da, aşa este.

Bogdan Chirieac: Credeţi că în cazul în care veţi decide să candidaţi la preşedinţie, maiestăţile lor vor fi alături de Alteţa voastră?

Principele Radu: Acest lucru nu pot să-l spun eu, or să-l spună ei, dacă vor ajunge la această concluzie. Nu pot să vorbesc în numele lui, aici nu e vorba… Ştiţi, există şi instituţii, doamna Myers, care nu răspund standardelor democraţiei. Academia Română, Biserica, Casa regală sunt instituţii ale ierarhiei morale. Ele nu răspund votului şi când eşti membru al familiei regale, trebuie să asculţi ce spune şeful casei.

Bogdan Chirieac: Am vorbit un pic despre felul în care se naşte un nou lider. Haideţi să vedem cum acţionează un nou lider. Preşedintele american, Barack Obama, se află de 70 de zile, practic, in the office, în Biroul Oval al Casei Albe.

Betsy Myers: 75 de zile.

Bogdan Chirieac: 75 de zile.

Betsy Myers: 75 de zile, cam aşa în acest moment.

Bogdan Chirieac: Cum evoluează lucrurile, cu toţii ne uităm acum la America, nu, din cauza crizei economice şi financiare cumplite, care şi-a făcut apariţia şi în România, la 10.000 de km distanţă.

Betsy Myers: Dacă ne gândim în ce s-a băgat ca preşedinte şi cum era situaţia când a început să candideze şi în ce a ajuns, până la urmă, pe 20 ianuarie 2009, cred că este mult mai mult decât se aşteptase el vreodată. 75 şi ceva de zile în funcţia aceasta şi în alcătuirea Cabinetului acum şi verificarea a ceea ce se întâmplă în realitate, de fapt, şi care e situaţia cu deficitul bugetar, ce i-a fost lăsat în urmă de Administraţia Bush, toate problemele cu sănătatea, cu energia, cu învăţământul, cu Afganistanul, cu Irakul, cred că a făcut o treabă extraordinară, pentru că a luat taurul de coarne. S-a străduit să facă schimbări şi, aşa cum ziceam mai devreme, interesant că nu am avut niciodată plângeri că un lider vrea să facă prea mult. Deci, ăsta e un lucru pe care trebuie să-l subliniez. A promis nişte lucruri în campanie, a zis „mă duc acolo şi mă lupt pentru voi în fiecare zi şi am să mă confrunt cu lucrurile astea, problemele astea mari” şi exact asta face. Primul lucru a fost pachetul acela de stimul, o lege foarte dificil de trecut prin Congres. Nu a fost tot ce vroia el acolo, în lege, dar măcar a fost ceva, totuşi, eficient ca să stimuleze economia şi e convins că va ieşi mult mai mult bine decât rău şi că trebuie să ne mişcăm, trebuie să facem progrese, să evoluăm, să facem ceva, iar acum se străduieşte să obţină votarea bugetului, primul buget al său ca preşedinte, încercând, în acelaşi timp, să lucreze pe partea sectorului de sănătate. Eu consider că toate astea sunt legate între ele. Dacă ai o economie proastă, celelalte programe ale ţării bineînţeles că vor fi afectate şi totul va avea un impact asupra bugetului şi, deci, nu poţi să pui nimic în fundal. Eu îmi scot pălăria în faţa lui. În acelaşi timp, muncind foarte-foarte tare, continuă să rămână calm şi continuă să spună tuturor adevărul despre punctul în care ne aflăm şi ce nevoi sunt pentru ţară.

Bogdan Chirieac: Fosta administraţie republicană a preşedintelui Bush a avut o relaţie preferenţială cu România. În 2002, preşedintele Bush a invitat România în NATO, în 2004, România a fost admisă în NATO. În 2008, preşedintele Bush a vizitat din nou România, prima dată s-a întâmplat în 2002, în noiembrie. În aprilie 2008, anul trecut, preşedintele Bush a fost la Bucureşti şi la Constanţa cu ocazia Summit-ului NATO. Care credeţi că va fi atitudinea preşedintelui Barack Obama vizavi de România?

Betsy Myers: Din prima zi, Barack Obama a spus că una din principalele priorităţi ale administraţiei sale va fi să aibă relaţii bune cu toate ţările, din toată lumea, chiar şi în locuri cum e Iranul, cu care n-avem relaţii bune, dar se va strădui, a promis dânsul, să avem conversaţii diplomatice şi, bineînţeles, acelaşi lucru şi cu România. În aceste 75 de zile încă n-a ajuns şi aici, sigur, dar sunt sigură că va continua să aibă aceste discuţii şi relaţii cu România.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, dacă preşedintele Obama are o deschidere faţă de România sau continuă deschiderea faţă de România, cum credeţi că un nou leadership în România ar putea ajuta la îmbunătăţirea imaginii ţării noastre în America şi în Europa?

Principele Radu: Mai întâi, făcând ceea ce s-a făcut extraordinar de puţin, şi anume încercând să ai o imagine de vreun fel, pentru că România este foarte mult rămasă în urmă la capitolul prezenţă pe plan european şi mondial. Nu s-a făcut şi din lipsa fondurilor, şi din lipsa structurilor, şi chiar şi din lipsa timpului, pentru că o ţară ocupată să dea examene, aşa cum aţi precizat mai devreme, e o ţară care nu are timp să le facă pe toate. Este foarte adevărat că România a avut o relaţie privilegiată cu Statele Unite, dar România a avut o relaţie privilegiată cu Statele Unite în ultimii 120 de ani. Este o confuzie şi o inexactitate să spui că România are relaţii privilegiate cu Statele Unite de câţiva ani încoace. Ţara aceasta a avut o deschidere prooccidentală şi o relaţie privilegiată încă din vremea regelui Carol I, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi trecând prin tot secolul al XX-lea, inclusiv în perioada mai puţin fericită a dictaturii comuniste.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, au fost perioade de îngheţ în relaţiile bilaterale.

Principele Radu: Au fost…

Bogdan Chirieac: … chiar şi de curând au fost, după anii ’90…

Principele Radu: …dar e una din ţările europene care a păstrat în acest ultim secol o poziţie, în general, privilegiată cu Statele Unite şi o poziţie deschisă. De altfel, opinia publică românească este o opinie publică favorabilă Statelor Unite şi mai ales visului american. Îmi aduc aminte, când eram noi elevi şi studenţi, existau două cuvinte care erau sinonime în idealurile noastre cu libertatea – Republica Federală Germania şi America, şi acest lucru nu e ceva care se poate uita uşor. În plus, nu găsesc că este meritul unei administraţii anume de a fi binevoitoare sau deschisă către Statele Unite, cred că este o chestiune de minim bun-simţ şi de ABC al politicii externe să încerci să faci o punte de legătură între tineri şi ţara care reprezintă atât de mult în lume.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, în mod constant aţi vizitat numeroase localităţi din România, de mulţi ani. În ultimii ani aţi constatat o creştere a unui sentiment antiamerican în România?

Principele Radu: Nu. Absolut deloc. Este, cred, o prejudecată sau un lucru fals, aşa cum sunt multe alte lucruri false la nivel central românesc. Bucureştiul şi, în general, leadership-ul central al României are o privire destul de deformată legată de corpul ţării, de regiuni, de judeţe, de comunităţi locale.

Bogdan Chirieac: De ce credeţi că au o privire deformată?

Principele Radu: Pentru că sunt două lumi diferite, care sunt rupte între ele…

Bogdan Chirieac: … păi şi ei, liderii actuali ai României circulă mult prin ţară, nu doar prin străinătate.

Principele Radu: Puţin circulă prin ţară.

Bogdan Chirieac: Păi, fiindcă cei care sunt la putere au probleme administrative curente.

Principele Radu: Adevărat.

Bogdan Chirieac: Cei care sunt în opoziţie circulă mai mult.

Principele Radu: Da. Aici este vorba şi despre felul în care îţi planifici lucrurile, pentru că noi suntem singura, dacă îmi permiteţi, instituţie din ţară, dacă nu îndrăznesc să spun prea mult, care a construit cu SUA un proiect cu totul unic, nu numai în România, ci şi în tot sud-estul Europei. Suntem cei care am iniţiat în 1926 ceea ce numim „a friendship tour”, „turneul prieteniei”. El a fost făcut prima dată de Regina Maria a României, care în ’26 a mers în câteva din statele SUA, scoţând mulţimi de sute de mii de oameni în stradă şi spunându-le: „Investitori americani, veniţi şi investiţi în ţara noastră!” A fost ceva cu totul avangardist pentru momentul european politic, care era plin de bărbaţi, o femeie în momentul acela nu avea ce căuta în viaţa publică şi mai ales de la o femeie care venea dintr-un colţ al Europei necunoscut Statelor Unite. Am reluat acest lucru în 2006 şi cu principesa împreună, am început să facem acest turneu al prieteniei, iar ambiţia noastră este să mergem în fiecare stat din SUA, câte o săptămână, în fiecare orăşel şi oraş din aceste state, în universităţi, administraţii locale, camere de comerţ şi în mass-media locale, pentru a pune pe harta SUA România. Acelaşi lucru poţi să îl faci şi în Europa, ducându-te în ţările mari europene, în regiuni şi încercând să faci ceea ce ar trebui făcut şi înăuntrul ţării, în comunităţile locale, adică mers aşa, în fiecare săptămână, nu numai în campanie electorală, ci mers şi încercat de ridicat moralul comunităţilor locale. Dna Myers le spunea tinerilor: „Fiţi fiecare dintre voi un lider, fiecare dintre voi puteţi conduce ceva”. Acest lucru trebuie spus şi oamenilor simpli din comunităţile locale. Eu le spun şi primarilor, şi consilierilor, şi funcţionarilor din administraţia publică şi miniştrilor, în fiecare orăşel. M-am dus în oraşe precum Teiuş sau Corabia sau… şi am încercat să le spun tuturor că problemele economice ale României nu pot fi rezolvate de guvern, nici de consiliile judeţene, ci de ei. Eu văd delegaţii de elevi de clasa a XII-a mergând în camere de comerţ din oraşe europene, bătând la uşile băncilor şi spunând: Veniţi şi investiţi în oraşele părinţilor noştri! Avem ceva să vă spunem! Mai cu seamă că ei o vor face în limba respectivă. Ei se vor duce în Germania şi vor vorbi în germană, vor merge în Franţa şi vor vorbi în franceză, vor merge în Spania şi vor vorbi în spaniolă. Nu e puţin lucru.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, nu credeţi că investitorii se uită la profit? Şi mai puţin la tineri, bătrâni, limba germană sau limba română?

Principele Radu: Ba da.

Bogdan Chirieac: Nu credeţi că se uită la tot frame-ul, tot pachetul legislativ care permite sau nu…

Principele Radu: Lasă de dorit.

Bogdan Chirieac: …sau nu permite o investiţie să se aşeze în România.

Principele Radu: Ba da, aşa este. Eu nu sunt naiv şi nici ei nu sunt. Ce vreau să spun este că pentru a putea să fii băgat în seamă, trebuie să te faci ascultat. Dacă noi vom mai sta încă 60 de ani aşteptând să vorbească cineva despre noi la München, s-ar putea să nu vină nimeni. Dacă trimitem 5000 de tineri străluciţi, s-ar putea ca numai trei să vină înapoi cu un rezultat, dar acei trei vor face epocă. Şi mai este încă un lucru. Entuziasmul face mult, încrederea în sine joacă uneori un rol extraordinar. Oamenii aceştia au dovedit-o recent. Au făcut din imposibil, posibil. Şi aceasta e lecţia. Ştiu că nu seamănă deloc cu ce e la noi. Am sentimentul că e complet diferită lumea noastră de lumea lor. Dar merită de ascultat povestea lor.

Bogdan Chirieac: Avem şi un clash al lumilor respective, la Summit-ul G-20 de la Londra.

Principele Radu: Zilele trecute, da.

Bogdan Chirieac: Exact, de acum două zile. Deci, preşedintele Barack Obama a avut o anumită abordare vizavi de criza economică. A fost îmbrăţişată teza sa de premierul britanic Gordon Brown, să pornim economia cu orice preţ, chiar cu riscul inflaţiei. Europa – nu, Alteţa voastră? – ciocnirea civilizaţiilor – Europa nu este de acord, nu îmbrăţişează, Germania şi Franţa nu îmbrăţişează această teorie. Spuneaţi că preşedintele Obama ascultă. La Londra a ascultat, dar a şi acţionat.

Betsy Myers: Da, e o combinaţie de amândouă. Şi ascultarea şi luarea de măsuri. Într-adevăr, s-a dus la G-20 cu o listă de lucruri pe care spera să le obţină. Pe unele nu le-a obţinut, pe altele le-a obţinut. Şi au fost oarece conflicte, ca să zic aşa, între lideri şi a reuşit să obţină un rezultat diferit din aceste divergenţe, printr-o schimbare de, eu ştiu, un cuvânt într-o declaraţie de exemplu… Adică, asta este ideea, este un loc în care putem fi în dezacord fără să fim dezagreabili, da? Asta e el, aşa e el. Hai să încercăm să găsim o situaţie în care beneficiază toată lumea. De multe ori, ca lideri, ideea este „câştig eu şi pierzi tu”, iar el spune „hai să găsim un compromis ca să fim cu toţii mulţumiţi şi să ieşim cu toţii câştigători”, în avantaj, dacă vreţi, cu ceva pozitiv din treaba asta. Aşa e el, natural din fire, şi am văzut treaba asta în toată campania, şi în cele şaptezeci şi ceva de zile în funcţie, ca preşedinte, şi la Summit-ul G-20.

Bogdan Chirieac: Doamna Myers, aţi condus campania electorală a lui Barack Obama. Cum este cu finanţarea campaniei electorale în SUA? Şi, mai ales, care este relaţia, pe care noi o discutăm adesea în România, între mediul de afaceri, între businessman şi omul politic?

Betsy Myers: Ce am făcut noi în campania asta iarăşi a fost, pornind de jos de tot, a fost să strângem bani pe internet, şi o majoritate a donatorilor noştri au fost oameni care au donat sub 100 de dolari. Aşa cum spuneam Alteţei Sale Regale mai devreme, am călătorit prin toată ţara şi îmi spuneau oamenii „am donat 5 dolari sau 10 dolari campaniei”, fiindcă ceva le-a atins acolo inima. Aşa că o parte din ce am făcut a fost să strângem o sumă foarte mare de bani din donaţii foarte mici. În felul acesta, oamenii s-au simţit angajaţi. Indiferent că dai un dolar sau 100 sau 500, te simţi şi tu implicat acolo, îţi pasă, că ai dat nişte bani, da? Plus că am mai strâns bani şi din campanii din acestea de strângere de fonduri în evenimente din astea, la care au venit oamenii şi au dat 250, la 500, 1000 sau 2300, de exemplu. Dar, istoriceşte vorbind, campaniile erau finanţate altfel. Preşedintele Obama a zis: „nu mai luăm nici măcar un singur ban de la America corporatistă sau de la lobby-ştii federali, care se duc să încerce să obţină diverse locuri în Congres din partea firmelor”. A zis: „cum să mă duc eu, ca preşedinte, şi să vreau să schimb sistemul de sănătate, dacă am luat bani de la firmele de medicamente şi alte lucruri de genul ăsta. Cum să mă duc să schimb politica energetică, dacă am luat bani de la furnizorii de energie?” Deci, n-am luat nici măcar un singur dolar de la niciun fel de lobby federal sau firmă mare. Şi am strâns, totuşi, peste 500 de milioane de dolari în 2 ani, în cea mai mare parte de la micii contribuitori – o chestie foarte diferită.

Bogdan Chirieac: Şi acum, preşedintele Obama desfiinţează, practic, instituţia de lobby din SUA? O instituţie care are multă vechime şi e foarte cunoscută, inclusiv în România.

Betsy Myers: Nu o va desfiinţa, dar spune că lobby-ştii, adică cei care sunt lobby-işti, nu pot lucra în administraţie, nu pot fi funcţionarii administraţiei; trebuie să fie separaţi. Adică, practic, omul stabileşte un îndrumar, dacă vreţi, diferit, pentru că el vrea să schimbe şi modul în care se face treaba la nivel de executiv şi să fie mai greu ca oricine, aşa, să ajungă să lucreze în administraţie. Adică, să aibă o răspundere şi să fie oameni care, eu ştiu, îşi plătesc impozitele şi care n-au făcut nimic care să nu fie chiar în completă consonanţă.

Bogdan Chirieac: Dar, de pildă, ambasadorul SUA în străinătate – am avut caz, ultimul ambasador american la Bucureşti, domnul Nicholas Taubman, un om de afaceri care a contribuit la campania electorală a preşedintelui George W. Bush – este numit ambasador în funcţie de contribuţia sa la campania electorală. Acest lucru nu se mai întâmplă în administraţia Obama?

Betsy Myers: Nu. Aş spune că oamenii care au dat bani pentru campanie sau au lucrat în cadrul campaniei, evident, vor juca nişte roluri. Însă, sunt multe numiri şi posturi; sunt peste 5000 de oameni de numit în tot felul de posturi în ţară, nu numai ambasadori, dar toţi oamenii ăştia trebuie selecţionaţi şi verificaţi, şi să ne asigurăm că tot ce au făcut vreodată a fost complet legal şi că toţi banii pe care i-au dat erau legali şi că şi-au plătit toate impozitele şi că totul este clar şi legal. Aşa că da, sigur, o să fie nişte oameni în funcţii guvernamentale care au avut şi ei o contribuţie, de un fel sau altul, la campania electorală, dar întotdeauna în parametrii a ceea ce este legal.

Bogdan Chirieac: Alteţa Voastră, cum vă gândiţi că ar trebui un candidat la preşedinţie în România să strângă bani de campanie? Şi în România campaniile electorale costă foarte scump.

Principele Radu: Eu vă dau răspunsul ca un simplu privitor, fiindcă nu sunt candidat.

Bogdan Chirieac: Un posibil candidat, orice candidat…

Principele Radu: Eu cred că, în privinţa aceasta, trebuie făcută o diferenţiere. După cum ştim foarte bine, legislaţia românească nu se compară deloc cu cea americană în privinţa finanţărilor pentru campanie. Diferenţa este enormă, iar restricţiile care se pun în România în ceea ce priveşte strângerea de fonduri, atât restricţii din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ, sunt mult mai mari. De altfel, campania propriu-zisă în România este redusă la 30 de zile şi, în plus faţă de aceasta, o ţară ca România nu avea niciodată o campanie deschisă, de un an şi jumătate sau de doi ani, aşa cum s-a făcut în ultimii ani în SUA; poate mai târziu, dar în orice caz nu acum. Cred că problema românească nu este aceea că legătura dintre oamenii de afaceri şi oamenii politici este strânsă. Pentru că aşa cum aţi sugerat-o în poziţia dumneavoastră anterioară, în SUA există o relaţie, o interacţiune deschisă, pe faţă între mediul de afaceri şi mediul politic. În Partidul Republican, ca şi în Partidul Democrat există personalităţi de înalt rang, care sunt ei însuşi oameni cu foarte mulţi bani – e ceva notoriu, apare în fiecare zi în presă, nu spun un lucru nou. Diferenţa este că rolurile sunt împărţite şi că există un respect, o anumită etică la nivelul instituţional şi la nivelul societăţii ca atare. De altfel, ca şi în monarhiile constituţionale din Europa Occidentală, circulă o zicală: „Există lucruri care nu se fac, în limba engleză se spune „It’s not done”. Nu se face un lucru – nu numai faptul că legea o cere, ci şi faptul că o anumită conduită instituţională te obligă să nu faci un anume lucru. Influenţa oamenilor cu bani te obligă să nu faci un anume lucru. Influenţa oamenilor cu bani este mare în politica lumii şi mai ales în politica democraţiilor lumii, dar instituţiile lucrează cu toate acestea şi lucrează după reguli pe care oamenii le respectă nu numai atunci când sunt văzuţi. Chiar şi atunci când uşa se închide şi eşti singur în spatele biroului tău, dacă respecţi instituţia ta, indiferent cât de multe interferenţe sunt, atunci există o şansă ca haosul să nu se producă, ca instituţia să fie respectabilă.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, sigur, SUA au un cu totul un alt sistem politic decât România. Preşedintele este şi conducătorul direct al Guvernului.

Principele Radu: Aşa este.

Bogdan Chirieac: Preşedintele vine cu idei vizavi de soluţiile anticriză, împreună cu echipa sa, desigur. Preşedintele României, un preşedinte al României, l-aţi vedea implicat într-o problemă atât de gravă cum este criza, o problemă care loveşte România şi va continua să lovească multă vreme de aici în România?

Principele Radu: Absolut. Orice lucru care atinge securitatea naţională, care atinge soliditatea, echilibrul naţiunii are legătură categorică cu şeful statului, dar nu o legătură politică, ci o legătură mult mai profundă decât atât.

Bogdan Chirieac: Deci, aici ar fi un preşedinte-jucător?

Principele Radu: Nu, nu, nu. Este vorba despre un şef de stat care respectă ceea ce scrie acolo, şi anume că reprezintă, că mediază, că armonizează şi că pune împreună forţele către rezolvarea problemei care poate afecta securitatea naţională sau nu. Politica ţării este făcută de Guvern şi acest lucru este stipulat foarte limpede. Premierul unei ţări este unul şi el este cel care îşi ia angajamentul politic prin programul pe care îl supune parlamentului, care a oficializat acea prezenţă guvernamentală. Sunt o mulţime de măsuri politice de luat pentru ieşirea din criză. Sunt măsuri administrative şi sunt măsuri statale. Sunt măsuri de altfel de ordin, de leadership. De exemplu, eu aş vedea foarte mult un lider inspirat, un lider care are şi rolul de a pune împreună comunităţile, de a le da curaj, încercând să obţină implicarea comunităţilor locale directe în două direcţii: în cea de accesare de fonduri europene şi în cea de accesare directă a interesului…, de capacitare a interesului unor investitori. Ca să fiu mai limpede, într-o criză economică precum e cea românească, unde se spune că lipsesc 30 de miliarde de euro pentru ca România să supravieţuiască în 2009….

Bogdan Chirieac: Numai anul acesta….

Principele Radu: Numai anul acesta. Deci, putem să ne imaginăm împărţirea acestei sume în trei. Se ştie de la cele mai …a, b, c reguli ale geopoliticii că nu trebuie întotdeauna să depinzi de o singură sursă, pentru că atunci eşti vulnerabil. Dar dacă aceste surse s-ar împărţi, măcar teoretic, nu practic, în trei şi ţi-ai imagina că o treime vine de la o instituţie internaţională, cum e, de exemplu, Fondul Monetar, o altă treime ar putea să vină din fondurile structurale – dacă s-ar face un efort al societăţii româneşti, nu ar politicii româneşti, al societăţii româneşti pentru ca cele 320 de comunităţi locale, care au calitatea de a fi aşezări urbane, să înceapă un proces puternic şi hotărât de a face accesări de fonduri, există posibilitatea ca o treime din această sumă, 10 miliarde, să se acceseze acum, în aceste următoare luni -, iar cealaltă treime ar putea să vină din investiţii directe ale unor oameni din ţări care au bani. Vă spun câteva ţări care au început să aibă bani de curând: Thailanda, India, China; au început să exporte capital. Sunt acolo oameni care au în buzunar bani cu care pot investi.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, aţi spus: „premierul este numai unul”. Vă gândiţi că un preşedinte nu ar trebui să-şi asume şi un rol apropiat de cel de premier?

Principele Radu: În România?

Bogdan Chirieac: În România.

Principele Radu: Absolut deloc.

Bogdan Chirieac: Nu e mai bine să ai doi la preţ de unul?

Principele Radu: Se vede că nu e bine.

Bogdan Chirieac: Preşedintele Barack Obama are consilieri – laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie, împreună fac aceste strategii. Un preşedinte român de unde să-şi ia aceşti consilieri?

Principele Radu: E foarte simplu, eu am adresa.

Bogdan Chirieac: Şi o veţi comunica, când, adresa respectivă?

Principele Radu: Atunci când voi fi solicitat; pentru multe domenii, nu numai pentru domenii precum economia. De exemplu, constituţional, domenii constituţionale – există un profesor la Oxford care de abia aşteaptă să vină în România să le spună liderilor care sunt vulnerabilităţile acestei legi fundamentale, ce anume să facă pentru a o schimba. Dar nu îl întrebă nimeni, pentru că în România foarte multă lume care are puterea în mână crede că le ştie pe toate. Iar noi astăzi suntem aici pentru că nu ştim, pentru că vrem să învăţăm; şi nu mi-e deloc ruşine să o spun. Nu este o slăbiciune a leadership-ului faptul că nu ştii şi că o spui public. Este o virtute, este ceva de lăudat atunci când spui nu ştiu şi doresc să aflu.

Bogdan Chirieac: Entuziasmul, sigur, este foarte important în orice întreprindere, dar el are şanse să ajungă la un rezultat atunci când se bazează pe ceva concret. Iar lupta cu democraţia şi capitalismul este uneori foarte dură – mă refer la resurse materiale şi umane. Cum s-ar apropia aceste resurse de un nou leadership într-o ţară ca România?

Principele Radu: Pe faţă. Nimeni nu trebuie să nege faptul că într-o ţară democratică şi liberă nu există interese. Ele există. Totul este ca aceste interese să nu scurcircuiteze instituţiile.

Bogdan Chirieac: De pildă, strângerea de bani pe internet credeţi că ar da roade şi într-o ţară ca România?

Principele Radu: Sunt puţin sceptic aici, pentru că în momentul în care ai de-a face cu o ţară care a avut atât de multe nevoi, este dificil să-i spui omului că tot el trebuie să fie cel care să dea pentru ca după aceea să obţină ceva ce se dovedeşte, în cea mai mare parte a cazurilor, a fi o minciună, a fi o promisiune în van. După o asemenea performanţă politică din ultimii 20 de ani, dacă îi spui românului că ar mai trebui să şi scoată un leu ca să piardă pe urmă, s-ar putea să nu fii tocmai inspirat să o faci. Deci, povestea cu internetul eu cred că în România ar putea să joace un rol important, dar nu în sensul de strângere de bani, ci în sensul de strângere de energii, de bună-credinţă. Îi spuneam doamnei Myers dimineaţă, că România, în care eu am început să fiu reprezentant special în 2001, era o Românie cu 400.000 de oameni care accesau internetul, iar România pe care o vizitaţi astăzi, în 2009, este o ţară cu 12.000.000 de oameni care accesează internetul.

Bogdan Chirieac: O ultimă întrebare în această emisiune o adresez doamnei Betsy Myers. Doamnă Myers, aţi conduce o eventuală campanie electorală prezidenţială pentru Alteţa sa principele Radu?

Betsy Myers: De-abia ne-am cunoscut. Sunt pentru prima data în România şi e un mare privilegiu să mă aflu în această ţară şi să fac cunoştinţă cu Alteţa sa regală şi cu principesa Margareta, o femeie extraordinară. Sunt un cuplu extraordinar amândoi şi au depus foarte mari eforturi pentru ţara aceasta, incredibil de mult. Interesant şi entuziasmant… Şi planul pe care şi l-au făcut de altfel pentru viitor este un lucru care m-a impresionat foarte mult. Aşa că eu mă aflu aici astăzi să-i împărtăşesc dânsului câteva din lecţiile pe care le-am învăţat şi lucruri pe care le-am aflat în campanie. Adică, noi înşine nu aveam idee în ce ne băgăm, de fapt şi de drept, acum doi ani. Şi am învăţat foarte multe despre ce se întâmplă atunci când un lider inspiră oamenii să meargă dincolo de ceea ce erau obişnuiţi să facă.

Bogdan Chirieac: Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa în această ediţie specială „De la Est la Vest”. A fost, stimaţi telespectatori, directorul executiv al campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama, doamna Betsy Myers, şi Alteţa sa regală principele Radu.

(TVR 1 – De la Est la Vest, Ora: 18:30)

125 comentarii

  1. Aprilie 5, 2009

    Alteta,sunt convinsa ca sunteti un om deosebit,m-ati convins de asta in cele cateva emisiuni televizate cu dvs pe care le-am urmarit,daca va veti hotari sa candidati aveti de la mine un vot dat cu toata convingerea,ca Romania cu dvs ca Presedinte al Romaniei va progresa.SUCCESS

  2. Alteta Voastra,

    Buna dimineata si calde salutari de la Universitatea Assumption din Bangkok !

    Ingaduiti-mi sa Va felicit pentru excelenta contributie la emisiunea DE LA EST LA VEST din 4 aprilie 2009.

    Am fost incantat, intre multe altele, de referirea la Thailanda ca potential investitor in Romania.Aceasta mi-a reamintit de vizita Dv. la Bangkok si de privilegiul de a Va fi intalnit si discutat cu Dv. la Universitatea Chulalongkorn si la actiunea protocolara oferita seara de gazde.

    Domnul Preecha, presedintele Consiliului Oamenilor de Afaceri Thailanda -Romania vine des in tara noastra.L-ati intalnit ?Cred ca ar fi onorat sa se intretina cu Dv. pe tema viitorului cooperarii romano-thailandeze.

    In asteptarea raspunsului Dv.,

    Cu cele mai bune urari de deplin succes in toate proiectele Dv. si expresia celei mai inalte consideratiuni,

    Dr. Ioan Voicu

  3. Sa ne traiti intru multi si fericiti ani, sire!

    Sunteti singurul care poate salva Romania in aceasta conjunctura.
    Insa, pentru a reusi e nevoie de mult tact si vigilenta. Structurile fostei securitati inca lucreaza subteran pentru a mentine Romania pe linia trasata de bolsevici.
    Debarasati-va de persoanele care va inconjoara si sunt agentii acestora, numai astfel veti reusi.

    Sa va ajute Bunul Dumnezeu sa reusiti!

    Multa sanatate si fericire, Altetei voastre Regale, precum si La Multi Ani Altetei Sale Regale Printesei Margareta, si nu in ultimul rand cele mai calde urari de sanate si succese Majestatilor Lor Regelui nostru Mihai I si Reginei Ana!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    NIHIL SINE DEO!

    Un luptator pentru revenire la normalitate

  4. Caesar says:

    Sunt uimit cat de multe commenturi pozitive. poate totusi Romania are o sansa.
    Imi place ca si comunistii comenteaza. Inseamna ca le este frica si este foarte bine.
    Sa dea bunul Dumnezeu sa canditati si sa castigati!

    Traiasca Regele!

  5. AD says:

    Alteta,

    Vreau sa va felicit pentru implicarea de care dati dovada. Romania are nevoie de oameni politici care sa ia atitudine si care sa stie cum sa se impuna. Insa ceea ce lipseste cu desavarsire din politica Romaneasca este clasa, respectul, verticalitatea si onoarea.
    Am invatat acest lucru lucrand ca asistent de campanie electorala. Am studiat in strainatate si am avut ocazia sa intru in contact cu oameni cu diferite background-uri si mai mult, am avut ocazia de a ramane acolo, dar am refuzat gandidnu-ma ca la fel cum pot sa fac diferenta acolo o pot face in tara mea. Oamenii au nevoie de o schimbare. Au nevoie de un model. Dar mai mult de atat, au nevoie de certitudine si siguranta.
    Sper sa fie asa cum vad ca preconizeaza mai toti si sa va anuntati cat mai curand candidatura.
    Daca va pot fi de ajutor, nu ezitati sa ma contactati.

  6. Daniela L. says:

    Raspuns pentru Daniela, care doreste sa vada inregistrarea emisunii de pe TVR, cat si pentru toti cei care doresc sa o urmareasca, aceasta se afla pe site-ul TVR, emisiune moderata de Bogdan Chireac, De la Est la Vest, editia din data 04.04.2009.

    http://www.tvr.ro/emisiune.php?id=3273&ed=49023

    Vizionare atenta 🙂

  7. Ela says:

    Alteta,
    M-am bucurat cand am citit ca doriti sa candidati pentru presedentia Romaniei.Daca va amintiti,si la alegerile trecute eu doresm acest luucru,sau macar un post de ministru de externe,atunci am fost dezamagita ca guvernul nu s-a gandit cel putin la acest lucru.Eu va vadeam daca nu pesedinte cel putin ministrude externe,post foarte important pentru tara noastra…
    Ma bucur ca v-ati hoitarat sa canditati si ma alatur celor care deja s-au inscris pe lista Domniei Voastre de sustinatori.Astept sa savurez succesul Domniei Voastre.Regret ca nu am vazut reportajul dela TVR dar sper ca ocaziile de a va vedea pe poaturile noastre TV sa fie cat mai deze.
    Succes,cu stima, G,D.Ella

  8. D.B.A., PhD, Montreal says:

    Am citit despre stirea ca Principele Radu al Romaniei nu exclude
    candidatura la alegerile prezidentiale. Nu sint implicat in politica, insa
    cred ca e o idee buna. Asteptam de multa vreme sa apara o contrabalansare, un grup care sa nu fie influentat de interese financiare, obscure culise politice, afirmare ca vedeta publica. Pentru progres si echilibru o elita autentica ar fi o solutie si nu politicieni facuti la seral.

    Aveti mai multe puncte forte: o elita formata prin traditie si nu fabricata, casa regala are o imagine morala ce exclude prin natura sa coruptia si imbogatirea peste noapte. Romania are nevoie extraordinara de o alta imagine in exterior si asta e posibil doar printr-o schimbare istorica, o schimbare unica in timpul prezent – impresionanta. Casa regala in realitate nu cistiga nimic, ar aduce mai mult un serviciu, un beneficiu tarii si romanilor. Multi politicieni pot promite cu sharm imposibilul naivilor, insa putini au curajul (coruptie) posibilitatea (parveniti) de a face gesturi (legislatie) ce ar schimba tara in bine.

    Ceea ce pentru unii ar fi simplu si natural pentru altii e imposibil si incompatibil cu modul lor de existenta.

    Problema e ca in ceea ce priveste elita, intelectualii, cultura, stiinta
    – colectivismul a intiparit romanilor o imagine eronata ce trebuie
    demontata piesa cu piesa.

    Observ de ceva vreme lumea academica din Ro, care este nevoita (parteneriat UE) sa fie sincronizata cu cea internationala. Stralucesc prin
    absenta si se felicita intre ei pentru nerealizarile anuale. Daca propui
    schimbari sau solutii te lovesti de un zid dur de incompetenta si aroganta cosmetizata cu o politete formala. Autoritate e politica. Coruptia, si nepotismul fac stiinta romaneasca sa aiba o valoare judeteana. Nu vreau sa glumesc, dar impresia multora e ca universitatile au ajuns scoli profesionale, spitalele un loc unde sa-ti dai duhul, iar tara o colonie tehnologica. Pe fondul acesta daca dorim independenta si progres e nevoie de ceva care sa contrabalanseze mizeria morala. Formula din state e buna si in acest caz – incredere intr-o solutie acceptata de toti.

    Am speranta ca mesajul meu va fi receptionat. Am auzit de o vizita in
    Canada in Montreal. Nu vreau sa abuzez, poate reusim sa vorbim,

    Toate cele bune si multa sanatate,

    D.B.A., PhD
    Canada, Montreal

  9. T.P., Cluj says:

    Sire,

    Important este ca Va avem in mijlocul nostru. Eu am avut deosebita onoare sa fiu alaturi de Majestatea Sa Regina Ana cand a vizitat Clujul in 1995 si m-am bucurat cand la aeroportul Otopeni, dupa ce am trecut de barierele si cordoanele ce ne opreau, am reusit sa ii salut pe Majestatatile Lor cand au depus coroane de flori la monumentul celor ce au murit in diversiunea ilesciana din decembrie 1989.

    Alteta, eu sunt alaturi de Casa Regala a Romaniei si nu voi inceta lupta mea pana nu va fi iar ceea ce a fost.

    Va multumesc, Sire, pentru raspunsul Altetei Voastre la emailul meu.
    Daca aveti nevoie de semnaturi in vederea inscrierii in cursa electorala putem si ne-ar face mare placere sa Va ajutam, doar sa trimiteti un model de tabel la attachment.

    Eram foarte hotarati sa nu ne prezentam la vot, insa acum avem pentru ce sa luptam din nou.

    Ne-a bucurat mult aceasta veste, Sire, si Bunul Dumnezeu sa Va ajute si sa Va binecuvinteze!

    T. P., Cluj Napoca

    P.S.

    Imi cer scuze pentru ca nu m-am prezentat la inceput dar nu am stiut cine va citi emailul meu. Stiu ca sunteti foarte supravegheat.

  10. Alteta Voastra,
    Dupa vizita pa care a-ti facut-o la Ploiesti am avut ocazia sa discut cu cateva persoane din randul celor cu care v-ati intalnit, inclusiv cu unii din ziaristii locali si toti au fost de parere ca reusiti sa impuneti, respect,demnitate si o inalta tinuta numai prin simla dumneavoastra prezenta. Indiferent de orientarea politica pe care o au unii dintre ei, cu totii considera ca reprezentati o altenativa serioasa pentru presedentie, aceasta deoarece sunteti antiteza perfecta a calitatii lumii politice romanesti de azi.

    Ma rog ca Dumnezeu sa va calauzeasca mintea si pasii astfel incat sa fie bine si pentru dumneavoastra si pentru noi.

    Cu tot respectul, va urez o zi buna.

  11. Am aflat cu reala bucurie posibila implicare a Altetei Sale Regale Principele Radu in alegerile prezidentiale din toamna. Nici ca se putea o veste mai buna. Sunt convins ca poporul roman s-a saturat de acest presedinte impostor si needucat. Tara vrea altceva. Il vrea pe Principele Radu Presedinte. Ma rog la Dumnezeu sa se implineasca vointa tuturor celor cu bun simt, a celor care mai spera in normalitate.
    In toamna ALTETA SA PRINCIPELE RADU PRESEDINTELE ROMANIEI.

  12. Doamna are dreptate,de ce Alteta sa nu candidati?…Daca iubiti aceasta tara care se numeste ROMANIA -si ii vreti binele – CANDIDATI – aveti un vot si de la mine. Succes

    Sa nu uitati niciodata ce promiteti, ar fi pacat.Multumesc anticipat.

  13. Fundatia Principesei Margareta, va rog, sa ajute pe copii si batranii din Constanta Alteta.Si aici in Constanta este nevoie de ajutorul dumneavoastra in agricultura,in cultura,in economie,in transport si mai ales in educatie care lasa de dorit,in investitii,sa vina cat mai multi investitori,avem marea care este o sursa de venit in cresterea economiei,dar ce nu avem in aceasta tara DUMNEZEU ne-a daruit totul,acum depinde de noi.Multumesc inca o data anticipat.

  14. Renatto says:

    Alteta Voastra,

    Va urez multa sanatate, mult succes si Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ocroteasca !
    Desi doresc foarte mult ca Romania sa fie condusa de o persoana precum Alteta Voastra, incerc un sentiment de teama, avand in vedere posibilele metode de lupta electorala la care se vor preta contracandidatii Dvs in aceasta campanie electorala. Din pacate, dupa 20 de ani de democratie, in Romania se pare ca nu mai este nimic sfant.
    Dumnezeu sa va ajute !

    Cu deosebita stima,

  15. Virgil says:

    Sunt regalist convins. A.S. Principele Radu va trebui sa-si faca socoteli nu numai pentru sine: ar lua, max 10%, pentru ca e constatat statistic ca atatia suntem. Dar aceste procente s-ar scadea toate de la Domnul Antonescu, si ar pava drumul spre turul al II-lea si spre succes al lui Geoana.

    Ar fi o nemeritata nenorocire pentru Romania.

    Mai bine s-ar asocia in modul cel mai transparent, hotarat, la campania lui Antonescu, si l-ar lasa pe acesta sa manevreze cu sentimentele monarhice ale Romanilor. Nu ar fi nici o rusine, nici o coborare in vulgata, ci o dovada de mare intelepciune.

    Cu Dumnezeu inainte!

  16. Coriolan Muresan says:

    Astept cu nerabdare o luare de pozitie oficiala a MS Regelui Mihai I referitoare la o posibila candidatura a unui membru al Familiei Regale la alegerile prezidentiale.

    Doresc sa reamintesc tuturor ca nu este pentru prima oara cand se propune o astfel de candidatura.PNL l-a propus chiar pe Rege sa candideze dar Suveranul a refuzat pentru ca Monarhia reprezinta destinul Dinastiei:

    http://www.presa-zilei.ro/stire/4940/monarhia-destin.html

  17. Romania se afunda in mocirla. Non-valorile se promoveaza intre ele si ne conduc. Singura salvare, MONARHIA. Faptul ca va ganditi sa candidati la functia de presedinte al Romaniei ar fi un prim pas catre schimbarea formei de guvernamant (republica a fost impusa, nu a fost dorinta poporului). Trebuie ca dupa douazeci de ani de la revolutie sa se intample si ceva bun pentru poporul roman greu incercat. Romania trebuie sa-si recapete maretia din cea mai prospera si infloritoare perioda din istorie 1866-1914, 1914-1927. Imi doresc sa traiesc ziua in care Romania sa redevina stat monarhic. Trebuie ”Sa intoarcem pagina…”. DOAMNE AJUTA !

    Cu deosebita consideratie,
    Lucian Doru (Galati)

  18. Buna ziua Alteta,

    Sunt din Targu-Mures, am 36 ani. Imi cer scuze fata de D-voastra de la inceput pentru unele greseli ortografice sau de exprimare care s-ar putea sa le fac in acest text.

    Am mari emotii pentru ca nu am mai scris nimanui cu rang inalt, dar mai ales cuiva ca D-voastra Alteta.

    In primul rand Alteta vreau sa va felicit pentru intentia de a candida la Presedintia Romaniei. Dupa pererea mea sunteti singurul om care mai poate schimba destinele acestei tari. Sunteti un model de disciplina onoare si demnitate, iar faptul ca sunteti un membru al Familiei Regale este cel mai important lucru pentru mine, dar cred ca si pentru multi altii.

    Nu stiu de ce, dar eu vad o mare siguranta in situatia cand la conducerea unei tari se afla un Rege. Vreau sa va spun ca sunt un monarhist convins, nu ca sa ma laud dar asta sunt.

    Tatal meu, care din pacate s-a dus dintre noi (n.1923 – d.1994) mi-a insuflat cateva lucruri despre Familia Regala a Romaniei, iar cand imi spunea aceste lucruri eram ochi si urechi.

    Eu mi-am pierdut mama la varsta de 18 ani, iar dupa 3 ani m-a parasit si tata, deci abia dupa aceea mi-am dat seama de toate sfaturile parintesti si tot ce m-au invatat, desi erau tarani.

    Intr-o discutie cu tatal meu (fost detinut politic in ’50-’53 fiind declarat chiabur, veteran razboi, persecutat de securitate in mod permanent, etc.) despre politica asta era dupa ’90 imi spunea tot timpul ca nu este bine in tara si eu il intreb: Dar a fost vreo data bine in tara asta ? Tata imi raspunde:

    “DA pe timpul Regelui, dar nu a tinut mult pentru ca a fost fortat sa plece si nu va fi bine pana nu vom avea la conducere din nou Rege.

    Aceste cuvinte nu le uit pana mor si deja i-am spus si fiicei mele care are 15 ani si ca exemplu i-am dat sa se uite cum o duc tarile care sunt Regate si cum este Romania.

    Alteta, am inteles ca nu sunteti hotarat pana in acest moment sa candidati la functia de Presedinte al Romaniei, dar eu va rog frumos sa va hotarati si sa scoateti aceasta tara din dezastrul actual in care se afla si sa scapam odata pentru totdeauna de comunisti.

    Vreau sa va spun ca tare as vrea sa va ajut cu tot ce pot daca aveti nevoie la orice ora din zi sau noapte si ce imi doresc cel mai tare este sa va intalnesc si macar sa dau mana cu D-voastra sau cu oricare membru din Familia Regala.

    Stiu ca aveti un program foarte incarcat si sa va intalnesc cred ca nu este posibil.

    Imi cer inca odata scuze, daca v-am gresit cu ceva (sunt sofer profesionist si nu am prea multe studii decat liceul) sau jignit cu ceva.

    Va multumesc !

    Dumnezeu sa va ajute in tot ceea ce faceti si ce v-ati propus !
    Sanatate si prosperitate intregii Familii Regale.

    Cu stima si inalta consideratie,
    V.B.

  19. daniela says:

    Multumesc mult Daniela L. pentru facilitarea inregistrarii! O vizionez cu mare atentie. 😉

  20. DrequAngelic says:

    Vreti sa candidati?
    OK, minunat, fantastic!!!
    Dar ce ati facut, totusi, pentru Romania.
    De ce v-as vota in cazul in care ati veni sa-mi cereti votul?
    Pentru promisiuni? Fiti serios Majestate, de promisiuni avem podul plin.
    Stati unde sunteti acum, ca e mai bine pentru dumneavoastra.

  21. Daniela L. says:

    Mesaj pentru toti cei prezenti pe blog:

    Felicit pe toti cei care au credinta si care aduc gandurile bune in acest loc, unde deja s-a creat o comuniune de suflete cu ganduri frumoase, curate si sanatoase.

    Avem nevoie si de cei carcotasi si sceptici, ei reprezinta acel segment despre care pomeneam, care au incetat sa mai spere si sa mai creada, ei pot fi un coeficient important pentru ambitia de a li se demonstra de catre cei care au ramas consecventi in credinta lor. Si mai tarziu si ei vor fi fericiti, un tarziu pe care toti ni-l dorim foarte scurt! Sa incepem schimbarea cu noi insine!

    Ganditi-va la exemplul pe care ni l-a dat Principele, cu omul care a stat 60 de ani in spatele usilor inchise, si cand s-a deschis l-a gasit tot cu zambetul pe buze. Acesta este un caracter de rege. Si aceste rege se numeste Mihai.

    Reflectati la vorbele inteleptului Gandhi “Fii TU schimbarea pe care o doresti in lume!”

    Bravo, romani!

  22. V.U. says:

    Alteta,

    Nu-mi fac iluzii ca o sa cititi, sau o sa ajunga la d-stra acest mail,dar daca totusi dintr-o fericita intamplare o sa-l cititi,va asigur de deplina mea consideratie si respect pt. ceea ce faceti pt. Romania si va incurajez sincer sa candidati la Presedintia Romaniei.

    (…)

    Daca o sa aveti nevoie de un om onest,dornic sa-si puna in valoare cunostintele acumulate,va asigur de modesta mea disponibilitate sa va sprijin in demersurile si activitatile d-stra viitoare.

    O sa ma rog Bunului Dumezeu sa va lumineze calea, si asa cum v-am vazut la TVR 1 in data de 04 aprilie,”gandul” cel bun sa se manifeste si sa se materializeze,pt. ca meritam si noi romanii altceva.

    Cu deosebita stima si consideratie,

    V.U.

  23. Lumi C says:

    Ma inclin de fiecare data in fata Altetei dvs! Sunteti de admirat si poate intr o zi sa apuc ziua aceea sa va vad la conducerea tarii! O mare sarbatoare va fii! Sa ne traiti!

  24. Ana Cimpeanu says:

    Sunteti amandoi distinsi si frumosi si ne reprezentati cu cinste si noblete in lume.E bine ca intr-o lume atat de viciata de patimi mai exista asemenea oameni rafinati, eleganti si care readuc parfumul vechilor traditiii intr-o haina atat de moderna, cu inteligenta si moderatie.

  25. Amalia C. says:

    Alteta,

    Tot mai des apare ideea candidaturii dumneavoastra la Presedentie. O initiativa salutata de multa lume, si poate mult mai multi ar sustine-o daca ar fi mediatizata cum se cuvine. Sper ca dumneavoastra impreuna cu membrii Familiei Regale luati in considerare aceasta posibilitate. Sper ca astfel vom vedea romanii iesind la vot in numar mult mai mare decat au facut-o in ultimii ani. Sper sa vedem, in sfarsit, in aceste alegeri, oameni votand un Presedinte pentru calitatile sale si nu pentru ca este contra-candidatul celui pe care nu-l mai vor. Sper ca vom avea in sfarsit un Presedinte caruia chiar ii pasa de aceasta tara. Sper ca astfel vom avea un Presedinte care sa ii uneasca pe romani, nu sa ii dezbine. Sper ca astfel nu vom mai vedea aplicate zi de zi „principii” de genul: dezbina si cucereste, paine si circ, etc. Sper ca astfel vom avea in aceasta tara liniste. Sper ca astfel vor fi promovate valorile in Romania. Sper ca astfel vom reusi sa schimbam in bine imaginea pe care Romania o are in exterior. sper…sper…sper…pentru moment se pare ca este unica noastra sansa de mai bine.

    Scena politica romaneasca a devenit, in ziua de astazi, nici mai mult nici mai putin decat un circ. Nu degeaba se spune, „da-i omului bani sau putere si-i vei vedea adevaratul caracter”. Liderii, in opinia mea, ar trebuie sa fie modele pentru popor, pentru noi toti, fie ca suntem tineri, batrani, copii, bogati sau saraci. Dar ei sunt departe de a reprezenta valorile pe care ne-am dori sa le aratam copiilor nostri. De multe ori cuvantul “lider” nu este utilizat cu sensul corect. Intr-adevar, in DEX, un sinonim pentru “lider” este si “conducator”, dar in opinia mea, acestea nu sunt tocmai sinonime. In timp ce un lider este si conducator, un conducator nu poate fi un lider pentru ca postura de lider necesita si o persoana care ii inspira pe oameni, care le insufla anumite principii si valori. Pentru mine un conducator nu are calitatile necesare pentru a fi un izvor de inspiratie pentru oamenii din toate paturile sociale. De mult timp ma gandesc ca ne-ar trebui o reformare a clasei politice. Am avea cu cine, caci mai exista tehnocrati, specialisti, oameni bine pregatiti, dar prea putini au auzit de ei. Ei nici macar nu isi gasesc locul in politica prezenta pentru ca nu subscriu non-valorilor, dar nici nu sunt lasati sa dea valoare politicii romanesti. Nu am nimic cu nimeni in mod special, ci cu valoriale pe care le promoveaza clasa politica in general. Traiesc cu speranta ca in executivul care nu a fost acaparat de grupurile politice mai exista, in spatele cortinei, niste oameni competenti care sunt nevazuti, dar care exista acolo, undeva…speranta moare ultima si nu trebuie sa o sugrumam prematur. Indraznesc sa mai sper pentru ca pe unii ii cunosc – oameni care sunt adevarati profesionisti, dar si oameni care, fiind in politica, au avut puterea sa recunoasca ca nu sunt specialisti (caci nu putem sa le stim pe toate) si sa-i atraga de partea lor pe cei care sunt experti in domeniul respectiv si care ii pot consilia corespunzator.
    Oricat de de mare ar fi dorinta multora de a va vedea la carma tarii, trebuie facuta totusi o analiza realista prin care sa se aiba in vedere unele aspecte ale unei campanii electorale; unele dintre acestea le-am listat chiar eu mai jos si am incercat sa arat ca aceasta decizie nu este tocmai una facila. Trebuie totusi sa nu uitam ca, asa cum in lumea imobiliara locatia este totul, in politica momentul unei decizii si strategia de urmat sunt la fel de importante.

    1.Care este situatia pe scena politica romaneasca? Trebuie, sa luam in calcul faptul ca romanii s-au saturat de promisiuni desarte din partea unor asa-zisi lideri fara valori, si cred ca vor aprecia valoarea Principelui Radu cand o vor vedea (daca nu au vazut-o pana acum). Trebuie analizat, de asemenea, gradul de acceptare al ideii de Principe-Presedinte. Sunt romanii capabili sa accepte aceasta idee fara a i se opune din motive gresite (multi s-ar putea opune doar din ideea gresita ca aceasta ar putea insemna o intoarcere a monarhiei – mai ales daca respectivii se opun ideii de monarhie). Oamenii trebuie sa intelaga, sau tebuie sa fie facuti sa inteleaga ca cele doua, Principe-Presedinte si monarhie, nu sunt deloc sinome, ci cat se poate de diferite.Tot mai multi sunt de parere ca un candidat care sa i se opuna cu succes actualului Presedinte ar castiga alegerile…multi se pozitioneaza astfel ca si candidat anti-Basescu, omul care il poate rapune pe actualul Presedinte. Dar daca le oferim romanilor mai mult? De ce sa ne multumim cu raul cel mai mic? De ce sa nu ne dorim mai mult? Oare un candidat care ar oferi mult mai mult nu ar scoate oamenii in numar mult mai mare la vot? Exemplul lui Obama care nu a fost doar candidatul anti-Republican ar putea fi concludent, el oferind americanilor ceea ce ei nu au mai avusesera de ani buni – speranta de mai bine, inspiratie, posibilitatea de a contributi la ceva maret. Pana in momentul de fata ati fi (daca ati candida) singurul candiat care poate oferi mai mult Romaniei.

    2.Ce rol are media? Poate la prima vedere ne gandim ca media ar trebui sa ofere o parere partizana si o atentie similara tutoror candidatilor la alegeri. Dar, din pacate, realitatea este mult mai dura. Desi se crede ca media este libera, eu nu consider ca este cu adevarat libera din moment ce se afla in mainile unor oameni implicati in politica. Detinatorii de posturi TV (mai putin TVR care se vrea televiziune de stat) si ziare sunt oameni politici si ei se vor folosi de media ca sa isi atace orice adversar, oricat de curat ar fi acesta…cu atat mai mult cand acesta este curat, competent, entuziasmeaza masele, etc. Mai mult, eu nu prea am vazut pe posturile romanesti „independente” prea multe reportaje despre activitatile Familiei Regale, care sunt nenumarate, dar extrem de putin mediatizate (cred eu). Si de ce nu? De frica unui adversar redutabil? Se prefera discutii despre tot felul de lucruri neinsemnate. Suntem in plina criza economica si financiara si la TV se vorbeste despre Becali in inchisoare, despre Popoviciu la parchet, despre casele lui Traian Basescu. Unde este planul de iesire din criza? Unde este planul cheltuirii banilor de la FMI, CE, BEI si alte institutii financiare internationale? Soarta tarii pe cine intereseaza? Pai pentru moment, pe nimeni, caci se apropie alegerile. Campania electorala a inceput! Si de romani cine se ocupa? Se pare ca se mai ocupa Casa Regala, dar ea nu poate face totul, caci nu este guvern.

    3.Prin ce canale pot ajunge la Romani? Romania a devenit un popor al televizorului. Cand se spune «a mintit poporul cu televizorul» se spune pentru ca majoritatea romanilor au ca modalitate principala de petrecere a timpului liber privitul la televizor. Multi considera ca se pot baza pe informatiile de la TV, nu mai trec mai nimic sau prea putin prin filtrul gandirii si cred, fara a protesta, in veridicitatea acestora. Dar cand televizorul a devenit o banalitate, la care se spun si lucruri serioase si neserioase, cum putem transmite mesajul milioanelor de romani – tineri, batrani, oameni simpli, intelectuali, bogati, saraci, oameni de cultura, etc? Cum ajungem la romanii din zonele rurale carora primarul le da mici atentii pentru a vota pentru partidul sau? etc. Nu trebuie sa uitam faptul ca o campanie electorala din Romania este scurta si nu exista timp fizic pentru a ajunge in toate zonale tarii in care si-ar dori candidatul sa ajunga.

    4. Dispun de bugetul necesar? Sa nu uitam ca o campanie este costisitoare. Partidele politice au mult mai multi bani decat un independent, dar oare si-a pus cineva vreodata intrebarea de unde au bani? Raspunsul nu va place multora – o mare parte din acesti bani vin de la firmele private care sprijina partidul. Dar de ce sprijina partidul aceste firme? Oare cate firme exista in Romania (si nu numai in Romania, ci peste tot in lume) care doneaza bani mediului politic fara a cere nimic in schimb? Multi asteapta sa primeasca inapoi inzecit donatia pe care au facut-o, prin tot felul de favoritisme, afaceri cu statul in detrimentul statului (statul suntem de fapt noi, contribuabilii, deci atunci cand lumea zice „a furat de la stat” multi nu inteleg ca de fapt fura din buzuarul nostru, al tuturor. Noi toti suntem statul pentru ca noi toti suntem cei care contribuim la bugetul de stat prin taxele, accizele, imponitele, etc pe care le platim). Oamenii trebuie sa inteleaga ca un candidat independent trebuie sa infrunte toate aceste dificultati. Se pot gasi solutii – un exemplu foarte bun este campania lui Obama care a refuzat sprijinul financiar al Americii corporatiste si al celor care faceau lobby federal si a reusit sa stranga foarte multi bani din donatii (cei care au donat pe internet, si multe fonduri au fost stranse prin intermediul internetului, erau oameni care au crezut in schimbarea pe care o poate aduce el. Nu cred ca aceasta strategie ar functiona bine in Romania din 3 motive – accesul la internet, disponibilitatea unui card pentru a face plati pe internet, disponibilitatea romanilor de a dona tot ei bani pentru o campanie electorala. Dar dupa cum am spus, se pot gasi solutii – sa gasim solutii, nu sa copiem solutii, adica sa venim cu solutii care se potrivesc mediului Romanesc nu sa le copiem pe ale altora si sa le aplicam la noi fara a le adapta situatiei locale.

    Daca in urma discutiei cu ceilalti membri ai Familiei Regale, va hotarati sa candidati la aceste alegeri, va veti bucura de tot sprijinul meu. De aceea, imi exprim inca o data dorinta de a va sustine actiunile in continuare, fie ca veti candida sau nu. Dar daca nu veti candida la aceste alegeri si veti decide sa asteptati un alt moment pe care il considerati oportun, aceasta nu trebuie sa dezamageasca pe nimeni, caci lucurile bune nu se fac in graba. Trebuie gandita si pregatita o strategie. Nu sunt in favoarea unei strategii pentru simplul motiv ca lucrez in planificare si programmare strategica, ci pentru ca eu cred ca o strategie poate servi mai multor scopri, printre care, cel mai important fiind acela ca toti cei implicati in campanie stiu care este obiectvul comun si pasii ce vor fi urmati pentru a-l atinge, isi pun toate fortele, energia, determinarea in calatoria pe acest drum comun (cu toate acestea, trebuie ca strategia sa dispuna de un grad de flexibilitate pentru a putea fi adaptata la situatile imprevizibile ivite pe parcurs). Strategia este drumul pe care il urmam ca, plecand de la situatia prezenta, sa ajungem la destinatie, la indeplinirea obiectivului final. Eu am vrut sa explic, prin propunerea punctelor de discutie de mai sus, ca romanii care isi doresc atat de mult sa va vada in fruntea tarii trebuie sa inteleaga si dificultatile cu care ar trebui sa va confruntati ca sa poata intelege de ce trebuie pregatita cu grija o strategie care sa asigure victoria. De multe ori oamenii inteleg prin strategie ceva gresit. Strategie nu inseamna modalitatile prin care un om nepotrivit ajunge in postul pe care si-l doreste. Strategie inseamna pur si simplu drumul pe care il urmeaza cineva pentru a ajunge acolo unde isi doreste. Cand ne dorim o anumita slujba, pregatim atent CVul, studiem descrierea postului si aflam mai multe detalii destre firma respectiva, pregatim o scrisoare de intentie in care explicam corelatia dintre calitatile noastre si cerintele postului, trimitem documentele cerute inainte de data limita, pregatim cu grija prezentarea la interviu, plecam mai devreme de acasa sa nu intarziem la interviu, etc. Strategia este un concept pe care il aplicam chiar si in viata de zi cu zi, aproape in tot ceea ce facem, de multe ori fara macar a realiza acest lucru.
    Viata mi-a arat ca se poate atinge orice obiectiv, oricat de ambitios ar fi el, cu rabdare si perseverenta. Conditia principala este ca obiectivul sa fie realist, si o candidatura la Presedentie este cat se poate de realista. De ce spun ca trebuie rabdare? Dupa ce semanam trebuie sa asteptam putin pana vom culege roadele. Nu putem semana astazi si recolta maine, iar daca recoltam inainte de termen s-ar putea ca roadele sa nu fie inca destul de coapte. Candidatul potrivit, la fel ca orice agricultor cu experienta, stie cand a venit momentul “recoltarii”. Nu am vrut sa par pesimista in aceasta analiza, dar daca vrei sa faci o analiza realista trebuie sa vezi lucrurile asa cum sunt, nu asa cum ai vrea sa fie. Doar daca faci o analiza realista pe care sa iti bazezi deciziile poti sa castigi.

    La fel ca toti cei care au ramas cu principii solide, care mai cred in valori si in schimbarea in bine, astept cu nerabdare momentul in care voi vedea o campanie inovatoare, curata, “o altfel de campanie” care sa nu zica doar “Yes, we can!”, dar sa zica si “Yes, we will!”

    Cu deosebita stima,

    Drd. Amalia C

    PS: In legatura cu viziunea, inteleg de ce este atat de importanta pentru Principesa si dumneavoastra. Poate cu totii avem o viziune destre Romania, cu totii stium unde ne-am dori sa ajunga, dar cel putin fiecare partid care exista pe scena politica romaneasca ar trebuie sa aiba un astfel de document scris pentru ca oameni din acel partid sa lucreze toti impreuna spre faurirea acelei viziuni pe care o impartasesc. Daca ei lucreaza haotic, nici nu au cum sa realizeze ceva cand nu stiu ce vor sa realizeze. Nu mai spun cat de important ar fi un astfel de document pentru cei care se afla la guvernare, dar ei sunt mai interesati de “lupta pentru ciolan”. Si de ce ar avea o viziunea si o declaratie clara care sa zica “asta vrem sa realizam, in 5 ani vrem ca Romania sa arate astfel”, caci daca iti stabilesti obiective clare la sfarsitul mandatului vei fi tras la raspundere ca nu le-ai indeplinit si pierzi capital politic la urmatoarele alegeri daca nu realizezi ce ti-ai propus. Este regretabil ca oamenii nu pot recunoaste valoarea cand o vad. Dar problema nu este ca ea nu exista, ci ca EI nu dispun de capacitatile necesare pentru a o recunoaste atunci cand o vad. Mi-ar placea ca oamenii sa accepte ideile altora atunci cand acestea se dovedesc a fi bune si ii apreciez enorm pe cei care pot implementa o idee a unei alte persoane pentru simplul motiv ca este o idee buna si pec ei care pot colabora cu acea persoana in vedera implementarii – de aici se naste valoarea! Lucrand impreuna, nu unii impotriva altora!

  26. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Regret ca nu am putut viziona in direct emisiunea,fiind plecat din Tara!Am citit transcriptul;este exact ceea ce avem nevoie noi Romanii:de un nou(si totusi atat de vechi si trainic!) leadership pe care Casa Regala Romana l-a adus pe meleagurile noastre acum mai bine de 140 de ani!In plus,mi-am spus de mult punctul personal de vedere bazat pe cele doua principii enuntate de Voi,primul “ca functia prezidentiala nu este una politica ci o functie de Stat” si ca “un rol de baza al Casei Regale Romane este de a livra sefi de stat”.Pe baza acestor principii absolut corecte ,candidatura Voastra este perfect rationala,in conditiile unui regim republican bagat cu de-a sila in randul a milioane de Romani,care nu stiu altceva,precum si in contextul istoric actual.
    In cazul in care va veti decide sa faceti acest pas de o importanta majora nu numai pentru Voi,ci si pentru Tara,va asigur ca ma pun la dispozitia Voastra cu modestele mele puteri!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  27. carmen nicolae says:

    Nu poti sa nu remarci tinuta si inteligenta intr-o aparitie a ASR Printul Radu. Ultima emisiune in care v-am vazut(Dela est la vest) a confirmat inca o data acest fapt. M-am hotarat: voi mai participa la vot atunci cand veti candida dumneavoastra! Am deplina incredere in buna credinta, in modul sanatos de gandire si in viziunea dvs. si ceea ce mi se pare mie mai important in dragostea si intelegerea dvs. pentru romani, calitati care asociate cu profesionalismul ce caracterizeaza Casa Regala, sigur vor face ca noi toti sa alegem drumul cel bun. Sa dea Dumnezeu sa vad pentru copiii nostri o Romanie Demna, o Romanie Respectata si de ce nu o Romanie Invidiata pentru realizarile ei. Sper ca tot ce am scris, impreuna cu tot ce scriu si altii sa va convinga sa luati cea mai inteleapta hotarare pentru Romania si pentru romani!
    Cu multa speranta, incredere si respect!
    Carmen Nicolae – Gaesti

  28. C.I. says:

    Alteta Voastra Regala,

    Este impresionant numarul celor care au raspuns la primul meu semnal. Aproape toti mi-au spus:” Stim! Venim! Asteptam un semn de la tine.” “Dumnezeu sa fie cu El!” “In sfarsit avem o sansa sa iesim din deznadejde!”

    “Familia Regala este salvarea noastra!”

    Nu exista sa nu castigam! Va fi marea victorie a natiunii! Va fi invierea unui popor mort de 6 decenii.

    Va multumesc din tot sufletul ca existati!

    C.I.

  29. Alteta,

    Cand va decideti sa incepeti campania, va rog sa ma contactati.
    Este pacat sa suporte tinerii Romaniei greselile inaintasilor . Si e dreptul lor sa iasa din umbra trecutului sumbru.

    Cu deosebita consideratie,
    Nicoleta Pasalau – Iasi

  30. Bogdan says:

    Alteta Voastra,

    V-am urmarit astazi la TVR1 cu mult interes si placere in acelasi timp. N-am putut sa nu observ cu multa satisfactie ca in sfarsit se fac si campanii electorale inteligente, cu mesaj subliminal, orientat catre dezvoltarea dorintei alegatorului de a vota un anumit candidat, si nu catre prezentarea frusta si agresiva a candidatului. De asemenea sugestia discreta lansata de moderator vis-a-vis de o eventuala colaborare a doamnei Betsy Myers cu Alteta Voastra intr-o eventuala campanie prezidentiala mi s-a parut foarte profesionista.

    Cu acordul dvs. (daca considerati ca este oportun si mai ales momentul) as incerca sa lansez si eu pe blogul meu “Disertatii si Eseuri” un sondaj (sub campania “Romania Altfel” – cuvant cheie excelent ales pentru Romania zilelor noastre) legat de cum ar fi vazuta o eventuala candidatura a Altetei Voastre la functia de Presedinte al Romaniei.

    Cu deosebita stima,
    Bogdan

  31. ovidiu dumitrescu says:

    Am citit articolele si comentariile de pe site, si am remarcat ca puneti mare pret pe atitudine. Dar ca sa poti adopta o atitudine constructiva in privinta unui curent sau subiect trebuie sa fii responsabil. Si nu poti sa fii responsabil decat daca esti bine informat. Zilele trecute rasfoiam pagini pe net despre criza din Romania, si am gasit un blog interesant ( http://scenariieconomice.blogspot.com ). Cel mai mult am apreciat modalitatea in care interpreteaza raportarea fata de subiect, raportare care poate deveni o atitudine.

    Cu aleasa pretuire,
    O.D.

  32. Stefan says:

    Regalitatea a facut Romania mare, cei ce au venit o fac din ce in ce mai mica.
    Succes !

  33. Tashy says:

    Ce forma de stat este mai performanta pentru viitorul Romaniei? MONARHIE SAU REPUBLICA?
    http://www.tashy.ro/sondaj-romania-republica-sau-monarhie/

  34. Bogdan B. says:

    Alteta –

    Va scriu inca odata privitor la posibila candidatura a dvs. la Presedintia Romaniei. Scuzati stilul direct. Sub nicio forma nu intentionez sa va ofensez. Republica a fost instaurata ilegal in Romania si regimurile politice care au urmat anului 1947 au compromis-o total. Nu am nimic cu forma de guvernamant republicana. Din contra, cred ca se preteaza foarte bine unei tari cum este SUA. Republica Constitutionala este rodul gandirii si muncii unei generatii de politicieni de exceptie in istoria americana, unor adevarati vizionari devotati tarii lor si buni cunoscatori ai istoriei universale. Ei au crezut cu mai bine de 200 de ani in urma intr-o societate unde individul este liber, este egal cu semenii sai in fata legii si are dreptul de a isi cauta fericirea. Asa cum peste ocean, Republica Constitutionala sta la baza statului american modern, la baza statului roman modern sta regalitatea. Rolul dvs. este acela de a reprezenta Monarhia Constitutionala drept alternativa. A candida la presedintie implica faptul ca dvs. acceptati regulile jocului impuse impotriva vointei populare de ocupantul strain acum 62 de ani. Pe romaneste, nu cred ca initiativa ar lucra in interesul Casei regale si a celui national. Inca odata, e doar o observatie si nu o critica. Inteleg ca una dintre cele mai mari greutati ale dvs. este cea de a transmite mesajul catre public, de a va face inteles de catre cat mai multi. Asta necesita rabdare si timp. Este un drum lung la capatul caruia nu exista certitudini, dar pe care l-ati ales si – in opinia mea – merita sa mergeti pana la capat. De ce? Pentru ca adevarul (istoric) sta de partea dvs. Mult succes.

    – Bogdan
    Los Angeles, Calif.

  35. Buna seara Alteta.

    Ma numesc Florin Kasza Filip, am 27 de ani sunt casatorit si am o fetita de 5 ani .

    Va transmit acest mesaj pentru ca astazi am aflat ca doriti sa candidati pentru functia de presedinte al Romaniei , acesta veste m-a bucurat enorm , pentru ca eu vad in Dumneavoastra singura persoana careia i-as acorda votul meu.

    Si vreau sa va anunt ca nu sunt singurul , atat parintii mei , sotia , prietenii , si colegii mei va dau votul lor de incredere.Suntem foarte multi care ne dorim schimbarea , deaceea am dori ca dvs. sa aduceti acesta schimbare , pentru ca sunteti singurul om care prezinta totala incredere , singurul om care ne poate aduce pe drumul bun ,singurul care poate face diferenta , singurul care se va lupta pentru tara si poporul lui.

    Dumnezeu sa va ocrotesca , sa va dea multa putere de munca si intelepciune , de restul ne vom ocupa noi , romanii , va vom vota.

    Multa sanatate
    Cu respect si speranta pt. viitor al Dvs. K.F.Florin
    O zi buna.

  36. Florin says:

    Numele meu este Florin, am 20 de ani si sunt student.
    Romania are nevoie de un presedinte care sa nu fie implicat in toata mizeria aceasta care este in clasa politica, are nevoie de o persoana in care sa poata avea incredere ca aceea persoana care va ajunge la conducere nu se va gandi numai la putere-bani ci se va gandi la valorile morale si potentialul pe care aceasta le are. Avem nevoie de Alteta voastra acolo sus.
    Aveti votul meu si cu siguranta totodata al multor persoane care in ultima vreme nu prea s-au mai dus la vot pt ca nu aveau pe cine vota (aproximativ 60-70%-cifre greu de neglijat).
    Va doresc tot binele si sper sa va regasesc in toamna pe buletinul de vot!

  37. Viorel says:

    La subiectul expus in jurnalul paginii ati scris;”Mi-as dori foarte mult sa aflu parerile dumneavoastra despre cele discutate diseara si, mai ales, despre importanta acestor dialoguri pentru societatea romaneasca, pentru increderea si stima romanilor fata de ei insisi. ”
    Am incercat sa las doua comentarii si se vede ca nu au ajuns sa se conecteze!Cit despre parerea pe care o am atit la Dumneavoastra cit si a mesajului pe care l-ati expus la televiziunea TVR simbata seara, alaturi de doamna Betsy Myers ,eu pot sa zic ;Este de apreciat curajul si mesajul de implicare si expunere!Intradevar implicarea si expunerea acestor mesaje pot sa deschida inimile si mentalitatile persoanelor ce au ajuns sa fie in putere de conducere pe cale politica,comerciala,sociala,administrativa si educationala!Eu sper ca si pe mai departe sa aveti puterea de a va expune talentul si puterea de comunicare alaturi de familia regala,prieteni si persoanele cu studii inalte ce pot duce Romania la un succes in toate domeniile!Si astfel societatea romaneasca sa poata fi dezblocata in directia comunicarii si a expunerii pentru dobindirea succesului si administrarii fondurilor de ajutorare pentru a ajunge la standarde pozitive si de realizare!
    Partea trista intradevar este ca poporul Roman inca nu a ajuns sa detina multe personalitati cu un mesaj ca al dumneavoastra si nici nu a ajuns sa cunoasca puterea de comunicare intre grupurile sociale,administrative,educationale ,politice ,comerciale , si chiar culturale!Si de fapt implicarea dumneavoastra la abilitatile si conectiile pe care a ti reushit sa le acumulati ar fi de o mare valoare poporului Roman si expunerii tarii in platforma statelor doritoare de colaborare si de investitii!Va doresc mult succes si putere de a continua ce a ti inceput si sper ca implicarea sa va dea taria si puterea de a va inrola pentru canditatura la preshedintie si astfel multe din proiectele si dorintele pe care le detineti sa ajunga la implinire !Ma bucur mult ca doriti sa ajungeti la inimile fiecarei persoane umane si va doresc mult succes ,multa putere si curaj pentru a va inscrie pentru canditatura la preshedintie fiinca sinteti persoana potrivita pentru locul potrivit la mesajul ce il expuneti!Cu toata stima si tot respectul va saluta fam.chis!

  38. Stimate Principe Radu,

    Numele meu este Pompiliu-Nicolae Constantin, am 23 de ani si sunt masterand la Facultatea de Istorie – Universitatea Bucuresti. Am auzit ca ati putea candida la functia de presedinte al Romaniei. Va trimit aceste randuri de sustinere daca veti lua decizia sa candidati si cred ca sunteti singura solutie viabila in acest moment, in conditiile unei clase politice romanesti corupta. Va asigur ca nu sunt singurul care gandeste ca ati putea candida cu sanse reale pentru aceasta functie si daca va ganditi sa faceti acest pas ma ofer voluntar sa va ajut in campania electorala. Va doresc numai bine si mult succes in promovarea Romaniei.

    Cu respect,
    Pompiliu-Nicolae Constantin

  39. Am vazut de curind un interviu al Altetei Voastre cu B. Chireac. Mi-a lasat o impresie deosebita.Oricum, v-am urmarit si in alte ocazii.

    Daca Alteta Voastra candideaza, sigur multa lume va va sutine. E o cinste pentru noi sa va avem.

  40. Lizica says:

    Buna dimineata!

    As fi onorata sa ma numar si eu printre prietenii dvs. virtuali. Si de asemenea, foarte interesant.
    Sunt curioasa sa cunosc mai indeaproape famila regala.

    Va multumesc anticipat, in cazul in care veti accepta si chiar daca nu, va doresc numai bine, intregii familii!

  41. Gigi Ivanus says:

    Sunteti schimbarea necesara, sunt convins ca veti castiga alegerile.

    gigi Ivanus

  42. Alexandra says:

    Sunt studenta in USA si in cazul in care veti candida voi merge in Washington DC sa va votez.

    Mult succes!

    Alexandra

  43. Ovidiu says:

    Succces! Aveti sprijinul meu, daca va este necesar. Ovidiu

  44. Romulus Dan says:

    M-am bucurat nespus de apariţia Alteţei Sale Regale, la câteva dintre posturile de televiziune şi sper – aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii – ca din noiembrie, să avem cu adevărat preşedintele pe care îl merită poporul român şi care este mai aproape de sufletul său: Principele Radu.

    Voi sprijini nu numai cu sufletul această campanie, ci şi cu fapta, dacă mi se va cere. Vin cu această ocazie şi cu o rugăminte: aş dori să intru în posesia ultimei apariţii editoriale a Principelui Radu, deoarece în zonă nu am găsit-o. Îmi este necesară pentru o recenzie care va apare în câteva publicaţii de cultură şi pentru câteva prezentări la întîlnirile cu tinerii din zonă.
    Cu mulţumiri şi toate cele bune,
    Romulus

  45. Alteta,
    Nu doresc a va retine prea mult, as vrea sa va spun ca tara plange si poate ca e momentul sa vina cineva care sa se numeasca OM sa o conduca. Am inteles din presa ca ati dori sa candidati la presedintia Romaniei. Aceasta este rugamintea mea, CANDIDATI, nu mai lasati tara si oamenii ei frumosi sa planga. Si ma mai gandesc la viitorul copilului meu, care e sensul vietii mele, are 16 ani si va spun sincer ca e tare greu sa ii mai spui unui copil sa fie onest, sincer, curat, in ziua de azi ar pierde foarte mult. Dar nici sa ii spun fi mincinos, perfid, viclean. Ajutati Romania, ajutati romanii.

    Cu respect,
    Mihaela Ardai

  46. Nelu Ciortan says:

    Curaj, se poate si in Romania !!!

  47. Marian Oprea says:

    Alteta eu vreau sa fiti presedintele romanilor. Sunteti echilibrul de care Romania are nevoie. Romanii au nevoie mare de lideri care sa ii indrume pe calea ce buna. Din pacate pana acum am avut parte doar de “sefi” amatori. Din fericire ati aparut.

    Cand veti decide sa candidati va stau la dispozitie pentru campanie. Inclusiv fonduri in limita posibilitatilor.

    Dumnezeu sa va lumineze!

  48. Aurel Ungur says:

    Va doresc tot ce este mai bun, mult succes si multa sanatate intregii case regale.

    M-as bucura daca in toamna ati candida la presedentia tarii si totodata va asigur de votul meu. Eu sant convins ca santeti o persoana capabila si demna pentru acest rang.

    Va multumesc ca existati.
    Cu stima Aurel Ungur

  49. Buna seara,
    ma numesc Stefan Mihaela,este prima data cand va scriu si o fac pentru a va felicita pentru decenta si respectul pe care il aveti pentru tot ce inseamna Romania.
    Casa Regala este de admirat si credeti-ma ca tanar am nevoie sa cred in cineva…..sunteti pentru mine o raza de speranta .
    campania lui Barack Obama a avut ca motto The change we belive in
    casa regala este pentru mine schimbare in care cred.
    mult succes de acum inainte….
    P.S. ajutati-ne sa redescoperim Romania noastra

  50. George T says:

    Alteta Voastra,

    Va doresc mult succes in acest demers. Daca ajutorul meu va este de folos, va stau la dispozitie. George

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54885635
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate