O zi istorică, la Chișinău

O zi istorică, Alteța Voastră Regală:

Prin decret prezidențial, ziua de 28 iunie este desemnată Zi de Comemorare a Victimelor ocupaţiei sovietice din 1940!

Ziua de 28 iunie a fost desemnată astăzi, 24 iunie 2010, printr-un decret prezidenţial drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrat voinţei populației acestor ţinuturi, conform declaraţiei preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. „Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr.  Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politică a minciunii şi a nedreptăţii”, a ţinut să menţioneze preşedintele interimar.

Decretul prezidenţial cuprinde mai multe articole, care prevăd consemnarea anuală a zilei de 28 iunie prin momente de reculegere, depuneri de flori şi mediatizare, menţionându-se în acelaşi timp interzicerea organizării în această zi a manifestaţiilor distractive de masă. Decretul stipulează de asemenea edificarea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice în faţa sediului Guvernului. Până la ridicarea monumentului, acţiunile de comemorare vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde Primăria va instala provizoriu o piatră simbolică comemorativă. Decretul se încheie cu solicitarea retragerii de către Federaţia Rusă, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Cetăţenii Republicii Moldova au avut un trecut tragic. Astăzi am ajuns să fim cea mai săracă ţară din Europa. Tocmai data de 28 iunie 1940, când comunismul a fost adus cu baioneta şi cu tancul sunt motivul acestei sărăcii”, a declarat preşedintele interimar.

Ghimpu susţine că în general se consultă cu membrii Alianţei în deciziile pe care le ia, dar sunt şi situaţii în care îşi exercită funcţia de şef al statului în conformitate cu prevederile constituţiei. „Eu, ca şeful statului, răspund de integritatea, demnitatea, independenţă, securitatea ţării şi, în calitate de comandant suprem, am luat o decizie care v-am adus-o astăzi la cunoştinţă”, a declarat Mihai Ghimpu.

Cu respect și pretuire,

Rodica Tomașenco.
Chisinau, 24 iunie, 2010

12 comentarii

  1. Tomasenco Rodica says:

    Imi pare atat de rau ca nu a avut nimeni de spus nimic pe marginea acestui subiect. Prin acest Decret Prezidential, ne-au fost razbunati bunicii si parintii, oameni care nu au mai ajuns sa traiasca aceste clipe.

  2. Răspuns doamnei Tomașenco says:

    Doamnă Tomașenco, vă împărtășesc deznădejdea.

    Cu toate acestea, vă rog să vă amărâți prea mult. Sunt atâtea lucruri bune care vă așteaptă să le împliniți!

    Radu al României

  3. O zi istorica. says:

    O zi istorica ocolita deoarece multi sunt cei care nu vor unificarea Moldovei cu Romania,multi sunt cei care nu se incumeta pentru o tara unita, romana,europeana.
    Ranile Moldovei sunt si ranile Romaniei,din pacate faptul ca nimeni pana la Principele Radu nu a luat atitudine macar cu un mesaj de sustinere, macar pentru curajul enorm al Doamnei Tomasenco,aceasta realitate arata ca atunci cand vreodata Moldova va fi parte indreptatita a Romaniei,probabil va fi considerata doar ceva acolo prapadit si nu cineva infinit de pretioasa care S-A JERTFIT pentru toti romanii.
    Spiralele intimidarii, descurajarii,dezbinarii si invidiei sunt virtuti din pacate,doar altfel,doar recunoscatori,doar solidari cu fratii nostrii moldoveni, vom invata cu adevarat si vom merita respect.Mesajul meu este un gest timid de recunostinta pentru Moldova,o reverenta eterna in fata tuturor oamenilor curajosi asemeni intregii Case Regale Romane,asemeni Doamnei Tomasenco,asemeni Domnului Clej,asemeni Domnului Tarhon,asemeni multor altora din lumea intreaga.Doresc romanilor de acasa si de pretutindeni demnitate,unitate,harnicie,intelepciune si curaj pentru adevar si democratie.

  4. Stimata Doamna Tomasenco says:

    Decretul Prezidential,va citez: “ne-a razbunat bunicii si parintii” ,razbunarea nu sadeste decat razbunare si mai crunta.Decretul Prezidential a infaptuit DREPTATE si nu a razbunat deoarece razbunarea este primejdia cea mai mare a pacii,primejdia cea mai mare dintre primejdiile existente.

  5. Doamna Tomasenco,

    Abia acum am citit articolul Dvs. Nu sunt mare privitoare a stririlor TV, dar ce-am vazut despre presedintele interimar Mihai Ghimpu mi-a umplut inima de bucurie. Moldova merita, dupa parerea mea, un astfel de decret de condamnare a ocupatiei rusilor.Toti romanii au suferit cand Aliatii ne-au vandut rusilor si cand acestia au intrat sa ne redea “libertatea”.
    Poate, cine stie, peste cativa ani …, vom fi martorii Romaniei Mari, cea din 1918! Eu inca visez si sper …
    Cu stima,
    M.C.

  6. Mihaela Contiu says:

    Si pentru ca am omis sa adaug la comentariu de mai sus, sper ca reintregirea Romaniei sa se faca cu Regele Mihai in fruntea tarii!

  7. Madalin-Cristian Focsa says:

    Alteţa Voastră,

    Ne-am fi aşteptat la o reacţie oficială – sau măcar neoficială din partea Casei Regale, faţă de acest decret, cu atât mai mult cu cât cunoaştem ataşamentul M.S.Regelui faţă de cauza Basarabiei. Astăzi, când lumea se schimbă de la ceas la ceas, şi niciodată nu ştii de unde poate sări iepurele, problema Basarabiei revine mai acut şi mai actual ca oricând. Gestul preşedintelui Ghimpu este un gest moral reparatoriu de excepţie. Chiar dacă cele două state româneşti de azi nu sunt urmaşele directe ale României de atunci, ci sunt indirect opera duşmanilor ei (România de azi fiind stat urmaş al republicii impuse cu forţa armelor de sovietici în 1947, iar Rep.Moldova fiind, de jure, un stat urmaş al RASSM – înfiinţate de sovietici în 1924 şi extinse în 1940 şi la vest de Nistru), consider că populaţia lor nu este cu nimic vinovată de actuala stare de lucruri şi trebuie să cunoască ADEVĂRUL ISTORIC. În acest sens, ziua de 28 iunie 1940 reprezintă nu atât o rană din trecut, cât o neîncetată durere a prezentului, proiectată în viitor, pentru românii de pe AMBELE maluri ale Prutului. Implicaţiile sale merg mult mai departe decât se recunoaşte, până la demnitatea şi respectul de sine al fiecărui român european de astăzi.
    Pentru a înţelege şi mai bine ceea ce vreau să spun, vă invit să citiţi un scurt articol scris de mine astăzi, despre consecinţele morale pentru viitorul românilor ca popor, ale actului de la 28 iunie: http://madalinfocsa.wordpress.com/2010/06/30/basarabia-si-mandria-stirbita-a-romanilor/

  8. Rodica Tomasenco says:

    Jurnalista fiiind, am realizat mai multe emisiuni la TV Moldova-1. Am avut marea sansa sa aud chiar de la cei deportati, dar neinvinsi, istorii care vor sangera mereu. Deportati fiind, au rezistat cate 25 de ani in “Siberii de gheata”. Apoi, peste inca vreo 10-15 ani nu erau lasati sa se intoarca in casele lor dragi. Un Domn, dup ce s-a intors din Kazahstan, unde fusele deportat cu toata familia, s-a tarat cativa km pana in satul de bastina. Si cand a ajuns in vie, a murit. Auzise si vazuse oameni straini in casa parinteasca.
    L-am cunoscut si pe basarabeanul Valentin Scerbacov, care a locuit la Bucuresti, pledand cauza Unirii cu Tara, a fost tradat de cei mai buni prieteni si exilat in Siberia. Sentinta – 25 de ani! L-am scos din anonimat, am scris pespre Dumnealui, a fost in Romania si la TVR. I s-a conferit
    Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Comandor. Dar, Dansul nu vroia nimic decat ADEVARUL despre deportari si deportati! SA se spuna ADEVARUL. L-am ajutat sa scrie atat de multe Memorii, unul a fost adresat Presedintelui de atunci. Cand venea in biroul meu de la TV Moldova, plangeam ca doi copii: el povestidu-mi viata in Siberia, eu – de deznadejde. La Domnul Scerbacov m-am gandit, cand am scris acele randuri. Razbunarea a constat in recunoasterea ADEVARULUI ISTORIC,
    nu mi-a venit in minte razbunarea fizica. A murit Domnul Scerbacov, fara sa I se faca dreptate. Nu am putut sa merg la inmormantare, imi era rusine, ca nu pot sa-l ajut, ca nu l-a ajutat Tara. Ca Dansul au fost mii si mii de basarabeni romani…

  9. Mihaela Contiu says:

    Revin pentru ca am gasit un articol in care se scrie despre reactia “eliberatorilor” rusi: http://www.jurnalul.ro/stire-externe/rusia-condamna-oficial-decizia-luata-la-chisinau-fata-de-condamnarea-ocupatiei-sovietice-548309.html
    Nu se vor schimba vreodata!

  10. Esmyana Martisor says:

    Stimata,onorata,curajoasa Doamna Tomasenco,

    Sunt cu desavarsire convinsa si incerc sa inteleg dezamagirile zilnice datorita angajamentului Dumneavoastra pentru o tara a noastra unita, pentru pace,dreptate si democratie.Va admir la infinit pentru devotamentul si rabdarea enorma care o daruiti multora dintre unii romani pentru care Moldova este doar o posibila, viitoare apartinatoare a Romaniei si nimic mai mult.
    Dumnezeu sa va ocroteasca alaturi de toti romanii care pretuiesc si respecta moldovenii,limba moldoveneneasca si nenumaratele voastre renuntari si suferinte pentru noi toti.

    Cu infinita pretuire,
    Esmyana Martisor

  11. este bine ca si in basarabia,autoritatile au inceput sa-si reaminteasca de jertfele romanilor care si-au dat viata ptr reintregirea Romaniei Mari in timpul celui de al doilea razboi mondial

  12. Răspuns dlui Mădălin-Cristian Focșa (comentariul nr. 7) says:

    Domnule Focșa,

    Am citit comentariul dumneavoastră. Îmi pare rău că nu am avut timpul necesar să vă răspund cu promptitudine. Blogul este un instrument de comunicare al muncii mele de zi cu zi, nu scopul primordial al acțiunii mele publice.

    Doresc să vă felicit din inimă pentru luarea dumneavoastră de poziție în jurnalul meu online, susținând cu convingere adevărurile în care credeți, precum și pentru articolul despre Basarabia și mândria știrbită a românilor.

    Nu pot decât să vă rog să continuați astfel.

    Majestatea Sa Regele nu a făcut niciodată mesaje cu ocazii politice. Intervențiile publice ale Regelui s-au petrecut doar atunci când Majestatea Sa a considerat că a sosit timpul unei intervenții cu scop constituțional, statal sau atunci când cele două aspecte fundamentale ale națiunii (Statul și Constituția) sunt atinse de o manevră sau decizie politică. Nu îmi aduc aminte ca Regele să se fi exprimat public cu ocazia semnării unui decret.

    Acestea fiind spuse, vă rog să fiți convins că Majestatea Sa urmărește cu toată atenția ceea ce se întâmplă românilor, atât înăuntrul, cât și în afara granițelor noastre.

    O atitudine publică pe care am luat-o eu în privința Basarabiei a fost cea din aprilie 2009 când, în calitate de candidat la Președinția României, am vorbit despre situația din Moldova. Veți remarca, însă, că intervenția mea nu avea caracter politic, ci statal.

    http://www.princeradu.ro/news/2374/19/Situatia-din-Republica-Moldova/

    Vă doresc numai bine și vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați dat-o să fac (din nou) deosebirea dintre acțiunea publică a liderilor politici și a oamenilor de stat.

    Radu al României

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54820540
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate