Transcriptul emisiunii de la TVR1

Editia speciala a emisiunii “De la est la vest”

de la Televiziunea Romana (TVR1)

Sambata 4 aprilie 2009, ora 18.30

Moderator: Bogdan Chirieac

Invitati: Betsy Myers, directorul executiv al Campaniei electorale a lui Barack Obama si Principele Radu al Romaniei

betsy-myers-prince-radu-3.jpg

Bogdan Chirieac: Bună seara, stimaţi telespectatori şi bine aţi venit la o ediţie specială „De la Est la Vest”. Avem nişte oameni cu totul deosebiţi în această seară. Sperăm să vă intre în casă şi poate şi în suflete. O am alături de mine pe directorul executiv al campaniei electorale a preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama. S-o salutăm pe doamna Betsy Myers, o învingătoare. Bine aţi venit la emisiunea noastră, doamnă Myers.

Betsy Myers: Mă bucur să fiu aici.

Bogdan Chirieac: Şi, atenţie, pe Alteţa sa regală principele Radu. Bună seară, Alteţa voastră, bine aţi revenit în emisiunea „De la Est la Vest”.

Principele Radu: Bine v-am regăsit.

Bogdan Chirieac: Doamna Myers, sunteţi absolventă de Harvard, sunteţi o persoană care a reuşit imposibilul, care e pe cale să schimbe istoria sau, în orice caz, s-o rescrie, dacă vreţi, odată cu victoria lui Barack Obama la care aţi contribuit în mod esenţial. De ce vă aflaţi astăzi în România şi cu ce ocazie împreună cu Alteţa sa regală principele Radu?

betsy-myers-prince-radu-2.jpg

Betsy Myers: Mă aflu aici la invitaţia cuplului regal. Ei sunt foarte curioşi privitor la lecţiile învăţate în timpul campaniei Obama, o campanie istorică, după cum ştiţi. Am făcut multe lucruri altfel decât anterior, am mobilizat mii şi mii de oameni în toată ţara şi care nici nu fuseseră niciodată implicaţi în politică, foarte mulţi oameni au ieşit la vot, care nu mai votaseră până atunci. Adică, preşedintele Obama a atins inimile poporului american într-un fel care era nou. A fost o campanie făcută într-un mod cu totul nou şi Alteţa Sa Regală a fost foarte curios, este un om care doreşte să înveţe şi ca lider. Sigur, o caracteristică foarte importantă a unui lider este să încerce să afle ce au făcut alţi lideri, ce a mers, ce n-a mers, şi curiozitatea dânsului a dus la invitaţia ca eu să-i vizitez la Palatul Regal în acest week-end.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, doamna Myers vorbeşte despre „a new leadership”, o nouă conducere. Simţiţi că este nevoie de aşa ceva şi în mica noastră Românie?

Principele Radu: Da. Cred că a venit un moment aproape biologic, nu politic, al României, să respire democraţie şi libertate pentru că, dacă facem o socoteală că, în acest moment, sunt 19 ani de când dictatura comunistă a căzut, este exact vârsta la care tinerii au voie să voteze, 18 ani în sus înseamnă vârsta în care un cetăţean poate să-şi exprime dreptul de vot. Deci, pe cale de consecinţă, anul acesta, atât în alegerile din vară, cele pentru Parlamentul European, cât şi cele prezidenţiale, o nouă generaţie de sute de mii de oameni tineri, singurii care nu au fost, în societatea românească, atinşi de perioada dificil de înţeles pentru cineva venit din afară, de 40 de ani de comunism, vor fi în sfârşit liberi să-şi aleagă liderii şi, dacă Statele Unite care este o ţară cu răspunderi pe glob cum nu are nimeni altcineva, a reuşit să facă această performanţă extraordinară, făcându-i pe oameni să creadă că speranţa, iubirea, încrederea, curajul, pot să aibă un cuvânt în lumea de astăzi, atunci sigur şi ţara noastră, la dimensiunile şi la importanţa ei, poate să o facă.

Bogdan Chirieac: Doamna Betsy Myers, repet, directorul executiv al campaniei electorale a domnului Barack Obama, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, spunea că dumneavoastră vreţi să ascultaţi sau vă place să ascultaţi. O veţi asculta şi pe doamna Betsy Myers?

Principele Radu: Bineînţeles. Întâi şi întâi, sunt ca orice român, un om mândru, şi faptul că ea a venit de la 6.000 de kilometri, aici, ca să ne vorbească despre viitor, încredere şi un nou leadership, înseamnă un omagiu pe care îl aduce ţării mele. Dacă putem să oferim oamenilor 50 de minute din acest extraordinar parcurs pe care l-au făcut America şi candidatul său, e mare lucru. Da, cred că un lider are, întâi şi întâi, datoria să asculte, adică exact ceea ce nu se întâmplă în societatea românească. Societatea românească, prin liderii ei, a îngustat totul la aranjamente politice şi acest fel de leadership nu face bine nimănui, nici organismului uman, nici organismului mare – care este 22 de milioane de oameni cu suflete, şi cu minţi, şi cu inimi, şi cu viitor, şi cu speranţă.

Bogdan Chirieac: Haideţi să vedem cum a început povestea lui Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, primul african american care este la Casa Albă, în acest moment, o campanie care a pornit de foarte de jos, nu, doamna Myers, şi a ajuns până sus, la Casa Albă. Cum a fost posibil?

Betsy Myers: A fost, într-adevăr, o campanie care a pornit foarte de jos. Preşedintele Obama este el însuşi un organizator; de acolo vine şi pasiunea şi faptul că înţelege modul în care funcţionează politica la nivel local şi, din cauză că a fost un organizator, a dorit ca campania noastră să fie una care să includă pe toată lumea. De multe ori, în politică, există o mentalitate că voi trebuie să veniţi la noi, la noi liderii politici. De fapt, preşedintele Obama a zis nu, facem invers, mergem noi la voi, astfel încât să li se dea o voce, o posibilitate, de a se exprima şi de a participa la democraţie oamenilor din Statele Unite, cum spunea şi domnul… Aşadar campania a implicat oamenii şi în oraşele lor, respective, de reşedinţă, cu birouri locale, da, la care oamenii se puteau duce fizic să vorbească acolo, plus o campanie foarte robustă pe Internet. Oamenii puteau să intre pur şi simplu pe Internet, să afle informaţii, să găzduiască evenimente în oraşul lor, să meargă la evenimente din zona lor de reşedinţă, adică a fost o chestie pe care am denumit-o “liderul din mine”. Barack Obama a putut spune ‘dumneavoastră sunteţi, cu toţii, oameni care au un rol de jucat, vocea dumneavoastră contează’ şi am creat şi infrastructura ca să permitem oamenilor să participe.

Bogdan Chirieac: Cât a durat campania electorală a preşedintelui Obama?

Betsy Myers: E incredibil, dar campania prezidenţială, în mod normal, în Statele Unite durează cam doi ani, mult, mult prea mult, însă preşedintele şi-a declarat intenţia de a candida la mijlocul lui ianuarie 2007 şi după aceea a fost ales în noiembrie, 4 noiembrie…

Bogdan Chirieac: … 2008.

Betsy Myers: … 2008, deci nici doi ani, şi dacă faci o comparaţie între campania preşedintelui Obama şi cea a preşedintelui Clinton, de exemplu, între ’91-’92, pot să spun că am depăşit cu aproape un an. În toamna lui ’91; îşi pregătea personalul – preşedintele, personalul de campanie, iar noi lucram deja de un an la un asemenea moment. Aşadar, o campanie de genul acesta este mult mai îndelungată şi mult mai scumpă decât era pe vremuri.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, este campanie electorală de doi ani de zile în Statele Unite şi cu un cost total de peste un miliard de dolari.

Principele Radu: Da, dar o ţară care are 50 de state, dintre care unul singur, California, este mai mare o dată şi jumătate cât România. Un lider al unui continent, pentru că asta este, de fapt, adunarea aceasta de state unite ale Americii, sunt un fel de continent – are nevoie, dacă este aşa cum este preşedintele Obama, – să meargă să vorbească tuturor. Omul acesta, într-un stat relativ mic, a mers la începutul campaniei în cele 91 de judeţe, în fiecare dintre ele şi a vorbit oamenilor, pentru că a considerat că arta comunicării, darul de a te înţelege cu celălalt şi de a-i transmite ceea ce tu crezi, – dacă ai ceva în care să crezi, aici este o mare diferenţă faţă de liderii europeni – trebuie comunicat, iar pentru mine cel mai mare dar pe care doamna Myers mi l-a făcut astăzi venind în ţara mea este acela că, poate acum, în aceste minute, să se adreseze tinerilor, liceenilor, cărora le-am spus de fiecare dată în aceşti opt ani, de când umblu prin şcolile lor, despre acelea şi lucruri, despre importanţa de a crede în celălalt, despre importanţa de a înţelege lumea în care trăieşti, de a comunica, de a avea dorinţa de-a fi tu însuţi liderul propriei tale comunităţi, că tu reprezinţi ceva, tu, acum, în acest moment poţi face ceva. Cei care mă ascultă, de 17, 18, 16 ani ştiu ce vreau să spun, iar eu nu aş fi avut posibilitatea să aduc pe cineva de asemenea importanţă şi de asemenea expertiză în fiecare sală de clasă în parte. Eu mă simt fericit că tânăra generaţie, care este de fapt singura care contează, în acest an ei sunt, e anul lor, e anul în care ei pot să îşi exprime părerea despre cum vor să arate România. România, nu ştie doamna Myers cum trebuie să arate România, nici dumneavoastră, nici eu. O ştiu ei, şi sunt fericit că, de fapt, ea le dă acum un fel de lecţie deschisă de leadership.

Bogdan Chirieac: În România se manifestă mult dezgust pentru politică, mult. Acest lucru se manifestă în primul rând la tineri, tinerii despre care vorbea Alteţa Sa. Poate ne-a şi dezamăgit foarte mult clasa politică în aceşti ultimi 20 de ani, înainte nu se pune problema. Care este situaţia în Statele Unite?

Betsy Myers: În 2005-2006, una din conversaţiile de la Universitatea Harvard – Yale este despre ce vorbeaţi şi dumneavoastră, că pe tinerii din Statele Unite, care erau dezgustaţi de politică, îi interesa orice altceva în afară de a se implica în campanie, cum să ajungem să îi implicăm, ş.a.m.d. şi dintr-o dată a apărut Barack Obama pe scenă şi ceea ce a fost incredibil la energiile acestea de care s-a folosit el a fost, într-adevăr, energia acestor tineri, care nu fuseseră niciodată angajaţi la acest nivel în aşa ceva şi ei, într-adevăr, au făcut o diferenţă semnificativă, şi acesta este mesajul pe care îl transmit şi tinerilor din România: chiar puteţi face o diferenţă enormă, fiindcă eu am fost prin toată ţara. Nu a fost nici un eveniment la care să nu mă duc, la care să nu fi venit cineva la mine, o mamă, un tată, un bunic, o bunică, să îmi spună: tânărul din casa mea, nepoata, nepotul, fiul, fiica, de 10 ani sau de 12 ani sau de 25, ş.a.m.d., este cel care m-a convinsă îl votez pe Obama. Îmi aduc aminte foarte bine un eveniment din New Hampshire, tot aşa, a venit o fată de 15 ani… elevă de liceu, în fiecare week-end venea la biroul acela de campanie şi a spus: „Vă rog, trebuie să îl votaţi pe Obama pentru că votaţi pentru viitorul meu” şi, cu pasiunea pe care o avea, vreau să vă spun că m-a atins, m-a mişcat şi a convins foarte mulţi oameni din sala aceea, care erau cu 10, 20, 30 de ani mai în vârstă decât ea. Când eşti tânără şi ai dreptul de vot, aceea este ocazia ta de a alege nişte candidaţi care susţin ceva care te interesează pe tine. Că este vorba de mai mulţi bani pentru educaţie sau pentru forţa de muncă sau, nu ştiu, lucruri care te interesează pe tine ca tânăr, atunci ai o voce, că, în fond, despre asta este vorba în democraţie, şi întregul mesaj al lui Obama acesta a fost: tânăr, bătrân, indiferent de ce culoare şi religie, toată lumea are o voce, şi participarea ta la acest sistem contează.

Bogdan Chirieac: Doamnă Myers, cu ce i-a convins Barack Obama pe tineri să îl voteze şi ceilalţi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite au fost personalităţi foarte puternice. John Mc Cain întruchipa mândria şi orgoliul Americii, era un luptător, un soldat, luptase pentru America. Deci, ce a avut în plus Barack Obama?

Betsy Myers: Cred că a adus câteva lucruri. În primul rând, cine era el, ca lider, personalitatea sa dacă vreţi? El a intrat în această arenă fiind autentic, confortabil în pielea proprie. Ştiu o grămadă de oameni care nu încearcă să fie altceva decât ceea ce sunt. El, din ziua întâi, din ziua zero, a spus: „Eu ăsta sunt, uite, asta vreau să fac ca să fac ca ţara asta să fie mai bună, nu am de gând să mă schimb cum bate vântul sau cum sunt influenţele politice, ce vedeţi este ceea ce o să căpătaţi”. A fost foarte confortabil din punctul ăsta de vedere. De asemenea, este un foarte bun comunicator, a ştiut să inspire oamenii, să îşi transmită viziunea despre ceea ce vedea pentru viitor, şi îngrijirile de sănătate pentru toată lumea, şi un sistem mai bun de învăţământ, şi că învăţământul este un drept fundamental, de altfel, că toată lumea trebuie să aibă acces la el. Criza energetică, criza economică, războiul din Irak, a fost foarte clar privitor la ceea ce are de gând să facă, şi a continuat sa asculte, a fost prin toată ţara, aşa cum a menţionat şi Alteţa Sa Regală – a ascultat pe toată lumea şi a spus: „Nu ştiu tot, am să învăţ de la voi şi împreună o să schimbăm ţara asta”. O foarte mare parte din succesul acesta, de la bun început şi până acum a fost că a zis, „nu e vorba despre mine, este despre noi”. Pentru tinerii care nu fuseseră niciodată implicaţi în aşa ceva, să aibă un om care este el însuşi, tânăr şi cu care poţi să relaţionezi, să se lupte pentru lucruri care îi interesau pe ei, şi posibilitatea de a participa a fost extraordinară. Această campanie, de la nivelul cel mai de jos, şi pe internet, ş.a.m.d., a jucat un rol extraordinar.

Bogdan Chirieac: Intenţionaţi să candidaţi la Preşedinţia României?

Principele Radu: Mă gândesc foarte serios la asta, dar ceva mai important de atât cred că rezidă în faptul că România trebuie să-şi clarifice, o dată pentru întotdeauna, ce fel de rol atribuie acestui fel de lider, pentru că, ascultând-o pe doamna Myers, am înţeles că diferenţele între noi şi Statele Unite sunt foarte mari. Când spun noi, mă refer la Europa întreagă. Niciodată democraţiile noastre nu vor semăna până la identitate, nici nu trebuie. Lumea transatlantică a fost valoroasă şi puternică atunci când a fost complementară şi s-a înţeles şi a creat armonie. Ei, bine, există însă ceva comun în leadership-ul statal al tuturor acestor ţări, şi anume faptul că omul care stă acolo sus trebuie, în afară de abilităţile de conducător, să fie şi un om pe care să-l crezi şi pe care să-l respecţi. Mai devreme, îmi spunea o anecdotă legată de funeraliile preşedintelui Franklin Roosevelt, pe care regele Mihai l-a cunoscut personal. La funeralii, un american simplu plângea şi cineva s-a apropiat de el şi i-a spus: „De ce plângi? L-ai cunoscut personal pe preşedintele Roosevelt?” La care americanul a spus: „Nu, nu l-am cunoscut personal, dar el mă ştia pe mine”.

Bogdan Chirieac: Este interesantă parabola pe care o faceţi. În acelaşi timp, vreau să vă întreb următorul lucru. În cazul în care aţi reflecta şi aţi decide să candidaţi, tinerii din România nu sunt interesaţi de politică. Din această cauză, am întrebat-o pe doamna Betsy Myers, dintr-o o mie de motive, pe care le cunoaştem şi de care suntem responsabili, inclusiv educaţia precară din şcolile româneşti în acest moment. Cum credeţi, în cazul în care vă veţi decide să candidaţi la Preşedinţia României, cum credeţi că aţi putea să vă atrageţi, exact ceea ce spuneaţi adineaori, pe cei care ştiu cum trebuie să arate România peste 20 de ani?

Principele Radu: Constituţia României, îi vorbeam doamnei Myers despre asta mai devreme, este o Constituţie care stipulează limpede separarea puterilor în stat. Ea vorbeşte despre rolul şefului statului ca despre un om care reprezintă statul şi, deşi această Constituţie a suferit modificări şi probabil că va mai suferi, nefiind o Constituţie nici pe de parte perfectă, este, totuşi, un material care, dacă este respectat aşa cum e, nu e rău deloc. Deja faptul de a-l respecta înseamnă ceva şi acest fapt trebuie câştigat, el nu există încă. Or, eu cred că vulnerabilitatea ţării noastre nu stă în faptul că nu este suficientă democraţie sau libertate, dimpotrivă, cred că politica a făcut paşi foarte mari şi că, din multe puncte de vedere, s-a perfecţionat mult peste aşteptările pe care le-am avut noi. În 20 de ani, politica nu a pierdut vremea în România, nici sistemul democratic nu a rămas neschimbat, nici libertăţile de dorit nu au rămas în urmă. Ceea ce a rămas în urmă a fost establishment-ul, sistemul administrativ, mănunchiul de instituţii care servesc ţara şi idealurile ei. Acolo este marea problemă. Dacă politica se va restrânge la aria pe care i-o dă sistemul constituţional şi democraţia sistemului transatlantic, atunci va fi bine, pentru că există o arenă legislativă pentru politică, există un spectru guvernamental, care asigură partea administrativă a politicii, ceea ce numim cu toţii în lumea euroatlantică executivul, guvernarea, dar mai există anumite valori pe care statalitatea le reprezintă şi care nu ţin atât de mult de politică, cât ţin de idealurile acestea pentru care primul african american din istoria lumii a reuşit să ocupe postul al Casa Albă. El nu le-a vorbit oamenilor despre abilitate, despre şmecherie, despre dedesubturi, despre cum să faci să-i dai celuilalt în cap, nu le-a spus oamenilor cum să meargă pe calea scurtă ca să înfigă cuţitul la spate mai frumos şi mai uşor, nu a vorbit oamenilor, aşa cum fac mulţi lideri europeni, din păcate, – vreau să subliniez, europeni, nu români – despre faptul că sumumul calităţilor politice este acela de a manipula, de a ajunge mai devreme decât celălalt, de a fi abil, de a fi …

Bogdan Chirieac: Dar nu aşa se obţine victoria în Europa şi în România, Alteţa voastră?

Principele Radu: Nu se ştie. Eu ştiu un om care a stat 60 de ani în faţa unei uşi închise şi care, în momentul în care s-a deschis, l-a găsit tot cu zâmbetul pe buze. Acesta este regele Mihai şi, la 87 de ani, acest om, fără nicio putere politică, reprezintă un înalt standard moral în România. Există o ţară, Africa de Sud, care a ales un lider moral preşedinte, pe Mandela. Există o altă ţară, Republica Cehă, care a ales un dramaturg în fruntea ei, pentru că a vrut să scape de ruşine, să se lepede de umilinţă.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, faceţi parte din Casa regală, formula de adresa este „Alteţa voastră”, chiar şi în această emisiune. Ar trebui să susţineţi monarhia, nu republica.

Principele Radu: Aşa este, numai că există momente în istorie când este mai importantă ţara decât familia.

Bogdan Chirieac: Şi în acest moment, dumneavoastră susţineţi republica?

Principele Radu: Susţin că ţara e mai importantă decât familia, a spus-o, de altfel, regele. La 10 mai 2007, la o aniversare complet monarhică, fiindcă 10 mai este Ziua Regalităţii, el nu a vorbit despre monarhie, a vorbit despre o limpezire a cadrului constituţional, care să dea României instituţii complementare, limpezi şi neechivoce. A spus-o el.

Bogdan Chirieac: Într-o asemenea decizie, ţara este mai importantă, dar şi familia trebuie să fie alături.

Principele Radu: Da, aşa este.

Bogdan Chirieac: Credeţi că în cazul în care veţi decide să candidaţi la preşedinţie, maiestăţile lor vor fi alături de Alteţa voastră?

Principele Radu: Acest lucru nu pot să-l spun eu, or să-l spună ei, dacă vor ajunge la această concluzie. Nu pot să vorbesc în numele lui, aici nu e vorba… Ştiţi, există şi instituţii, doamna Myers, care nu răspund standardelor democraţiei. Academia Română, Biserica, Casa regală sunt instituţii ale ierarhiei morale. Ele nu răspund votului şi când eşti membru al familiei regale, trebuie să asculţi ce spune şeful casei.

Bogdan Chirieac: Am vorbit un pic despre felul în care se naşte un nou lider. Haideţi să vedem cum acţionează un nou lider. Preşedintele american, Barack Obama, se află de 70 de zile, practic, in the office, în Biroul Oval al Casei Albe.

Betsy Myers: 75 de zile.

Bogdan Chirieac: 75 de zile.

Betsy Myers: 75 de zile, cam aşa în acest moment.

Bogdan Chirieac: Cum evoluează lucrurile, cu toţii ne uităm acum la America, nu, din cauza crizei economice şi financiare cumplite, care şi-a făcut apariţia şi în România, la 10.000 de km distanţă.

Betsy Myers: Dacă ne gândim în ce s-a băgat ca preşedinte şi cum era situaţia când a început să candideze şi în ce a ajuns, până la urmă, pe 20 ianuarie 2009, cred că este mult mai mult decât se aşteptase el vreodată. 75 şi ceva de zile în funcţia aceasta şi în alcătuirea Cabinetului acum şi verificarea a ceea ce se întâmplă în realitate, de fapt, şi care e situaţia cu deficitul bugetar, ce i-a fost lăsat în urmă de Administraţia Bush, toate problemele cu sănătatea, cu energia, cu învăţământul, cu Afganistanul, cu Irakul, cred că a făcut o treabă extraordinară, pentru că a luat taurul de coarne. S-a străduit să facă schimbări şi, aşa cum ziceam mai devreme, interesant că nu am avut niciodată plângeri că un lider vrea să facă prea mult. Deci, ăsta e un lucru pe care trebuie să-l subliniez. A promis nişte lucruri în campanie, a zis „mă duc acolo şi mă lupt pentru voi în fiecare zi şi am să mă confrunt cu lucrurile astea, problemele astea mari” şi exact asta face. Primul lucru a fost pachetul acela de stimul, o lege foarte dificil de trecut prin Congres. Nu a fost tot ce vroia el acolo, în lege, dar măcar a fost ceva, totuşi, eficient ca să stimuleze economia şi e convins că va ieşi mult mai mult bine decât rău şi că trebuie să ne mişcăm, trebuie să facem progrese, să evoluăm, să facem ceva, iar acum se străduieşte să obţină votarea bugetului, primul buget al său ca preşedinte, încercând, în acelaşi timp, să lucreze pe partea sectorului de sănătate. Eu consider că toate astea sunt legate între ele. Dacă ai o economie proastă, celelalte programe ale ţării bineînţeles că vor fi afectate şi totul va avea un impact asupra bugetului şi, deci, nu poţi să pui nimic în fundal. Eu îmi scot pălăria în faţa lui. În acelaşi timp, muncind foarte-foarte tare, continuă să rămână calm şi continuă să spună tuturor adevărul despre punctul în care ne aflăm şi ce nevoi sunt pentru ţară.

Bogdan Chirieac: Fosta administraţie republicană a preşedintelui Bush a avut o relaţie preferenţială cu România. În 2002, preşedintele Bush a invitat România în NATO, în 2004, România a fost admisă în NATO. În 2008, preşedintele Bush a vizitat din nou România, prima dată s-a întâmplat în 2002, în noiembrie. În aprilie 2008, anul trecut, preşedintele Bush a fost la Bucureşti şi la Constanţa cu ocazia Summit-ului NATO. Care credeţi că va fi atitudinea preşedintelui Barack Obama vizavi de România?

Betsy Myers: Din prima zi, Barack Obama a spus că una din principalele priorităţi ale administraţiei sale va fi să aibă relaţii bune cu toate ţările, din toată lumea, chiar şi în locuri cum e Iranul, cu care n-avem relaţii bune, dar se va strădui, a promis dânsul, să avem conversaţii diplomatice şi, bineînţeles, acelaşi lucru şi cu România. În aceste 75 de zile încă n-a ajuns şi aici, sigur, dar sunt sigură că va continua să aibă aceste discuţii şi relaţii cu România.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, dacă preşedintele Obama are o deschidere faţă de România sau continuă deschiderea faţă de România, cum credeţi că un nou leadership în România ar putea ajuta la îmbunătăţirea imaginii ţării noastre în America şi în Europa?

Principele Radu: Mai întâi, făcând ceea ce s-a făcut extraordinar de puţin, şi anume încercând să ai o imagine de vreun fel, pentru că România este foarte mult rămasă în urmă la capitolul prezenţă pe plan european şi mondial. Nu s-a făcut şi din lipsa fondurilor, şi din lipsa structurilor, şi chiar şi din lipsa timpului, pentru că o ţară ocupată să dea examene, aşa cum aţi precizat mai devreme, e o ţară care nu are timp să le facă pe toate. Este foarte adevărat că România a avut o relaţie privilegiată cu Statele Unite, dar România a avut o relaţie privilegiată cu Statele Unite în ultimii 120 de ani. Este o confuzie şi o inexactitate să spui că România are relaţii privilegiate cu Statele Unite de câţiva ani încoace. Ţara aceasta a avut o deschidere prooccidentală şi o relaţie privilegiată încă din vremea regelui Carol I, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi trecând prin tot secolul al XX-lea, inclusiv în perioada mai puţin fericită a dictaturii comuniste.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, au fost perioade de îngheţ în relaţiile bilaterale.

Principele Radu: Au fost…

Bogdan Chirieac: … chiar şi de curând au fost, după anii ’90…

Principele Radu: …dar e una din ţările europene care a păstrat în acest ultim secol o poziţie, în general, privilegiată cu Statele Unite şi o poziţie deschisă. De altfel, opinia publică românească este o opinie publică favorabilă Statelor Unite şi mai ales visului american. Îmi aduc aminte, când eram noi elevi şi studenţi, existau două cuvinte care erau sinonime în idealurile noastre cu libertatea – Republica Federală Germania şi America, şi acest lucru nu e ceva care se poate uita uşor. În plus, nu găsesc că este meritul unei administraţii anume de a fi binevoitoare sau deschisă către Statele Unite, cred că este o chestiune de minim bun-simţ şi de ABC al politicii externe să încerci să faci o punte de legătură între tineri şi ţara care reprezintă atât de mult în lume.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, în mod constant aţi vizitat numeroase localităţi din România, de mulţi ani. În ultimii ani aţi constatat o creştere a unui sentiment antiamerican în România?

Principele Radu: Nu. Absolut deloc. Este, cred, o prejudecată sau un lucru fals, aşa cum sunt multe alte lucruri false la nivel central românesc. Bucureştiul şi, în general, leadership-ul central al României are o privire destul de deformată legată de corpul ţării, de regiuni, de judeţe, de comunităţi locale.

Bogdan Chirieac: De ce credeţi că au o privire deformată?

Principele Radu: Pentru că sunt două lumi diferite, care sunt rupte între ele…

Bogdan Chirieac: … păi şi ei, liderii actuali ai României circulă mult prin ţară, nu doar prin străinătate.

Principele Radu: Puţin circulă prin ţară.

Bogdan Chirieac: Păi, fiindcă cei care sunt la putere au probleme administrative curente.

Principele Radu: Adevărat.

Bogdan Chirieac: Cei care sunt în opoziţie circulă mai mult.

Principele Radu: Da. Aici este vorba şi despre felul în care îţi planifici lucrurile, pentru că noi suntem singura, dacă îmi permiteţi, instituţie din ţară, dacă nu îndrăznesc să spun prea mult, care a construit cu SUA un proiect cu totul unic, nu numai în România, ci şi în tot sud-estul Europei. Suntem cei care am iniţiat în 1926 ceea ce numim „a friendship tour”, „turneul prieteniei”. El a fost făcut prima dată de Regina Maria a României, care în ’26 a mers în câteva din statele SUA, scoţând mulţimi de sute de mii de oameni în stradă şi spunându-le: „Investitori americani, veniţi şi investiţi în ţara noastră!” A fost ceva cu totul avangardist pentru momentul european politic, care era plin de bărbaţi, o femeie în momentul acela nu avea ce căuta în viaţa publică şi mai ales de la o femeie care venea dintr-un colţ al Europei necunoscut Statelor Unite. Am reluat acest lucru în 2006 şi cu principesa împreună, am început să facem acest turneu al prieteniei, iar ambiţia noastră este să mergem în fiecare stat din SUA, câte o săptămână, în fiecare orăşel şi oraş din aceste state, în universităţi, administraţii locale, camere de comerţ şi în mass-media locale, pentru a pune pe harta SUA România. Acelaşi lucru poţi să îl faci şi în Europa, ducându-te în ţările mari europene, în regiuni şi încercând să faci ceea ce ar trebui făcut şi înăuntrul ţării, în comunităţile locale, adică mers aşa, în fiecare săptămână, nu numai în campanie electorală, ci mers şi încercat de ridicat moralul comunităţilor locale. Dna Myers le spunea tinerilor: „Fiţi fiecare dintre voi un lider, fiecare dintre voi puteţi conduce ceva”. Acest lucru trebuie spus şi oamenilor simpli din comunităţile locale. Eu le spun şi primarilor, şi consilierilor, şi funcţionarilor din administraţia publică şi miniştrilor, în fiecare orăşel. M-am dus în oraşe precum Teiuş sau Corabia sau… şi am încercat să le spun tuturor că problemele economice ale României nu pot fi rezolvate de guvern, nici de consiliile judeţene, ci de ei. Eu văd delegaţii de elevi de clasa a XII-a mergând în camere de comerţ din oraşe europene, bătând la uşile băncilor şi spunând: Veniţi şi investiţi în oraşele părinţilor noştri! Avem ceva să vă spunem! Mai cu seamă că ei o vor face în limba respectivă. Ei se vor duce în Germania şi vor vorbi în germană, vor merge în Franţa şi vor vorbi în franceză, vor merge în Spania şi vor vorbi în spaniolă. Nu e puţin lucru.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, nu credeţi că investitorii se uită la profit? Şi mai puţin la tineri, bătrâni, limba germană sau limba română?

Principele Radu: Ba da.

Bogdan Chirieac: Nu credeţi că se uită la tot frame-ul, tot pachetul legislativ care permite sau nu…

Principele Radu: Lasă de dorit.

Bogdan Chirieac: …sau nu permite o investiţie să se aşeze în România.

Principele Radu: Ba da, aşa este. Eu nu sunt naiv şi nici ei nu sunt. Ce vreau să spun este că pentru a putea să fii băgat în seamă, trebuie să te faci ascultat. Dacă noi vom mai sta încă 60 de ani aşteptând să vorbească cineva despre noi la München, s-ar putea să nu vină nimeni. Dacă trimitem 5000 de tineri străluciţi, s-ar putea ca numai trei să vină înapoi cu un rezultat, dar acei trei vor face epocă. Şi mai este încă un lucru. Entuziasmul face mult, încrederea în sine joacă uneori un rol extraordinar. Oamenii aceştia au dovedit-o recent. Au făcut din imposibil, posibil. Şi aceasta e lecţia. Ştiu că nu seamănă deloc cu ce e la noi. Am sentimentul că e complet diferită lumea noastră de lumea lor. Dar merită de ascultat povestea lor.

Bogdan Chirieac: Avem şi un clash al lumilor respective, la Summit-ul G-20 de la Londra.

Principele Radu: Zilele trecute, da.

Bogdan Chirieac: Exact, de acum două zile. Deci, preşedintele Barack Obama a avut o anumită abordare vizavi de criza economică. A fost îmbrăţişată teza sa de premierul britanic Gordon Brown, să pornim economia cu orice preţ, chiar cu riscul inflaţiei. Europa – nu, Alteţa voastră? – ciocnirea civilizaţiilor – Europa nu este de acord, nu îmbrăţişează, Germania şi Franţa nu îmbrăţişează această teorie. Spuneaţi că preşedintele Obama ascultă. La Londra a ascultat, dar a şi acţionat.

Betsy Myers: Da, e o combinaţie de amândouă. Şi ascultarea şi luarea de măsuri. Într-adevăr, s-a dus la G-20 cu o listă de lucruri pe care spera să le obţină. Pe unele nu le-a obţinut, pe altele le-a obţinut. Şi au fost oarece conflicte, ca să zic aşa, între lideri şi a reuşit să obţină un rezultat diferit din aceste divergenţe, printr-o schimbare de, eu ştiu, un cuvânt într-o declaraţie de exemplu… Adică, asta este ideea, este un loc în care putem fi în dezacord fără să fim dezagreabili, da? Asta e el, aşa e el. Hai să încercăm să găsim o situaţie în care beneficiază toată lumea. De multe ori, ca lideri, ideea este „câştig eu şi pierzi tu”, iar el spune „hai să găsim un compromis ca să fim cu toţii mulţumiţi şi să ieşim cu toţii câştigători”, în avantaj, dacă vreţi, cu ceva pozitiv din treaba asta. Aşa e el, natural din fire, şi am văzut treaba asta în toată campania, şi în cele şaptezeci şi ceva de zile în funcţie, ca preşedinte, şi la Summit-ul G-20.

Bogdan Chirieac: Doamna Myers, aţi condus campania electorală a lui Barack Obama. Cum este cu finanţarea campaniei electorale în SUA? Şi, mai ales, care este relaţia, pe care noi o discutăm adesea în România, între mediul de afaceri, între businessman şi omul politic?

Betsy Myers: Ce am făcut noi în campania asta iarăşi a fost, pornind de jos de tot, a fost să strângem bani pe internet, şi o majoritate a donatorilor noştri au fost oameni care au donat sub 100 de dolari. Aşa cum spuneam Alteţei Sale Regale mai devreme, am călătorit prin toată ţara şi îmi spuneau oamenii „am donat 5 dolari sau 10 dolari campaniei”, fiindcă ceva le-a atins acolo inima. Aşa că o parte din ce am făcut a fost să strângem o sumă foarte mare de bani din donaţii foarte mici. În felul acesta, oamenii s-au simţit angajaţi. Indiferent că dai un dolar sau 100 sau 500, te simţi şi tu implicat acolo, îţi pasă, că ai dat nişte bani, da? Plus că am mai strâns bani şi din campanii din acestea de strângere de fonduri în evenimente din astea, la care au venit oamenii şi au dat 250, la 500, 1000 sau 2300, de exemplu. Dar, istoriceşte vorbind, campaniile erau finanţate altfel. Preşedintele Obama a zis: „nu mai luăm nici măcar un singur ban de la America corporatistă sau de la lobby-ştii federali, care se duc să încerce să obţină diverse locuri în Congres din partea firmelor”. A zis: „cum să mă duc eu, ca preşedinte, şi să vreau să schimb sistemul de sănătate, dacă am luat bani de la firmele de medicamente şi alte lucruri de genul ăsta. Cum să mă duc să schimb politica energetică, dacă am luat bani de la furnizorii de energie?” Deci, n-am luat nici măcar un singur dolar de la niciun fel de lobby federal sau firmă mare. Şi am strâns, totuşi, peste 500 de milioane de dolari în 2 ani, în cea mai mare parte de la micii contribuitori – o chestie foarte diferită.

Bogdan Chirieac: Şi acum, preşedintele Obama desfiinţează, practic, instituţia de lobby din SUA? O instituţie care are multă vechime şi e foarte cunoscută, inclusiv în România.

Betsy Myers: Nu o va desfiinţa, dar spune că lobby-ştii, adică cei care sunt lobby-işti, nu pot lucra în administraţie, nu pot fi funcţionarii administraţiei; trebuie să fie separaţi. Adică, practic, omul stabileşte un îndrumar, dacă vreţi, diferit, pentru că el vrea să schimbe şi modul în care se face treaba la nivel de executiv şi să fie mai greu ca oricine, aşa, să ajungă să lucreze în administraţie. Adică, să aibă o răspundere şi să fie oameni care, eu ştiu, îşi plătesc impozitele şi care n-au făcut nimic care să nu fie chiar în completă consonanţă.

Bogdan Chirieac: Dar, de pildă, ambasadorul SUA în străinătate – am avut caz, ultimul ambasador american la Bucureşti, domnul Nicholas Taubman, un om de afaceri care a contribuit la campania electorală a preşedintelui George W. Bush – este numit ambasador în funcţie de contribuţia sa la campania electorală. Acest lucru nu se mai întâmplă în administraţia Obama?

Betsy Myers: Nu. Aş spune că oamenii care au dat bani pentru campanie sau au lucrat în cadrul campaniei, evident, vor juca nişte roluri. Însă, sunt multe numiri şi posturi; sunt peste 5000 de oameni de numit în tot felul de posturi în ţară, nu numai ambasadori, dar toţi oamenii ăştia trebuie selecţionaţi şi verificaţi, şi să ne asigurăm că tot ce au făcut vreodată a fost complet legal şi că toţi banii pe care i-au dat erau legali şi că şi-au plătit toate impozitele şi că totul este clar şi legal. Aşa că da, sigur, o să fie nişte oameni în funcţii guvernamentale care au avut şi ei o contribuţie, de un fel sau altul, la campania electorală, dar întotdeauna în parametrii a ceea ce este legal.

Bogdan Chirieac: Alteţa Voastră, cum vă gândiţi că ar trebui un candidat la preşedinţie în România să strângă bani de campanie? Şi în România campaniile electorale costă foarte scump.

Principele Radu: Eu vă dau răspunsul ca un simplu privitor, fiindcă nu sunt candidat.

Bogdan Chirieac: Un posibil candidat, orice candidat…

Principele Radu: Eu cred că, în privinţa aceasta, trebuie făcută o diferenţiere. După cum ştim foarte bine, legislaţia românească nu se compară deloc cu cea americană în privinţa finanţărilor pentru campanie. Diferenţa este enormă, iar restricţiile care se pun în România în ceea ce priveşte strângerea de fonduri, atât restricţii din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ, sunt mult mai mari. De altfel, campania propriu-zisă în România este redusă la 30 de zile şi, în plus faţă de aceasta, o ţară ca România nu avea niciodată o campanie deschisă, de un an şi jumătate sau de doi ani, aşa cum s-a făcut în ultimii ani în SUA; poate mai târziu, dar în orice caz nu acum. Cred că problema românească nu este aceea că legătura dintre oamenii de afaceri şi oamenii politici este strânsă. Pentru că aşa cum aţi sugerat-o în poziţia dumneavoastră anterioară, în SUA există o relaţie, o interacţiune deschisă, pe faţă între mediul de afaceri şi mediul politic. În Partidul Republican, ca şi în Partidul Democrat există personalităţi de înalt rang, care sunt ei însuşi oameni cu foarte mulţi bani – e ceva notoriu, apare în fiecare zi în presă, nu spun un lucru nou. Diferenţa este că rolurile sunt împărţite şi că există un respect, o anumită etică la nivelul instituţional şi la nivelul societăţii ca atare. De altfel, ca şi în monarhiile constituţionale din Europa Occidentală, circulă o zicală: „Există lucruri care nu se fac, în limba engleză se spune „It’s not done”. Nu se face un lucru – nu numai faptul că legea o cere, ci şi faptul că o anumită conduită instituţională te obligă să nu faci un anume lucru. Influenţa oamenilor cu bani te obligă să nu faci un anume lucru. Influenţa oamenilor cu bani este mare în politica lumii şi mai ales în politica democraţiilor lumii, dar instituţiile lucrează cu toate acestea şi lucrează după reguli pe care oamenii le respectă nu numai atunci când sunt văzuţi. Chiar şi atunci când uşa se închide şi eşti singur în spatele biroului tău, dacă respecţi instituţia ta, indiferent cât de multe interferenţe sunt, atunci există o şansă ca haosul să nu se producă, ca instituţia să fie respectabilă.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, sigur, SUA au un cu totul un alt sistem politic decât România. Preşedintele este şi conducătorul direct al Guvernului.

Principele Radu: Aşa este.

Bogdan Chirieac: Preşedintele vine cu idei vizavi de soluţiile anticriză, împreună cu echipa sa, desigur. Preşedintele României, un preşedinte al României, l-aţi vedea implicat într-o problemă atât de gravă cum este criza, o problemă care loveşte România şi va continua să lovească multă vreme de aici în România?

Principele Radu: Absolut. Orice lucru care atinge securitatea naţională, care atinge soliditatea, echilibrul naţiunii are legătură categorică cu şeful statului, dar nu o legătură politică, ci o legătură mult mai profundă decât atât.

Bogdan Chirieac: Deci, aici ar fi un preşedinte-jucător?

Principele Radu: Nu, nu, nu. Este vorba despre un şef de stat care respectă ceea ce scrie acolo, şi anume că reprezintă, că mediază, că armonizează şi că pune împreună forţele către rezolvarea problemei care poate afecta securitatea naţională sau nu. Politica ţării este făcută de Guvern şi acest lucru este stipulat foarte limpede. Premierul unei ţări este unul şi el este cel care îşi ia angajamentul politic prin programul pe care îl supune parlamentului, care a oficializat acea prezenţă guvernamentală. Sunt o mulţime de măsuri politice de luat pentru ieşirea din criză. Sunt măsuri administrative şi sunt măsuri statale. Sunt măsuri de altfel de ordin, de leadership. De exemplu, eu aş vedea foarte mult un lider inspirat, un lider care are şi rolul de a pune împreună comunităţile, de a le da curaj, încercând să obţină implicarea comunităţilor locale directe în două direcţii: în cea de accesare de fonduri europene şi în cea de accesare directă a interesului…, de capacitare a interesului unor investitori. Ca să fiu mai limpede, într-o criză economică precum e cea românească, unde se spune că lipsesc 30 de miliarde de euro pentru ca România să supravieţuiască în 2009….

Bogdan Chirieac: Numai anul acesta….

Principele Radu: Numai anul acesta. Deci, putem să ne imaginăm împărţirea acestei sume în trei. Se ştie de la cele mai …a, b, c reguli ale geopoliticii că nu trebuie întotdeauna să depinzi de o singură sursă, pentru că atunci eşti vulnerabil. Dar dacă aceste surse s-ar împărţi, măcar teoretic, nu practic, în trei şi ţi-ai imagina că o treime vine de la o instituţie internaţională, cum e, de exemplu, Fondul Monetar, o altă treime ar putea să vină din fondurile structurale – dacă s-ar face un efort al societăţii româneşti, nu ar politicii româneşti, al societăţii româneşti pentru ca cele 320 de comunităţi locale, care au calitatea de a fi aşezări urbane, să înceapă un proces puternic şi hotărât de a face accesări de fonduri, există posibilitatea ca o treime din această sumă, 10 miliarde, să se acceseze acum, în aceste următoare luni -, iar cealaltă treime ar putea să vină din investiţii directe ale unor oameni din ţări care au bani. Vă spun câteva ţări care au început să aibă bani de curând: Thailanda, India, China; au început să exporte capital. Sunt acolo oameni care au în buzunar bani cu care pot investi.

Bogdan Chirieac: Alteţa voastră, aţi spus: „premierul este numai unul”. Vă gândiţi că un preşedinte nu ar trebui să-şi asume şi un rol apropiat de cel de premier?

Principele Radu: În România?

Bogdan Chirieac: În România.

Principele Radu: Absolut deloc.

Bogdan Chirieac: Nu e mai bine să ai doi la preţ de unul?

Principele Radu: Se vede că nu e bine.

Bogdan Chirieac: Preşedintele Barack Obama are consilieri – laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie, împreună fac aceste strategii. Un preşedinte român de unde să-şi ia aceşti consilieri?

Principele Radu: E foarte simplu, eu am adresa.

Bogdan Chirieac: Şi o veţi comunica, când, adresa respectivă?

Principele Radu: Atunci când voi fi solicitat; pentru multe domenii, nu numai pentru domenii precum economia. De exemplu, constituţional, domenii constituţionale – există un profesor la Oxford care de abia aşteaptă să vină în România să le spună liderilor care sunt vulnerabilităţile acestei legi fundamentale, ce anume să facă pentru a o schimba. Dar nu îl întrebă nimeni, pentru că în România foarte multă lume care are puterea în mână crede că le ştie pe toate. Iar noi astăzi suntem aici pentru că nu ştim, pentru că vrem să învăţăm; şi nu mi-e deloc ruşine să o spun. Nu este o slăbiciune a leadership-ului faptul că nu ştii şi că o spui public. Este o virtute, este ceva de lăudat atunci când spui nu ştiu şi doresc să aflu.

Bogdan Chirieac: Entuziasmul, sigur, este foarte important în orice întreprindere, dar el are şanse să ajungă la un rezultat atunci când se bazează pe ceva concret. Iar lupta cu democraţia şi capitalismul este uneori foarte dură – mă refer la resurse materiale şi umane. Cum s-ar apropia aceste resurse de un nou leadership într-o ţară ca România?

Principele Radu: Pe faţă. Nimeni nu trebuie să nege faptul că într-o ţară democratică şi liberă nu există interese. Ele există. Totul este ca aceste interese să nu scurcircuiteze instituţiile.

Bogdan Chirieac: De pildă, strângerea de bani pe internet credeţi că ar da roade şi într-o ţară ca România?

Principele Radu: Sunt puţin sceptic aici, pentru că în momentul în care ai de-a face cu o ţară care a avut atât de multe nevoi, este dificil să-i spui omului că tot el trebuie să fie cel care să dea pentru ca după aceea să obţină ceva ce se dovedeşte, în cea mai mare parte a cazurilor, a fi o minciună, a fi o promisiune în van. După o asemenea performanţă politică din ultimii 20 de ani, dacă îi spui românului că ar mai trebui să şi scoată un leu ca să piardă pe urmă, s-ar putea să nu fii tocmai inspirat să o faci. Deci, povestea cu internetul eu cred că în România ar putea să joace un rol important, dar nu în sensul de strângere de bani, ci în sensul de strângere de energii, de bună-credinţă. Îi spuneam doamnei Myers dimineaţă, că România, în care eu am început să fiu reprezentant special în 2001, era o Românie cu 400.000 de oameni care accesau internetul, iar România pe care o vizitaţi astăzi, în 2009, este o ţară cu 12.000.000 de oameni care accesează internetul.

Bogdan Chirieac: O ultimă întrebare în această emisiune o adresez doamnei Betsy Myers. Doamnă Myers, aţi conduce o eventuală campanie electorală prezidenţială pentru Alteţa sa principele Radu?

Betsy Myers: De-abia ne-am cunoscut. Sunt pentru prima data în România şi e un mare privilegiu să mă aflu în această ţară şi să fac cunoştinţă cu Alteţa sa regală şi cu principesa Margareta, o femeie extraordinară. Sunt un cuplu extraordinar amândoi şi au depus foarte mari eforturi pentru ţara aceasta, incredibil de mult. Interesant şi entuziasmant… Şi planul pe care şi l-au făcut de altfel pentru viitor este un lucru care m-a impresionat foarte mult. Aşa că eu mă aflu aici astăzi să-i împărtăşesc dânsului câteva din lecţiile pe care le-am învăţat şi lucruri pe care le-am aflat în campanie. Adică, noi înşine nu aveam idee în ce ne băgăm, de fapt şi de drept, acum doi ani. Şi am învăţat foarte multe despre ce se întâmplă atunci când un lider inspiră oamenii să meargă dincolo de ceea ce erau obişnuiţi să facă.

Bogdan Chirieac: Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa în această ediţie specială „De la Est la Vest”. A fost, stimaţi telespectatori, directorul executiv al campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama, doamna Betsy Myers, şi Alteţa sa regală principele Radu.

(TVR 1 – De la Est la Vest, Ora: 18:30)

125 comentarii

  1. Sunt foarte incantata ,Alteta , sa va intalnesc pe acest site si in acelasi timp onorata sa va pot adresa cateva randuri . V-am urmarit in toate aparitiile : sunteti deosebit de modesti si politicosi ,ceea ce va face extrem de simpatizati si iubiti !! Va doresc dvs si Principesei Margareta multa sanatate si multa fericire !
    Toata simpatia si admiratia mea pentru intreaga Familie Regala ! Sanatate si viata lunga Majestatii Sale Regele Mihai de Romania ,despre care am citit mult si mi-a povestit si mama mea ( 82 ani) care l-a vazut cand era foarte tanar ,in vizita facuta in Banat.

    cu deosebita stima si consideratie,

    Lucia (Resita )

  2. Maria, Prahova says:

    Alteta, fac parte dintre cei care, dupa 1990, chiar nu ar fi vrut monarhie in Romania. Din 1998, poate 2000, am inceput sa cred ca doar aceasta ar mai fi sansa tarii mele pentru a-si recapata curatenia, spiritualitatea. Casa Regala are tinuta, are principii, are reguli de la care nu abdica.
    Dupa 20 de ani, din cu totul alte motive, incerc aceleasi sentimente din ultimul deceniu comunist. Mi se pare extrem de riscant punctul in care a ajuns clasa politica in relatie cu tara si poporul.
    V-am auzit la TV1 ca medidati daca sa candidati sau nu la presedintie.
    Primul vot, Alteta, il aveti! Eu si toata familia v-am dori cu toata inima, fiindca sigur veti transfera tinuta Casei Regale conducerii Romaniei.
    Sa va ajute Dumnezeu!
    Cu toata consideratia si speranta,
    Maria, Prahova

  3. Andrei says:

    Initiativa Atetei Voastre dovedeste in continuare interesul accordat tarii si societatii noastre. As dori sa nu va rezumati doar la acest dialog, ci sa si candidati, deoarece cu siguranta ati avea suportul marii majoritati a romanilor. Am ascultat o parte din discutia purtata de Alteta Voastra cu doamna Myers, in care ati vorbit si despre increderea Inaltimii Voastre in liceeni, acestia reprezentand un factor important in campania ce va urma. Va spun acest lucru deoarece sunt in clasa a 11-a la liceul Grigore Moisil din Bucuresti, si imi pare rau deoarece pe noi nu ne-ati vizitat.
    Toata stima si respectul pentru Familia Regala a Romaniei, atat din partea mea, cat si a familiei mele. Noi consideram ca o revenire a Casei Regale pe scena politica a Romaniei, mai ales in conditiile actualei crize economice ar fi una mai mult decat benefica.

    cu deosebita stima si admiratie,
    Andrei

  4. mister says:

    Felicitari, domnule Radu, ati reusit sa-mi schimbati in bine, in scurt timp, parerea pe care o aveam despre dumneavoastra. V-am urmarit atent evoulutia in timp si ideile pe care le prezentati si de aceea consider ca in timp veti reusi sa cuceriti inimile romanilor – plictisiti si scarbiti deja de clasa politica actuala – si cine stie, in 10 ani s-ar putea sa vedem reinstaurata monarhia.
    La cat mai multe emisiuni ca cea pe care tocmai am vizionat-o astazi. Continuati lupta buna si reprezentarea Romaniei in lume si
    Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti!
    (Imi cer iertare de la dumneavoastra ca de la un frate ortodox pentru atingerile anterioare – rautacioase – postate anterior pe blogul dumneavoatra.)

  5. Jeny says:

    Am admirat, Alteţă, prezenţa şi prestanţa Domniei Voastre şi a doamnei Myers în această seară. O discuţie cu o ţinută profesională de excepţie, cu remedii convingătoare, reale pentru viitorul imediat al ţării.
    Îmi place mult să urmăresc viaţa şi activitatea familiei regale, pentru că sunteţi un model al instituţiei familiei, a demnităţii rolului şi responsabilităţii faţă de neam şi Ţară.

    cu admiraţie şi respect Eugenia (Chişinău)

  6. Georgiana says:

    Buna seara,

    O emisiune extraordinara. Nu am clipit, nu am respirat. De fiecare data am cate ceva de invatat de la dvs.vb de leadership…cine sa cunoasca acest termen?!..clasa noastra politica ?!..da..poate a ajuns din greseala pe la urechile lor, dar nu au habar de nimic.
    Leadership-ul are in centru abilitatea de a face fata schimbarii – inseamna implicare, motivare..este o arta…cine sa cunopasca asa ceva ? baselu’ si armata lui ?! DORESC SA CANDIDATI LA PRESEDENTIA ROMANIEI, eu o sa ma straduiesc sa pledez pozitiv in favoarea dvs pt ca aveti o mare putere de a motiva omul, de a-l impulsiona si (o sa radeti)..de a se respecta si de a avea incredere in sine. Sunt uimita de cat de multe cunostiinte aveti si ce dorinta de informare continua… Pe mine ma motivati puternic.
    Va felicit pt initiativa de a o aduce pe dna Myers in tara si de a stabili o buna comunicare si incurajare pt viitor.
    Va doresc sanatate multa si MA INCLIN, cu voia dvs.

  7. florin says:

    Am urmarit cu interes emisiunea de pe TVR 1 la care ati participat impreuna cu doamna Betsy Myers, invitata dvs in Romania si am aflat cu incantare ca este posibil sa candidati la Presedintia Romaniei. Imi este greu sa cred ca v-as putea influenta decizia dar ma simt dator sa va scriu in speranta ca sunt milioane de romani gata sa va sprijine in cursa prezidentiala.
    Mai cred ca fiecare dintre noi atat cat ii sta in putinta trebuie sa schimbe in bine odata pentru totdeauna destinele acestei tari. Eu cred ca sunteti in postura de a scrie, odata in plus, o parte frumoasa din istorie si depinde doar de dvs. sa o faceti si sa cereti celor care cred in dvs sa va sprijine. Cred ca milioane de oameni vor sa le fiti lider pentru ca sunteti un simbol al nobletii si intelepciunii si mai cred ca alte milioane de oameni sunt in cautarea unui lider cu calitatile dvs. Mai cred ca milioane de oameni umiliti de sistemul comunist si de cel postcomunist asteapta de 20 de ani un lider ca dvs. Sunt cei care au crezut 20 de ani ca intr-o zi le veti cere sa va ajute sa le faceti viata mai demna si mai buna, sa le readuceti valorile spirituale adevarate, sa le readuceti demnitatea. Eu unul ma rog ca Dumnezeu sa va conduca spre cea mai inteleapta decizie.

  8. daniela says:

    Bunvenit d-nei Betsy Myers! (Am tresarit cand am vazut numele dansei prima data. Am o cunostinta – profesoara din Statele Unite cu acelasi nume… doar coincidenta.)
    Nu stiu ce cred altii, dar cat despre mine – cred ca acesta poate fi un pas in pregatirea unei campanii electorale pentru prezidentialele romane si este foarte bine. Inseamna ca ati luat aceasta decizie, chiar daca nu ati facut public aceasta hotarare. Asa vom putea vedea in practica “Viziunea pe 30 de ani” pentru Romania. O viziune clara, cu perspectiva plina de speranta si incredere in noi insine, ca mai apoi in aceasta natiune; accentul se pune pe munca, profesionalism, responsabilitate, toleranta, demnitate, generoizitate si altruism. Pai, unde se vede acum in politica de pe malul Dambovitei asa ceva?!? Mi-au placut aspectele practice, naturale si eficiente propuse in acest document, care nu vorbeste de termeni si planuri pur tehnice, ce de regula nu sunt niciodata implinite, ci doar se vantura pentru a impresiona si castiga voturi.
    Am vrut sa vad emisiunea din seara aceasta, dar pe site-ul TVR1 nu este afisata emisiunea in program si nici nu este vreo inregistrare… Poate o veti adauga Dumneavoastra pe blog sau pe site-ul Domniei Voastre. Merita sa o vedem si noi, chiar daca nu locuim in Romania.
    Sa aveti un sfarsit de saptamana placut si util!
    Cu pretuire,

    daniela

  9. daniela says:

    Bunvenit d-nei Betsy Myers! (Am tresarit cand am vazut numele dansei prima data. Am o cunostinta – profesoara din Statele Unite cu acelasi nume… doar coincidenta.)
    Nu stiu ce cred altii, dar cat despre mine – cred ca acesta poate fi un pas in pregatirea unei campanii electorale pentru prezidentialele romane si este foarte bine. Inseamna ca ati luat aceasta decizie, chiar daca nu ati facut public aceasta hotarare. Asa vom putea vedea in practica “Viziunea pe 30 de ani” pentru Romania. O viziune clara, cu perspectiva plina de speranta si incredere in noi insine, ca mai apoi in aceasta natiune; accentul se pune pe munca, profesionalism, responsabilitate, toleranta, demnitate, generozitate si altruism. Pai, unde se vede acum in politica de pe malul Dambovitei asa ceva?!? Mi-au placut aspectele practice, naturale si eficiente propuse in acest document, care nu vorbeste de termeni si planuri pur tehnice, ce de regula nu sunt niciodata implinite, ci doar se vantura pentru a impresiona si castiga voturi.
    Am vrut sa vad emisiunea din seara aceasta, dar pe site-ul TVR1 nu este afisata emisiunea in program si nici nu este vreo inregistrare… Poate o veti adauga Dumneavoastra pe blog sau pe site-ul Domniei Voastre. Merita sa o vedem si noi, chiar daca nu locuim in Romania.
    Sa aveti un sfarsit de saptamana placut si util!
    Cu pretuire,

    daniela

  10. gr34hd says:

    Sunteti de domeniul trecutului!
    Jos monarhia!

  11. Daniela Plopeanu says:

    Alteta,

    Am urmarit cu mare interes emisiunea din aceasta seara de la TVR1 si doresc sa va felicit pentru initiativa de a o invita in Romania pe doamna Betsy Myers. Cred ca avem nevoie cu totii sa cunoastem asemenea profesionisti si sa invatam de la ei ce inseamna leadership, gandire politica clara si democratie. Acestea sunt de altfel si atribute ce va caracterizeaza pe Domnia Voastra. Va felicit si va admir pentru diplomatia de care dati dovada cu fiecare aparitie, pentru tot ceea ce spuneti si pentru tot ceea ce nu spuneti. Sunt un om de 30 de ani si nu cred ca sunt singura persoana din generatia mea care poate afirma ca nu avem in acest moment in Romania un model de om politic demn de a fi votat si urmat cu incredere. Si chiar imi pierdusem sperantele, pana de curand, cand aparitiile Domniei Voastre au constituit pentru mine un semnal ca ceva interesant incepe sa se petreaca. Si as fi bucuroasa daca as putea sa contribui cu ceva la acest proces. Va urez mult succes in tot ceea ce faceti si in toate proiectele de viitor!
    Daniela Plopeanu, Bucuresti

  12. Adi says:

    Sunteti poate ultima speranta a acestei tari. Nu stiu ce se mai poate salva, din 89 pana astazi politicenii au vandut toata tara, toate bunurile construite in timp cu banii si sudoarea cetatenilor. Astept vesti cu mult interes.

  13. catalin poalelungi says:

    Alteta,

    sustin cu drag campania DVS la cirma tarii, va voi remite si CV ul meu in scurt timp, poate va este de folos, am experienta in comunicare si media inca, din 1990, am infiintat la Dunare primul radio din tara, in 1991, am vandut peste 1400 automobile si am peste 3300contacte in communicator, sunt inginer naval, am diferite certificari, am experienta in citeva campanii electorale si voi mia absolvi doua facultati.
    Am admirat si apreciat practic faptul ca pesite ul DVS. am gasit o propunere vizionara, singura scrutare a viitorului pentru neamul romanesc.
    Mai rau de cit a facut Traian Basescu tarii nu cred ca reusea nici Ceausescu!
    Cred ca puteti ridica tara din noroi si puteti vindeca sufletul romanilor de suferinta!
    Doamne Ajuta!
    c)poalelungi http://cpoalelungi.blogspot.com

  14. Margareta says:

    Alteta Voastra Regala,

    urmaresc cu deosebita atentie zilnic blogul Altetei Voastre Regale chiar departe find de tara. Sper – desi stiind ca nu va avea nici o influenta asupra hotariri Altetei Voastre Regale – sa nu cadeti prada dorintei nobile de a misca ceva in Romania prin anuntarea candidaturi Altetei Voastre Regale la presidentia Romaniei in 2009.

    Pot sa inteleg motivile si mai ales visul de a putea influenta positiv situatia, intr-un stat a carui aparatura birocratie este total compromisa, dar si foarte departe de standardele vest europene actuale.

    Romania nu este dupa parerea mea pregatita sa accepte la conducerea sa un membru al Casei Regale. Cred insa ca puteti aduce o contributie semnificativa prin proiecte viabile sub patronajul Casei Regale, proiecte a caror reusita sa nu fie dependente de implicare politicienilor si interesele lor proprii.

    Traiasca Regele!

    Cu stima din Bonn,
    Margareta

  15. C.T. says:

    Emisiunea la TVR1 a fost extraordinara!!! Sint asa de mindra de tine! Doamna este fantastica! Desteapta, frumoasa, fermecatoare! A vazut si fiul meu emisiunea, din Olanda, pentru ca am intrat cu el pe skype! S-a bucurat nespus pentru candidatura ta si a spus ca asta este singura sansa ca el sa mai revina in tara! Asa ca… adu-mi baiatul acasa!

    C.T.

  16. Mihaela says:

    Sunt incantata de fiecare prezenta a unui membru al familiei regale in emisiuni televizate. Ma gandesc uneori ca prea putini oameni au vazut emisiunea de astazi. Iar tinerii despre care vobeati prefera sa fecventeze cluburile, internetul, discotecile. Ca dascal ma straduiesc in fiecare zi sa le aduc in fata modele de o reala valoare morala si nu numai. Sunteti un astfel de model. Poate veti lua in considerare “presupunerea” moderatorului de a va prezenta la alegerile prezidentiale in calitate de candidat. V-as fi alaturi cel putin cu gandul bun.
    Bunul Dumnezeu sa va indrume gandurile si sa va vegheze pasii.
    Cu admiratie si apreciere,
    Mihaela (Bucuresti)

  17. Eugen -Sinaia says:

    Extraordinar, fantastic, vei conduce Romania incepand cu luna noiembrie, visul se implineste, a sosit schimbarea. Suntem alaturi de tine.( si nu suntem putini)
    Dumnezeu sa-ti lumineze calea.

  18. Ionela Adam says:

    Alteta Voastra as vrea sa va felicit pentru tot ceea ce faceti si transmiteti!Eu nu am trait in perioada regimului comunist dar cunosc destul de bine istoria dinaintea Dej-Ceausescu incat sa-mi formez convingerea ca monarhia e cea mai buna alternativa pentru Romania.Abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 este practic nula iar dupa 1989 romanilor nu li s-a oferit alternativa unui referendum unde sa se decida pentru republica sau regat.Citesc acum Monarhia Romaneasca de Valentin Hossu-Longin ,o carte care vorbeste minunat despre familia regala.Daca e imposibil schimbarea formei de guvernamant atunci ar fi absolut ideal daca a-ti candida la presedentie.Sunteti un model de disciplina ,onoare,demnitate si nu numai.Partidele nu mai sunt nici pe departe ce au fost,nu s-au mai nascut un Bratianu,P.Carp,Catargiu,Iorga…nimeni nu mai are incredere in clasa politica si aici vorbesc de copii,tineri,oameni obisnuiti,studenti,tinere familii.Familia Regala ar fi singura noastra speranta reala!Multi tineri,si nu numai sunt sigura ca v-ar sustine,iar eu as fi onorata sa o fac.Cu multa stima Ionela Adam

  19. Horia Timis says:

    Alteta,
    Am auzit acum 5 minute la TV, stirea referitor la posibilitatea unei candidaturi la prezidentiale, a altetei dumneavostra. Sunt profund onorat ca cetatean al acestei tari, si ca mine sunt multi alti oameni. Chiar daca este o povara, este si o datorie, pe care sunt sigur ca o sa v-o asumati.

    Cand nu mai era un strop de lumina, totul pare ca are sens, va spune un tanar medic, 30 de ani, care am luptat ca si crestin-democrat, monarhist din 96 in primele randuri, si de curand era sa omor speranta. Dar speranta moare ultima.

    Doamne ajuta

  20. Codrin Scutaru says:

    Aparitia in care o sa va anuntati candidatura la Presedintie o asteptam inca de acum doi ani. O prevedeam oarecum. In ultima perioada au fost si ceva semne ca va veni. In seara asta, v-ati prezentat bine, in nota care va caracterizeaza, pe un fond de discretie pregatit dar care avea sa anunte “candidatul-surpriza”. Ca sociolog si politolog, trec insa acum mai departe si ma intreb care va fi strategia de campanie pe care o veti adopta.
    In 2007, cand recomandam colegilor de Project on Ethnic Relations sa va invite la majoritatea dezbaterilor pe tema viitorului european al Republicii Moldova, simtem ca veti ajunge in postura de astazi.
    Sunt multe intrebari care-mi vin in minte:
    – Veti putea sa va faceti cunoscut intregii tari? Pentru ca inca nu va stiu toti si aparitia dvs nobila nu ramane in memoria maselor mereu.
    – Veti putea miza pe sprijinul celor doi premieri cu care ati colaborat, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu? Ar fi un capital politic bun de exploatat si cred ca v-ar fi aproape.
    – In ce masura veti folosi sprjinul Maiestatii Sale, unul din cei mai mari lideri pe care i-a avut Romania? Carui public i se mai adreseaza astazi Regele Mihai?
    – Cum veti concretiza ideea de speranta de tip Obama? Poate exista un Obama al Romanie? Cum trebuie sa fie acesta?
    Ca sociolog inca analizez candidatura si sanse Altetei voastre.
    Ca simplu cetatean, mi-am intrebat parintii ce cred despre asta? Se pare ca aveti deja voturile tatalui si ale mamei mele. Banuiesc ca exista deja multi altii care v-au asteptat.

  21. Buna seara Alteta!

    Numele meu este Corina Bedreaga, un bibliotecar din Ramnicu Valcea. Felicitari pentru emisiunea de astazi de la TVR. Romania are nevoie de o schimbare si dumneavoastra puteti fi acela care poate da o noua imagine acestei tari in care rasturnarea de valori este din ce in ce mai dominanta.

    O seara buna si mult succes in continuare!

    Ramnicu Valcea

  22. Victoria says:

    VA MULTUMESC PENTRU FAPTUL CA ATI ACCEPTAT SA VA NUMARATI PRINTRE PRIETENII MEI !VA ADMIR PE DVS.CA PERSOANA,SOTIA SI FAMILIA !
    VA DORESC O PRIMAVARA MINUNATA,SANATATE SI MULTA FERICIRE !

    Victoria

  23. Caesar says:

    Imi pare foarte rau ca nu am vazut emisiunea cu Alteta Voastra dar as fi foarte fericit daca ati candida la Presedintia Romaniei, in ideeea de a restaura Monarhia in Romania.
    Din pacate insa, Romania este intr-o stare avansata de “putrefactie” datorita comunismului si comunistilor care din pacate controleaza in continuare toate institutiile statului. Tot din pacate clasa noastra politica este un “club select” alcatuit din fosti comunisti amestecati cu oameni de afaceri care “investesc” bani pentru propriile interese. Din pacate eu mi-am pierdut orice incredere in Romania ca stat de drept. este corupta, plina de oameni fara cultura in care functioneaza doar legea Banului. Imi e rusine sa ma numesc roman si imi e rusine ca traiesc intr-o tara ca Romania condusa de mafioti si in care legea e facuta pentru a fi ocolita.
    Sunt foarte curios daca Baselu si Iliescu v-ar lasa sa canditati. Ati fi uimit ce motive ar putea invoca. Din fericire romanul incepe sa se destepte si asa le-ati da un motiv.
    eu personal v-as vota si mi-as incuraja toti cunoscutii sa va voteze, dar numai cu gandul la restaurarea Monarhiei.
    Daca va aliati cu Nastase si Tariceanu, inseamna ca sunteti la fel de corupt ca ei. Sper din tot sufletul sa distrugeti comunismul care din pacate macina aceasta tara superba. Datorita faptelor de glorie ale lui Basescu&Co, eu personal il regret pe Ceausescu care macar iubea tara in felul lui.
    Dumnezeu sa ne ajute si sa canditati si sa castigati si sa restaurati Monarhia!
    Traiasca Regele! Traiasca Romania!

  24. Daniela L. says:

    Alteta Voastra,

    In timp ce va scriam dvs. scrisoarea mea de intentie si de sustinere, dintr-un imbold am deschis tv-ul si v-am gasit pe TVR, nu stiam ca veti fi invitat, dar am fost placut surprinsa ca legea atractiei a functionat in acel moment, asta apropo de intrebarea care va era adresata exact in acelasi timp de catre moderatorul emisiunii: “Tinerii nu sunt interesati de politica. Cum credeti ca ii veti atrage pe cei care stiu cum arata Romania.”. Eu sunt aici sa va confirm, ca puteti sa o faceti prin simpla prezenta si prin acuratetea si puterea discursului cu care ne intampinati si inspirati. Si daca in mesajul anterior va subliniam dorinta de intelepciune, integritate si intransigenta, azi am sa pomenesc de alti 3 “I” fundamentali resimtiti: INSPIRATIE, INCREDERE, IDENTITATE. Tinerii nu sunt interesati de politica deoarece ei nu se regasesc in modelul actual al politicianului promovat, deoarece institutiile statului si-au pierdut credibilitatea in fata poporului si aproape ca se ridiculizeaza termenul de politician. Daca ne uitam in dex-ul limbii romane, la semnificatia cuvantului politician aflam ca omul politic este acea “Persoana care, activand pe plan politic, urmareste în deosebi satisfacerea intereselor sale personale, obţinerea de foloase personale”, ceea ce se demonstreaza perfect de catre politicienii nostri actuali cu un profesionalism amator, si prin mijloace deloc onorabile. Cum ar trebui sa fie omul politic probabil s-a uitat sau unii nu au stiut niciodata lasandu-se condusi de impulsuri primitive. Exact ceea ce aminteati si in seara aceasta in emisiune, nu trebuie sa existe concurenta de genul “care e mai perfid dintre noi” sau jocuri de genul “hai sa ne injunghiem pe la spate” ca sa ne demonstram barbatia si sa vedem care e mai puternic. Cine ar vrea sa reprezinte institutii unde domneste haosul, unde valorile morale sunt o legenda, si caracterul omului politic nu este unul evoluat ba dimpotriva ne arunca inapoi in vremuri mult indepartate, cand oamenii erau dominati de putere, orgoliu, lacomie, trufie, invidie si aroganta. Dar nu stiu ei oare ca aroganta este apanajul nimicniciei, si ca altele sunt valorile care dainuie in acest prezent?
    Ne intrebati despre importanta acestor dialoguri si despre increderea si stima romanilor. Nu este necesara, ci este imperioasa si vitala! Probabil constiinta romanilor si consecventa de a ramane increzatori ca se mai poate schimba ceva a obosit dar ei trebuie sa fie treziti si inspirati caci potentialul romanesc e complex si neexploatat in sensul pozitiv, dandu-le astfel dreptul de a trai si nu acela de a supravietui. Complexele de inferioritate de care sufera o natiune pot duce la un fals patriotism si la impiedicarea unei internationalizari benefice. Probabil ca nu a fost nici intamplatoare vizita doamnei Mayers si modelul de succes poate sa fie imprumutat sau adaptat la momentul potrivit. Ar trebui sa avem in orice moment o perspectiva comparativa a evolutiei valorilor in jurul carora s-a format personalitatea individului si care ghideaza o anume societate. Asa cum am scris deja din primul mesaj, voi incerca sa raman alaturi si sa va sustin, va trimit deasemenea pe adresa de contact intentia mea de a colabora, dupa cum spuneati, sub oricare forma. Probabil ca multi altii vor face la fel dupa mine si numerosi au facut-o deja inaintea mea, construind astfel o mentalitate colectiva ca dovada de coeziune si echilibru definita printr-un ansamblu de principii, credinte si opinii care ne influenteaza modul de gandire intr-un sens sanatos. Este o incantare sa va vedem de fiecare data iar la final ramanem cu sentimentul si dorinta de a va revedea!

    Cu sinceritate si admiratie,
    Daniela L.

  25. Dan Iancu says:

    Băiete, bagă-ţi minţile-n cap şi rămîi pe craca ta.

  26. genoveva says:

    ASTEPTAM DE MULT VESTEA ASTA! POATE CU DUMNEAVOASTRA CULTURA ,ELEGANTA SI BUNA CRESTERE O SA REVINA IN ROMANIA!!FAMILIA SI PRIETENII MEI VA VOR VOTA!

  27. carmen cainaru says:

    Alteta Voastra ,

    Numele meu este Carmen Cainaru, un consilir juridic din Bucuresti. Felicitari pentru emisiunea de ieri de la TVR o asteptam inca din 1990. Romania are nevoie de o schimbare si dumneavoastra puteti fi acela care poate da o noua imagine acestei tari in care rasturnarea de valori este din ce in ce mai dominanta.
    Sunt profund onorat ca cetatean al acestei tari, si ca mine sunt multi alti oameni. Chiar daca este o povara, este si o datorie, pe care sunt sigur ca o sa v-o asumati.
    Sunteti un model de disciplina ,onoare,demnitate si nu numai.
    O seara buna si mult succes in continuare!

  28. Alteta,

    Daca Dumnezeu, in infinita-I mila, va va lumina drumul spre cirma Romaniei o sa-mi iert lipsa de barbatie de a nu reusi sa sarut dreapta Majestatii Sale asa cum a facut-o tatal meu. Votul meu o sa va ureze pentru tot restul vietii mele.Sunteti unica si ultima sansa pentru noi.Pentru insanatosirea noastra morala.Domnul sa va aiba in grija Lui! Toata familia Ragala a Romaniei !

    Deja ati inceput sa aratati ca putem fi altfel,putem fi altii.

    Cu adinc respect,
    Ioan Dragomir, Timisoara.

  29. Alteta Voastra,

    Sunt un simplu cetatean al acestei tari si imi doresc din toata inima sa candidati pentru functia de presedinte. Cu siguranta ati avea suficienti sustinatori. Cred ca sunteti printre putinii oameni din romania care si-ar putea asuma o asemenea responsabilitate, aceea de a scoata tara din aceasta mitocanie in care se afunda.

    Ar fi de asemenea un lucru extraordinar din punct de vedere al relatiilor diplomatice ale Romaniei. Cu siguranta aveti calificarea necesara si spiritul de luptator pentru a va inhama la o asemenea treaba.

    Poate faptul ca ati cunoscut-o pe Principesa Margareta si ati intrat in Familia Regala a Romaniei v-a fost sortit anume pentru a deveni un salvator al acestei natiuni.

    Oamenii sunt lipsiti de repere, sunt manati de aceasta mitocanie si dorinta de inavutire. Dumneavoastra reprezentati exigenta in persoana.
    Va rog sa candidati!Va voi vota!

    La fel vor face si alte milioane de romani, pentru ca suntem convinsi ca puteti sa readuceti decenta si demnitatea romanilor.

    Stiu ca va fi greu, dar trebuie sa va asumati raspunderea!

    Cu stima,
    Muresan Catalin

  30. Mihaela S says:

    Alteta Voastra Regala,

    Prezenta Altetei Voastre alaturi de doamna Myers in emisiunea de la TVR1 a fost una de exceptie, dar asa cum sunt toate emisiunile in care sunteti invitat.
    Faptul ca ati invitato-o pe doamna Myers pentru a ne prezenta impreuna ce inseamna un autentic leadership este o onoare pentru noi toti. Ideile si strategiile, bine conturate pe care le expuneti, cu atata demnitate, incredere si un inalt profesionalism, ne da si noua speranta ca se pot face multe in tara asta, dar ne trbuie un adevarat leadership care nu poate sa fie decat Alteta Voastra Regala, care ne adunati in fata televizoarelor de fiecare data, pentru a va asculta.
    Candidatura Altetei Voaste este ceea ce ne trebuie in fruntea acestei tari, si ca si mine sunt multi tineri care va sustin si nu numai tineri. Multi dintre noi nu am mai simtit nevoia de a merge la vot, pentru ca nu aveam pe cine sa votam, dar Alteta Voastra cu siguranta, va renaste aceasta datorie, a fiecaruia dintre noi.

    Cu toata consideratia va doresc succes in toate proiectele de viitor!
    Mihaela Sasca

  31. Buna seara,

    Ma numesc Radu Vlad, am 18 ani si sunt din Brasov. Vreau sa va spun ca incetul cu incetul incep si eu sa ma satur de tara in care traiesc. O iubesc, o ador dar incep sa o urasc, nimic nu pare sa mai aiba sens. Va scriu deoarece as dori sa ma intalnesc cu Alteta Sa Principele Radu, vreau sa vorbesc cu cineva de valoare din Romania, vreau sa inteleg mai bine, vreau sa traiesc mai bine, vreau sa simt mai bine aceasta tara. L-am vazut de Principe de curand la Antena 3 si am fost profund marcat de vorbele Lui. Felul in care prezenta lucrurile, felul in care imbina aerul intelectual cu viata “usor” taraneasca a Romaniei, a insemnat ceva pentru mine. Daca ar candida la alegeri, l-as alege. Simt ca avem nevoie de ceva in Romania, de ceva ce sa ne aproprie de vechea regalitate romaneasca si Alteta Sa pare sa fie acel ceva. Daca vorbele nu sunt de ajuns pentru a schimba ceva atunci o prezenta regala combinata cu un fler ca cel al Principelui consider ca pot insemna suficient cat sa ne trezim din acest cosmar sau vis fals in care ne aflam. Nu stiu daca cineva chiar va citi acest e-mail sau daca il va baga in seama dar ceva trebuie facut iar insemnul regal poate avea o contributie.

    Va multumesc,
    La revedere

  32. Daniel Isac says:

    Din momentul cand am auzit ca doriti sa candidati la presedentie am fost foarte fericit si am simtit un vant al schimbarii care se abate si spre Romania! Eu am incredere in dumneavoastra ca veti schimba aceasta tara in bine asa cum a facut si Carol al II lea si de asta as dori sa va intreb daca nu aveti un post si pentru mine in aceasta campanie? Eu sunt sigur ca veti iesi invingator si am si niste idei pe care sper sa vreti sa le auziti, cu toate ca inca nu ma cunoasteti si poate nu vreti sa auziti ce am de spus! Numele meu este Isac Daniel, sunt proaspat absolvent de jurnalism si as dori din suflet sa particip la campania dumneavoastra si sa aduc o contributie la schimbarea acestei tari in bine!

    Daniel Isac

  33. Buna ziua,

    Numele meu este Mihaela Ionica, solicit
    pentru citeva minute atentia dumneavostra, va rog sa
    imi acordati prilejul sa ma prezint.

    In prezent sunt Redactor pentru Who is Who Europa, in Romania.

    De-a lungul timpului meu, m-a preocupat permanent
    istoria, mai intii din perspectiva cunoasterii, dorintei de a-mi
    cunoaste in amanunt istoria tarii in care m-am nascut.

    Mai tirziu din pasiune.

    Am absolvit Facultatea de Stiinte Politice, am studiat,
    am invatat din pasiune.

    Am crezut mereu ca o societate se construieste
    cu persoane instruite, educate, profesionisti in domeniile
    de activitate, inca mai cred.

    Spun acest lucru deoarece vedem in jurul nostru
    cum, competenta e apreciata mai greu in vremurile noastre.

    Dar nu e momentul pentru o polemica
    pe aceasta tema.Nu de aceea va scriu.

    Stimate Principe Radu, v-am urmarit in aparitiile
    TV, v-am urmarit dialogul, discursul, intentiile dumneavostra pentru
    o viitoare candidatura prezidentiala in Romania.

    Ma bucur, si sper ca decizia dumneavostra sa fie
    in sens pozitiv de a candida.

    Ca bursiera la Madrid in Stiinte Politice, am studiat
    5 luni de zile, am aprofundat cu profesori foarte pregatiti
    ceea ce inseamna viata democratica.

    Romania inca nu si-a gasit drumul, sau daca l-a gasit
    politicieni de azi, lideri pe care i-am avut dupa Revolutie,
    si ii avem, inca fac din Democratie o tara a celor “puternici”
    mai putin a celor pregatiti.

    La un moment dat ati afirmat in emisiunea de azi la TVR
    ca Romania are nevoie de oameni pe care sa ii creada.

    Ati descris elocvent lipsurile de care sunt privati foarte multi tineri,
    sunt privati de exprimarea pe criteriul de competenta.

    Intr-o Romanie a “consumului excesiv” competenta din pacate
    nu ne mai caracterizeraza nici macar liderii.

    Decizia dumneavostra de a reprezenta Tara, de a candida pentru tara, fie ea Republica, este inteleapta, va respect si va apreciez.

    Ca redactor am intilnit foarte multe Personalitati
    din Romania de diferite profesii, si in marea majoritate
    adevaratele Personalitati cred intr-o noua abordare si conducere
    a Romaniei.

    Cred intr-un lider educat, care sa exemplifice
    prin propriul exemplu.Un Presedinte care sa creada el mai intii
    ca toate eforturile si argumentele se vor transpune in practica.

    Romanii au fost mintiti mult, mult timp.

    Trebuie sa credem si personal cred in Dumneavostra
    ca cel mai reprezentativ Candidat pentru Romania.

    Mi-am dorit mereu sa ma implic in politica, in
    viitorul politic al Romaniei, ca foarte multi tineri, numai ca avem principii de la care nu ne putem abate, Competenta, Seriozitate,
    Credinta in ceea ce fac.

    Nu am gasit aceste Principii la lideri politici, nu am
    vazut in exemplul lor astfel de calitati.

    De aceea eu ca si alti tinerii care ne dorim sa
    vedem Romania o tara respectata, mai intii stim ca trebuie
    ca oamenii sa fie educati in acest spirit.

    Iar exemplu pentru oamenii sunt lideri politici.

    Va doresc mult succes, si eforturile dumneavostra
    sunt sigura ca vor avea un rezultat pozitiv.

    Cred in dumneavostra asa cum am crezut si am urmarit
    campania lui Obama.

    Sa va inconjurati de oamenii competenti si
    sa ii apreciati, si ei va vor respecta.

    Cu deosebita consideratie,

    Mihaela Ionica
    Redactor Who is Who Romania.

  34. Multumim Familiei Regale si A.S.R. Principelui Radu al Romaniei pentru ca s-a gandit sa candideze la functia de Presedinte. Eu sunt unul din miile de romani care au luptat pentru a taia capul Hidrei comuniste in Decembrie 1989 si mi-am dat sangele pentru asta…dar se pare ca in locul celui taiat au iesit altele cel putin tot atat de periculoase…

    Sunteti singurii care pot face ceva pentru Tara Noastra Iubita, asa cum si Ilustrii Dumneavoastra Inaintasi, au facut… dintr-o tara sfasiata de interese meschine, un regat demn de a sta la masa cu puterile lumii…

    Departe de mine gandul de a vrea dreptate…sau razbunare …vreau doar ca Romania sa stea la locul pe care il merita…

    Voi merge la vot numai pentru Dumneavoastra,
    asa sa-mi ajute Dumnezeu.

    Manuel

  35. Adrian Halga says:

    Lupeni, 4 aprilie 2009

    Alteta Voastra Regala,

    Imi pare rau ca in ultima vreme am fost absent de pe blog, dar sunt foarte ocupat cu pregatirea pentru bacalaureat si admiterea la facultate.

    Sunt placut uimit de aparitiile televizate ale Altetei Voastre Regale. Inainte de toate vreau sa va marturisesc un lucru, ca sa am constiinta impacata. Ca partizan darz al regalitatii, nu voi fi niciodata de acord cu o alta forma de guvernamant decat monarhia. Nimeni nu imi poate confisca vreodata convingerea regalista si pentru nimic nu voi adera la alte conceptii.

    Insa ca bun roman cred ca Alteta Voastra Regala, daca ar candida la presedintia Romaniei ar face un beneficiu poporul roman. Sunt ferm convins ca puteti nu numai sa transformati numele Romaniei in renume, ci si sa reabilitati functia de presedinte, grav avariata moral de matelotul comunist. Puteti da o adevarata lectie de democratie, datorie si responsabilitate tuturor politicienilor, membri ai parlamentului sau guvernului. Pe scurt, aveti toate calitatile necesare unui sef de stat, de la cele fizice, pana la cele morale.

    In sfarsit, aducandu-mi zilele acestea aminte de una din primele scrisori la care mi-ati raspuns, imi spuneati sa nu ma opresc, caci Romania nu este tara aventurierilor de orice fel. La fel va spun si eu acum. Aveti in urma trecutul Casei Regale si in fata viitorul Romaniei. Doua devize ale Regelui Carol I sa va calauzeasca: “Tot pentru tara, nimic pentru mine” si “Prin statornicie la isbanda”.

    Cu lealitate,
    Adrian Halga

  36. Maiestate scapati-ne de derbedeii astia de la conducerea tarii,Dv sunteti ultima salvare pt recunoasterea Romaniei adevarate ceea ce a fost.

    Cu plecaciune Florina&Horia Mateut Chisineu Cris jud. Arad

  37. Am fost foarte bucuroasa ca mi-ati raspuns si va multumesc din inima!
    Da, am urmarit emisiunea ( unde era invitata si consiliera lui Barack Obama, Mayers parca, nu mai retin exact) ,in primul rand pentru ca sunt interesata de TOT ce e in legatura cu Familia Regala si de toate aparitiile membrilor Casei Regale ,apoi imi face deosebita placere sa va ascult . Imi pare rau ca nu a fost in emisiune si Principesa Margareta , pe care o simpatizez in mod deosebit.

    Imi place foarte mult felul cum ganditi si abordati toate problemele iar ideile sunt geniale ! Poate cu ajutorul lui D-zeu voi trai sa ajung sa vad si eu niste schimbari adevarate in dulcea noastra Romanie “tara mea de dor” ( cum spune Eminescu) Am avut sansa sa calatoresc prin mai multe tari : Germania,Franta,Austria,Suedia…unde am intalnit oameni diferiti ,stil si nivel de viata diferit si conceptii diferite. Sigur ca ,speranta e in generatiile tinere care ar putea schimba ceva si la noi dar si acestia mai ales cei foarte capabili cam toti iau calea strainatatii, ( a pripegiei cum se zice) unde gasesc mai multe oportunitati ,pe masura pregatirii si a idealurilor de viata.

    Si eu am o singura fiica ( care a studiat in alta tara) si desi e cetateana romana ,locuieste de mai multi ani in strainatate , aici neintrezarind nici un viitor. Si am multe prietene si foste colege a caror copii sunt in aceiasi situatie. Pacat ca tinerii nostri in care noi ne punem toate sperantele se risipesc in cele patru zari . Mi-as dori din suflet sa apuc acele vremuri cand ” vom fi iarasi ce am fost si mai mult dacat atat !”.
    Eu personal va voi sustine intotdeauna fiindca sunteti cu totul deosebiti!
    Multumesc sincer Altetei Voastre Regale, pentru timpul acordat.
    Cu deosebit respect si stima, toate cele bune Principesei Margareta si Principelui Radu.

    Lucia-Sigrid. (Resita)

  38. cristi says:

    Maiestate daca aveti idee despre ce se intampla in tara noastra si aveti idei care sa ne scoata din mizeria in care traim aveti votul meu!

  39. Excelenta Voastra,

    Am aflat de la Realitatea TV ca intentionati sa candidati la alegerile prezidentiale din acest an. Pentru mine a fost o veste atat de buna incat mi-am luat libertatea de a va adresa acest e-mail pentru a va felicita si a va asigura de tot sprijinul meu. Cred ca astfel Romania mai are o speranta. Daca nu ne-au lasat sa ne intoarcem la monarhie, macar am avea Casa Regala cu noi in mod oficial, din nou. Sunt un simplu cetatean, dar daca decizia Dvs. va fi definitiva, va voi fi alaturi cu sufletul si cu tot ce pot in orasul in care locuiesc, Constanta.
    Desigur ca veti intampina mari greutati din partea celor care nu vor accepta ca este necesara o mare schimbare in aceasta tara, insa, sunt convinsa ca nu veti ceda si va veti angaja in aceasta lupta cu patriotismul de care Casa Regala a dat dovada intotdeauna. Va spun toate astea ca mama care se ingrijoreaza pentru viitorul copilului sau in Romania.

    Nu cedati!

    Cu deosebit respect si cu mare drag,

    Dr. Liliana MIHAI

  40. N.A., Anglia says:

    Just been to mass in Newcastle, England. A number of Romanian students there who were excited about your interview on TVR1 and the blog interview.

    N.A.

  41. Bucureşti, 4 apr /Agerpres/ – Betsy Myers, fost director executiv al campaniei electorale a lui Barack Obama, a declarat, sâmbătă seara, la Palatul Elisabeta, că singurul candidat la prezidenţialele din România pe care l-ar susţine ar fi Principele Radu.

    ‘Este prima mea vizită în România şi sunt impresionată de calităţile de lider ale Principelui şi de dorinţa sa de a da tuturor oamenilor din ţara sa o speranţă şi posibilitatea de a participa mai deplin la procesul democratic, ca şi de capacităţile sale de a asculta’, a spus Myers, răspunzând întrebărilor presei.

    Fostul director executiv al campaniei electorale a lui Barack Obama consideră că deşi tinerii din România au încetat să creadă că pot alege un lider, dacă va apărea cineva care să le demonstreze că le pasă de ei, atunci se vor implica.

    Vorbind despre campania electorală din SUA, Betsy Myers a subliniat că media de vârstă a stafului actualului lider de la Casa Albă a fost sub 25 de ani

    ‘Cred că un candidat potrivit aduce puţină pasiune, îi ascultă pe ceilalţi, le dă tinerilor un rol în campania electorală şi atunci se implică şi tinerii’, a mai spus oaspetele american.

    La rândul său, Principele Radu a declarat că nu este un candidat pentru prezidenţiale, iar în momentul în care va avea un răspuns la această întrebare, îl va face public.

    ‘Eu nu sunt un candidat, cel puţin până în acest moment, şi atunci când voi avea un răspuns de dat la această întrebare o voi face’, a spus Alteţa Sa.

    Principele a subliniat că principalul scop al invitării la Palatul Elisabeta a fostului director executiv al campaniei electorale a lui Barack Obama a fost acela de a învăţa din experienţa americană, din ‘povestea extraordinară despre speranţă şi încredere din alegerile prezidenţiale din SUA’.

    ‘Credem că acceptarea doamnei Myers de a ne vizita capitala şi ţara este un semn de încredere în România şi de încurajare pentru viitor’, a spus Principele Radu.

    Principele a evidenţiat importanţa acestor dialoguri pentru societatea românească, pentru încrederea şi stima românilor faţă de ei înşişi ;i a adăugat că ‘anul 2009 este unul extrem de important pentru societatea românească, prin faptul că, ‘pentru prima dată în istoria post-decembristă, într-o Românie intrată în UE şi NATO, o generaţie 100% neatinsă de dictatura comunistă îşi va exercita dreptul democratic de a vota’.

    ‘Această generaţie are dreptul la un nou tip de leadership în România şi de a auzi că nimeni nu se naşte învăţat şi că fiecare dintre noi are datoria să spună că nu ştie, atunci când nu ştie’, a mai spus Principele Radu.

    Aflată în aceste zile în România, la invitaţia Principelui Radu şi a Principesei Margareta, Myers a participat, la Palatul Elisabeta, la o întâlnire cu presa, printre subiectele abordate numărându-se cele referitoare la leadership şi profesionalism în politică, dezvoltarea instituţională, precum şi dezvoltarea relaţiilor SUA-România.

    Betsy Myers a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui SUA, Barack Obama, din timpul celor doi ani de campanie electorală.

    Ea a fost consultant senior al fostului preşedinte al SUA Bill Clinton şi director executiv al campaniei electorale şi unul dintre cei mai importanţi lideri ai echipei lui Obama, care i-a inclus pe David Axelrod, David Plouffe sau Steve Hildebrand.

    Fost director la Centrul Universităţii Harvard pentru Leadership Public, Betsy Myers este, de aproape 20 de ani, o voce cu experienţă în leadership, în construcţia de organizaţii şi în promovarea rolului femeii în politică. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  42. daniela says:

    Va rog, imi puteti spune cum se numeste emisiunea la care ati participat?
    Daca stie cineva unde si sum se poate urmari inregistrarea emisiunii?
    Va multumesc!

    daniela

  43. CREANGA says:

    CE BINE AR FI SA CANDIDATI ,AR FI O MARE SCHIMBARE.IN SFARSIT O PERSOANA CULTA BUN DIPLOMAT,UN BUN EXEMPLU DE URMAT PENTRU TINERI ACUM CAND SMECHERIA E CONSIDERATA LA RANG INALT.VA DORESC MULTA SANATATE SI PASTE FERICIT .DACA CANDIDATI AM SA VOTEZ CU CEA MAI MARE PLACERE DACA NU, NU ARE ROST SA MERG CA SE SCHIMBA UNUL CU ALTUL.O ZI BUNA.

  44. Ailene Andrea says:

    Ma numesc Ailene Andrea si va sustin cu propria stampila cand va veni vremea sa o pun pe o bucata de hartie la alegerile prezidentiale.
    As dori sa ii aduceti aminte Reginei Maria a Romaniei ca o fetita de ani i-a daruit la Putna un buchetel de toporasi la prima vizita oficiala in Romania si la 13 ani la Palatul Culturii din Iasi i-am daruit un buchet de crini albi.
    Va felicit anticipat daca doriti sa candidati, aceasta tara merita mai mult iar din punctul meu de vedere sunteti cea mai potrivita persoana.
    Multumesc.

  45. maryella says:

    Alteta Voastra,

    Ma bucur enorm pentru drumul pe care ati pornit pentru a aduce romanilor un real sentiment de demnitate si mandrie despre originea lor.
    Toate initiativele Casei Regale de pana acum mi se par potrivite pentru vremurile in care am ajuns dar pe care ar trebui sa le modelam altfel, spre un alt parcurs, mai putin sinuos si cu mai multe rezultate reale si palpabile pentru cetatenii obisnuiti.
    Cat despre discutiile purtate cu doamna Myers nu vad decat beneficii ce ar putea fi extrase de pe urma unuei astfel de intalniri si tin sa va asigur de un real respect din partea mea pentru taria de caracter de care dati dovada atunci cand spuneti ca a recunoaste ca nu le stii pe toate reprezinta o virtute si nu este decat benefic pentru o persoana oricare ar fi aceea. De aceea este important sa tinem aproape cat mai multe generatii, cat mai multe persoane din domeni diferite, si a le pune sa lucreze impreuna.
    Romania are nevoie sa vada ca liderii ei -de orice natura- pot avea demnitatea de a face diferenta intre personal si profesional, intre momente in care ar fi nevoie de a ingropa securea politica si a face ceva si pentru cetateni, in slujba lor, cum bine este prezentata semnificati unei administratii.
    Leadership avem nevoie cu totii pentru a simti ca suntem pe acelasi drum, pe aceeasi voce iar rezultatul sa fie o melodie placuta atat publicului roman, dar si celui mondial atunci cand ne vor auzi, caci prin asta trebuie sa ne facem auziti: o singura limba, un singur tel: o Romanie mai buna pentru noi toti.

    Felicitarile mele sincere si tot respectul,
    Marinela, Botosani

  46. cetatean says:

    Am aflat ca intentionati sa candidati la alegerile prezidentiale din acest an. Eu consider ca este minunat, ma bucur mult pentru acest lucru si sper ca decizia dv sa fie definitiva. Cred ca astfel noi romanii mai avem o speranta, este inadmisibil cite lucruri rele se intimpla in aceasta tara. Desigur veti intampina mari greutati din partea celor care nu stiu decit sa vorbeasca fara sa faca ceva pentru poporul roman, dar am convingerea ca ve-ti reusi.
    Mult noroc si sanatate !
    Cu respect B Zanfira

  47. raluca says:

    Felicitari pentru emisiunea de aseara! Sper ca acest mejas sa ajunga la Alteta Voastra, am inercat si pe hi5 si chiar am trimis o scrisoare la Palatul Elisabeta, dar nu am primit niciun raspuns. Mentionez si pe aceasta cale ca admir Familia Regala si ca impreuna vom reusi ca Romania sa ocupe locul pe care-l merita in lume.
    Suntem alaturi de dumneavoastra!

  48. Oana says:

    Sunteti un om remarcabil si reprezentati ceva ce in sfera publica din Romania nu prea se mai intalneste: valoare-demnitate, seriozitate, respect, cultura. Fac parte din generatia tanara, am 20 de ani, va admir si va sustin din tot sufletul. Si nu va apreciez pentru promisiuni, caci pe acestea le auzim de la toti, ci pentru valoarea dvs ca om cult si pentru imaginea nepatata a Familiei Regale pe care o reprezentati.

    Sunt convinsa ca singurul lucru de care mai aveti dvs nevoie pentru a fi sustinut este notorietatea: sa auda lumea de dvs, sa va asculte, sa va priveasca si garantat toti vor fi acaparati de valorile pe care le inspirati!

    Mult succes!

    Cu deosebit respect, Oana

  49. Buna ziua, ma numesc Anca Condoros, am 27 de ani si sunt din Timisoara. Alteta Voastra, vreau sa va felicit pentru toate prezentele la posturile TV si sper sa fie din ce in ce mai dese. Aparitia la emisiunea dnei. Gabriela Vranceanu-Firea m-a emotionat. Urmaresc fiecare aparitie la televizor a Altetelor Voastre Regale si pentru mine este o adevarata bucurie sa va ascult si sa va privesc. Familia Regala a Romaniei merita tot respectul si ma inclin in fata Domniilor Voastre. Sa-mi iertati stangacia in exprimare. Vreau sa va multumesc Alteta pentru sentimentul de mandrie si patriotism pe care-l insuflati in fiecare roman care va asculta. M-a bucurat vestea ca va ganditi sa candidati la functia de presedinte al Romaniei si cred ca este cea mai buna veste pe care o puteam primi, caci mereu am fost pro-monarhie. Eu si familia mea cu certitudine va vom vota. Imi doresc sa vina ziua in care se va organiza un referendum in tara si imi doresc ca Romania sa redevina stat monarhic. Doresc sa transmit pe aceasta cale multa sanatate si putere de munca Principesei Margareta, care este mereu o prezenta fermecatoare si distinsa. Alteta Voastra, tot respectul meu si ma inclin.

  50. Tashy says:

    Sondaj de opinie: Daca Principele Radu Duda ar candida pentru Alegerile Prezidentiale din acest an, l-ati vota? Voteaza pe http://www.tashy.ro/principele-radu-duda-candideaza-la-prezidentiale/

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961960
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate