Statul în cel de-al Treilea Mileniu

the_state_in_the_third_millennium

Am primit în dar, în iunie 2010, de la Principele Moștenitor Alois de Liechtenstein o carte rară. Este o analiză profundă și competentă a statului democratic de astăzi, făcută nu de un analist politic ori de un om de știință, cu de un… om de Stat.

Aflat de mai bine de douăzeci de ani în poziția de Suveran al Principatului Liechtenstein, Alteța Sa Principele Hans Adam al II-lea a scris volumul “The State in the Third Millennium” cu priceperea și cu experiența unui șef de Stat european din secolul XX și din secolul XXI.

Nu cunosc o carte similară în istoria ultimelor decenii. Alteța Sa este un intelectual erudit, un talentat și competent manager și un om de Stat cu viziune, energie, originalitate și curaj.

Inițiativa pentru Modernizarea României, o asociație căreia i-am acordat înaltul patronaj, a asumat proiectul de a face cunoscut volumul în lumea tinerilor studioși. Poate că o editură de prestigiu din România va traduce volumul în limba română.

Publicată în octombrie 2009 de editura Van Eck Publishers, cartea lui Hans Adam al II-lea beneficiază deja de un număr impresionant de traduceri în limbile europene.

Sunt foarte mândru de acest volum, așa cum sunt mândru de fiecare dată când o personalitate regală face o demonstrație publică de leadership, curaj, modernitate și profunzime. Trăim într-o lume în care democrația a câștigat teren, dar a pierdut o mulțime de argumente. O lume în care amenințările nu mai sunt tunurile și bombele, ci iresponsabilitatea și egoismul. Diletantismul. Un monarh modern al Europei, aplicat și competent, discret și eficient, vorbește despre Stat cu o profunzime și un aplomb rar întâlnite în ziua de astăzi.

Este cu atât mai mult lăudabil, cu cât ideea de Stat și valorile statalității nu preocupă mai deloc elita intelectuală și economică a continentului european și cu atât mai puțin pe cea a altor continente.

Cu toate acestea, națiunile nu se vor transforma în populații, tot așa cum statele nu se vor transforma în Mall-uri. Un echilibru între legitimitatea istorică și cea democratică se va găsi, tot așa cum se va găsi un echilibru între valoare și putere, între tradiție și tehnologie, între profit și mândrie, între local și global, între instituții și societatea civilă.

De la primirea cărții și până astăzi, preț de un an, am aflat cu plăcere și speranță că mulți intelectuali români au citit cartea, iar unii dintre ei, studenți sau tineri specialiști, au avut intenția de a o traduce în românește. Sper ca nu peste mult timp să o avem pe rafturile librăriilor din România.

4 comentarii

  1. T.F. says:

    BUNA Ziua ALTETA VOASTRA REGALA, va urez sanatate,atat dumneavoastra cat si familiei regale,sper ca familia regala sa -si poata redobandi statul pierdut datorita vicisitudinilor timpului ,si sa redevina ceea ce a fost nu doar un simbol a ceea ce a fost candva.O zi buna .

  2. Alin Horj says:

    Cu siguranta dezvoltarea durabila a unui stat depinde si de locatie, vecinatate cu alte tari si de resursele pe care le are.
    Din pacate Romania este o tara din Estul Europei acolo unde nici o tara nu are o economie stralucita, si asta poate fi una din cauzele nedezvoltarii. In plus, poate romanii ar alege si persoane competente dar majoritatea sunt izolati, plus sunt sigur cei de la tara nu stiu exact unde si cu cine suntem vecini.

    Noua generatie va fi cea care va schimba statutul Romaniei, dar va mai dura ceva timp.

    Sa nu deviez de la subiect, chiar in urma cu doua zile am urmarit un documentar foarte interesant: Liberian’s Iron Lady, o istorie excelenta a primei presedinte femeie ales democratic din istoria tarii.
    Nu ne putem compara cu Liberia, dar aici se vede Leadershipul de care a dat dovada Ellen Johnson in procesul de buna guvernare a natiunii.

    Va doresc numai sanatate,

    Alin V. Horj

  3. Comentarii de pe Facebook says:

    Andrei Ratiu ‎”națiunile nu se vor transforma în populații, tot așa cum statele nu se vor transforma în Mall-uri.”
    Cred ca cineva ar trebui sa ii informeze si pe bravii nostri guvernanti (a se citi bravi cu ghilimele) despre lucrul acesta.

    Toni Antonius Bravii noşti guvernanţi trebuie informaţi că sunt expiraţi.
    Şi scoşi din rafturi!
    Urgent!

  4. Costea Ana says:

    O zi buna Alteta si doresc din tot sufletul sa vina ziua cind sa votez pentru revenirea Regelui la cirma tarii,sa ne capatam demnitatea si dreptul la viatza.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54799900
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate