Margareta, vara Regelui Felipe care ar putea domni în România

Revista Hola!, Spania – 5 septembrie 2019 – Articol de Martin Bianchi

Guvernul și conaționalii săi o consideră cel mai bun ambasador al lor. A reușit să facă din relația ei cu toate Familiile Regale ale Europei unul dintre cele mai bune atu-uri ale sale.

 Săptămâna trecută, Banca Națională a României a pus în circulație o nouă monedă de cincizeci de bani – echivalentul a zece centi (euro) – decorată cu un portret al Regelui Ferdinand I și o inscripție: „Întregitorul”. Este un omagiu adus monarhului român, supranumit „Cel Loial”, care a refuzat să se alieze Germaniei și Imperiului Austro-Ungar în timpul Primului Război Mondial și, în același timp, a reușit să extindă granițele regatului său.

Este pentru prima dată când un suveran al dinastiei naționale apare într-o monedă românească după 1947, anul în care monarhia a fost abolită și a fost proclamată republica socialistă. Regele Ferdinand a murit în 1927 și a fost succedat de nepotul său, Mihai I, care a avut de-a face cu Hitler, Mussolini, Stalin, cu Al Doilea Război Mondial, cu dezmembrarea regatului său, cu ascensiunea comunismului și, în final, cu exilul.

După moartea lui Mihai I în 2017, fiica lui cea mai mare, Margareta, a devenit Șeful Casei Regale. Oficial, ea este „Custodele Coroanei Române”, dar, în termeni practici, ea acționează ca regină. Mulți o numesc deja „Cea Loială”, o analogie cu ilustrul ei strămoș. Margareta s-a născut la Lausanne în 1949 și a crescut între Italia, Anglia și Scoția. A studiat Sociologia, Științele Politice și Dreptul Internațional la Universitatea din Edinburgh, iar în anii 1970 și 1980 a lucrat în organizații internaționale precum Națiunile Unite. În 1989, odată cu căderea regimului comunist, a vrut să se întoarcă în patrie.

În acești treizeci de ani, ea a recuperat timpul pierdut de Monarhie în timpul comunismului. Guvernul român îi încredințează călătorii în străinătate, în care acționează ca ambasador și apărător al intereselor țării sale. Relația sa cu toate casele domnitoare ale Europei – este vara lui Felipe al VI-lea și a lui Charles al Angliei, printre alții, deschide multe uși. La ultima vizită la Madrid, de exemplu, a fost primită de cei patru regi ai noștri și a luat un prânz privat cu ei la Palacio de la Zarzuela. Doña Sofía a iubit pe tatăl Margaretei, pe care îl considera vărul ei preferat.

Regina călătoare

În ianuarie a acestui an, România și-a asumat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar premierul Viorica Dăncilă a cerut ca Margareta să facă un turneu european. Împreună cu soțul ei, Principele Radu, ea a vizitat Spania, Danemarca, Portugalia, Franța, Croația și Regatul Unit. Liderii care ajung în vizită la București o întâlnesc și pe ea. Papa Francisc a făcut acest lucru în iunie 2019, în timpul vizitei sale în capitala României.

România rămâne o republică constituțională, dar Margareta este din ce în ce mai respectată de autoritățile alese din țara ei: în fiecare an, ea susține un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului și are întâlniri de lucru cu diferitele ministere pentru a discuta proiecte în probleme sociale, educaționale, sanitare, diplomatice și economice. Există chiar școli publice cu numele său. În iunie 2005, Școala Gimnazială Margareta a României a fost inaugurată.

Ca și alți regi și regine din Europa, vara Regelui Felipe prezidează evenimente instituționale și deține funcții de onoare în organizații-cheie. Este președintele Crucii Roșii Române – tocmai a fost realesă în unanimitate – și Patronul Regal al Comitetului Olimpic al țării sale.

Monarhie sau republică

În anul 2016, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea Casei Regale Române și crearea statului român modern, prestigioasa revistă Sinteza din țara respectivă a publicat un sondaj despre Monarhia Română, pregătit de Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES). Rezultatele au fost revelatoare.

Aproape două treimi dintre participanți au considerat că România s-ar fi descurcat mai bine dacă Monarhia ar fi fost restaurată în 1989. Șapte din zece respondenți nu au răspuns când au fost întrebați care este principalul avantaj al Republicii. În schimb, toată lumea a fost de acord că principalul avantaj al Monarhiei a fost relația ei strânsă, literalmente sânge, cu alte case regale din Europa.

Cu toate acestea, Margareta este departe de a fi încoronată regină. În studiul IRES, oamenii au fost întrebați ce vor vota în cazul unui referendum cu privire la forma de guvernare. 62% au răspuns că vor alege să rămână cu Republica, iar 21% au spus că vor prefera Monarhia. Restul nu știau ce să răspundă.

3 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Daca eu as fi facut parte dintre cei chestionati in privinta formei de guvernare, as fi raspuns atat de hotarat si de apasat in favoarea Monarhiei incat, daca ar fi fost dupa forta gandului meu, as fi compensat nu doar pentru toti ‘nehotaratii’ din sondaj, ci si pentru cei mai multi dintre inconstientii care inca se mai gandesc la varianta ‘republica’ ca la una viabila. Dar dece ma mir, culegem acum fructele otravite cultivate, timp de aproape 50 de ani, cu atat sarg de regimul criminal adus de comunisti. Filoxera profund infectioasa a gandirii sociale introdusa de ei este inca greu de eradicat.

  2. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Efectele toxinei comuniste sunt asemeni celor ale radiațiilor nucleare … distruge aproape tot pe o perioadă de multe decenii.

  3. Ioana Bogdan Cataniciu says:

    Nu este de mirare ca un procent de 62% dintre cei interogati vor sa pastreze republica! In acesti 30 de ani a existat un proces dirijat de descreerare, prin introducerea pe toate canalele a unei preocupari pentru violenta si sex. Scoala a fost tot mai grav afectata prin multiplicarea universitatilor « private » care au scos pe banda rulanta « profesionisti » care la randul lor au maltratat educatia copiilor si tinerilor de la noi. Nu generalizez, dar aceste doua aspecte s-au adaugat la propaganda comunista si neocomunista contra istoriei MAJORE a Romaniei gratie MONARHIEI romane, subliniind ca aceasta institutie ar fi o creatie necunoscuta poporului roman. Or, domnitorul Carol este, in primul rand, un urmas al domnilor provinciilor romane unite, adus pe tron de generatia de boieri pasoptisti ca sa se poate consolida UNIREA PRINCIPATELOR. Regalitatea este urmarea INDEPENDENTEI obtinuta de principele Carol in lupta contra turcilor. Spun aceste lucruri ca sa poata ajunge si la cei care NU s-au saturat de republica si experientele nefericite cu presedinti « alesi ». Singura solutie reala de a scote TARA de sub influentele mizerabile « implementate » de cei care au pus mana pe putere in 22 dec. 1989 este MONARHIA.
    TRAIASCA REGINA MARGARETA, care se dovedeste prin intelepciune, tact si consecventa demna de parintele si stramosii sai !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54794320
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate