România și Republica Moldova au păstrat în comun virtuți, printre care și Coroana Română

Știre Agerpres, 2 aprilie 2015

România și Republica Moldova au păstrat în comun câteva virtuți ce nu au încetat să se manifeste în mod egal, chiar și în cele mai grave timpuri de crimă și de nedreptăți, a afirmat joi principele Radu, la dejunul oficial oferit la Palatul Elisabeta în onoarea reprezentanților Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei.

Academia Română sărbătorește vineri 149 de ani de la înființare, motiv pentru care Familia Regală a dorit “reunirea simbolică a celor două academii românești la Palatul Elisabeta”.

Printre virtuțile păstrate de cele două țări, principele Radu a menționat istoria comună, limba română, tradițiile, dar și Coroana Română.

“Una din ele este istoria comună, alta e limba română, o a treia virtute sunt tradițiile noastre, exercitate în mod egal în ambele țări, o a patra este neîntrerupta hrană care a venit din partea artelor și a științei, în același fel și din aceeași direcție, și a cincea este Coroana Română. Atât la Chișinău, cât și la București, Ferdinand și Maria sunt părinți ai timpurilor moderne”, a subliniat principele Radu.

Președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, i-a transmis regelui Mihai “recunoștința pentru acest moment unic, impresionant, care pune la un loc membrii Academiei Române”.

“Academia Română a fost fondată acum 149 de ani de reprezentanți ai românilor din toate ținuturile locuite de români, unele care erau împrăștiate în trei imperii. La Marea Unire, membrii Academiei Române erau reprezentanți ai tuturor acestor ținuturi. Astăzi suntem despărțiți. Să sperăm că nu pentru multă vreme”, a spus acad. Ionel Valentin Vlad.

El a precizat că, la Adunarea Generală de vineri, când Academia Română va marca cei 149 de ani de existență, vor fi reafirmate “două lucruri care au stat pe steagul celor care au făurit această țară: Credință și Unitate”.

“Credință și Unitate. Afirmarea interesului nostru național de integrare demnă și respectată în Uniunea Europeană. Acestea sunt lucrurile pe care le avem în minte. Pentru aceasta, sigur, vom lucra împreună”, a spus președintele Academiei Române.

La rândul său, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a arătat că evenimentul este unul “istoric”, amintind că instituția pe care o reprezintă este asociată cu Academia Română în cadrul unui al doilea Program european de cercetare “Orizont 2020”.

El a afirmat că prin colaborarea dintre cele două academii, unite acum sub auspiciile Casei Regale a României, se va reuși dezvoltarea în ambele țări a unei noi paradigme a cunoașterii.

“Prin cunoaștere, cred că vom avea și dezvoltare”, a subliniat academicianul basarabean.

Alături de președinții celor două academii, la evenimentul de la Palatul Elisabeta au participat membri ai celor două foruri, precum și ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță.

Anul viitor, atât Casa Regală, cât și Academia Română vor aniversa un secol și jumătate de existență.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru)

 

 

 

Știre TVR, 3 aprilie 2015

6 comentarii

  1. Mara Sima says:

    Elitele societatii romanesti, infratite sub Coroana Romana ! Sufletele romanilor primesc cu bucurie, neclintita stradanie a Familiei Regale de Unire, si de aducere a Romaniei in vechile hotare, pentru care va vom ramane vesnic recunoscatori.

  2. Eugen Andrei Ioan Clintoc says:

    M-aş bucura din tot sufletul, dacă Republica Moldova şi România s-ar uni din nou. Astfel, am avea România Mare. De România mai aparține şi Cadrilaterul, Timocul. Pas cu pas. Poate va fi ceva din visul amintit.

  3. Liliana Sora says:

    ” La ce pot sluji academiile ? Să întrețină focul pe care l-au aprins marile genii ” spunea Voltaire . Adevărat, pentru că acestea reunesc marile valori, reprezentanți marcanți din toate domeniile științifice, ale literaturii, artei, culturii, reprezentanți ai cultelor, armatei , etc. Toată admirația pentru Familia Regală pentru care respectul valorează mai mult decât celebritatea, cinstea mai mult decât gloria și demnitatea mai mult decât renumele. Trăiască Regele !

  4. Emilian T.Vandenboer says:

    Exceptional ! Iata adevarata frunte a Regatului Romaniei !
    Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania !
    Nimic fara Dumnezeu
    Emilian T.Vandenboer

  5. vladut mihaela says:

    Este un pas important prin aceasta intalnire simbolica a unirii elitelor romanesti de aici si de dincolo de Prut prin mijlocirea Casei Regale a Romaniei .Nimic fara Dumnezeu!

  6. Nihil sine Deo!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53880426
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate