Romulus Dan Busnea

Ziarul de Bacău, 10 decembrie 2007

Lumea Românească
Cea mai importantă ştire naţională

Prea acaparţi de grijile inerente ale zilei, devenim din ce în ce mai puţin receptivi faţă de faptele şi evenimentele cu o conotaţie aparte pentru felul în care se mişcă lucrurile în România. Sistemul informaţional care ne este pus la dispoziţie, este de cele mai multe ori unul cu tendinţe manipulative, unul senzaţionalist, menit să abată atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă naţiunea română. Prezentarea eronată, denaturată a unor informaţii şi date, poate afecta grav modul în care este percepută realitatea românească. De aceea, v-aş propune un exerciţiu menit a vă antrena în căutarea acelor informaţii sau ştiri de importanţă naţională, a căror prezentare este uneori, în mod voită trecută cu vederea sau chiar omisă, tocmai pentru faptul că ar putea reflecta starea de fapt a României. Este acea realitate obiectivă care, ,,pentru unii”, devine dureroasă, mai ales atunci când nu este în concordanţă cu propriile aspiraţii sau interese. Ca să nu mai vorbim despre realitatea care trebuie căutată în spatele aparenţei date de lupta împotriva corupţiei, fenomen generalizat la scară naţională, a cărei intensitate nu a scăzut nici după ce, în mod oficial, însuşi preşedintele ţării declarase război contra marilor corupţi.

Dar să nu lungim prea mult vorba şi să trecem la exemplificări. Şi ca să începem antrenamentul cu o uşoară încălzire, vă aduc în vedere o informaţie importantă apărută într-un cotidian, imediat după sărbătorirea Zilei Naţionale a României, şi care, în mod normal, ar fi trebuit să fie supusă dezbaterii publice, la care să fie invitaţi în primul rând, cei care ne învaţă despre trecutul istoric al acestei ţări. Nu că aş fi unul pe care îl scoate patriotismul afară din casă, dar este de neconceput să nu se amintească nimic despre adevărata zi de naştere a poporului român. A fost nevoie de o intervenţie a Casei Regale a României, prin Alteţa Sa, Principele Radu al României, care să transmită prin intermediul acelei informaţii, un mesaj subtil celor care nu încetează să reinventeze trecutul istoric, aşa cum li se pare că îi aranjează mai bine, că ar da chipurile, mai bine la populaţie.

Principele a ţinut să precizeze că România nu s-a născut în urmă cu 89 de ani, la 1 Decembrie 1918 ci că, actul de naştere al statului român datează de acum 141 de ani, mai precis de la 1866, când se face referire la statalitatea României, în articolul 1 din Constituţie. Este un fapt real, confirmat din punct de vedere istoric, că încă din 1866, România avea una dintre cele mai avansate constituţii din Europa. Pe baza ei s-a clădit un sistem democratic, întemeiat pe existenţa mai multor partide şi parlamente. Dar iată ce spune Constituţia de la 1866, la articolul 1: ,,Principatele Unite Române constituie un singur stat indivizibil, sub denumirea de România”. Principele Radu menţionează că deşi această lege fundamentală a suferit câteva revizuiri, ea a rămas ,,coloana vertebrală a unuia şi aceluiaşi stat, elementul determinant al continuităţii lui politice, iar dăltuirea statului naţional modern, unitar şi indivizibil începută la 24 ianuarie 1859, s-a încheiat la 10 mai 1881”.

În finalul intervenţiei sale, Principele Radu al României, a ţinut să mai amintească tuturor celor preocupaţi de trecutul istoric al poprului român: ,,La data de 1 Decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu România, iar data a rămas drept simbol al Marii Uniri. Statul Român nu se naşte de câte ori se alipeşte sau i se dezlipeşte o bucată de pământ. Dacă statul român s-ar fi născut în 1918, atunci Alexandru Ioan Cuza şi Carol I, ar rămâne în istorie ca fondatori ai Casei de Economii şi Consemanţiuni”.

Întoarcerea la adevărul istoric, reprezintă singura cale prin care se poate asigura identitatea şi continuitatea unui popor, iar Familia Regală a României, rămâne incontestabil, expresia statalităţii şi fundamentării statului modern român.

1 comentariu

  1. Daca ne-am putea reintoarcea vremurile de acum o suta de ani,cand poporul roman avea verticalitate
    bine ar fi sau macar sa recladim ceea ce a fost acum o suta de ani ,bine arfi.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54830088
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate