Revista Historia, număr dedicat Coroanei române
La 15 mai 2016 a apărut noul număr al revistei Historia, dedicat Casei Regale a României, la împlinirea a 150 de ani. |
La 15 mai 2016 a apărut noul număr al revistei Historia, dedicat Casei Regale a României, la împlinirea a 150 de ani. |
Sunt fericit de faptul ca publicatiile romanesti, ca si televiziunile de altfel, au acordat anul acesta spatiul cuvenit sarbatoririi zilei de 10 Mai. Am achizitionat numarul acesta din revista Historia (ca de altfel multe altele in trecut, inclusiv numerele speciale) si nu am fost dezamagit.
Ceea ce m-a uimit insa, si intr-o anumita masura chiar m-a socat, a fost faptul ca o publicatie prestigioasa, asa cum este revista Magazin Istoric, nu numai ca nu a dedicat numarul editat pe luna mai acestei sarbatori (care cel putin din acest an a redevenit si in inimile Romanilor o adevarata Sarbatoare Nationala, desi ea inca de anul trecut a fost legiferata), dar nici macar un articol nu a fost publicat in aceasta privinta, nici macar in legatura cu un subiect adiacent acestei sarbatori, cum ar fi persoana unui Rege al Romaniei sau altceva de acest gen. Am impresia ca nici macar o poza a vreunui membru al Familiei Regale a Romaniei – din trecut sau din prezent – nu a aparut.
Impresia provocata a fost (intr-o oarecare masura) aceeasi cu cea pe care Domnita Ileana a descris-o in cartea “Traiesc din nou” atunci cand se refera la un episod petrecut la Castelul Bran in 1946 sau 1947 cand copiii Principesei i-au aratat noul manual de istorie nationala aparut in acel an si impus de comunisti in scolile romanesti, manual in care perioada Regalitatii era amintita prin doar trei sau patru episoade de factura negativa .
Pentru mine a fost ca si cum istoria a 150 de ani de Regalitate Romaneasca fusesera radiata din paginile acestei reviste.
M-as fi asteptat la cu totul altceva cu atat mai mult cu cat aceasta publicatie are un public fidel unii dintre ei avand intreaga colectie (printre care si subsemnatul), public care cred eu ar fi dorit sa fie scrise anumite articole in legatura cu aceasta sarbatoare. Revista Magazin Istoric trebuie sa se racordeze la cerintele publicului pasionat de istorie nationala, public care a inteles ca aceasta publicatie a avut un anumit parcurs inainte de 1989 (a se vedea de exemplu numarul din decembrie 1972) si un alt parcurs dupa Revolutie cand se parea ca Revista a inteles sa serveasca numai adevarului istoric.
Revista Magazin istoric este in urma cu evenimentele in comparatie cu revista Historia si Historia Special. Probabil ca Magazin istoric este oficiosul neocomunist al psd si al lui Iliescu, un antimonarhist convins.