Natura 2000

Oameni si natura

Singurele fonduri disponibile pentru sprijinirea parcurilor naţionale şi naturale nu pot fi accesate din cauza birocraţiei şi a incapacităţii instituţionale.

Administraţiile parcurilor naţionale şi naturale au probleme serioase în îndeplinirea sarcinilor ce le revin, în principal din cauză că Guvernul României nu le sprijină financiar şi nici nu se iau măsuri pentru a debloca fondurile oferite de Uniunea Europeană, astfel încât administraţiile de parcuri şi ONG-urile care le sprijină să poată începe activităţi importante nu numai pentru arii protejate dar şi pentru comunităţi şi proprietarii de terenuri.

Secretariatul Coaliţiei ONG Natura2000 România a primit o sesizare de la Asociaţia Ecotur Sibiu care prezintă următoarea situaţie:

Conform „Documentului Cadru de Implementare a Programului Operaţional Sectorial de Mediu” Versiunea 2, din mai 2009 (http://www.mmediu.ro/proiecte_europene_pos.htm ), pentru Axa prioritară 4 – Protecţia Naturii s-au alocat pentru perioada 2007-2013 în total 214.985.867 Euro, din care contribuţia FEADR (UE) este de 171.988.693 Euro,  iar bugetul de stat ar trebui să contribuie cu 42.997.174 Euro.

Conform aceluiaşi document, până in 2009 se estima că se vor cheltui aproape 45 milioane Euro, dar procedura de aplicare şi de implementare fiind foarte greoaie, până la data de 23.03.2009 erau contractate numai trei proiecte în valoare totală de 2.740.122 Euro  Un număr de 11 proiecte aprobate până în primăvara anului 2009 nu au fost încă contractate (http://www.mmediu.ro/proiecte_europene/axa4.htm ).

Rata de absorţie a acestor fonduri până în momentul da faţă, considerând doar proiectele contractate, este foarte scăzută, de aproximativ 6%, pe de o parte din cauza condiţiilor de finanţare stabilite prin Ghidul solicitantului şi Cererea de finanţare realizate de Autoritatea de Management, pe de altă parte din cauza tergiversării semnări contractelor pentru proiectele aprobate.

Ghidul solicitantului şi Cererea de finanţare sunt deficitare în ceea ce priveşte cheltuielile eligibile, acestea fiind extrem de limitate, de exemplu impunându-se solicitantului să externalizeze toate lucrările – chiar dacă are expertiza şi capacitatea de a le realiza direct – şi să asigure o prefinanţare semnificativă în cazul proiectelor mari fără a-şi putea acoperi cheltuielile generate de implementarea proiectului.

În decursul anului 2009 au avut loc întâlniri  între reprezentanţi ai Ministerului Mediului, respectiv Autoritatea de Management şi reprezentanţi ai societăţii civile, în care s-au agreat unele modificări ale ghidului solicitantului, pentru următoarea rundă de finanţare. Aceste modificări nu s-au regăsit în forma publicată pe pagina Autorităţii de Management pentru POS Mediu http://www.mmediu.ro/proiecte_europene/axa4.htm, iar termenul pentru următoarea rundă de finanţare a fost amânat în repetate rânduri.

Motivul invocat pentru nesemnarea contractelor pentru proiectele aprobate este legat de nefuncţionalitatea Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate (ANAP), care ar trebui să revizuiască contractele de administrare pentru parcurile naţionale şi naturale.

Este important de menţionat faptul că lipsa fondurilor pentru managementul ariilor protejate, inclusiv al siturilor Natura 2000 va duce la serioase dificultăţi în implementarea obligaţiilor către UE. Pentru siturile Natura 2000 este imperios necesar să se realizeze urgent cartarea habitatelor şi speciilor de interes comunitar şi elaborarea planurilor de management, fără de care nu se vor putea acorda măsuri compensatorii proprietarilor de terenuri.  Fondurile alocate prin Axa Prioritară 4 POS Mediu „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” sunt singurele care pot sprijini realizarea acestor activităţi.

Contextul nefavorabil în care se desfăşoară managementul ariilor naturale protejate de interes naţional, în special al parcurilor naţionale şi naturale determinat în principal de lipsa resurselor financiare de la statul român şi a unei autorităţi naţionale de coordonare, precum şi modul în care se pregăteşte gestionarea siturilor Natura 2000 nu va permite îndeplinirea cerinţelor UE in domeniu. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât România este una din ţările cele mai bogate în ce priveşte valorile şi resursele naturale din Uniunea Europeană.

Cele 51 de organizaţii ale Coaliţiei ONG Natura2000 România consideră inacceptabil faptul că singura sursă de finanţare pentru protecţia naturii este blocată din cauza birocraţiei şi a incapacităţii instituţionale, ca urmare dorim să atragem atenţia autorităţilor naţionale şi europene asupra acestei situaţii şi solicităm măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Coaliţia ONG Natura2000 România a prezentat în ultimele luni, prin intermediul unor scrisori similare, mai multe probleme legate de managementul ariilor protejate. Vom continua această „campanie de scrisori” pentru a obţine sprijinul dumneavoastră în vederea iniţierii procesului de realizare a unui cadru bine structurat şi eficient pentru managementul parcurilor naţionale, al parcurilor naturale, rezervaţiilor, monumentelor naturii şi siturilor Natura 2000 în România. Capitalul natural al ţării este al tuturor, iar fără implicarea tuturor factorilor de decizie, indiferent de culoarea politică, nu vom reuşi să menţinem resursele necesare unei dezvoltări economice şi sociale de durată şi armonioasă.

Vă mulţumim!

Cu deosebită stimă,

Dan Hulea
Membru Consiliul Reprezentativ
Coaliţia ONG Natura2000 România

Notă: Coaliţia va continua să identifice şi să sesizeze diferite situaţii în care statutul siturilor Natura 2000 şi a ariilor protejate de interes naţional este afectat, până când autorităţile responsabile vor lua măsuri de soluţionare a cazurilor sesizate cât şi de îmbunătăţire a situaţiei ariilor naturale protejate din România. Această scrisoare este a patra din seria celor ce s-au trimis spre informare la diferite instituţii / organizaţii. Chiar dacă instituţia / organizaţia dumneavoastră nu este direct responsabilă pentru aspectele sesizate, considerăm că este important să fiţi informat şi, în măsura în care este posibil, contăm pe implicarea şi sprijinul dumneavoastră.

3 comentarii

  1. M. says:

    Alteta Voastra Regala
    Principe Radu,
    Va doresc pentru toate activitatile Voastre programate,
    sa le incepeti cu Dumnezeu si sa le sfarsiti cu Dumnezeu.
    Aceasta, va garanta pacea sufleteasca si trainicia muncii Voastre. .
    Vrem sa va avem ca SIMBOL, pentru o “Ro, A”, tot timpul.
    Multa sanatate si intelepciune de la Dumnezeu,
    va doresc.

  2. anonim says:

    Alteta Voastra Regala Principe Radu,

    “MAREA REVOLUTIE a anilor 2000
    constă în Revanşa Sentimentelor asupra INTELIGENTEI “.
    (Daniel Goleman – Inteligenţa emoţională)

  3. Alteta Voastra, sau Cine administreaza blogul, va rog sa eliminati citatul de la com.nr.2, si sa postati, in locul lui, urmatoarea fraza: says:

    Marea Revolutie in Definirea conceptului
    “A Cunoaste! (a sti adevarul; a sesiza; a percepe; a intui)”,
    inceputa in anul 2000,
    consta in acceptarea Inteligentei Emotionale
    si a “viziunilor” Subconstientului,
    drept Cai suplimentare care vin sa completeze
    convingerile date de Rationalul Absolut, Clasic.
    Va multumesc.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54885957
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate