Prin aura Coroanei

Articol de Ioan-Luca Vlad
Avocat, Baroul Bucureşti
Consilier Privat Onorific al Familiei Regale a României

21 ianuarie 2012 – Scriu aceste rânduri târziu, înainte de începutul unei noi zile. O zi care probabil va aduce continuarea mişcărilor sociale începute de fitilul demisiei doctorului Raed Arafat, unul dintre specialiştii României. Ca el sunt mulţi alţii, în ministere şi în firme private, în ONG-uri şi în străinătate, cetăţeni români ne(re)cunoscuţi de mass-media care dau cuvântul aceloraşi „analişti” şi oameni politici zi de zi. Ca el, în sensul de a fi muncitori şi dedicaţi profesiei lor sunt cu siguranţă sute de mii de români pe toate treptele societăţii. O majoritate de obicei nevăzută şi din ce în ce mai neimplicată politic.

Aceşti oameni, majoritatea profesionistă a României, sunt nereprezentaţi. Ei nu sunt decât în parte reprezentaţi de sindicate – mulţi sunt liber-profesionişti, oameni de afaceri, funcţionari publici. Nu sunt reprezentaţi aproape deloc de partide – marea majoritate nu vor să audă de politică. Nu sunt reprezentaţi nici de „societatea civilă” – o văd ca pe un club închis care se auto-serveşte în think-tank-uri şi dezbateri fără sfârşit. Probabil sunt reprezentaţi în grupuri mai mici sau mai mari cu interese comune, de la sport la acte de caritate.

O parte din cei aflaţi în mijlocul mişcărilor sociale sunt, de asemenea, studenţi, pensionari, şomeri, persoane cu locuri de muncă unde efortul nu le este pe deplin recompensat. Nici ei, în majoritate, nu se simt reprezentaţi de feţele vizibile zilnic pe ecranele televizoarelor, şi cu atât mai puţin de nume distante de pe buletinele de vot.

* * *

Cinci sau cincizeci de oameni în douăzeci de milioane sunt un procent infim. Câţiva, aici, în Palatul Elisabeta suntem însă privilegiaţi de a avea alături aura unui simbol viu – Coroana şi Regele Mihai. Prin această aură lucrurile se văd uneori mai clar, alteori mai detaşat, uneori chiar idealist. Privite prin această aură, mişcările sociale din aceste zile sunt un efect nu atât al situaţiei economiei sau a sistemului medical, sau a instituţiilor în general, ci al clivajului între cei nereprezentaţi şi cei ne-reprezentanţi.

Tot această aură mă face să mă uit în primul rând la cauzele instituţionale şi fundamentale ale problemei. Una dintre ele este perpetuarea unui sistem parlamentar care nu mai răspunde epocii moderne. Într-un secol în care mijloacele de comunicare pot să transmită în mod sigur şi autentic mesajele clare ale comunităţii în toată lumea, detaşarea (juridică şi practică) totală dintre alegători şi aleşi, care apare de îndată ce s-au terminat alegerile, nu este naturală şi logică.

Ea este, de asemenea, şi ne-naturală din perspectivă istorică. Să nu uităm că Parlamentele reprezentative au apărut nu ca o colecţie de membri de partid, ci ca foruri ale mandatarilor naţiunii. Noţiunea de „mandatar” este mai mult decât noţiunea de „reprezentant.” Mandatarul este un reprezentant cu o obligaţie – aceea de a respecta voinţa mandantului, îndeplinind ceea ce mandantul l-a însărcinat. Actualmente, juridic vorbind, deputatul sau senatorul este eliberat de orice asemenea obligaţie odată ce a fost ales, existând numai o sancţiune – simbolică de altfel în contextul votului proporţional – de a nu fi reales.

Soluţia din această perspectivă ar consta în adoptarea unui sistem electoral pur reprezentativ şi pur democratic, în înţelesul original al cuvântului – demos – cratos, autoritatea poporului. Practic, acesta ar presupune obligaţia constituţională a reprezentanţilor de a urma deciziile cetăţenilor din circumscripţia pe care o reprezintă, cel puţin pe acele probleme considerate îndeajuns de importante a se supune unei dezbateri largi. În condiţiile în care organizarea unor referendumuri naţionale este laborioasă, şi se vorbeşte despre votul prin corespondenţă, rezultanta logică a celor două este că referendumuri, prin corespondenţă sau electronice, la nivel de circumscripţie (oraş, sector, grup de comune) ar reprezenta expresia prin excelenţă a subsidiarităţii şi a reprezentativităţii corpului politic în luarea deciziilor pentru naţiune.

În acest fel, printr-un dialog constant dintre cei reprezentaţi şi cei aleşi, fără aşa-zisa mediere (de fapt, filtru) al unor organizaţii tematice (ONG-uri, sindicate, asociaţii etc. care au un rol bine definit, dar nu generalist), cetăţenii s-ar identifica în deţinători ai puterii politice, şi, astfel, cu sistemul pe care astăzi îl neagă în esenţa lui. Mai mult, acest sistem presupune votul uninominal absolut, într-o proporţie de reprezentare asemănătoare cu cea actuală. Această modalitate de alegere ar demola monopolul partidelor asupra alegerilor, permiţând fiecărui cetăţean interesat de mersul societăţii să candideze în circumscripţia lui – ştiind că, dacă primeşte şi 35% din voturi (iar ceilalţi candidaţi mai puţin de atât), el va fi ales.

Dând cetăţeanului posibilitatea de a candida singur, cu ideile şi pe onoarea sa, el este şi responsabilizat. El nu mai poate, în acel moment, să se eschiveze, ci va trebui să gândească singur asupra dilemelor pe care guvernarea ţării le presupune. El se va informa şi va informa, despre taxe şi impozite, despre modul în care se poate face export şi ce se poate importa, despre cât de inteligent este împrumutul extern şi cât de benefică este o investiţie propusă… Cetăţeanul va deveni un membru al comunităţii politice, astăzi inexistentă.

Partidele îşi au şi ele rostul, însă numai ca grupări ale cetăţenilor cu viziuni comune asupra societăţii. Ele nu trebuie să devină centrul vieţii politice şi nici să monopolizeze administraţia statului, aruncând-o într-un carusel al schimbării la fiecare patru ani. Într-un sistem cu adevărat reprezentativ, partidele politice ar fi pistile în care ideile s-ar frământa la nivel local, pentru a se propaga la nivel naţional. Ele ar fi vectorii energiilor creative, negative şi pozitive, pe care le vedem astăzi exprimate difuz. Ele, prin aparatul lor, prin specialiştii lor, ar canaliza aceste energii, dându-le o formă care poate fi transpusă în realitate.

În lipsa unor partide care să-şi urmeze rostul, societatea priveşte către cealaltă jumătate a suveranităţii – suveranitatea simbolică, reprezentată de instituţiile cu o legitimitate istorică (Monarhia – Coroana, Biserica, Armata) şi cele cu legitimitate meritocratică (specialiştii din toate domeniile, guvernul de tehnocraţi). Însă acestea nu au o legitimitate reprezentativă. Ele nu pot înlocui adevăraţii reprezentanţi ai naţiunii. Vindecând nevoia de reprezentare, vom vindeca sentimentul de abandonare al societăţii.

25 comentarii

  1. Avem nevoie de speranta.
    Avem nevoie de monarhie.
    Avem nevoie de MS Regele Mihai sau de Altesa Sa Principele Radu.
    Romanii sunt alaturi de Familia Regala peste tot, inclusiv in strada.

    Am pus pe YouTube un filmulet difuzat mai demult la Antena 3 pentru a avea pareri de la toti oamenii cu privire la adevarul despre “fuga” regelui care a adunat 3500 de vizualizari in 3 zile:
    http://www.youtube.com/watch?v=1CHQI-ksiDs

    Am facut o pagina de internet pentru a spune multimii ce reprezinta cu adevarat Monarhia:
    http://monarhia-salveaza-romania.tk

    Am creat o pagina pe facebook dedicata Monarhiei:
    http://facebook.com/ProMonarhie

    Sunt unul dintre sustinatorii activi si moderatorii unei petitii numite “REFERENDUM NATIONAL PT. TRANSFORMAREA ROMANIEI IN REGAT – ROMANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA” unde am strans 20.000 de semnaturi.
    http://www.causes.com/causes/593528-referendum-national-pt-transformarea-romaniei-in-regat-romania-monarhie-constitutionala?recruiter_id=182029796

    Tot pe aceasta cale doresc sa va informez ca lumea este alaturi de Familia Regala.
    V-am trimis si un email in urma cu 2 zile, dar probabil primiti sute daca nu mii de email-uri si inteleg perfect lipsa raspunsului pana la aceasta data.

  2. george says:

    Ne vrem regele inapoi, vrem monarhia parlamentara. In 22 ani ne-a ajuns de atatea partide comuniste si falsi profeti politici, precum si parlamentari imuni care nici macar nu sunt prezenti sa parlamenteze…

  3. Iulian Sirbu says:

    E extraordinar ce spuneti duneavostra aici si e grav ca multi dintre noi nu am constientizat aceste lucruri. O data ce s-au terminat alegerile si politicienii s-au instalat confortabil in fotoliile lor, au uitat complet de popor! Si acest lucru se tot repeta de zeci de ani!

  4. Maria Holban says:

    Totusi rolul Casei Regale e mult prea modest , fata de ce ar fi trebuit sa fie in aceste momente. Sincer nu doar poporul roman e blazat si impacat cu soarta, ci si Casa Regala, din pacate.

  5. Adrian Stoia says:

    Magnific maestre!

  6. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Narcis Somesfalean Monarhie Constitutionala, Parlament Unicameral si Vot uninominal ! Reteta unica a unei vieti linistite si a unui trai decent in Romania.
    #
    Miha Ela Parlament bicameral
    #
    Miha Ela au vrut si pe vremea lui Carol I sa il faca uncameral…tot doar de fatada politicianista parlamentarii. Marele Carol I a insistat si s-a zbatut sa ramana bicameral…
    #
    Narcis Somesfalean Daca exista o Curte Constitutionala, nu cred ca un parlament bicameral este oportun.
    #
    Gelu Vlaşin Spaniolii au asa ceva si functioneaza foarte bine !
    #
    Miha Ela dar o curte constitutionala aservita cum a reusit base…daca toti judecatorii sunt pupincuristi? – doar sa se tina de scaune?
    #
    Gelu Vlaşin Au si Curte Constitutionala…
    #
    Gelu Vlaşin la spanioli ma refeream…
    #
    Miha Ela as fi curioasa cum sunt numit in Spania judecatorii de la Curtea constitutionala…
    #
    Gelu Vlaşin Parlament bicameral, autonomie de guvernare pentru regiuni si o Casa Regala care a facut din Spania a 4-a economie europeana – cu toate dificultatile prin care trece actulamente.
    #
    Narcis Somesfalean Clasa politica din Romania nu mai are nici o sansa sa se reabiliteze si sa creeze stabilitate in Romania, sa nu ne facem iluzii…
    #
    Gelu Vlaşin Clasa politica actuala din Romania reflecta aproape 100% nivelul de mentalitate al romanilor in general. Eu nu-mi fac iluzii insa am incredere in viitor…
    #
    Miha Ela aveti dreptate, . care clasa politica? dar sa nu uitam ca si in vremea monarhiei au fost “navetisti” in politica. Chiar destui. Noroc ca erau putine partide!
    #
    Narcis Somesfalean La votul uninominal nu exista “navetisti” pentru ca in sine votul nu este politic, acest sistem de vot asigura stabilitate si cred ca asta ne dorim acum.
    #
    Miha Ela pai legea noastra electorala se “vrea’ uninominala..dar oamenii nu au valoarea, ca tot partidele ii “pun”
    #
    Miha Ela adica ii sprijina
    #
    Stoica Rodica Daca partidele nu mai au nici o sansa sa se reabiliteze,atunci sa vina Monarhia.In Monarhie poporul ar deveni mai moral,ar fi hranit iar, partidele istorice curatate de comunisti,ar recapata vigoarea responsabilitatii maxime cu aplicabilitate imediata..
    #

  7. Comentarii pe Facebook (II) says:

    #
    Raresh Dimofte Abia astept momentul revenirii demnitatii originale. Deocamdata va sustinem de la distanta. Traiasca Regele!
    #
    Aurelia Bibart TRAIASCA REGELE
    #
    Sandulescu Emilian si eu spun acelasi lucru;Traiasca Regele!
    #
    Cornel-Florin Seracin TRĂIASCĂ REGELE!
    #
    Andreea Cristina Sunt Eusebiu Ionescu si postez de pe contul prietenei deoarece al meu a fost blocat de Facebook.Avem nevoie de speranta.
    Avem nevoie de monarhie.
    Avem nevoie de MS Regele Mihai sau de Altesa Sa Principele Radu.
    Romanii sunt alaturi de Familia Regala peste tot, inclusiv in strada.

    Am pus pe YouTube un filmulet difuzat mai demult la Antena 3 pentru a avea pareri de la toti oamenii cu privire la adevarul despre “fuga” regelui care a adunat 3500 de vizualizari in 3 zile:
    http://www.youtube.com/watch?v=1CHQI-ksiDs

    Am facut o pagina de internet pentru a spune multimii ce reprezinta cu adevarat Monarhia:
    http://monarhia-salveaza-romania.tk/

    Am creat o pagina pe facebook dedicata Monarhiei:
    http://facebook.com/ProMonarhie

    Sunt unul dintre sustinatorii activi si moderatorii unei petitii numite “REFERENDUM NATIONAL PT. TRANSFORMAREA ROMANIEI IN REGAT – ROMANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA” unde am strans 20.000 de semnaturi.
    http://www.causes.com/causes/593528-referendum-national-pt-transformarea-romaniei-in-regat-romania-monarhie-constitutionala?recruiter_id=182029796

    Tot pe aceasta cale doresc sa va informez ca lumea este alaturi de Familia Regala.
    V-am trimis si un email in urma cu 2 zile, dar probabil primiti sute daca nu mii de email-uri si inteleg perfect lipsa raspunsului pana la aceasta data.

    #
    Robert Alexandru Pogacean Traisca Regele !!
    #
    Georg Nicolau Va asteptam linga popor!
    #
    Corcodusa Corcodus Romania traieste vremuri grele, e o criza asa cum poate nu a mai avut loc; o criza a valorilor morale, poporul nu mai are incredere in nici un membru al clasei politice; ma intreb de ce Casa regala e atat de discreta in manifestarile sale. Cred ca e necesara o campanie de informare a oamenilor a despre ce este cu adevarat Casa Regala; si poate atunci monarhia chiar va deveni o alternativa viabila.

    #
    Mircea Ilie Liviu Monarhia salveaza Romania!Traiasca Regele Mihai!
    #
    Eusebiu Ionescu Familia Regala nu trebuie sa uite niciodata ca romanii sunt alaturi de ea. Daca la prima revenire de dupa 89 a MS Regele Mihai, acesta a fost asteptat de 1 mil de romani. In aceste vremuri tulburi cred ca sunt mult mai multi. O alternativa la monarhie ar fi ca ASR Principele Radu sa candideze la functia de presedinte.
    #
    Savin Mircea Mocanu Asteptam DISCURSUL REGELUI !!!
    #
    Marișcaș Drinny FlorenTina Mi-as dori foarte mult sa fim o tara in regim monarhic, caci pana la urma urmei pana si copii sunt fascinati de regi si regine, printi si printese 🙂 . Iar serios vorbind, chiar avem nevoie de cineva care tine la tara asta si care se intereseaza de populatia acestei tari, de prosperitatea ei si de dezvoltarea ei, din toate punctele de vedere. Avem nevoie de noste oameni stabili si capabili sa reprezinte o tara !!!
    #
    Steliana Ciobanu Asteptàm ca Regele sà transmità un mesaj poporului ìn aceste zile fierbinti de fràmìntarea socialà!
    #
    Draifan Stefan Un mesaj de sustinere din partea Casei Regale, a Regelui ar prinde bine poporului in aceste zile zbuciumate. Sau poate ca nu a sosit inca momentul? Sunt foarte multi oameni care au iesit in strada zilele acestea exprimandu-si dorinta ca Romania sa revina la monarhie. Multi oameni din Piata Universitatii cu chipul Regelui pe pancarte. Multi dintre noi se tem inca sa exprime liber ce simt si ce gandesc. Avem nevoie de sustinere morala. De cuvinte care sa ne dea incredere sa mergem mai departe cu schimbarea. Avem nevoie de Rege!
    #
    Doina Marin Subscriu!
    #
    Adèla Stefanov Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai!
    #
    Stoica Rodica ASR PRINCIPELE RADU UN VIZIONAR SI UN PATRIOT DESAVARSIT!SUS CASA REGALA A ROMANIEI!
    #
    Bacos Haias Floare TRAIASCA REGELE MIHAI I AL ROMANIEI ! Respect intregii familii !
    #
    Bacos Haias Floare NICIODATA, dar NICIODATA, Regele MIHAI n-ar fi numit pe nimeni “gaozar”,n-ar fi zis despre o ziarista bagareata “tiganca imputita”,si NICIODATA da NICIODATA nu ar fi jignit un profesionist care trup si suflet este dedicat muncii sale (aici Raed Arafat) ! Ganditi-va la asta toti cei ce nu aveti partid,dar si cei ce aveti !
    #
    Imre Széles http://www.causes.com/causes/593528-referendum-national-pt-transformarea-romaniei-in-regat-romania-monarhie-constitutionala/invitation?recruiter_id=151085845
    REFERENDUM NATIONAL PT. TRANSFORMAREA ROMANIEI IN REGAT – ROMANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA | Invit
    http://www.causes.com
    #
    Scurtu Mihai vrem MONARHIE CONSTITUTIONALA!!! Il vrem pe Rege inapoi!!
    #
    Scurtu Mihai Acestea sunt “revendicarile” mele de la protest. Daca le sustineti(oricine), distribuiti , printati si imprastiati protestatarilor pentru ca acesta ar fi cel mai prielnic moment pentru instaurarea monarhiei constitutioanel, plus ca ar fi o cale de mijloc intre putere si opozitie!

    1.Trecerea la monarhie constitutionala. Intr-o monarhie constitutionala(ex.de tari: Marea Britanie , Belgia, Danemarca, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norvegia, Olanda, Spania, Suedia) regele/regina are rol de reprezentare a tari .” In ceea ce ma priveste, cred ca regalitatea ar conferi tarii noastre constanta, prestigiu si demnitate in relatia cu celelate state ale lumii. In relatia cu natiunea, monarhul ar putea furniza exemplul de moralitate si de conduita pe care noi, ceilalti, sa-l luam ca reper, si de care, trebuie sa recunoastem, avem atata nevoie.

    Mai cred ca o monarhie constitutionala ar putea impune stabilitatea politica de care ducem lipsa acum. In plus, monarhul ar fi o figura suprapartinica si neutra pentru ca ce nu este schimbat la o anumita perioada de timp (deci nu ar alerga dupa functii si capital electoral) si nici nu provine din vreun partid (deci ar putea fi un arbitru al vietii politice).

    Argumentele de ordin financiar in sprijinul monarhiei sunt si ele pertinente: un rege nu ar avea nevoie de campanie electorala la fiecare 5 ani, asa ca, din acest punct de vedere, cheltuielile de functionare ar fi mai mici decat intr-o republica semi-prezidentiala.”
    In orice caz nu putem compara un om ca Basescu cu regele Mihai din orice punct de vedere.

    2.Guvern de tehnocrati pentru 2 ani (cel putin). Tehnocratii sunt specialisti neinregimentati politic(nu fac parte dintr-un partid). Un astfel de guvern ar fi necesar pentru iesirea Romaniei din criza.

    3.Parlament bicameral. Un parlament bicameral (cum avem acum) ar putea reprezenta cel mai bine interesele tuturor romanilor.
    #
    Vasile Stan Apreciez pozitia CASEI REGALE cat si a dumneavoastra speram ca numarul nostru sa creasca in urmatoarea perioada.Sunt unul din cei care va sustin si va sunt aproape. SA NE TRAIASCA MAJESTATEA SA REGELE MIHAI!
    #

  8. Roxana Soreanu says:

    MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!
    Sper ca Tara sa se trezeasca din somnul cel de moarte, ceatza de pe ochii Poporulului sa dispara si sa poate discerne clar care ii sunt interesele si prioritatile.
    Sper ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute si sa ne reluam drumul in istorie de acolo de unde ne-au deviat traseul nostru ca Neam si Tara cei fara de constiinta,cozi de topor care nici astazi nu au bunul-simt de a-si cere iertare pentru ce au facut ei si/sau parintii lor.
    Eu sper ca ne vom reveni!
    NIHIL SINE DEO!NIHIL SINE REX!

  9. Bara Marilena says:

    In cadrul general al secolului XXI mie personal politica mi se pare un anacronism. Zoon politikon – cel putin in forma lui anchilozata intr-o scara de valori trecute – este de pus in vitrina la Antipa. Nu neg faptul ca trebuie sa facem politica, dar ea trebuie facuta, in fond si in forma, la nivelul tehnologic al vremurilor pe care le traim.

    A sta pe canapea, cu narghileaua in gura , imbracat in caftan si a comunica cu alegatorii (nu a vorbi! ), in cea mai autentica mentalitate fanariota, prin internet este cel putin ridicol.

    As mai adauga la institutiile cu legitimitate istorica ale societatii romanesti si SCOALA!

    Fie ca ziua de 24 ianuarie sa aduca UNIREA romanilor in jurul CASEI REGALE!

    Asa se ne ajute Dumnezeu!

  10. Carmen says:

    Am citit acest articol foarte interesant! Exista intr adevar oameni nevazuti la televizor si care nu se implica prea mult in politica. Am ascultat comentariile mai multor partide politice,dar si pe oamenii care strigau in strada nemultumirile lor. Parerea mea este ca ar trebui gasita o solutie pt. categoriile de oameni: someri,pensionari,elevi,studenti,oameni care muncesc dar nu si pot acoperii datoriile catre stat, nu au cu ce sa si intretina familia…..sunt oameni bolnavi care mor de foame in casa pt. ca nu au bani. Sa creeze noi locuri de munca, ajutoare, recalculate datorile si reesalonate in asa fel omul respectiv sa poata trai decent si sa nu ramana dator la stat. Pe mine nu ma intereseaza razboiul unora de a da jos pe unii, apoi a pune pe altii , de fapt popular spus — lupta pentru ciolan si atat. Inteleg ca a trebuit sa strangem un pic cureaua, dar nici infometare in masa, nu e ok.

  11. marcu dan says:

    MAJESTATEA VOSTRA, sant un slujitor al monarhiei,,pe care o cunosc doar din istorie ,si din relatarile, si educatia primita ,de la parintii,mei, pe care din nefericire nu/i mai am .Am fost unul din participantii la revolutia din decemrie1989 Am iesit atunci cu speranta si convingerea ca firul rupt samavolnic in 1947,se va reluas.Sperantele multor romani s/au frint. Am sperat ,ca Emil Constantinescu o sa poata face ceva …alte sperante irosite Di n90 fac politica lierala in virtutea, crezului, ca istoria nu o fac masele,,ci catva oameni hotariti, care pun mai presus de interese,partizane interesele acestui popor,vaduvit de regele sau legitim si lsperantaAcum sa ivit o firava oportunitate, PIATA UNIVERSITATII, ,este spontana ,si mai ales nepartizana…..UNDE SANTETI MAJESTATEA VOASTRA……Speranta , si demnitatea romanilor sant in CASA REGALA A ROMANIEI

  12. Lazar, Gheorghe says:

    Un articol foarte corect si eficient. Simt cum in jurul Majestatii Sale Regele Mihai I si a Casei Regale a Romaniei se aduna din ce in ce mai multi oameni si astept cu nerabdare momentul in care tara se va reintoarce in totalitate catre monarhie. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  13. Ellen Popescu says:

    Interesant articol si cat adevar cuprinde! Desi il sustin pe d-l Crin Antonescu ( ca fiind o alternativa sigura la ora actuala si pentru ca nu putem fi monarhie), nu este zi sa nu regret sansa pe care am ratat-o in anul 1992; imi dau lacrimile cand revad imaginile cu acel Bucuresti care fremata la unison cu Majestatea Sa Regele Mihai. Cum ar fi fost tara mea astazi, de cat respect ne-am fi bucurat noi in lume, care ar fi fost viata noastra de zi cu zi daca regele ar fi ocupat locul ce i se cuvine de drept? Oare nu mai este nimic bun de facut pentru Romania ? Este totul pierdut?

  14. L.B. says:

    Sunt un biet cercetator care vrea sa vina in tara sa isi sustina Regele daca Majestatea Sa se hotarasete sa se adreseze deschis natiunii si daca vrea sa ne conduca din nou in formula unei monarhii constitutionale.

    Pentru mine, un tanar de 29 de ani, ar fi o mare onoare si privilegiu sa traiesc in Romania sub conducerea Majestatii Sale.

    Eu imi iubesc Regele, el este singura noastra speranta.

  15. gabriela mocanu says:

    Sire,
    Noi cei care suntem monarhisti si care am infiintat grpuri monarhiste ne dorim sa va transmitem un mesaj la vedere dar nu stim cum sa procedam ca sa nu va tulburam cu dorinta noastra de a vedea o pozitie din partea Casei Regale;Majestatea Voastra stiti mai bine decat noi cand este sau nu este cazul sa interveniti;noi nu stim cum este mai bine si cu atat mai putin am vrea sa va implicam in ceea ce se intampla acum in Romania,pentru ca stim ca Puterea s-ar folosi de acest lucru si am face mai mult rau decat bine;multi,putini cati suntem,Va iubim Majestatea Voastra si ne rugam la Dumnezeu sa reveniti pe Tronul Romaniei,ca sa ne recapatam si noi demnitatea!Nu avem dorinta mai mare in aceste zile,de fapt noi ne-am dorit si am sperat ca acest lucru se va intampla in Decembrie 1989! Asteptam cu mare speranta revenirea Romaniei la Monarhie si a revenirii Majestatii Voastre in fruntea Statului Roman! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  16. Aftenie Augustin Emilian says:

    Aceasta este singura noastra speranta care ne-a mai ramas noua celor care am mai ramas aici si care vrem sa traim aici si sa muncim aici, ne-am saturat de hoti si oportunisti analfabeti, vrem sa ne fie recunoscute drepturile noastre de cetateni nu sa ni se tranteasca usile in nas de catre needucatii care nici saciteasca nu stiu

  17. Boariu Alexandru says:

    As vrea din tot sufletul ca sa vad Monarhie in Romania … cuvintele ”Te Iubesc ” nu inseamna nimic fara fapte (As vrea sa vad ca Regalitatea se implica in aceasta perioada mai mult decat prin cuvinte pentru ce a mai ramas din poporul roman )… Romanii adevarati = Intelectualitatea precum si persoanele care cred ca mai exista ceva de salvat in tara noastra mai au o mica raza de sperata … insa aceasta nu este in partide politice … pentru ca dreptul nostru la vot a disparut de mult … ce alegere avem noi cand dintre 3 prosti trebuie sa alegem unu mai putin prost ???? = 0. Ne-am saturat de ‘Eterna Tranzitie ‘ de lipsa de respect fata de tineret … de futurile pe fata si de media care incurajeaza prostia doar pentru rating bun ….. Romanii sunt actualmente vazuti in ultimul hal si tratati la fel in afara … unii au ajuns sa -si vanda sufletul pentru a aduce o paine in casa pentru copii sau pentru o viata decenta … as putea sa dau exemple la infinit .. insa tot ce vreau sa spun este ca acesta este momentul in care Regalitatea are oportunitatea sa arate poporului ca are un cuvant de spus la faradelegile ce se intampla ..
    P.s – ” The world will not be destroyed by those who do evil, but by those watch them without doing anything ” – Albert Einstein

  18. Anna Neacsu says:

    Sunt in totalitate de acord cu ceea ce spui. Insa pentru a ajunge sa fim cu totii constienti cu asta,ca o realitate trista a zilelor noastre,trebuie sa fim capabili sa vedem lucrurile asa cum sunt,cu onestitate si curaj,mai inainte ca toate aceste ”eschivari” de la calea cea buna sa ne afecteze direct si personal. Intr-un fel sau altul fiecare simte ca situatia acestei tari s-a degradat mult in ultimii ani,insa nimeni nu reactioneaza pana ce nu primeste si lovitura finala,ceea ce s-a si intamplat cu cazul doctorului Arafat. E nevoie de informare,e nevoie sa ni se reaminteasca ca lucrurile care azi nu merg,nu merg de mult si pot fi schimbate,ceea ce sta inca in mare parte in puterea fiecaruia dintre noi,a poporului in intregime. Cu ultimele evenimente se pare insa ca poporul a inceput sa renunte la nepasarea sau pasivitatea pe care a adoptat-o de ani buni in fata deciziilor proaste luate de cei mai mult sau mai putin alesi tot de noi,iar asta e un pas inainte.
    Pacat ca ajungem abia acum sa ne raportam din punct de vedere valoric la institutii ca Monarhia,dupa ce tot am incercat prin clasa politica actuala a esuat.

  19. Anna Neacsu says:

    Ar fi insa mai mult decat bine sa realizam macar acum, pe ultima suta de metrii,ca aceste raportari la valori ca Monarhia,pot avea cu adevarat rezultate.
    Mi-as dori foarte mult ca in aceste zile de grea incercare in randurile poporului nostru, Monarhia sa-si faca mai bine simtita prezenta in randul oamenilor,la fel cum apreciez si Comunicatul Casei Regale prin care se subliniaza sprijinul acesteia fata de acest popor. Poate ca avem din nou nevoie de ocrotirea si imaginea unui pater in fruntea noastra.

  20. Comentarii pe Facebook (III) says:

    #
    Cailean Marcela As dori sa faceti ceva si sa ne redati demnitatea si respectul pe care Presedintele nostru le-a calcat in picioare.Fara aceste valori nu putem trai si cu siguranta D-voastra aveti mai multe sanse sa faceti asta…noi se pare ca suntem prea mici…avem insa o foarte mare incredere in Dumnezeu…si sper sa ne dati o sansa si noua sa ne aratam adevarata valoare a romanilor !
    #
    Wiking Mures SA NE TRAIASCA MAJESTATEA SA REGELE MIHAI! Sper din tot sufletul sa am ocazia sa ma inclin in fata Coroanei !Ca multi altii, si eu as vota din tot sufletul pentru reinstaurarea Monarhiei Constitutionale.
    #
    Referendum Pentru Monarhie Revenirea la monarhie se poate face numai printr-un referendum national. Revenirea la stabilitate, normalitate, un sistem de valori corespunzator si existenta unor repere morale. Haideti sa ne strangem cat mai multi pentru a avea vizibilitate si pentru a cere organizarea unui referendum!

  21. Deceneu says:

    Dl av Ioan-Luca Vlad se poate lua de mana cu fostul consilier prezidential C Avramescu, care scria in Bursa in “Democratia fara partide” http://www.bursa.ro/s=editorial&articol=18850.html
    “Nici nu propun desfiintarea partidelor politice, actuale sau viitoare. Într-o tara libera, e dreptul oamenilor sa se uneas-ca în asociatii. Ale filatelistilor, ale cultivatorilor de telina sau ale amatorilor de muzica de Bach. Sau ale simpatizantilor unor ideologii sau personaje politice.
    ..
    Eu ma refer însa la “democratie” în sensul strict, ca forma de regim. Altfel spus, ca principiu de organizare a autoritatii publice. Iar din acest punct de vedere, o spun explicit, partidele ar trebui eliminate complet ca institutii ale puterii.”

    Cand democratia fara partide este o utopie, si majoritatea tarilor europene au sisteme electorale proportionale, sa faci pledoarie pentru un sistem uninominal majoritar, in care partidele “nu trebuie să devină centrul vieţii politice”, sa fie asa de decor, este mai mult decat amatorism, este deplorabil.
    Parlamenarul propus de un partid politic este mandatat de partid sa sustina programul electoral votat de alegatori. Parlamentul nu-i o adunatura de indivizi care se reprezinta pe ei, parlaemntul este o reprezentare politica a partidelor stabilita pe baza optiunilor electoratului.
    Cat despe votul electronic, oare dece nu a fost adoptat masiv in tarile avansate?
    Tehnic este o bagatela, dar riscul sa nu poata fi verificata corectitudinea votului este imensa.

  22. Neagu Fane says:

    Sunt nascut intr-o epoca in care despre Rege se vorbea la trecut.Un trecut rezumat la Actul de abdicare al MSR Mihai I. Act in care Regele renunta la tron pentru dansul si urmasii sai.Au trecut zeci ani si azi Majestatea sa se afla in Tara si are toate onorurile oferite unui fost sef de Stat. Pana aici totul este OK. Pentru mine si pentru alti convorbitori a venit un mare semn de intrebare cand s-a anuntat ca Pricipesa Margareta a devenit ,, mostenitoare,, a Tronului Regal in urma hotararii Regelui. A gasi aici (pe blog) o explicatie a ceiace inseamna titulatura de PRINCIPESA MOSTENITOARE, ar face sa inteleaga (generatia mea) si sa respecte aceasta titulatura. Cu tot respectul datorat, N. F.

  23. Adrian Garbulea says:

    NU toti suntem interesati prea mult de politicå DAR…TREBUIE sa fim interesati de viata noastrå, al viitorului copiilor nostri si al zilei de miine ! Mereu a fost ca, EI CONDUCATORII så decidå despre calitatea vietii noastre,prezentul si viitorul nostru!EI sunt cei ce fac REGULILE ! Atunci,nu este NORMAL si CORECT a ne implica si noi in tot ceea ce fac acei conducatori?DA,trebuie,este de datoria …noastra ca oameni,si cetåteni så o facem!A NU te implica nu rezolvå problema,ci o adinceste!DA,avem pe cine pune in locul politicienilor corupti,incapabili,mereu am avut printre noi oameni buni inså ei nu au vrut sa fie ,,politicieni,,cu scopul imbogåtirii rapide prin necinste!ROMÄNIA ARE NEVOIE(mereu a avut nevoie) DE TREI ( 3 ) MARI SCHIMBÅRI ! ! !
    PRIMA,cea mai importantå este SCHIMBAREA MENTALITÅTII ROMÅNULUI prin : CINSTE,MUNCÅ,PROFESIONALISM,DÅRUIRE,UNITATE!!!Doar asa iti asiguri un nivel de trai ridicat!Nu exista institutie politica,fie si monarhica,ce iti va ridica nivelul de trai!Binele il faci doar TU prin ceea ce esti si faci ca OM in societatea ta!

  24. Dana Constantin says:

    Mesajele MS Regelui sunt întotdeauna esențiale, pentru că revelează esența ființei noastre celei mai profunde, atât de greu de exteriorizat prin cuvinte. Durerea și fericirea au aceeași sursă la toți oamenii, iar recentul Mesaj regal a fost, încă o dată, o revelație.

    „RESPECT și DEMNITATE” mi se pare sloganul esențial al protestelor. Raed Arafat este modelul de funcționar competent, dedicat și vertical, aflat de ani buni în slujba cetățeanului, cu care rezonează – rara avis! -; e singurul astfel de funcționar, „încăpățânat” de corect și 100% dedicat cauzei pe care o servește, conform unor principii de nobilă moralitate. De aceea, mintea și sufletul meu îl plasează pe un piedestal, alături de MS Regele Mihai. Nu contează rangul și anvergura, mă refer la calitatea morală și sufletească a celor două personalități, la puterea principiilor și credinței lor ( în Dumnezeu – același Dumnezeu, care se află în fiecare om, deși conștientizăm asta în fel și chip…), slujind conform crezului și angajamentului personal, liber asumate. Contează esențial faptul că protestele au pornit de la Arafat ca simbol al unor principii; nu au fost provocate de foame și ciopârțirea salariilor. O spun protestatarii înșiși!

    În anii 90, dl Corneliu Coposu afirma că România va redeveni regat atunci când românii vor ieși în stradă ca să-și cheme Suveranul înapoi pe Tron, nemaisuportând guvernele pline de corupție, incompetență și lipsă de respect. Sper că acel moment a sosit ACUM! Atunci mi se părea că voi avea cam mult de așteptat: pe scena politică nu se succedaseră toți „ai noștri”…

    Protestele izbucnite pe 13 ianuarie 2012 le-am inclus într-un bilanț „stradal”, la care țin: România a cunoscut numărul record de cetățeni pe străzile ei, cu ocazia Revoluției din decembrie 1989, a vizitei Familiei Regale din ziua de Paște 1992, a funeraliilor lui Corneliu Coposu, din 1995. Aceste evenimente au în comun o motivație profundă, numită RESPECT și DEMNITATE. În prezent, nu atât numărul protestatarilor impresionează, cât „metastaza” protestelor: țara este ca o rețea de oameni care-și strigă aceeași nemulțumire, iar ei nu pot fi ignorați sau reduși la tăcere (deși se încearcă prin manipulări puse la cale în zilele de tăcere).

    Oamenii care protestează în această perioadă, ca și familiile lor și ceilalți cetățeni români pe care îi reprezintă, au noblețea personalităților amintite mai sus și sunt „România profundă” a lui Dan Puric. Pe ei nu (atât) lipsurile materiale i-au scos în stradă, cât nevoia de respect și demnitate, de moralitate din partea conducătorilor lor. Calitatea actului de guvernare și implicit calitatea morală a celor care ne conduc par să perpetueze un model putred, expirat, rejectabil. Este modelul comunist, în care ne-am născut majoritatea dintre noi, ambalat pe alocuri cu „nechezol” de democrație. Prin aceasta diferă protestele din România de celelalte din lume. Cred că reprezentanții Casei Regale au putut / pot explica această diferență străinătății (de exemplu, o doamnă, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, s-a referit la protestele din România plasându-le într-un context identic cu cele ale „indignaților” sau cu protestele grecilor, anterioare schimbării de guvern, de la ei).

    Vreau ca manifestațiile din România să-și atingă obiectivul cât mai curând, iar țara să redevină monarhie în acest grozav an 2012 (poate că puternicele energii care au izbucnit și s-au mobilizat în acest scop să fie sufiecient de puternice, ca să modifice sensul unor previziuni îngrijorătoare).

    Așa să ne ajute Dumnezeu!

  25. H.S says:

    Comentariul meu vrea doar sa dezvolte putin ideile autorului . Si eu imi doresc stoparea anarhiei [haosului] care stapineste tara de peste doua decenii si ne-a aruncat in dezamagire. Si eu imi doresc stoparea coruptiei ,votul uninominal,respectarea individului si multe altele.Dar cel mai mult imi doresc LIDERI care sa promoveze criteriile valorice si morale ale individului,care sa restaureze institutiile statului, care sa gaseasca solutiile pentru dezvoltarea tarii,care cu pricepere sa aseze intre indivizi armonia.
    Avem noi ,romanii ,LIDERII potriviti ,care sa ne invete sa ne redescoperim valoarea si menirea pentru care ne-am nascut ? Pe linga cei enumerati de d-voastra [Monarhia-Coroana,Biserica ,Armata ]eu as mai adauga Educatia ,care sa aseze in individ criteriile valorice .

    Dupa mine ,putem face schimbarea prin violenta [istoria arata ca schimbarea societatii prin violenta a fost precedata de haos si anarhie ] sau prin BOICOTAREA starii actuale ,a energiilor negative [o boicotare constanta si la orice nivel de catre fiecare individ ] si inlocuirea ei [a anarhiei ]cu indivizi educati in spiritul democratiei autentice.
    In curind vom avea alegeri . Ajutati-ne ,invatati-ne cum sa procedam sa avem vot uninominal ?
    Cum sa modificam legea alegerilor?

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53902526
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate