Reforma Constituţiei, în dezbaterea sprijinitorilor Monarhiei Constituţionale

Articol de Aurel V. Zgheran

Susţinătorii cauzei revenirii României la forma de guvernământ a Monarhiei Constituţionale şi a Majestăţii Sale Regelui Mihai pe Tron s-au pronunţat din nou, în cadrul unui eveniment organizat de Alianţa  Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), la Biblioteca Naţională a României, Sala „Mircea Eliade”, asupra dreptului legitim al poporului român de a hotărî în privinţa formei de guvernământ, joi, 21 martie 2013.

Întâlnirea a fost obiectivată de o dezbatere a proiectului reformei constituţionale, în contextul anulării efectelor loviturii de stat din 30 decembrie 1947. În expozeurile lor, invitaţii au configurat legitimitatea şi necesitatea îndreptării istorice, cu argumentul că abdicarea regelui şi promulgarea republicii s-au făcut sub presiune şi şantaj, iar românii nu au fost întrebaţi niciodată ce formă de guvernământ vor. Atât în anul 1947, cât şi la adoptarea Constituţiei din 1991, apoi la revizuirea ei, în 2003, românii nu s-au pronunţat în această privinţă.

Aşa cum reflectă opiniile participanţilor la eveniment, susţinători ai Monarhiei Constituţionale reuniţi în ANRM, toxicitatea îndoctrinării comuniste, la peste şaizeci de ani de republică, poate fi anihilată în măsura în care românilor li se respectă libertatea pronunţării în privinţa formei de guvernământ a ţării lor : republică sau Monarhie Constituţională.

ANRM este în acord in integrum în jurul ideii că întrebarea nu mai poate fi ocolită la următoarea revizuire a Constituţiei. Evitată sau neasumată din diferite motive ori interese, de către unii politicieni, această întrebare devine în opiniile celor prezenţi la eveniment, inevitabilă, legitimă şi necesară.

Au vorbit în cadrul dezbaterilor: prof. dr. Nicolae Constantinescu (medic chirurg, primul care a operat răniţii în zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, din Piaţa Universităţii), Lucia Hossu Longin, Călin Popescu Tăriceanu, Constantin Marţian (preşedintele Alianţei Civice şi membru în Consiliul Director al ANRM), Cătălin Şerban (copreşedinte ANRM), Ion Caramitru, Diana Mandache (istoric specializat în regalitatea europeană), Alexandru Surcel (avocat, vicepreşedinte ANRM), Nicolae Noica (profesor inginer, fost ministru al Lucrărilor Publice în timpul Convenţiei Democratice), Andrei Dimitriu (directorul Filarmonicii „G. Enescu” din Bucureşti), Horaţiu Buzatu (membru PNL, consilier al Ministerului Culturii), Valentin Mandache (expert în case de epocă), Cătălin Mihai (vicepreşedinte ANRM), Victor Ciorbea, Sorin Dumitrescu (pictor, membru corespondent al Academiei Române). Au mai fost prezenţi ambasadori, politicieni, personalităţi ale societăţii civile, membri ai corpului diplomatic, membri ai ANRM…

Întâlnirea s-a constituit din momente care au oglindit personalitatea Regelui Mihai, drept unul dintre cei mai mari regi ai lumii, din toate timpurile, prin care românii îşi revăd istoria în timpul actual, „un om cinstit, de mare caracter care a făcut sacrificii enorme pentru ţara Sa şi a suferit fără să se plângă vreodată; un simbol a ceea ce ar trebui să fie un şef de Stat”, aşa cum este caracterizat de Sir Arthur Gavin, al 65-lea Lord Primar al Londrei.

Despre Majestatea sa Regele Mihai şi despre destinul României de azi, realizatoarea tv., Marilena Rotaru, binecunoscută pentru cât şi ce realizează de mulţi ani, ca personalitate profund dăruită, în acţiuni concrete şi elaborate, ţelului restaurării Monarhiei Constituţionale, principală organizatoare a evenimentului şi moderatoare a lui a spus: „Cât de sus este în Coroana lumii Regele Mihai I al Românilor!… Dar România şi noi, rupţi cu brutalitate de 65 de ani, de Regele nostru, unde suntem?! Ce-am făcut, 23 de ani de când s-a murit pentru libertate, pentru întoarcerea la România normală aşezată între cele mai civilizate şi prospere naţiuni din Europa, de regii României? Ce blestem ne face să târâm după noi însemnele bolşevice, urmele tancurilor sovietice…?

Vă amintiţi?: în seara zilei de 22 decembrie 1989, «cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă», domnul Ion Iliescu declara că ne vom numi «Republica România». «Sună ca dracu’», a replicat atunci domnul Petre Roman. S-a acceptat  «România», dar 23 de ani a fost exact cum a spus Petre Roman.

«Puterea», spunea un înţelept, «nu are menirea de a transforma această lume într-un paradis, dar are datoria de a o împiedica să devină un iad»! Stema României de azi, fără Coroana – simbol al suveranităţii naţionale, câştigată de Regele Carol I – este expresia aceluiaşi infern. Ziua de 10 Mai, adevărata Zi Naţională a României, Imnul Regal, ca multe alte simboluri ale Regalităţii şi Monarhiei, chiar dacă au fost şterse din cărţile de istorie şi din minţile unor oameni au continuat să existe în conştiinţa unor oameni, au continuat să existe în conştiinţa acestui popor.

Democraţia din întreaga lume şi din România promite dreptate, chiar dreptate până la capăt, dar cum?! Curtea Internaţională de Justiţie nu poate judeca actul ilegal şi ilegitim, de la 30 decembrie 1947, din România, pentru că autorul, de fapt agresorul, Uniunea Sovietică nu mai există. Da, Stalin a murit, victimile, însă, poporul român şi Regele său legitim, Mihai I al României există. Dreptatea până la capăt trebuie înfăptuită aici, în România, de adevăratele conştiinţe ale acestei naţiuni, cu o condiţie indispensabilă: aceea ca politicienii români să schimbe iubirea de putere cu puterea de a-şi iubi şi sluji ţara, sau să facă tot binele posibil, în condiţii imposibile! Aşa cum a făcut Regele Mihai! «Scânteia», spunea un gânditor al timpului nostru, «nu ţâşneşte pentru că norii se întâlnesc, norii se întâlnesc pentru ca scânteia să ţâşnească ».

Să dea Dumnezeu să fim norii care vor reaprinde scânteia Monarhiei Constituţionale, în Regatul Român! Trăiască Regele!”  (Aurel V. ZGHERAN)

23 comentarii

  1. Dr. Vasile Ciocoiu says:

    Sa se termine cu exilul monarhiei. Sunt sigur ca atunci cand vom avea monarhie constitutionala si creierele romanesti se vor intoarce din “exilul” lor. Stim cu totii ca avem de facut schimbari si vom pune cu totii umarul la recuperarea si restaurarea Romaniei. Acest pas trebuie facut! Curaj, e dreptul nostru!

  2. Alexandru-Grigore PISOSCHI says:

    Sunt bucuros ca a avut loc evenimentul privind forma de guvernamant a tarii.
    Inainte de dezbaterea privind elaborarea noii Constitutii, este absolut necesar pentru un parlament si un guvern de oameni rationali sa elaboreze doua acte normative astfel :
    1. stabilirea zilei de 10 MAI ca sarbatoare nationala, adevarata zi a declararii independentei tarii in 1877, zi sarbatorita pana inclusiv in anul 1947, fara a se trece pe stilul nou ;
    2. completarea stemei de stat cu Coroana, simbolul statalitatii si independentei, Romania fiind singurul stat dintre tarile foste comuniste care nu are in stema coroana.
    Actele normative mentionate trebuie elaborate de urgenta extrema !
    Fara aceste actiuni preliminare nu putem discuta despre Constitutie !
    DUMNEZEU SA-I DEZMETICEASCA PE GUVERNANTI !

  3. Corina Onisan says:

    Regele Mihai I este al românilor de buna credinta si trebuie sa fie cinstit si respectat .Dupa parerea mea functia de Presedinte a României s-a dovedit a nu fi o solutie buna pentru tara.Nici unul din Presedintii României nu s-au dovedit a se ridica la nivelul la care se dorea de a fi înclinati spre popor si pentru popor.Toti presedinti au sustinut o cauza -partidul si au uitat de poporul român care are nevoie de transparenta ,de cinste si legi care sa-i asigure traiul decent si sanatos.Vreau sa transmit Regelui Mihai I ca personal am o mare admiratie ,îi doresc multa sanatate si îi multumesc ca a fost si este alaturi de poporul român .

  4. Cristian says:

    Da asa ieste vrem o MONARHIE CONSTITUTIONALA!!!! Traiasca Regele Nostru Mihai I al Romaniei!

  5. Balaban Catalin says:

    Monarhia este de la Dumnezeu, e un dar pentru tara si parte a tezaurului spiritual si de valori nationale.

    Mult mai important decat promovarea Monarhiei ca solutie politica e denuntarea democratiei originale ca sistem politic injust, corupt si plin de contradictii.

  6. Balaban Catalin says:

    Marea problema a tarii e slaba calitate a leadership-ului politic -partide politice, lideri politici, idei politice, presa politica-.

    Traim intr-o tara in care echilibrele politice sunt rupte, neincrederea e caracteristica dominanta.

  7. CIRAP IOAN ; says:

    EU CONSIDER CA INDOCTRINAREA ESTE ATIT DE MARE INCIT TREBUIE F. MULT TIMP PT.LAMURIRE ,TREBUIE ADUS PE TRON ,CU ORICE SACRIFICII,SA INCEPEM O NOUA VIATA DE UNDE S-A RUPT FIRUL VREM MONARHIE CONSTITUTIONALA TRAIASCA REGELE!

  8. Cerasela Platz says:

    Sa credem impreuna intru unitate in diversitate. Sa infaptuim uniti Monarhia Constitutionala drept forma cea mai inteleapta de gospodarire a tarii noastre.

  9. Andreea says:

    Prezenta lui Calin Popescu Tariceanu arunca o umbra urata intregii adunari din pacate…

  10. stelian r. says:

    Ma bucura ce se intampla in aceste zile. Am fost la aceasta dezbatere. Trebuie sa spun ca in urma cu 2 sau 3 ani nici nu indrazneam sa vorbim despre asta. Nu stiam daca vom avea monarhisti in parlament.Azi avem. S-a progresat mult. Dar vrem mai mult, vrem reinstaurarea monarhiei! Parerea mea este ca atata timp cat monarhistii cu aureola, vor considera sub demnitatea lor sa coboare in mijlocul multimii, va fi greu sa convingem multimile de adevarul istoric, de lipsa de legitimitate a republicii.
    Doresc Familiei Regale multa sanatate si realizarea tuturor proiectelor! Traiasca Regele! Nimic fara Dumnezeu!

  11. Bursumac Lucia says:

    Imi doresc sa le dea Dumnezeu ROMANILOR mintea cea de pe urma” si sa reparam ce-am stricat in 1947 Doamne ajuta!

  12. Dr Daniel Petre says:

    Revenirea la Monarhie este in fapt revenirea la normalitate.
    Traiasca Regele!

  13. mihaela vladut says:

    Regele MIHAI este Unsul lui Dumnezeu pentru Romania . Nimic nu se face in lumea asta fara Dumnezeu . Traiasca Regele Mihai !

  14. martin says:

    Sa ne ajute Dumnezeu! Avem nevoie de MONARHIE pentru ca poporul roman sa se regasesca. Traiasca Regele!

  15. Titus Berinde says:

    Azi, pentru a intelege mai bine necesitatea revizuirii Constitutiei,este util sa ne aducem aminte de opinia Dlui.Grigore Lapusanu-Transilvan, marcant membru P.N.T.C.D.care a publicat in ziarul “Cotidianul”din 5 decembrie1991:”Nu cumva studierea mai atenta a Constitutiei ne-ar strica socotelile electorale?” Astazi consider ca preocuparile elitei romanesti, referitor la revizuirea Constitutiei de la acea vreme, sunt la fel de actuale. Aceste vulnerabilitati constitutionale, trebuiesc analizate si dezbatute de intrega societate romaneasca, pentru a ne gasi drumul corect spre dreptate:
    “Constitutia unei tari se elaboreaza si se adopta in respectul ONOAREI SI SUVERANITATII poporului. Aceste doua cerinte fundamentale au fost incalcate in Romania de catre Adunarea Constituanta.
    Mai intai, de ce atata graba in aprobarea Constitutiei prin referendum? Pentru aprobarea Constitutiei Romaniei, in cunostinta de cauza, de catre toti cetatenii romani, se cuvenea acordarea, cel putin, a unui rastimp de 60-180 de zile, sau macar egal cu cel conferit in tara noastra desfasurarii unei campanii electorale. Dar noi ne-am invrednicit sa oferim doar 16 zile pentru studierea Constitutiei inainte de referendum. In spatele acestei “grabe” se afla nu numai “bune intentii”, cum s-ar crede, de a intra cit mai curand in ordinea statului de drept, cat si altceva.Nu cumva ne paste spaima ca un timp mai indelungat pentru studierea Constitutiei ne-ar strica niste socoteli electorale? Nu cumva suspecta graba ne dezvaluie un dispret, mostenit de la comunisti, fata de propriul popor, tratat de catre acestia ca o turma ignoranta?
    Si ofensele la adresa poporului roman continua cu insusi textul Constitutiei, sau, mai bine zis, incep cu acesta. Dupa ce, absolut nemotivat, nu s-a prevazut in Constitutie, in mod expres, principiul separatiei puterilor in stat [pe cine deranja atat de mult inscrierea acestui principiu dupa o lunga noapte a dictaturii comuniste?]; dupa ce unele prevederi ale Constitutiei sunt, voit sau nevoit, ambiguie; dupa ce s-a ignorat traditia noastra privind controlul constitutionalitatii legilor de catre Curtea de Casatie in sectiuni unite; art.148 al Constitutiei se prevede “limitarea revizuirii”, care echivaleaza cu o limitare a capacitatii de exercitiu a viitorilor deputati si senatori si bineinteles a poporului roman. Din nou, prin urmare, un act de dispret, dar si de neincredere in puterea de discernamant a poporului roman. Fiindca cine poate sa-si inchipuie ca generatiile viitoare de romani nu vor fi tot atat de constiente ca cele de azi in perpetuerea propriului lor stat, a institutiilor democratice, a drepturilor si libertatilor lor fundamentale! Si totusi in art 148 al Constitutiei, se inscrie, asa cum spuneam, limitarea revizuirii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului, integritatea teritoriului, pluralismul politic, limba romana ca limba oficiala etc. Sa fie clar, noi nu punem in discutie importanta fundamentala a acestor dispozitii constitutionale pentru salvgardarea fiintei poporului roman si a statului roman, care sunt cuprinse in primele articole ale Constitutiei. Noi discutam oportunitatea limitarii revizuirii cu urmarile sale asupra capacitatii viitoare suverane a poporului roman si a discernamantului acestuia. In sustinera ideii limitarii revizuirii s-ar putea aduce ca argument de drept constitutional comparat inscrierea acestei dispozitii si in alte constitutii. Acest argument nu ne opreste sa o spunem raspicat: limitarea revizuirii reprezinta, indiferent de inscrierea acesteia si in alte constitutii, o limitare a suveranitatii poporului, O LEZARE A ONOAREI acestuia, o punere sub interdictie pentru viitor a poporului. Deci, PRIMA REVIZUIRE A CONSTITUTIEI AR FI INLATURAREA LIMITARII REVIZUIRII. Aceasta ramane ca PRIMA SARCINA A VIITORULUI PARLAMENT DEMOCRAT AL ROMANIEI “[Grigore Lapusan-Transilvan P.N.T.C.D “Un Drum Spre Dreptate “1991] Acest deziderat al inlaturarii limitarii revizuirii din Constitutie are legatura cu dreptului nostru legitim de a ne alege in deplina libertate si cu maturitate politica, forma de guvernamant traditionala a romanilor Monarhia Constitutionala si ,odata cu ea, “sa ne recuperam demnitatea nationala si increderea in noi insine” In lupta pentru implinirea marilor idealuri nationale, pentru intronarea valorilor fundamentale: libertate, unitate, democratie, identitate si demnitate, avem o imensa responsabilitate fiecare dintre noi cetateniiromani responsabili, insa elitele societatii romanesti, sunt cele de care depinde categoric o dezbatere publica majora la nivel national si international. Traiasca Regale !Doamne ajuta !

  16. Runceanu Gheorghe says:

    Numai o Reforma Morala poate scoate tara din criza in care ne zbatem .
    Asta insemnand repunerea id drepturi a M.S. REGELE MIHAI .
    Numai asa D-zeu isi va intoarce fata spre Romania !
    Dumnezeu a lasat – Romania REGAT !
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  17. FP says:

    Sigur ca Familia Regala Romana este,de drept solutia pentru natiunea noastra,iar o victorie a solutiei monarhice avand in frunte pe MS Regele MIHAI I SI SUCCESORII SAI,mai ales daca ar fi decantata pe baza constiintei si credintei sincere a unei majoritati constiente si in cunostinta de cauza,ar fi o alinare binemeritata pentru toate suferintele si vexatiunile pe care le-am indurat,Le-au indurat si le-au distrus viata inaintasilior nostri!
    Sigur(doamna Andreea!)ca la acest demers pot participa fel de fel de oameni,unii sinceri altii interesati,dar daca marea majoritate care discerne,o face din convingere si credinta,acestia dispar asa cum au aparut.S-au poate…sa arunce primul cu piatra cel ce n-a gresit niciodata!
    Vorba vine ,organizatia de Prahova ce face,domnule Nicodim?

  18. Alexandru Gr. says:

    Sunt pentru Restauratia Monarhiei ,sa dea Dumnezeu sa infaptuim cat mai curand acest lucru maret !

  19. Beicu Maria says:

    Categoric sunt pentru MONARHIE dar trebuie facuta o campanie puternica de informare pentru ca sunt multi care inca mai cred minciunile comuniste . Ce este mai trist este faptul ca acele persoane nu prea citesc deci trebuie gasite modalitati de informare care sa ajunga la toate paturile sociale. Doamne ce ma bucur ca vad ca se face ceva concret . Daca e nevoie de idei, de ajutor fiicele mele sunt amandoua PR si sunt si monarhiste. Dumnezeu sa va si sa ne ajute.!

  20. Beicu Maria says:

    Ar fi minunat ca Romania sa revina la normal si sa aiba din nou la conducere un rege care de a lungul istoriei a dovedit cu prisosinta cat de mult iubeste tarisoara asta. Sunt foarte emotionata. Tatal meu a fost veteran de razboi si a murit cu inima trista ca nu a apucat sa L vada pe Regele Mihai inpoi pe tron. Sa dea Dumnezeu sa se infaptuiasca acest vis

  21. Catalin Alupoaei says:

    Consider ca ligitimitatea monarhiei romanesti este mai presus de ideea unui referendum de validare sau invalidare a formei de guvernare monarhice. Daca in 1944, Regatul Romania era ligitim din punct de vedere al organizarii si puterii statale – lucru de altfel incontestabil -, atunci, legitimitatea de drept a monarhiei in Romania nu poate fi contestata astazi si nu va putea fi contestata nici in viitor. Consider ca actul de abdicare din anul 1947 ce a condus la abolirea monarhiei, a fost nu numai abuziv, dar a fost si gresit formulat din punct de vedere juridic. In sprijinul acestei idei inteleg sa aduc ca argument Constitutia in vigoare in anul 1947, prin care Regele nu era investit cu prerogative de a hotara asupra anularii formei de guvernare monarhice, asa cum reiese din actul de abdicare impus abuziv. Prin acest act, Regele lasa poporului roman dreptul de a hotara asupra formei de guvernare. Asadar, chiar daca abdicarea impusa abuziv ar avea validatare juridica, poporul roman nu a hotarat inca in mod liber si democratic asupra schimbarii formei de guvernare din monarhie in republica. Mai mult, Regele neavand alte puteri legate de tron decat acelea de al lasa vacant, de a deschide succesiunea sau de a se gasi in imposibiliate de a domni – situatii a coror consecinte arau prevazute riguros de Constitutie – , asa-zisa abdicare nu a fost o conditie si nici o necesitate care sa fi atras legal schimbarea formei de guvernare. De aceea, poporul roman desemnat custode al Coroanei (“las poporului roman dreptul de asi hotara viitoarea forma de guvernare”) poate fi cel mult chemat sa accepte sau nu Republica ca forma de guvernare interimara, si sa se pronunte asupra reintroducerii grabnice sau a amanarii reintroducerii formei de guvernare monarhice

  22. Tudor Beldiman says:

    “Vă amintiţi?: în seara zilei de 22 decembrie 1989, «cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă», domnul Ion Iliescu declara că ne vom numi «Republica România». «Sună ca dracu’», a replicat atunci domnul Petre Roman. S-a acceptat «România», dar 23 de ani a fost exact cum a spus Petre Roman.”

    Cu tot respectul, va inselati, domnule Zgheran. Celebra replica “Asta suna ca dracu'”, a lui Petre Roman, a venit in cadrul unei discutii despre titulatura “Frontului Salvarii Nationale”, dupa ce Nicolae Militaru a propus ca FSN-ul sa se numeasca “organ de partid si de stat”.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54838358
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate