Profesor de ştiinţe politice: Regele Mihai rămâne şeful Casei Regale

Interviu preluat de la Radio France International, apărut în ziua de 3 martie 2016

Regele Mihai rămâne şeful Casei Regale până la deces, explică la RFI Alexandru Muraru, profesor de ştiinţe politice, autor al cărţii Cum supravieţuieşte o Monarhie într-o Republică. Retragerea Regelui Mihai din viaţa publică va avea un impact major asupra societăţii româneşti, mai spune profesorul Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru: Aș vrea să spun de la bun început că acest Consiliu Regal era anunțat de câteva zile de către Casa Regală în localitatea în care are reședința privată Majestatea Sa Regele. Trebuie spus că este a cincia oară când acest Consiliu Regal se întâlnește de la reînființarea sa și trebuie spus că această întâlnire avea loc la solicitarea expresă a Majestății Sale Regele. Era anunțat un comunicat al Consiliului Regal și al Casei Regale în urma acestor întâlniri. Aș spune că lucrurile par precipitate pentru opinia publică românească, dar pentru cei din interiorul familiei erau chestiuni de procedură, de normele fundamentale ale Casei Regale. Mai mult decât atât, se precizează clar că încă de acum câteva săptămâni, Regele a primit acest diagnostic sever și practic s-au pus în mișcare toate procedurile care țin de normele fundamentale ale familiei.

Anca Năstase: Spuneți, Alexandru Muraru, „Casa Regală era pregătită, de fapt”.

A.M: Da, era pregătită. Sigur că au existat în ultimele săptămâni, luni, zvonuri legate de starea de sănătate fie a Majestății Sale Regina Ana, fie a Majestății Sale Regele Mihai, dar au fost doar parțial confirmate. Trebuie să reamintesc faptul că pe 25 octombrie 2016 Regele va împlini venerabila vârstă de 95 de ani. Cred că lucrurile sunt într-un fel previzibile pentru o persoană de o asemenea vârstă, ca problemele de sănătate să vină în cascadă.

A.N: În viața publică românească, care credeți ă este greutatea, semnificația acestui moment?

A.M: Sigur că este un impact profund. Acest anunț va avea un impact major pentru că Majestatea Sa Regele Mihai este fost șef al statului român. Este singurul șef de stat în viață al unei țări, al unei națiuni participante la cel de-al doilea război mondial și în acest an, familia regală celebrează 150 de ani de la fondarea dinastiei. Este un an cu foarte multe evenimente, cu foarte multe ceremonii. Inclusiv acel celebru garden party de la Palatul Elisabeta care se organizează în fiecare an de 10 mai fusese anunțat că se va desfășura la Castelul Peleș, care știm că este scaunul dinastic al familiei regale încă din 2008 când a revenit în proprietatea regelui.

A.N: Alexandru Muraru, ce va mai însemna Casa Regală fără figura emblematică a Regelui Mihai?

A.M: Casa Regală rămâne până la urmă o casă nedomnitoare, rămâne singura familie dinastică recunoscută pe care România o are în momentul de față. În această parte a Europei, Casa Regală este cel mai important vehicul dinastic dintre toate țările din Europa Centrală și de Est. Cred că chiar dacă acest lucru va însemna retragerea din viața publică a Regelui, pentru că noi nu știm în momentul de față cât va lua acest tratament – s-ar putea să ia două luni, șase luni, un an de zile, mai ales pentru o persoană de aproape 95 de ani – sigur că va fi o perioadă foarte dificilă, dar acest lucru a fost pregătit, trebuie spus, încă din 1997. De aproape 20 de ani, când, Majestetea Sa Regele, atunci formal și apoi 10 ani mai târziu, pe 30 decembrie 2007, a anunțat decizia ca prima născută, anume Principesa Margareta, să fie custode al Coroanei României, deci moștenitor al tronului.

A.N: Vor fi și alte schimbări pe lângă faptul că Principesa Margareta preia atribuțiile regale?

A.M: Trebuie făcută o precizare foarte imortantă. Există un document pe care regele l-a semnat și care este în vigoare, numit Statutul complet al Casei Regale a României, normele fundamentale ale familiei, în care se precizează foarte clar că șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de iure și de facto suveran în termeni de autoritate asupra Casei Regale la orice moment. Iar șefia Casei Regale a României și intrarea în vigoare a normelor și a liniei de succesiune la tron, care prevăd că Principesa moștenitoare Margareta este cea care va deveni custode al Coroanei României se va petrece doar după moartea regelui. Acest lucru este foarte clar subliniat și stipulat în normele familiei regale. În comunicatul Consiliului Regal și în declarația și comunicatul pe care l-a emis presei familia regală și Majestatea Sa Regele, se spune foarte clar că Principesa Margareta, custodele Croanei, va duce la îndeplinire acțiunile publice și nu se precizează niciun moment, de fapt nici nu este posibil ca șefia Casei Regale să fie preluată de Principesă până la trecerea în neființă a regelui.

A.N: Alexandru Muraru, un ultim comentariu, pe final. Vreo schimbare pentru situația Principelui Nicolae căruia i-a fost retras titlul, s-ar putea reveni asupra deciziei în actualul context?

A.M: Din punctul meu de vedere și raportat la documentele oficiale nu există niciunfel de șansă ca fostul Principe Nicoale să își recapete titlul de Alteță Regală și să revină în linia de succesiune la tron. Această decizie a fost luată de Majestatea Sa Regele la 1 august 2015 și nu există de altfel, niciun fel de precedent de o asemenea anvergură, care să readucă un moștenitor în linia de succesiune la tron, să îl repună în linia dinastică, mai ales că Principesa și Principele consort Radu au fost cei care nu au contestat în niciun fel decizia Majestății Sale Regele. De altfel, nici mama fostului Principe Nicolae, Principesa Elena, care este și ea parte a liniei de succesiune la tron, nu a făcut nicio declarație publică. Din punctul meu de vedere această chestiune rămâne definitiv închisă.

8 comentarii

  1. Emilian T.Vandenboer says:

    Buna ziua,
    Folosesc acest prilej de a avea doua intrebari :
    B.O.R. a uns ca Rege pe Majestatea Regele Mihai al Romaniei.
    Custodele poate fi uns ca Regina de catre B.O.R. ? Daca da , in ce conditii ? Care sunt angajamentele B.O.R. fata de Alteta Sa Regala Printesa Margareta in momentul in care Isi va insusi juridic numirea de Custode ?
    A doua intrebare : in ce conditii va fi posibil sa ne adresam Altetei Sale Printesei Margareta cu titlul de Majestatea Sa Regala, Regina Margareta a Romaniei ???
    Aici sunt convins in legatura cu cea de-a doua intrebare joaca un rol primordial
    a)Consiliul Regal
    b) B.O.R.
    Sa nu uitam ca nu este posibila recunoasterea oficiala de “Renuntare la Tronului Romaniei” care a fost semnata sub santaj din partea unei anumite grapari politice a Romaniei , de catre Majestatea Sa Regele Mihai al Romaniei.
    Va multumesc pentru intelegere.
    Traiasca Monarhia deci Traiasca Romania !
    Existenta statala a Romaniei este direct proportionala cu existenta Monarhiei Constitutionale in Regatul Romaniei.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    Nimic fara Dumnezueu !
    Emilian T.Vandenboer

  2. Emilian T.Vandenboer says:

    Romania nu are nevoie de soarta Monarhiei din “republica” Frantei cand astazi se aminteste foarte vag de Comte de Paris Henry d’Orleans.
    Suntem multi in Romania si in afara granitele Romaniei cadorim sa avem Rege sau Regina a Romaniei !
    Traiasca Monarhia – Traiasca Romania
    Emilian T.Vandenboer

  3. Michail Ifrim says:

    Incercand sa lamuresc prima chestiune ridicata de Dl. Emilian Vandenboer, afirm ca Biserica Ortodoxa Romana a fost sustinatoarea Coroanei Romane pe tot parcursul acesteia de un veac si jumatate. Chiar daca in timpul exilului Regelui clerul nu a putut sa isi arate respectul si atasamentul fata de Majestatea Sa si de intreaga Sa Familie. Acum Biserica se roaga pentru sanatatea Majestatii Sale. Sunt sigur ca Inaltul Cler cat si preotii si monahii ortodocsi romani ii vor oferi Principesei Mostenitoare tot sprijinul si devotamentul datorat. Pot sa va spun totusi ca exista legi vechitestamentare care descurajeaza ungerea unei regine, in lipsa unui succesor barbat, dar avem cazuri de precedenta in Imperiul Bizantin, desi foarte rare. Sigur ca Mirungerea ca Rege indatora in plus Biserica si Poporul, dar nici dreptul Custodelui Coroanei nu va fi considerat mai prejos. Daca Biserica ar fi intr-adevar libera sa se exprime in privinta formei de guvernamant, sunt sigur ca ar alege monarhia, pentru ca Familia Regala si Biserica urmaresc teluri comune de credinta, moralitate, cultura, frumos, pace, profesionalism, cinste, patriotism sanatos si harnicie.
    Dumnezeu sa ii dea inca timp Majestatii Sale si sa ii aline suferinta! Amin

  4. Hotararea MS REGELUI MIHAI trebuie sa fie lege pentru noi toti. Nu am sa inteleg monarhistii care aduc in discutie legea salica in mileniul III
    Dumnezeu sa il ocroteasca pe REGELE ROMANILOR! si sa dea ASR Margareta putere si intelepciune

  5. Michail Ifrim says:

    Nu am comentat decizia Majestatii Sale, nu am calitatea sa fac asta. Legea salica e un produs legislativ medieval, eu am evocat un principiu biblic care, in cazul Familiei Regale a Romaniei, nu poate fi sustinut. De altfel, am pomenit de asta in contextul intrebarii referitoare la relatia Casei Regale cu Biserica Ortodoxa sustinand devotamentul fata de Coroana pe care Biserica noastra l-a avut dintotdeauna. Am facut pomenire de cazuri similare din Bizant cand imperiul a fost condus cu fermitate de imparatese vaduve, mame ale unor bazilei minori, acelea au avut sprijinul total al Bisericii – despre asta vorbisem.

  6. Diana Lucia Zotescu says:

    Dupa cum stie toata lumea, sintagma “le Roi este mort, Vive le Roi !” (iar in engleza “the King is dead, Long live the King”) a fost si este folosita oridecateori un rege/regina se stinge din viata si este urmat – IN SECUNDA IMEDIAT URMATOARE – de urmasul la tron desemnat inca din timpul vietii de regele defunct. Ideea este ca in toate familiile regale, dealungul secolelor, aceasta a fost regula, si anume ca nici macar o SECUNDA tara sa nu ramana fara rege/regina.

    Ideea este mai bine explicata in penultimul paragraf al articolului postat in 3 martie a.c. referitor la atributiile Altetei Sale Principesei Mostenitoare Margareta in pozitia de Custode al Coroanei.

    Recomand celor ce au inca neclaritati in aceasta privinta sa reciteasca acel paragraf.

    Diana Lucia Zotescu

  7. ionela stanescu says:

    In aceasta dimineata,6 martie 2016,la slujba din Duminica Infricosatoarei Judecati,de la Catedrala Patriarhala,preotii si enoriasii inalta ruga catre Dumnezeu pentru MAJESTATEA SA REGELE MIHAI!

  8. Emilian T.Vandenboer says:

    Stimate Domnule Ifrim,

    Va multumesc pentru raspuns si ma bucur ca ati fost foarte deschis in raspunsul Dumneavoastra si prin faptul ca citez “…Daca Biserica ar fi intr-adevar libera sa se exprime in privinta formei de guvernamant, sunt sigur ca ar alege monarhia, pentru ca Familia Regala si Biserica urmaresc teluri comune de credinta, moralitate, cultura, frumos, pace, profesionalism, cinste, patriotism sanatos si harnicie.”.
    Monarhia renaste Romania !
    Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania
    Emilian T.Vandenboer

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53874644
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate