Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta
O nouă carte, semnată de Silvia Irina Zimmermann, a apărut, în colecția “Cărți regale” la Curtea Veche Publishing. Prima Regină a României a publicat sub pseudonimul Carmen Sylva numeroase scrieri, care, pe lângă valoarea lor literară, conţin o tendinţă politică şi prodinastică, astfel contribuind la promovarea noului Regat al României îndeosebi în vestul Europei. Prin glorificarea Regelui Carol I al României în opera sa, Carmen Sylva s-a alăturat tendinţelor româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea, de formare a unui mit al primului Rege al României independente. Volumul de faţă reprezintă aşadar un prim studiu amănunţit despre imaginea Regelui Carol I în scrierile Reginei Elisabeta: de la gloriosul Domnitor la antreprenorul-constructor şi mecena, de la Regele înţelept la partenerul de viaţă. Tabloul este întregit de numeroase fotografii, oferindu-ne un caleidoscop de imagini cu prima pereche regală a României în contextul social, politic şi familial al epocii. De asemenea, la sfârşitul volumului, este reprodus textul integral al jurnalului de călătorie al Reginei, Pe Dunăre (1905), un text rar şi un exemplu de conduită monarhică în mijlocul oamenilor. Silvia Irina Zimmermann (născută în 1970 la Sibiu) a studiat la universităţile din Sibiu și Marburg filologie germană, filologie engleză, istoria artei și sociologie și este doctor în literatură germană al Universităţii din Marburg cu o teză despre opera literară a lui Carmen Sylva. A publicat mai multe cărţi despre Regina-poetă Elisabeta a României și este iniţiatoare și membră fondatoare a Centrului de Cercetare „Carmen Sylva“ al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied. Colecţia Cărţi Regale prezintă, în context internaţional şi din perspectiva secolului XXI, istoria monarhiei româneşti şi activitatea Casei Regale a României, încă de acum aproape 150 de ani şi până în prezent. |
Când vorbim de Regina Elisabeta a României, cunoscută și sub pseudonimul literar Carmen Sylva , care în latină înseamnă ” cântul pădurii “, o adevărată patroană a artelor și fondatoare a multor instituții de caritate, cred că relevante sunt cuvintele Regelui Carol I care spunea ” Regina și eu urmăm două căi diferite, dar idealul nostru este același. ” Care ideal ? Carmen Sylva spunea ” Nu există decât o fericire : Datoria . Nu există decât o mângâiere : Munca. Nu există decât o plăcere : Frumosul . ” O mare personalitate , un OM special cu o sensibilitate ce răsare din inimă, cu un farmec egalat de sufletul ei frumos… , o figură unică, aceasta este ” regina poetă ” Elisabeta a României. Trăiască Monarhia !
Profundă gratitudine Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României pentru marea onoare de a prefaţa acest volum. Profundă recunoştinţă domnului profesor univ. dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca pentru sprijinul acordat ediţiei româneşti a cărţii şi pentru frumoasa introducere. Alese mulţumiri întregii echipe editoriale Curtea Veche Publishing, în special doamnei Iren Arsene, pentru realizarea cărţii.
Sper să placă cartea celor interesaţi de istoria monarhiei româneşti. De asemenea doresc să ca prin donaţia drepturilor mele de autoare pentru această ediţie Asociaţiei Curtea Veche să contribui la proiectul naţional de lectură „Cărţile copilăriei în fiecare casă” – un proiect susţinut de Familia Regală a României în acelaşi spirit al primului cuplu regal Carol I şi Elisabeta, continuând tradiţia regală de a proteja şi încuraja educaţia şi cultura – din dragoste pentru ţara mea natală şi din dorinţa ca acest proiect să ofere copiilor cât mai multe cărţi care să le îmbogăţească fantezia, să le înfrumuseţeze copilăria, să le întărească credinţa optimistă în sine şi curajul de a avea mereu speranţă în bine.
Dr. Silvia Irina Zimmermann, Mannheim
O importanta publicatie care dezvaluie sensibilitatea sufleteasca a Reginei Elisabeta si in acelas timp devotamentul fata de poporul roman fiind alaturi de Regele Carol I in decursul multilor ani de domnie cu toata fiinta sa servindu-si patria .Traiasca Monarhia!
Ma fascineaza aceste carti. Trebuie sa o adaug colectiei mele
Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania ma intreb “Quo vadis Romania?”
N-au trecut nici cateva luni de la asa zisa numire a asa zisului sef de stat al Romaniei, domnului Iohannis, si iata ca din nou reincep problemele dintre Palatul Cotroceni si Parlament !!!! Vosganian a scapat de penalitate ! D-l Iohannis se simte mai bine cu romanii din Franta si totul “ramane asa cum ne-am inteles” iar Romania sufera , Patria plange precum o salcie . CE FACEM MAI DEPARTE ? Reuniti in jurul Casei Regale de Romania trebuie sa ducem lupta pana la capat.
Traiasca Regele !
Emilian T.Vandenboer
Altetele Voastre Regale,
doamna Dr. Silvia Irina Zimmermann ilustreaza, la superlativ, notiunea de “specialist în opera Reginei Elisabeta”. Editura Curtea Veche ne-a obișnuit deja cu volume interesante si valoroase, din parcurgerea cărora cititorul nu are decât de câștigat.
Felicitări!