Scrisoare de la Cristian, 18 octombrie 2012

Alteta,

Nu stiu ce sa spun, ma bucura apropierea aniversarii MS Regelui, m-a bucurat sa vad si reflectarea in mass-media a evenimentelor de luni de la Alba-Iulia, mai consistenta decat in multe alte dati, ma bucura sa vad interesul oamenilor fata de Casa Regala, oriunde va duceti impreuna cu Principesa, in special o imagine superba a fost aceea cu copii, elevi cu ghiozdane in spate in primele randuri, privind cu interes, curiozitate niste Altete Regale. Aici e speranta noastra pentru un altfel de viitor al Romaniei.

Insa ce ma intristeaza, ingrijoreaza, e atitudinea “elitelor” la care faceati si domnia voastra referire cu diverse ocazii, atitudinea acelora putini care prin hotararile lor pot schimba lucrurile intr-o tara. Iata, ultimul exemplu, inclusiv in discursul premierului de asta seara de la miting, apare ideea de an 2019 ca an final al primului mandat prezidential al politicianului cel mai bine cotat, iar ideea de modificare a Constitutiei cuprinde doar clarificari privind raporturile institutionale intre puteri, pentru a nu se mai ajunge la conflictele de pana acum, in rest toate bune si frumoase! Un model constitutional austriac probabil, in locul unuia britanic, spaniol, belgian etc., cum cred, sper ca incep sa-si doreasca deja tot mai multi cetateni in aceasta tara.

Un alt exemplu ce m-a impresionat profund neplacut a fost raportul de “respingere” pe care l-a primit proiectul de lege legat de ziua de 10 mai – sarbatoare nationala, care daca ar fi sa fie votat, ar fi de un impact covarsitor probabil. Dar poate tocmai asta era problema. Si o alta era faptul ca nu se poate vorbi despre Independenta de stat a Romaniei, sa o serbezi an de an, fara a vorbi despre coroana de otel a Regelui Carol I, nu se poate face disocierea intre regalitate si Independenta. Altfel, probabil ca pana acum am fi avut deja demult o sarbatoare oficiala a independentei de stat.

Din pacate aceste “elite” nu reusesc sa se smulga din metehnele trecutului, ei pretind ca au viziuni europene, moderne etc., dar in acelasi timp considera monarhia ca ceva desuet, perimat.

Sincer, nici nu stiu cum e mai de preferat, “elite” care sa aiba o ostilitate nedisimulata fata de statalitate si regalitate, cum s-a intamplat atatea decenii, sau “elite” care sa se arate respectuoase fata de “istoria” tarii, expresie pe care o folosesc, totul decurgand foarte bine din punctul lor de vedere atata timp cat institutia regalitatii ar sta la locul ei, sa nu-i deranjeze prea mult, Regele sa fie asa, ca un fel de tablou care sa le zambeasca frumos de pe perete… Expresia pe care au folosit-o nu cred ca e intamplatoare, istoria e totusi…istorie, nu?, ei fiind oameni vizionari, ai viitorului.

Nu stiu ce se poate face in situatia asta, mai mult decat se face acum…

Cristian

18 octombrie 2012

4 comentarii

  1. FP says:

    Stimate domnule Cristian,
    Respectuos,va marturisesc faptul ca sunt impresionat de problemele profunde pe care le ridicati.
    In contextul Monarhiei romane aceste probleme-bineanteles corelate la realitatile vremii-au existat si in trecut.
    In 1870,MS Regele Carol I,a avut o cumpana,de a abdica sau nu!
    Cu eleganta,El imagineaza o scrisoare catre un un destinatar imaginar,Auerbach,pe care o publica in Gazeta de Ausburg(10/22 decembrie 1870).
    Iata un pasaj:
    “Astfel,aceasta nenorocita tara,care a trait intotdeauna in cea mai aspra supunere,a trecut fara nici o transitiune,de la un Guvern despotic la constitutiunea cea mai liberala,o constitutiune precum nu are nici un popor din Europa.
    Eu consider aceasta,dupa propria mea experienta,ca o nenorocire cu atat mai mare,cu cat Romania nu se poate maguli ca poseda virtuti casnice,neaparat trebuitoare pentru o constitutie quasi-republicana.”
    Desigur ,cu nuantarile conferite de epoca,faptul este foarte asemanator.
    Clasa politica este de sorginte cripto-comunista,pupilii sunt de formatie “ultra ciocoiasca”,provenind din zona politica nedecantata clar si definitiv de comunism,constitutia facuta pe picior,permite orice ca sa iasa cine trebuie!
    La fel si “elitele” de care amintiti!.
    Intr-o societate in care educatia nu are valoare,diplomele sunt la mezat “profesional”,iar scara valorilor este cu susul in jos,criteriul pecuniar fiind definitoriu,”elitele” cu curaj si tupeu ,fac cariera!Nu-i vorba,oamenii neinstruiti,li se potrivesc manusa,ba chiar si-i doresc pentru a epata cu usurinta.Ele nu au timp de introspectiuni filosofice,si atunci au atitudinile pe care le enumerati.
    Imi cer scuze fata de ELITELE adevarate,putine la numar,care sunt colmatate de celelalte “elite”.
    Dar stiti ce a facut MS Carol I,dupa ce si-a definit conceptul?
    Nu a abdicat ,ci a continuat cu incapatanare drumul sau.
    Astfel Dinastia a intrat in istorie,si iata,furnizeaza reflectii si solutii.
    Asa si noi,dupa ce ne facem o evaluare cat de cat obiectiva,trebuie sa spunem cu inapatanare cum si ce gandim despre statutul nostru in aceasta existenta efemera.
    Cand vom coagula un curent de opinie important,vom putea izbandi.Nu este posibil sa stam in expectativa,sa pretindem altora de a ne face bine si ordine in casa iar in momente dificile sa ne ratoim la Europa ca nu ne sprijina cu bani pentru toate aberatiile si malversatiunile de doi bani!
    La buna vedere,
    FP

  2. Dragä Cristian,

    am citit scrisoarea dumneavoasträ. Este adevärat cä existä “elite” in Romänia. Aceste “elite” au existat si in timpul comunismului si vor exista si mai departe, färä ca sä o vrem. Foarfeca este foarte mare descisä intre säraci si bogati, asta este si problema in Germania. Fiind foarfeca mai putin deschisä, adicä spatiul intre, ne trebuie oameni cinstiti, care träiesc cu picioarele pe pämint. din päcate existä putini oameni din acestea in lumea intregä. Eu am trebuit sä invät o istorie neadeväratä, dar privat citisem cärti vechi adevärate si unii din constätenii mei germani, romäni, unguri stiau adevärata istorie a Romäniei. Eu aflasem, despre regele Mihai, cänd aveam 8 ani si bunica ne aräta diploma ei de scoalä, unde se afla un timbru fiscal a M.S. Regele Mihai I. a Romäniei. Timbrul acesta ma impresionat foarte mult si asa stiam adevärata istorie a Romäniei, mai bine zis istoria Transilvaniei. Bunica mea imi zicea, acesta este regele nostru, care provine dintr-o familie regalä germanä.
    Casa regalä a Romäniei este o institutie frumoasä, respectatä, care are sarcina de a prezenta tara, adicä Romänia, in tarä, dar si in sträinätate, inafara granitelor. Din partea mea, väzut cu ochii din sträinitate, o face foarte bine, casa regalä a Romäniei. Am fost foarte mändru cänd am väzut, pe majestatea sa regele Mihai I. a Romäniei, cänd am väzut poza cu Majestatea sa, regina Elizabeta II. a Marea Britanie si Irlanda. Am fost cu totii mändrii cänd am väzut toti regii europeni.Toate case regale europene, provin din case germane europene, care au idealuri, sinceritate, personalitate, punctualitate si unele importante sarcini, de care se tin. Regele Carol I. a Romäniei provenea din casa regalä de Hohenzollern-Sigmaringen si situatia Romäniei atunci nu era foarte simplä. Prin Lojalitatea sa a fäcut ca Romänia sä devinä o tarä de frunte. Majestätiile sale Regina Maria (näsc. ca principesä englezä de Saxa- Coburg si Gotha) a Romäniei si Regele Ferdinand I. (näsc. ca principe de Hohenzollern-Sigmaringen) au stiut sä punä Romänia Mare, adicä Groß-Rumänien, pe harta europeanä. Au dus sarciniile si traditia casei regale romäne mai departe. Casei regale Romäne, adicä Majestätiilor Sale Principesei de coroanä Margarete a Romäniei, Principelui Radu a Romäniei si Principelui Nicolae a Romäniei doresc multä, multä sänätate, felicitäri de bine si sänätate sä ducä obiceiuriile, traditiile de familie, sarciniile de prezentarea casei regale romäne si in viitor mai departe. Sä stiti cä nu este usor de a face sarcina aceastä, dar este important in tarä si in afara tärii, adicä in sträinätate.
    Cu mare stimä si respect,
    Dietmar Melzer
    -Germania/Deutschland-

  3. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Monarhia implineste Romania !

    Vrem in Europa, vrem in spatiul Schengen, vrem un popor care onoreaza si pretuieste istoria proprie ? Vrem mentalitate altruista, vrem educatie, incepand din familie si pana la cel mai inalt nivel ?
    Vrem sa fim o tara in slujba Planetei Pamant si a intregului Univers ?
    Vrem cu adevarat o viata demna si prospera ? Daca drept natiune ne dorim Arta Intelepciunii, cu ajutorul Domnului… atunci vom infaptui Regalitatea deoarece aceasta a zamilisit independenta si poporul roman.
    Doar daca vrem… atunci vom invata impreuna, vom reusi sa redevenim Romania Europeana, solidara cu intreaga Europa, alaturi de toate tarile lumii.

  4. stoicarodica2010 says:

    Se apropie 25 Oct 2012 data de nastere a MS Regele Mihai dar si ” Ziua armatei romane.Urez MS Regele Mihai traditionalul:” La multi ani cu sanatate”!Aceias urare armatei romane.
    Fara Monarhie,fara Regele Mihai, fara Altetele lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta,ASR Principele Radu si ASR Nicolae,Romania nu are sanse sa se reabiliteze.
    Poporul roman trebuie reeducat prin insusi exemplul MS Regelesi al Altetele lor Regale de mai sus,trebuie culturalizat,incurajat,respectat si condus in onoare si credinta .Ce sa faca Romania fara institutii temeinice?Cincinalele sau cei 8 ani de presedentie al alesului poporului s-a dovedit gaunos deoarece ,Romania a ajuns pe marginea prapastiei.
    TRAIASA REGELE!
    SUS CASA REGALA A ROMANIEI!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53841095
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate