Vila Sparta astăzi, la Florența, între istorie și indiferență

Articol de Alexandru Muraru, apărut în revista Timpul, 14 august 2017

Am fost ieri să privesc, din nou, a treia oară în ultimii șapte ani, Vila Sparta din San Domenico di Fiesole (Via Fontanela 21, amplasată în spatele bisericii San Domenico), lângă Florența, domiciliul Reginei-mamă Elena între 1933 și 1980!. De fiecare dată când revăd acest loc am un sentiment de tristețe față de amintirea acestei extraordinare regine a românilor.

La adresă se ajunge destul de ușor, localnicii din San Domenico de Fiesole (un satelit al Florenței) știu de „Vila Sparta”. Nu există nici acum o placa comemorativă care sa amintească de anii în care a locuit MS Regina. În 2013-2014, când eram la conducerea Institutului Național al Patrimoniului, împreună cu Andrei, aflat atunci la conducerea IICCMER, am luat inițiativa de face acest lucru. Casa Regală și Muncipalitatea de aici, prin consulat, au fost de acord și s-a avansat mult. Inclusiv textul plăcii comemorative fusese agreat cu Casa Regală. După ce s-a schimbat conducerea IICCMER, totul a fost abandonat, nimic nu s-a mai făcut.

Cei din comunitatea românească de aici din Florența (de altfel, destul de numeroasă, constituită în ultimii 15 ani) cu care am discutat nu știu despre acest detaliu și au fost foarte mirați să afle că pe aceste meleaguri unde s-au stabilit, și-a petrecut o bună parte a vieții, Regina României.

Este, de asemenea, regretabil că autoritățile române nu s-au gândit macar să recupereze memoria uneia din cele mai mari personalitati feminine romanești. Asta arată media diplomației românești, în general, cu o viziune funcționărească, fără imaginație și inițiative de niciun fel. Cum spuneam, românii din Florența nu știu mai nimic despre istoria vilei sau despre legatura dintre aceste locuri si Regina Mama, dar cu siguranță ar fi mândri dacă memoria mamei MS Regelui ar fi recuperată. Ar fi o parte din identitatea lor, atât de perforată și de schimonosită astăzi în intreaga Europă. De asemenea, ar fi mândri dacă in anii următori – prin bunăvoința autorităților florentine – o strada sau o piață ar purta numele Reginei-mamă Elena a României.

Vila Sparta poate fi considerată de departe al doilea leagăn al monarhiei românești din exil, după Versoix. Acest loc a fost, în ultimii 400 de ani, un loc cu o predilectă istorie aristocratică, dar strălucirea locului este de departe dată după 1933, când Principesa Elena a Greciei și Danemarcei, apoi Regina-mamă Elena (1896-1982) personalizează vila și imensa grădină. Numele vilei amintește de originile elene ale Reginei-mamă. Complexul este refăcut în interior și exterior (Arhitecții și peisagiștii Cecil Pinsent și Petro Porcinai) începând cu 1935 și devine un punct important al vieții culturale italiene și pentru casele regale europene.

Din cauza dificultăților financiare severe cu care s-a confruntat familia regală a României după 1948, Regina-mamă Elena a fost nevoită să ipotecheze imobilul în anii 70. Boala și lipsa resurselor au determinat vinderea vilei Sparta în 1980, această decizie afectând-o profund pe Regină, lucru care i-a grăbit suferința și sfârșitul. Inclusiv Regina Ana mărturisea că a fost nevoită, împreună cu Regele Mihai, să vândă bijuteriile familiei pentru a putea păstra vila, dar fără succes, însă.

Vila Sparta este astăzi același loc maiestuos, vibrant și plin de istoria regalității. Corpul principal de clădire și clădirea de serviciu au fost transformate ulterior în șapte apartamente, unele cu suprafețe mari (peste 500mp) și terenul grădinii aferent. Unele din aceste apartamente sunt astăzi pe piața imobiliară pentru vânzare sau închiriere. Cel mai scump apartament se vinde cu aproximativ 5 milioane de euro.

6 comentarii

  1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    AM AFLAT ACEST LUCRU CU TRISTETE PROFUNDA SI CONSTERNARE !
    PROBABIL CA NOUA CONDUCERE A IICCMER SI-A FACUT UN TITLU DE GLORIE PRIN ABANDONAREA INITIATIVEI ! NESIMTZIREA IN APRECIEREA VALORILOR NATIONALE ESTE MARE, SI DIN PACATE LA MULTZI !

  2. Cristina Popescu says:

    Si pe mine m-a intristat situatia. Este interesant ca si la Siena comunitatea romana este foarte numeroasa. Poate intr-o buna zi cineva o sa rezolve si aceasta problema. Normal ar fi sa fie muzeu, dar deh…monopolul este pe primul loc in ziua de azi.

  3. Pantea Alexandru Sorin says:

    Romanii din Florenta ar fi trebuit sa fie intrebati in primul rand daca stiau cine fusese Regina Mama a Romaniei. Cred ca ati fi avut o foarte mare si urata surpriza. Cat despre reprezentantii Statului Roman in aceasta materie ce sa mai vorbim? Stim cu totii vorba: la asa popor, asa conducator. Noi, cei din prezent, nu ne meritam Istoria. O Istorie mai frumoasa decat a multor popoare.

  4. Memoria Reginei-Mama Elena merita cu mult mai mult decat simpla Sa mentiionare. Regina a dus o viata plina de demnitate atat in exilul impus de fostul Sau sot, Regele Carol al II-lea, dar si – mai eles – dupa intoarcerea Sa in tara ca Mama a tanarului Rege Mihai I, pe care l-a indrumat si sfatuit in rezolvarea multor probleme, Ea insasi fiind initiatgoarea unor actiuni care ulterior a pus Romania intr-o lumina deoseb it de favora bila (un exemplu este salvarea multor zeci de mii de evrei de la moarte sigura, dar si infiintarea si supervizarea unor scoli si aziluri pentru tinerele ramase orfane sau pentru persoanele sarace.

  5. Georgeta Naum says:

    TRIST !!!!! Pana si Rusia face totul pentru prezervarea memoriei istorice a fostului imperiu… (Serbia a adus ramasitele reginei Marioara in tara)…de Anglia ce sa mai vorbim…Sa ne miram ca vestigii mai vechi zac inca in praful muzeelor sau sub pamant…macar istoria recenta ar trebui,acum,in preajma Centenarului Marii Uniri,sa fie cunoscuta si pusa in valoare!!! Asa ar face un stat serios !!!Familia Regala a Romaniei ne-a adus in Europa moderna,in rand cu democratiile occidentale,ne-a condus spre Independenta si ne-a intregit teritoriul in granitele naturale !!!VESNICARECUNOSTINTA!!!

  6. Situatia acestui locas istoric si royal din casa regalä a Romäniei este foarte tristä. Ideea este foarte bunä, numai ar trebui sä se refacä in realitate.
    DE CE NU? Regina-Mamä Elena a Romäniei (näsc. Principesä a Danemarciei si Greciei)s-a jertfit, pentru acestä imobilie frumoasä in timpul acela, cänd si-a petrecut viata normalä aicia. Placheta, strada si o piatä numitä dupä ea se poate realiza…. acuma, fiindcä ca generatia tinärä mäcar sä stie despre locasul acesta ai Istoriei din Romänia….
    Sänt sigur impreunä cu casa regalä a Romäniei, reusim sä implinim si acest vis al nostru…..

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54850248
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate