Regele, în Parlament, 20 decembrie 2006

ZIUA, 22 decembrie 2006

Am participat miercuri 20 decembrie, pentru a doua oara în numai doua zile, la sesiunea solemna a Camerelor Parlamentului României. Pentru Principesa Margareta si pentru mine a fost un moment istoric. Ne-am nascut cu cinci decenii în urma, am avut ocazia de a trece pragul multor parlamente ale lumii, am întâlnit zeci de oameni politici si de stat care scriu soarta sistemului international, am avut mii de angajamente în sustinerea intereselor fundamentale ale României. Niciodata, însa, nu am avut onoarea de a participa la o sesiune a Parlamentului nostru.

Sesiunea solemna a fost organizata pentru a onora intrarea României în Uniunea Europeana. Parlamentul a adoptat în unanimitate o declaratie, iar seful Statului, dl Traian Basescu, a solicitat adaugirea ca tara devine membra a Uniunii Europene prin vointa poporului. Un moment de gratie al României acestui secol.

Au luat cuvântul doisprezece oameni politici de cea mai înalta însemnatate pentru tara. Mentiunea prezentei în sala a Regelui Mihai I a fost, însa, sporadica (presedintele Senatului, un senator si un deputat).

În ce priveste importanta istorica a Regelui Mihai fata de intrarea României în UE nici o vorba, în cele aproape o suta douazeci de minute solemne.

Îmi fac datoria de român sa enumar douazeci de motive pentru care trebuie onorata contributia Regelui Mihai în devenirea noastra europeana institutionalizata:

1) Pentru ca Familia Regala este cea mai veche institutie europeana a României, împlinind 140 de ani tocmai anul acesta.

2) Pentru ca Regele Carol I a fost primul sef de Stat european al României. I-au urmat alti trei, toti membri ai Familiei lui.

3) Pentru ca dinastia regala româna conducea tara atunci când a devenit, pentru prima oara în istoria ei, tara europeana suverana si independenta, cu numele de România, în 1881.

4) Pentru ca modernizarea României a fost începuta de un stramos al Regelui Mihai I.

5) Pentru ca profesionalizarea politicii, a armatei, a economiei, a administratiei, criterii de baza ale UE, au fost începute de Carol I.

6) Pentru ca Regele Mihai este ultimul sef de Stat care a plecat din iadul de dincoace de Cortina de Fier, în ziua de 3 ianuarie 1948, reprezentând ultimul bastion al Europei democratice si occidentale în zona.

7) Pentru ca, între 1948 si 1989, Regele Mihai a sustinut, pâna la suprapunere, principiile pe care România le promoveaza astazi, în calitate de membru al UE. A facut-o într-o vreme în care eu si generatia mea cântam “Salut voios de pionier”, un cântec din alt portativ decât cel al Uniunii Europene.

8) Pentru ca, din decembrie 1989 încoace, Regele Mihai este singurul om de stat sau politic din România care a avut, în mod constant, un comportament european.

9) Pentru ca TAB-urile cu care era oprit în 1990 pe soseaua Bucuresti-Pitesti erau îndreptate si împotriva Uniunii Europene, nu numai împotriva lui.

10) Pentru ca milionul de oameni din strada, la Pastele din 1992, voia o Românie europeana.

11) Pentru ca, în 1997, 2002 si de atunci încoace, a trecut peste multe în sufletul lui, pentru a fi de folos tarii; a crezut ca este mai bine asa, ca România va intra mai usor în NATO si UE daca el procedeaza asa.

12) Pentru ca, din 2001 încoace, Familia pe care Regele o conduce a avut mii de angajamente în favoarea României, mai ales pentru NATO si UE.

13) Pentru ca fortele anti-europene i-a luat totul: tronul, bunurile personale, tineretea, 60 de ani de viata, dreptul de a sta acasa la el, sansa de a continua opera dinastiei legitime. Nimeni nu îl mai poate “rasplati” cu ceva. Este suficient sa nu ne joace feste memoria. Mai ales ca Europa are, si ea, suficiente amnezii.

14) Pentru ca Regele Mihai era sef de Stat acum 79 de ani, o vreme la care nici unul din cei prezenti în sala Parlamentului, în seara de 20 decembrie, nu erau înca nascuti.

15) Pentru ca Regele Mihai este biologic legat de Europa, prin sute de conexiuni, fiind la el acasa în aproape orice tara europeana ar merge. Totodata, biologia lui are globule de identitate nationala si de statalitate, iar aceasta este o constatare de bun simt.

16) Pentru ca Uniunea Europeana are nevoie de identitate si legitimitate. Un astfel de om, atâta vreme cât Dumnezeu îl tine în viata, este un argument vibrant al României în Europa.

17) Pentru ca a înnobilat solemnitatea, prin prezenta sa în sala.

18) Pentru ca a avut stoicismul de a fi asistat, fara sa se ridice si sa plece, la maimutarelile psihopate din Parlament, în ziua de 18 decembrie, care au dovedit înca o data lumii ca România poate fi o tara mica si originala, plina de surprize.

19) Pentru ca exilul lui scuza România anilor exilului lui, recomandând-o astazi pentru Europa.

20) Pentru ca este Regele Mihai.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52948854
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate