Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei

Va invit sa urmariti, cu luare-aminte, discursul Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei tinut la Universitatea Princeton din SUA, la 29 februarie 2008.

Il gasiti pe Youtube, la adresa electronica:

Bogdan Vasilescu, Ploiesti

regele-abdullah-al-iordaniei

De zece ani incoace, de când a succedat la tronul Regatului Hasemit tatalui sau – Regele Hussein, Abdullah al II-lea a dovedit, de fiecare data, in orice ocazie, un leadership exemplar. In tara lui, in regiune si in lumea larga.

Discursul pe care vi-l propun nu este important doar pentru ca vorbeste despre relatiile dintre lumea crestina si lumea musulmana si despre problema israeliano-palestiniana.

El este important mai ales prin exemplul de cum trebuie sa fie, ca statura si comportament, un om care are imensa responsabilitate de a reprezenta la cel mai inalt nivel Statul si natiunea sa.

Discursul dureaza aproximativ 25 de minute. Acordati-va acest timp si gânditi-va cât de benefic ar fi pentru natiunea si Statul român daca, in deceniile viitoare, ele ar fi reprezentate cu cinste si cu demnitate, cu masura si cu competenta, cu generozitate si cu simt al istoriei.

7 comentarii

  1. Ioan-Luca Vlad says:

    Alteta Voastra Regala,

    Imi pare rau sa vad ca lipsesc comentariile la acest post. Spune ceva despre “meniul” zilnic cu care stirile si ziarele romane hranesc pe toti cei care nu au initiativa de a cauta singuri stiri si informatii despre lumea care ne inconjoara.

    Mesajul MS Regele Abdullah al II-lea este puternic si foarte la obiect. Din pacate, 2008 nu a implinit dorintele sale. Din fericire, chiar Majestatea Sa nu a putut sa intrevada valul de incredere si speranta care a cuprins lumea intreaga la alegerile din SUA.

    Intr-un fel [legat si de prima intrebare pusa MS Regelui], liderii de astazi ai Americii, Israelului si Palestinei sunt mai legitimi, din punct de vedere democratic, dar si mai stricti din punct de vedere al pozitiei politice, ideologice si practice.

    Ramane de vazut daca ei vor putea dovedi responsabilitate si viziune, sau vor risipi oportunitatea unui mandat mai puternic si stabil decat au avut alti lideri in ultimele doua decenii.

    Ioan-Luca Vlad

  2. jocker12 says:

    Este interesant Altetza cum atzi adus in atentzie personalitatea regelui Iordaniei prin acest post cu trimitere la scurtul discurs de la Princetown din 2006.

    Inainte de a face orice referire la Abdullah al II-lea, trebuie sa ne uitam putzin la ce a urmat in aceshti aproape 2 ani, cit au trecut de la “evenimentul” amintit. Cine a ascultat cu atentzie a remarcat probabil cum regele subliniaza ca anul 2008 a fost unul in care se putea continua procesul de pace in contextul in care “moderatzii” controlau in acel moment mai multe puteri din Orientul Mijlociu. Insa ce a urmat a fost total dezastru, deoarece in decembrie 2008, armata israeliana a atacat populatzia civila din Gaza, bombardind diverse obiective palestiniene precum shi baze militare ale Natziunilor Unite.
    Conform “Raportului Goldstone” dat publicitatzii in urma cu citeva saptamini, fortzele armate israeliene au omorit intre 1166 (conform Guvernului Isrelian) shi 1444 de civili palestinieni (conform autoritatzilor din Gaza), in timp ce 3 militari evrei shi un civil au murit in sudul Israelului, iar 9 militari evrei – dintre care 4 victime ale erorilor propriilor colegi – au murit in timpul luptelor din interiorul fishiei Gaza…..
    Raportul poate fi gasit in forma lui completa la
    http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/specialsession/9/docs/UNFFMGC_Report.pdf
    iar eu nu am facut decit sa mentzionez ce a fost constatat de investigatorii ONU.

    Ashadar, nu numai ca eforturile de pace nu au progresat, ba dimpotriva….. Israelul a provocat o criza de amploare in regiune, continuind sa calce in picioare orice incercare de stabilitate in acele teritorii ocupate abuziv….

    Revenind la Regele Abdullah shi la discursul sau de la Princeton, am remarcat afirmatzia ca singura solutzie pentru pace este aceea a unui teritoriu divizat in doua state independente diferite, palestinian shi evreu. Ideea nu este una noua, insa administratzia Bush a ignorat constant pericolul conflictului din Palestina, concentrindu-se absurd asupra Irakului unde, din cauza citorva gresheli de strategie, s-a creeat un alt razboi dificil de controlat. Am amintit despre George Bush deoarece regele Iordaniei afirma repetat ca numai Statele Unite sint acelea care pot “controla” negocierile pentru pace, fiind singura putere ce poate garanta ca partzile implicate ishi pot respecta programele shi promisiunile facute.

    Concluzia in acest moment este ca administratzia Bush l-a ignorat total pe Abdullah shi pe totzi cei ca el, incurajind partea israeliana sa ii atace din nou pe palestinieni, ba mai mult, chiar sa dezvolte pregatiri de razboi impotriva Iranului, acuzat din ce in ce mai des in ultimul timp, pentru planurile nucleare mult prea periculoase in Orientului Mijlociu. Nu vreau sa insinuez nici o asemanare intre actualele acuzatzii impotriva Iranului shi cele impotriva Irakului – de detzinere de “arme de distrugere in masa” – dar similitudinile sint izbitoare….. iar pentru mai multe amanunte Altetza, va recomand
    http://www.chomsky.info/articles/20091105.htm
    unde autorul aduce o lumina noua asupra legaturii dintre decizia de acordare a premiului Nobel pentru pace actualului preshedinte american Barack Obama, pericolul iranian shi recenta hotarire de suplimentare a efectivelor militare americane din Afganistan…..

    Pe scurt, revenind la conflictul israelo-palestinian, lucrurile sint simple….. Conform rezolutziei 242 a ONU – din 22 noiembrie 1967 ( vezi http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_242 ) – ca urmare a razboiului de 6 zile – Israelul trebuie sa se retraga neconditzionat din “teritoriile ocupate” – West Bank, Fishia Gaza, Inaltimile Golan shi Ierusalimul de Est – deoarece legile internatzionale precizeaza clar ca nici o tzara nu poate ocupa teritorii ale altor natziuni, “dobindite” in urma unor conflicte militare…… Simplu…. Daca vretzi, este aproape aceeashi situatzie ca in cazul Basarabiei, Bucovinei shi tzinutului Hertza, ocupate abuziv de armatele sovietice shi trecute in “custodia” Moscovei in urma tratatului Ribbentrop – Molotov…..teritorii pe care bolshevicii au “uitat” sa le mai returneze Romaniei….. ( vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact )

    Asta este marea nedreptate pe care israelienii o fac palestinienilor shi pe care cred ca romanii o pot intzelege aproape perfect…..
    Nici nu vreau sa mai amintesc ca statul Israel a fost creeat pe teritoriul Palestinei, care imediat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial era protectorat britanic…..
    Acesta este adevarul care trebuie spus shi aparat pentru ca lumea sa intzeleaga cine sint nevinovatzii care mor cu dreptatea de partea lor…..

    Bineintzeles ca in aceshti 60 de ani de permanent conflict s-au facut imense gresheli shi de o parte shi de cealalta, mii de civili shi-au pierdut viatza din cauza politicienilor care au pretzuit razboiul mai mult decit linishtea, insa cei care arata o constanta impotrivire incercarilor de pace sint, din pacate, israelienii….. Inca o mare drama a estului care ashteapta iarashi ca americanii sa intervina pentru binele intregii planete, neshtiind ca totul in viatza are un pretz…..
    De fapt cred ca aici este secretul oricaror negocieri de pace…… shi anume – ce oferta poate face fiecare dintre cei implicatzi catre partea american, dispusa la o adica, sa preseze puternic numai pentru propriile-i interese… Shi tare mi-e teama ca natziunile arabe strinse la un loc, nu pot echilibra balantza care s-a inclinat de fiecare data decisiv in favoarea israelienilor.

    Totul este politica, asha cum a fost shi abandonarea Poloniei de catre Aliatzi in 1945, dupa ce Churchill promisese repetat polonezilor ca nu trebuie sa ishi faca griji dupa razboi….. Ce trist!

    Cu respect pentru curajul de a ii invita pe cititori sa asculte ce spune un rege iordanian despre o posibila pace cu Israelul, va felicit shi va urez inca odata succes. Nu ashtept un raspuns, fiind clar ca o opinie, fie ea chiar pe blog, in legatura cu o problema de asemenea anvergura, poate dauna natziunii pe care o reprezentatzi. Am sesizat “directzia” acestui post, dar trebuie sa admit ca Romania nu poate fi reprezentata astfel la nivel internatzional, fara sustzinerea altor state cu interese apropiate, asha cum in cazul lui Abdullah al II-lea sint alte citeva state arabe implicate in procesul de pace.

    Este adevarat…. Abdullah al II-lea este una dintre vocile puternice ale lumii arabe, un lider care poate schimba soarta poporului sau, care poate contribui la o buna shi corecta comunicare intre lumea creshtina shi cea musulmana….. Insa tocmai aceste calitatzi de exceptzie ii pot aduce multzi dushmani printre cei care nu vad cu ochi buni influentzele occidentului asupra a ceea ce a mai ramas din vechile civilizatzii ale Asiei Mijlocii. Iar adevarul este ca luata separat, insashi lumea araba este mult prea divizata ca sa poata saluta unanim eforturile lui Abdullah al II-lea.

    Ii felicit pe totzi cei ce l-au ascultat shi intzeles pe Regele Iordaniei shi va multzumesc Altetza pentru aceasta “provocare” lansata romanilor care va citesc.

  3. Raspuns pentru jocker12 says:

    Va felicit pentru contributia de pe blog, prin comentariul de mai sus. Este detaliat documentat, la obiect si dovedeste, prin fiecare rând scris, ca va pasa de subiect.

    Radu al României

  4. Esmyana Martisor says:

    Iubind pe Dumnezeu,iubind aproapele,iubind intreg Universul, vom iubi candva cu totii ploile divine ale pacii.

  5. jocker12 says:

    Multzumesc Altetza pentru raspunsul dumneavoastra.
    Ca o completare la comentariul de mai sus, astazi am gasit acest articol
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126594.html?
    de unde am aflat cum partea isrealiana se teme ca palestinienii sustzinutzi de Liga Araba, vor face o “cerere de suveranitate” pentru creearea unui stat propriu, Palestina, in granitzele de dinainte de 4 iunie 1967. In plus exista posibiliatea ca palestinienii sa declare unilateral independentza statului Palestina, ce are mari shanse de a fi recunoscut de Consiliul de Securitate al ONU.
    Exista rapoarte conform carora primul ministru palestinian Salam Fayyad a ajuns la o intzelegere cu actuala administratzie americana pentru recunoashterea unui stat nou, Palestina. Deasemenea exista semnale ca Marea Britanie, Frantza, Spania shi Suedia vor raspunde pozitiv unei astfel de initziative.
    In aceste conditzii, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, are programate vizite la Washington shi Paris, pentru a discuta cu Secretarul de Stat american, doamna Hillary Clinton shi preshedintele Frantzei, Nicolas Sarkozy.

    Cu sperantza de a nu va fi plictisit prea mult, Va doresc sanatate Dumneavoastra, Principesei Margareta shi Mariei Sale, Regele Mihai, precum shi intregii familii regale.

  6. A. says:

    Salutam si preluam orice IDEE care ne poate suplimenta garantarea
    “Romaniei, Altfel”.
    Pentru alegerile prezidentiale, 2009,
    Voturile SUSTINATORILOR ASR Principelui Radu trebuie sa fie dirijate
    spre Candidatul care se apropie cel mai mult de principiile expuse de
    Alteta Sa.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52921794
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate