Periplul fotografic românesc al Principesei Sofia

Articol de Mateusz Mykytyszyn, apărut în publicația poloneză Jelonka, 12 august 2021

Galeria de artă Wałbrzyska BWA și Castelul Książ din Wałbrzych vă invită într-o călătorie vizuală către inima spirituală a României. Este o călătorie viziuala pe care ne-o propune Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, fiica Regelui Mihai. Expoziția de portrete și peisaje se va deschide la Castelul Książ începând cu 4 septembrie. Alteța Sa Regală va participa la vernisaj și va întâlni tinerii din școlile din Wałbrzych.

Fotografiile Principesei Sofia sunt o sărbătoare vizuală a peisajului, a patrimoniului cultural și a mediului rural din România. Expozițiile internaționale, precum cea organizată de Galeria de artă Wałbrzyska BWA  la Castelul Książ din Wałbrzych, își propun să evidențieze istoria bogată și diversă a României, prezentând multe „comori românești”, cunoscute și mai puțin cunoscute. Mai presus de toate, însă, arată lumii chipurile locuitorilor. Alteța Sa Regală a reușit să surprindă spiritualitatea și viața religioasă a românilor într-o formă autentică.

Proiectele fotografice ale Principesei Sofia exemplifică angajamentul continuu al Familiei Regale de a promova frumusețea țării, punctele forte unice și potențialul mare de dezvoltare.

Acestea ar trebui înțelese ca fiind complementare activității pe care familia regală o desfășoară pentru protecția mediului, precum și pentru conștientizarea și promovarea bogatului patrimoniu cultural al României. Curatorul expoziției Romanian Journey este Mateusz Mykytyszyn, președintele Fundației Princess Daisy von Pless.

ASR Principesa Sofia a României: Țara mea, România, are unele dintre cele mai remarcabile moșteniri rurale și culturale din Europa. De la magia Carpaților până la dealurile maramureșene cu casele lor caracteristice, până la splendoarea curată a Deltei Dunării, peisajele din mediul rural și pădurile românești oferă un spectacol magnific și sunt martorii unui stil de viață neschimbat timp de secole în cele mai îndepărtate locuri. Există, de asemenea, numeroase monumente culturale, precum mănăstirile și castelele din Evul Mediu. Cu toate acestea, cel mai important lucru este bogăția umană, care este o mărturie a frumuseții peisajului românesc, a culturii și a istoriei sale. În ultimii 150 de ani, familia mea, în special femeile, au adus o contribuție uriașă la arta românească, nu doar ca patroni, ci și ca artiști. Prin munca mea, duc mai departe această tradiție de familie atât în ​​România, cât și în străinătate.

Alteța Sa Regală Principesa Sofia

Alteța Sa Regală Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României.

Principesa Sofia s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei,  Custodele Coroanei Margareta.

În ianuarie 1990, Margareta și Sofia au păşit pentru prima dată pe pământ românesc. Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Principesele au hotărât să pună bazele Fundaţiei Regale Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al Fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol esenţial în identificarea unor proiecte de mare importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, Principesa a contribuit la promovarea activităţii Fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta-Maria Biarneix Franţa, în 1999. Elisabeta-Maria și Principesa Sofia au locuit în Franţa până în anul 2018.

Începând din vara anului 2018, Principesa Sofia și fiica sa locuiesc în România. Principesa participă la evenimente publice, fie legate de educație și cultură, fie atunci când Custodele Coroanei îi încredințează misiunea de a reprezenta Familia Regală.

Astăzi, Alteța Sa Regală este un fotograf recunoscut în întreaga lume. Este laureată a „Premiului de excelență în fotografie 2018” Kotinos International, în cooperare cu „Filanthropy International Organization”, membru al Organizației Națiunilor Unite și „Sane International Organization”.

În 2017, o serie de cărți poștale cu fotografiile sale a fost lansată la București, iar în același an a avut și primele sale expoziții în România.

Alteța Sa Regală Principesa Sofia a vizitat Wałbrzych de două ori în ultimii ani. În 2018, ea a ales Castelul Książ pentru un sejur de vacanță în timpul unei călătorii europene pe urmele celebrei sale străbunici, Regina Maria a României (1875-1938).

Regina Maria, la fel ca prințesa Daisy, era de origine britanică (fiica ducelui de Edinburgh și nepoata reginei Victoria). În 1906, a fost oaspete al familiei von Pless din Książ, iar o relatare a acestei vizite a fost inclusă în autobiografia ei, publicată în 1931.

Relațiile de prietenie ale familiei Hochberg cu Familia Regală a României au dus în 1930 la o logodnă de scurtă durată a fiului mijlociu al lui Daisy și John Henry XV, contele Alexander von Hochberg, cu Principesa Ileana.

Principesa Sofia s-a întors la Książ la începutul lunii martie 2020 ca invitat de onoare la Gala ambasadorilor Wałbrzych.

Expoziția de la Galeria de artă BWA din Castelul Książ, pe care Alteța Sa Regală o va deschide personal pe 4 septembrie, este prima prezentare a fotografiilor sale în Polonia.

Episoade istorice polono-române:

  • Józef Piłsudski a fost un prieten al Familiei Regale române și a vizitat de mai multe ori România (1922, 1928, 1931 și 1932).
  • În 1921 s-a semnat la Bucureşti „Convenţia de alianţă defensivă între Republica Poloniei şi Regatul României”. Alianța militară cu Varșovia a fost o barieră împotriva imperialismului Uniunii Sovietice. A constat într-un acord politic evident și o convenție militară. Alianța cu România a fost tratată de Mareșal ca un element important al politicii externe poloneze.
  • Vizita șefului statului, Józef Piłsudski în România, din septembrie 1922, a contribuit semnificativ la întărirea alianței dintre cele două țări încheiată în martie 1921. A condus, în primul rând, la semnarea unei noi convenții militare, eliminând neajunsurile convenției semnate în 1921. Rezultatele pozitive ale vizitei au inclus, de asemenea, activitățile diplomației române față de Franța, Marea Britanie și Italia, susținând eforturile Poloniei de a recunoaște afilierea acesteia cu Republica Galiția de Est.
  • La 21 iunie 1923, președintele Republicii Polonia, Stanisław Wojciechowski, i-a acordat Regelui Ferdinand Marea Cruce a Ordinului Virtuti Militari. Prin urmare, Regele Ferdinand și Regina Maria au făcut o vizită oficială de șase zile în Polonia. Cuplul regal a sosit în Polonia pe 23 iunie. Duminică, 24 iunie, la 10:30, la gara din Varșovia, cuplul regal a fost întâmpinat oficial de președintele Republicii Polonia împreună cu soția sa. Apoi au făcut o scurtă călătorie pe străzile din Varșovia până la Łazienki, unde au participat la Sfânta Liturghie.
  • Mareșalul Piłsudski a fost un om înzestrat cu o extraordinară carismă – o trăsătură de personalitate care i-a făcut pe toți, chiar și pe cei cu o poziție înaltă, să-l respecte. Peste ani, Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand avea să-și amintească:

“Aveam impresia că tata intenționa să-și întâlnească oaspetele cordial, dar cu o anumită nonșalanță. Orice s-ar spune, dar Mareșalul nu e un rege […].După o clipă a apărut însuși Mareșalul și, ușor aplecat înainte, se uita la grupul nostru. Apoi încet, foarte încet a început să coboare. M-am uitat la tata și, nu voi uita asta niciodată, am observat că înainte ca Mareșalul să coboare din tren, tata a aruncat țigara și a luat poziție de drepți…”.

  • Piłsudski a ajuns la Constanța în noaptea de 13 aprilie 1932. Mareșalul a fost așteptat de deputatul Jan Szembek, atașatul militar, căpitanul Jan Derecki, și consilierul Tadeusz Kobylański împreună cu reprezentanți ai autorităților române.

Apoi, cu trenul, s-au dus la București, unde l-a întâlnit pe Regele Carol al II-lea. A vizitat garnizoana regimentul 16 de infanterie de la Fălticeni. Vizita în România s-a încheiat pe 20 aprilie. Două zile mai târziu, Piłsudski a sosit la Varșovia, încheind astfel ultima sa călătorie în afara țării.

  • Sâmbătă, 27 octombrie 2012 în parcul Iona Voicu, în centrul Bucureștiului, a avut loc o descoperire unei plăci comemorative – un monument, care comemorează figura mareșalului Józef Piłsudski și vizitele sale în capitala României din perioada interbelică.

1 comentariu

  1. Dragos Tudor says:

    O expoziție de fotografie, izvor de autenticitate, este o mare încântare, o mare bucurie. Iată un eveniment de urmărit.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54815642
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate