Un loc unic. Corespondență de la Alin Horj
In sudul Chinei, in provincia Yunnan, la granita acestei tari cu Vietnamul, se afla un loc cum putini si-ar putea imagina ca exista. Pare rupt din povesti sau, mai degraba, din panzele unui pictor indragostit de prea multe culori, un fenomen unic pe Terra de care localnicii si oficialii de la Beijing nici nu par sa fie constienti, dovada fiind faptul ca zona nu a fost inclusa in circuitele turistice iar oamenii isi duc viata linistita la fel ca acum cel putin un secol…. In provincia Yunnan, mai precis la sud-vest de Kunming, capitala acesteia, dealurile, a caror altitudine nu depaseste 800 de metri, sunt complet acoperite de culori vii, intr-un melanj incredibil, capabil sa iti taie rasuflarea. Motivul acestui fenomen il reprezinta concentratia mare de minereuri feroase care, datorita unei lungi perioade de oxidare, au dat reliefului o neobisnuita culoare rosie. Peste toate se adauga sutele de culturi diferite ale taranilor chinezi, practic nicio parcela nu este lasata la voia intamplarii, culorile acestora intregind un peisaj care i-ar fi lasat muti pana si pe pictorii suprarealisti. Locul pare, in acelasi timp, desprins din povestile lui Tolkkien. Una dintre cele mai frumoase si mai indragite imagini este aceea in care taranii chinezi pleaca in zorii zilei, in carute trase de magari, catre parcelele pe care fiecare a cultivat altceva, in functie de preferinta fiecaruia… Suna banal atunci cand spui ca un deal este acoperit de culturi de cartofi, de rapita, de porumb, orz sau legume. Dar atunci cand privesti totul ca un intreg, imaginea se aseamana cu un vis dintre cele mai frumoase… Obisnuiti de secole cu aceasta panorama, localnicii spun totusi ca momentul cel mai frumos al zilei il reprezinta apusul. Atunci, norii sangerii arunca asupra dealurilor o lumina care transforma totul. Doar atunci, spun ei, se poate observa adevarata frumusete a locurilor. Tot in aceasta zona veti intalni si un obicei ciudat, acela de a inhama la carute animale din specii diferite. Desi preferati sunt magarii, nu de putine ori veti vedea tragand la acelasi jug un cal si un magar, un cal si o vita sau un magar alaturi de un taur. Motivul? Il spun aceeasi tarani chinezi. Fiind din specii diferite, animalele au temperamente diferite, astfel ca, atunci cand un animal devine indaratnic, celalalt ii impune ritmul sau, iar metoda functioneaza de fiecare data… |
superbe poze…….
foarte frumos raritate domnule asa ceva nici in filme sau in pictura nu vezi asa ceva frumos ca natura
nemaipomenit de frumos
Da, Domnule Alin Horj, felicitări! Superbe fotografii si superbe peisaje. Pe langa faptul ca sunt un popor extraordinar, chinezii au parte si de un subasment geologic pe cat de divers, pe atat de interesant.
Totodata, privind aceste fotografii, chiar mi-ar parea rau sa stiu ca “talpa” turismului de masa ar calca aceste locuri. Uneori trebuie sa stim sa spunem si “Stop!” dezvoltarii turismului in anumite zone, acesta e doar un exemplu.
O zi buna!
ALTETA ,VA UREZ MULTA SANATATE SI REALIZARI ALATURI DE PRINTESA MARGARETA SI INTREAGA CASA REGALA
Dle Robu, va multumesc pentru cuvintele frumoase.
Pana-n China e mult de mers iar eu propun ca deocamdata sa profitam de frumusetile din tara noastra.
Pentru inceput, va propun sa mergeti in Maramures si sa vedeti cat este de frumos 🙂 chiar daca, recunosc ca a trecut un an si jumatate de cand nu am mai fost in Romania si lucrurile poate s-au schimbat.
Insa vara asta ma voi revansa.
Multa sanatate si succese.
Alin H.
Aici cu adevarat a inviat creatia lui Dumnezeu.este o minune a raiului
Nu am cuvinte,absolut fantastic!!!
Va multumesc foarte mult. Minunat. Mai mult decat o expozitie de pictura. In aceste poze lipseste totusi creatorul, nu fotograful. Cel care a facut posibil ca noi sa ne uimim de priveliste. Munca pe aceste dealuri la 800 de metri inaltime, nu cred ca e usoara. Numai manual si cu ajutorul vitelor de povara. Daca aveti si poze cu acesti tarani, m-as bucura sa le vad. Cred ca acesti oameni nu au habar despre criza economico-financiara daca asa traiesc de sute de ani practicand o agricultura – cred -de subzistenta. Sa-mi stric bucuria si sa spun ca la noi pamantul nu este folosit cum trebuie? Mai bine tac. Nimic fara Dumnezeu. Cu stima, s.r..
Dle Stelian R. un prieten de-al meu tocmai se afla in China in aceasta perioada.
Nu stiu ce zone va vizita dar o sa-l intreb si daca o sa am niste poze o le impartasesc cu placere.
Numai bine,
Alin H.
[…] adevărat, e o minciună, o păcăleală ieftină… Povestea lor, mai pe îndelete, o găsiţi aici cu “manual de utilizare” cu […]