“Myths, Heroes and Identities”, seminar internaţional de istorie la Bucureşti

DSCN2258

Marți, 5 iulie 2011, am răspuns cu plăcere invitației studenților bucureșteni de la Istorie de a lua parte la deschiderea seminarului internațional găzduit și organizat de ei înșiși, cu tema “Mituri, eroi și indentități”. Asociația studenților români este una așezată pe temei științific, academic. Ea face parte din asociația internațională a tinerilor istorici din Uniunea Europeană, fondată acum două decenii, după căderea Cortinei de Fier. Printre studenții de atunci care au avut viziunea și curajul de a organiza o asociație profesională de nivel european s-au numărat tineri din Ungaria, dar și unii din Iași sau Cluj, precum a fost cazul studentului de atunci, profesorul de astăzi Mihai-Răzvan Ungureanu.

În prezența decanului Facultății de Istorie a Universității din București, profesorul Vlad Nistor, și a unui mare număr de studenți români și străini (veniți din mai bine de 14 țări europene), am deschis lucrările seminarului, vorbind despre arta cârmuirii înțelepte, bazată pe mit, eroism și identitate.

Directorul Serviciului de Informații Externe, dr. Mihai-Răzvan Ungureanu, a susținut o prelegere despre mit și eroism în Țările Române, precum și despre felul în care a fost dăltuită identitatea românească de-a lungul Evului Mediu și al timpurilor moderne.

Decanul Vlad Nistor și tinerii studenți organizatori ai seminarului au completat luările de cuvânt. Sunt convins de importanța unor astfel de întâlniri, în Capitală sau în marile orașe universitare românești. Ele aduc în orizontul intelectual al tinerilor principii și virtuți despre care nu auzi niciodată la televizor și despre care citești rareori în ziare. Mai există un fenomen uimitor, care merită numit: privind la acești tineri și la felul lor de a pune problema, anumiți corifei ai intelectualității românești contemporane par, prin contrast, un fel de dinozauri cu glicemia ridicată.

DSCN2260

DSCN2229

DSCN2243

DSCN2245

Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”, asociaţia reprezentivă a studenţilor din Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, organizează în perioada 4-10 iulie 2011 Seminarul internaţional ISHA cu tema “Myths, Heroes and Identities”. Asociaţia, în calitate de secţiune International Students History Association (ISHA), organizează  seminarul de vară, la care vor participa 60 studenţi din 14 ţări (România, Germania, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Georgia, Slovenia, Serbia, Italia, Finlanda, Lituania, Olanda, Croaţia, Bulgaria).

Seminarul internaţional de vară “Myths, Heroes and Identities” este primul eveniment internaţional organizat de A.S.I.D./ ISHA Bucharest. Seminarul este structurat pe două etape: partea academică – desfăşurată în Bucureşti, în care studenţii îşi vor prezenta lucrările academice şi vor avea ocazia să cunoască o parte din istoria şi tradiţiile locale. Această etapă se va desfăşura sub forma a şase workshop-uri tematice: Eroi şi mituri fondatoare, Credinţe populare, Superstiţii şi legende urbane, Identităţi naţionale în politicile europene, Homo sapiens sapiens – o evoluţie a genului, Identitate culturală şi globalizare, Minorităţi şi conflicte internaţionale. Workshop-urile vor fi moderate de membrii ISHA Bucharest, alături de cadre didactice ale Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti. Subiectele alese pentru workshop-uri reprezintă teme cu o mare însemnătate istorică, dar şi de actualitate. A doua etapă, partea culturală a evenimentului, constă într-o excursie în zona Sinaia – Braşov, în care studenţii străini vor avea ocazia de a vizita câteva monumente naţionale de patrimoniu, precum Palatul Peleş, Castelul Bran şi oraşul Braşov.

Marti, 5 iulie, a avut loc la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti festivitatea de deschidere a seminarului, în prezenţa reprezentanţilor conducerii Facultăţii de Istorie şi Universităţii din Bucureşti, a International Students of History Association si a secţiunii ISHA Bucharest.

Partenerii evenimentului: Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Historia.

Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia” este secţiune ISHA din august 2011, fiind singura secţiune cu drepturi depline din România.

International Students of History Association (ISHA) a fost fondată în 1989 ca o organizaţie internaţională, academica, non-profit, reţea independentă de studenţi şi absolvenţi interesaţi de istorie şi ştiinţe conexe. International Students of History Association (ISHA) este singura organizaţie non-guvernamentală studenţească activă la nivel european. Activităţile ISHA promovează cooperarea internaţională între studenţii la istorie in particular şi tineri, în general, considerând că înţelegerea istoriei este parte intergrantă a procesului de dezvoltare al tinerilor. ISHA are ca membru un număr de aproximativ 30 de asociaţii studenţeşti din 15 ţări (denumite secţiuni), cum ar fi: Germania, Belgia, Croaţia, Slovenia, Olanda, Serbia, Italia, Finlanda, Grecia, Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Bulgaria.

2 comentarii

  1. Stelian Rotaru says:

    Imi creste inima ! Acesti tineri studiaza , stiu, vor propaga adevarata istorie, inclusiv a Romaniei !
    Alteta,
    Va multumim pentru tot ce faceti pentru Romania ! Multumiri intregii Case Regale! Nimic fara Dumnezeu !

  2. Aurel V. Zgheran, ziarist says:

    Ne pleacă România cu totul, de acasă!
    Dacă ţara e stoarsă cu lăcomie şi dacă în fruntea ei se aşează, unul după altul, jecmănitori corupţi, dacă tragica tranziţie românească a devenit pentru lume un model al jafului cinic, dacă s-au utilizat toate încercările de umilire a poporului, încununată cu vânzarea istoriei, naţiunea aceasta călcată în picioare şi împrăştiată în toate laturile lumii are de recuperat întâi şi întâi istoria sa! Dacă poporul român, de la scrutin, la scrutin, alegând sub bici, apăsare de sus şi manipulare, ajunge să spună “eu sunt cineva care mă pedepseşte”, dacă românul merge la magazin ca la spectacol, să privească marfa de pe rafturi, dacă geografia României a devenit un peisaj sumbru, nelocuibil, mulţi dintre noi alegând să plece în străinătate, se întâmplă, întâi şi întâi, pentru că încă nu ne-am recuperat istoria, iar mâine se poate să avem o istorie infectată, ctitorită în continuitate astăzi!
    Ne pleacă de acasă, România cu totul! Dar, cel mai expeditiv sentiment al românilor este ura, încât, după ce lasă în urmă marginile ţării, roase de sărăcie şi haos, fiecare dintre cei care pleacă, au ochii scăldaţi în lacrimi, inimile li se umplu de remuşcări, spaime, griji, nesiguranţă. Nicio lacrimă nu rupe la suflet mai mult ca aceea care cade pe ultima pâine a câmpiilor patriei! Însă, după cum un asediu, în afară de răul făcut, are şi urmări constructive, prin aceea că ce s-a distrus este restaurat şi consolidat, tot astfel, plecărilor în triste pribegii, poate că mâine le vor urma reîntoarcerea într-o Românie Restaurată. Speranţa aceasta uşurează traumele sufleteşti ale românilor.
    Pentru ca ei să regăsească ţara însorită restaurată şi întărită, întâi şi întâi, istoria ei trebuie să fie restaurată. Seminarul internaţional organizat de A.S.I.D. / ISHA Bucharest este, Alteţa Voastră Regală, un eveniment ce se va împături pe o filă a istoriei acesteia, recuperate şi restaurate. Aurel V. Zgheran.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54841651
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate