Monarhia salvează economia

Vă invit să citiți editorialul de astăzi, 16 septembrie 2010, din Jurnalul Național, scris de Ionuț Bălan.

Monarhia salvează economia

6 comentarii

  1. Esmyana Martisor says:

    Un articol tulburator,foarte incurajator,ne ajuta,insamanteaza profesionalismul,dorinta de a invata din consecintele sistemului totalitar,un articol care ne daruie demnitate si nadejde eterna.

  2. Monarhia salveaza Romania,omenia si poate destepta romanul la realitate.am intors spatele lui dumnezeu,am intors spatele Casei regale a Romaniei si marilor suverani,care ne respecta si ne vor binele.Vorba aceea:mintea romanului e cea de pe urma.vai de noi.Atunci in 1997,1993,1994,cd Regele Mihai si-a deschis bratele cu dragoste si credinta in Dumnezeu de Inviere alaturi de Hristos inviat ptr a ne reda un strop de deminitate romaneasca,am strigat monarhie,monarhie si neuitatul <>,am intors spatele si am intrat in mocirla de tot.Doamne ajuta ca proiectele minunate ale Principelui radu sa rodeasca si sa ne salveze soarta nenorocita.

  3. FP says:

    Astazi am avut ocazia sa citesc comentariul extraordinar de concentrat si profund al unui domn ce are multa subltilitate si bun simt;
    “Revolutia a avut loc cu 20 de ani in urma.
    Parerea mea umila si personala este ca nimic nu s-a schimbat in primii cel putin zece ani.
    Odata cu alegerea lui Emil Constantinescu lucrurile au inceput sa se schimbe(…).
    Practic ati avut doar zece ani pentru schimbari.
    Si ceea ce ati incercat sa schimbati in zece ani,la noi a durat o suta de ani.”
    Mark Gitenstein,ambasadorul SUA
    Incep sa cred ca nu mai putem fi schimbati ca directie.
    Mai raman de facut urmatoarele:sa nu cumva sa fi gresit dinnou rationamentul,sa incercam sa dezvoltam simtul civic si responsabilitatea individuala in libertate si sa speram ca vom apuca sa traim implinirea aspiratiilor noastre.
    La buna vedere,
    FP

  4. Monarhia este singura singura solutie ptr ca Romania sa revina pe fagasul de odinioara, cd eram un granar al Europei.

  5. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ALTETA,
    Va rog sa-mi ingaduiti, pe aceasta cale, cu ocazia sarbatorii zilei de nastere a Majestatii Sale Regina
    Ana a Romaniei (18 septembrie), sa-i doresc multi ani cu sanatate, reusite, impliniri si bucurii alaturi
    de Majestatea Sa Regele Mihai I, sa-i fie sprijin in toate gandurile si actiunile impreuna cu Altetele
    Voastre Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Domnia Voastra.
    Destinul Familiei Regale este destinul Romaniei. Fie ca acest destin, harazit de Dumnezeu, sa fie pe
    masura asteptarilor!
    LA MULTI ANI MAJESTATII SALE REGINA ANA !

  6. horia cremene says:

    Cum bine se menţionează în articol, motorul societăţii îl programează elitele – partea cea mai instruită şi activă a societăţii. În societatea românească de azi când vorbim de elite ne referim în general la clasa directorilor (tot felul de şefi ierarhici, până la cei ajunşi prin Guvern şi Parlament). Celelalte elite, ştiinţifico-culturale, de specialişti autentici, educaţi şi cu bun simţ, sunt puţine şi tocmai de aceea ele se menţin în cvasi-anonimat, neacceptând să intre într-o concurenţă înjositoare cu inculţii tupeişti-grobieni.
    .
    Problema prin urmare constă în faptul că însăşi „elitele” (clasa directorilor) sunt categoria cea mai refractară, cea care se opune din răsputeri profesionalizării instituţiilor. Pentru că marea majoritate fac parte din categoria clienţilor, a mercenarilor politici. Cei mai mulţi, incompetenţi şi nepotriviţi pe posturile pe care le ocupă. Mulţi de ani buni, fiind preluaţi de la guvernările anterioare graţie obedienţei şi schimbării macazului.
    Aceştia ar trebui să fie elitele, esenţa spirituală a neamului şi scânteia care declanşează în societate emulaţia, efervescenţa şi saltul înainte. Dar nu sunt.
    .
    Eu cred totuşi că „deratizarea” clasei directorilor, chiar dacă este extrem de dificilă, nu e imposibilă. Totul e ca vârful Puterii să aibă şi voinţa şi puterea de a o înfăptui. Pentru că de ex actuala conducere a statului şi a guvernului, în disperarea la care au ajuns, au probabil voinţă, dar n-au puterea să facă o deratizare cât de mică – sunt prea compromişi, prea încurcaţi în păienjenişul de interlopi şi interese, de unde nu mai pot scăpa.
    .
    Cel care a lansat singura soluţie viabilă de salubrizare a instituţiilor statului, a clasei directorilor în primul rând, a fost principele Radu. Prin promovarea şi monitorizarea competenţei, a profesionalismului. Dar cine s-o facă? Pentru că oricine ar fi, şi-ar atrage atacuri personale furibunde din partea celor vizaţi (care nu sunt puţini). Şi pe urmă în cine poţi avea încredere că nu intră în cârdăşie cu ticăloşii? Ar fi probabil nevoie de o monitorizare şi evaluare electronică, sistematică, pe program de calculator. Avem oare vreun şef de partid care să accepte şi să includă în programul lui de guvernare o astfel de măsură? Eu nu văd, din păcate, pe nimeni. Poate numai formal, declarativ, după cum ne-am obişnuit.
    Elaborarea unui program de calculator, cinstit, pentru monitorizarea şi evaluarea performanţei profesionale, şi mai ales aplicarea lui corectă, nu ar putea-o garanta decât autorul soluţiei, al iniţiativei profesionalizării instituţiilor statului – principele Radu. Dar pentru asta este obligatoriu sprijinul unei organizaţi puternice la nivel naţional (care înseamnă f.f.f. mulţi bani, sedii şi oameni). Altfel, cred că însăşi funcţia de Preşedinte al Statului, în eventualitatea unei candidaturi de succes principelui, ar fi doar de decor, fără să reuşească reformarea instituţiilor şi a societăţii în buna tradiţie a înaintaşilor Familiei Regale.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54813535
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate