Transmisiunea în direct de la Castelul Regal Peleș

Vineri, 26 martie 2021, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală au sărbătorit alături de întreaga societate românească o sută patruzeci de ani de la proclamarea Regatului României. Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta a găzduit o scurtă ceremonie, în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

Au fost prezenți Alteța Sa Regală Principele Consort și Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

A luat parte la eveniment Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu. Ministrul a anunțat proiecte comune privitoare la restaurarea Domeniului Regal Peleș.

În prezența primarului Vlad Oprea, Majestatea Sa a vizitat apoi parcul din centrul orașului Sinaia, unde va fi dezvelită statuia în bronz a Regelui Mihai I, în ziua de 25 octombrie 2021, când se vor împlini 100 de ani de la nașterea Suveranului.

La 14/26 martie 1881, Regele Carol I și Regina Elisabeta, alături de fruntașii politici ai țării, consfințeau acest act fundamental al istoriei noastre moderne și contemporane:

NOĬ CAROL I. REGE AL ROMÂNIEĬ, condusŭ de mâna lui Dumnezeŭ și de destinele vitézuluĭ și înțeleptuluĭ poporŭ românŭ, amŭ făcutŭ, în 10/22 Maiŭ 1866, intrarea Nóstră în capitala Bucurescĭ. Vocea poporuluĭ Ne-a chiămatŭ la domnia țerilorŭ unite Moldova și Țéra Românéscă prin plebiscitulŭ dela 8/20 Apriliŭ 1866 (în zioa aniversală a nascerei Nóstre dela 8/20 Apriliŭ 1839) și prin votulŭ datŭ de Adunarea electivă la 1/13 Maiŭ același anŭ.

Asigurândŭ națiunii române, prin Constituțiunea dela 30 Iuliŭ 1866, libertățile și drepturile sale, Noi amŭ pututŭ trece, în fruntea acestui poporŭ, prin ḑile de nevoi, învingêndŭ tóte greutățile, astfelŭ că, la 1877 Maiŭ 10/22, Corpurile legiuitóre aŭ proclamatŭ independența țerei.

Curându apoĭ Dumnezeŭ, care singurŭ dă victoriele, a condusŭ oștirea nóstră peste Dunăre în 17 Iuliŭ 1877, și drapelele nóstre s’au încununatŭ de lauri la Calafatŭ, Nicopole, Rahova, Smîrdanŭ, Grivița, Opanezŭ și în 28 Novembre același anŭ prin luarea Plevnei, făcêndŭ ca vechia vitejie românéscă să consacre pe câmpiele Bulgarieĭ votulŭ unanimŭ alŭ Adunărilorŭ.

Sângele generosŭ românescŭ, vĕrsatŭ pentru apĕrarea și independința patrieĭ, a aflatŭ rĕsplătirea sa în ḑiua de 14/26 Martie 1881. Adunările legiuitóre, în dorința de a da statuluĭ românŭ, născutŭ din contopirea principatelorŭ Moldova și Țéra Românéscă, o asigurare și maĭ deplină și o manifestare și mai strălucită a individualitățiĭ sale, au proclamatŭ intrarea Românieĭ între Regatele Europeĭ.

Țéra întrégă, represintată de Senatŭ și de Adunarea Deputațilorŭ, însoțiți de membri din tóte corpurile constituite ale țereĭ, de Înaltele Curțĭ de Casațiune și Compturi, de Academia Română, de representanțiĭ Universitățilorŭ din Bucurescĭ și Iașĭ și ai tuturorŭ șcólelorŭ de tóte gradele, de delegațiuni comunale, urbane și rurale, cum și de tóte corporațiunile de meseriașĭ și de numerósele societățĭ din diversele direcțiunĭ ale cultureĭ naționale, s’aŭ adunatŭ astăḑĭ 10/22 Maiŭ 1881, în fața altaruluĭ sântŭ alŭ Mitropolieĭ din Bucurescĭ și aŭ asistatŭ cu Noĭ Carol I Rege alŭ Românieĭ, cu Regina Elisabeta, iubita Nóstră soție, cu iubitulŭ Nostru frate Leopold, principe ereditarŭ de Hohenzollern, împreună cu nepoții Nostri Ferdinand și Carol, la rugăciunile de sânțire cu cari I.P.S. Mitropolitŭ și Primatŭ Calinicu Miclescu, I.P.S. Mitropolitŭ alŭ Moldoveĭ și Suceveĭ Iosifŭ, toți P.P.S.S. Episcopĭ de Eparchiĭ și înaltulŭ clerŭ metropolitanŭ, aŭ binecuvêntatŭ corónele ce ne aduce Țéra, embleme prețióse pentru Noĭ de stabilitate și de independență a patrieĭ.

Coróna Regală, pe care Țéra o pune astăzĭ pre fruntea Nóstră, este făcută în arsenalulŭ ósteĭ din oțelulŭ unuĭ tunŭ luatŭ dela neamicŭ la Plevna în ziua de 28 Novembre 1877, și este stropitŭ cu sângele eroilorŭ căzuți pentru independență. Coróna de aurŭ ce Țéra pune astăzĭ pre fruntea primeĭ sale Regine, nu e împodobită cu petre scumpe, dar faptele reginelorŭ cari vorŭ purta simpla corónă de aurŭ a Regineĭ Elisabeta vorŭ face strălucirea eĭ.

Pentru ca neuitată să fie seculelorŭ viitóre amintirea zilei de astăzĭ 10/22 Maiŭ, subsemnat’amŭ în alŭ șese-spre-zecelea anŭ alŭ domnieĭ Nóstre acestŭ documentŭ, la sânta Metropolie din capitala Nóstră Bucurescĭ, împreună cu Regina Elisabeta, iubita Nóstră soție, și cu iubitulŭ Nostru frate Leopold, în fața Țereĭ adunate la marea serbare națională a consacrăriĭ proclamațiuniĭ Regatuluĭ Românieĭ și amŭ ordonatŭ ca de acestŭ actŭ să se acațe marele Nostru sigiliŭ regalŭ, contrasemnândŭ’lŭ Miniștrii Nostri secretari de statŭ și primindŭ comemorativa subscriere a Domnilorŭ Președințĭ ai Corpurilorŭ legiuitóre, ale I.I. P.P. S.S. Mitropolițĭ și a Președinteluĭ Înălțeĭ Curțĭ de Casațiune și de Justiție.

6 comentarii

  1. Ioana Bogdan says:

    Traiasca MS Margareta si Familia Regala!
    Pioasa rugaciune pentru adormitii intr- Domnul regii Carol I, Ferdinand, carol II si Mihai I !
    Cei 140 de ani de la transformarea Tarilor Romane unite in Regat (din care, in realitate, mai putin de jumatate) au fost pentru poporul roman cea mai prospera perioada.
    Pentru ca astazi romanii sa stie Regatul s-a putut declara DOAR dupa cucerirea independentei. Forma de guvarnamant in tarile romane a fost din`totdeauna monarhia.. MS Carol a venit in principatele unite ca DOMN al lor ! Monarhia a fost consolidata prin actiunile MS Carol I si s-a adaptat formelor cel mai moderne de guvernare in Europa !
    Nu este o pretiozitate, dar pentru cei care au fost supusi spalarii pe creier 80 de ani, si pentru cei care Nu mai invata istoria romanilor, trebuie mereu scos in evidenta ca Familia REGALA a Romaniei nu este altceva decat continuatoarea traditiilor stramosesti, nu o paranteza « straina » in desfasurarea guvernamantului in TARA.
    Republica sovieticilor este o paranteza si, dupa cum traim de 75 de ani, s-a dovedit nociva. Poporul roman a devenit o populatie, fara discernamant, la cheremul celor care furandu-l ii arunca galetele si faina din 4 in 4 ani…
    Carol I a transformat o populatie, abia iesita din iobagie, intr-un popor demn si constient, prin educatia sub toate formele. Din sanul taranilor au aparut acele elemente care sustinute cu burse, au devenit elita intelectuala a Tarii, de multe ori fiind de faima europeana !
    Republica ne-a distrus aceasta elita in mod brutal, a pus in frunte elemente sub-mediocre, iar in ultimii 30 de ani impostura si analfabetismul au devenit virtuti ale celor ce au pus mana pe putere si se straduie, cum a zis un politician de nuanta rosie, « sa-si ia tara inapoi ». NU Tara nu este a lor, chiar daca 30 de ani aceeiasi – « esalonul 2 revopsit » – au tratat-o precum arendasii o mosie, pe care o lasa secatuita.
    Nu odata, MS Regele Mihai a zis ca singur nu poate face nimic. Da, cu o populatie tinuta intentionat in ignoranta, fara sa-si cunoasca istoria, drepturile si responsabilitatile nu vom avea reinnodarea cu MONARHIA- ceea care imperios ar fi trebuit sa fie in 1990 solutia pentru Romania. Ciudat, nici monarhistii adusi de « revlutionari » la TVR, nu au pronuntat, in 22 dec si zilele urmatoare, aceasta axioma – distrugerea comunismului nu poate fi facuta de cei ce au practicat (din 1945 !) mentalitatea si manierele totalitarismului rosu.
    Ne-au amagit schimband numele de Republica socialista Romania in Romania. Pentru noi asta suna a desfintarea republicii. Vin unii sa ceara referendum – pai cine poate da un raspuns in cunostinta de cauza astazi ? si dece referendum, « amiabila discutie de familie cu pistolul in buzunar si tancurile in jur » a fost referendum ???
    Dumnezeu sa ne ajute ca « Monarhia salveaza Romania » sa nu ramana doar un pium desiderium.

  2. "Majestatea Sa Margareta a României. Tradiție, identitate, continuitate", articol de Aurel Zgheran says:

    https://confluente.org/aurel_v_zgheran_1616571691.html

  3. […] La 26 martie 2021, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală sărbătoresc 140 de ani de la proclamarea Regatului României. Ziua de 26 martie este, totodată, ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, se arată pe site-ul romaniaregala.ro. […]

  4. Liliana Sora says:

    ”Monarhia este un sistem de guvernământ în care puterea este exercitată pentru binele tuturor ” spunea Aristotel. Iată de ce :
    Responsabilitatea,
    Echilibrul,
    Garanţia,
    Adevărul,
    Totul… au fost şi sunt cuvintele de ordine. Toată stima şi consideraţia pentru Familia Regală !

  5. […] 26 martie 2021, Majestatea Sa Regina Margareta a României a găzduit o ceremonie în Holul de Onoare al Castelului Peleș. La ceremonia dedicată sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea Regatului României și zilei […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54819164
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate