La Paris, nouă apariție editorială consacrată Reginei Elisabeta a României
La editura pariziană Le Carrelet a apărut, de curând, volumul “Avec l’Exilée à Sinaia, Bucarest, Venise”, un volum de scrisori și schițe consacrat prieteniei literare dintre Regina Elisabeta a României și romancierul francez Pierre Loti. Volumul este îngrijit de Alain Quella-Villéger, iar Gabriel Badea-Păun semnează prefața lucrării. Volumul va apărea, în limba română, la Editura Vremea, în cursul anului curent. En 1887 et 1890, Pierre Loti fut invité en Roumanie par la Reine Élisabeth. Table des matières : L’exote et l’exilée. Une amitié littéraire originale, par A. Quella-Villéger; Bucarest (1892), par Carmen Sylva; Carmen Sylva (1888), par P. Loti; L’Exilée (1892-1893), par Pierre Loti; Mihu l’enfant (1888) et Mosch et Baba (1889), nouvelles de Carmen Sylva ‘‘traduites’’ par Pierre Loti. Correspondance C. Sylva – Pierre Loti (1887-1913). Préface de Gabriel Badea-Păun Volume semnate de Gabriel Badea-Păun, dedicate Reginei Elisabeta a României |
Pastrarea in memoria publica, atat in Romania, cat si in alte tari unde se manifesta interes pentru noi, a figurilor de-acum legendare ale Regilor si Reginelor noastre, este un act de ‘restitutio in integrum’ al valorilor autentice si al adevarului, postamentul solid al reconstructiei morale a viitorului.
Prima noastra regina, cea care era numita Carmen Sylva la capatul condeiului si penelului cu care a creat frumuseti ce desfida trecerea timpului si care a protejat artele si pe artisti, si Elisabeta – regina ce i-a stat alaturi Marelui Carol I dealungul sisificului efort al Augustului Sau sot de a construi o Romanie europeana, Ea, prima noastra Suverana, trebuie sa-si recapete locul bine-meritat in sufletele generatiei de azi si de maine ale romanilor.
Orice carte care infaptuieste acest lucru in respectul adevarului – precum cea ingrijita si prefatata de Gabriel Badea Paun – este un binevenit act de cultura.
prof. Diana Lucia Zotescu