Imnul Regal al României

Muzica Imnului Regal a fost compusă de căpitanul Eduard Hübsch, șeful Muzicii Regimentului 2 de Linie Român, în anul 1861, în timpul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ofițerul Hübsch a devenit ulterior, în vremea Principelui Suveran Carol I, inspectorul Muzicilor Militare.

Versurile Imnului Regal au fost scrise de poetul Vasile Alecsandri în anul 1881.

La 10 Mai 1881, cântecul a fost adoptat drept Imn Național al Regatului României. Din acest motiv, Imnul Regal rămâne cea mai simbolică lucrare muzicală a independenței și suveranității României din întreaga noastră istorie.

Cea mai cunoscută variantă a Imnului Regal este, în zilele noastre, varianta orchestrală a compozitorului George Enescu, la finalul “Poemei Române” (compusă în anul 1897, când Enescu avea 16 ani).

Din anul 1947 până în 1990, Poema Română a fost interzisă de dictatura comunistă. În anul 1990, lucrarea a fost inclusă într-un concert, la Ateneul Român, de către maestrul Horia Andreescu. Radio România şi Televiziunea Naţională nu au fost lăsate de autorităţi să înregistreze concertul.

La 10 iunie 2008, cu ocazia Nunţii de Diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, maestrul Horia Andreescu, din nou la pupitrul Filarmonicii George Enescu, a interpretat Poema Română, urmărită cu emoţie pe micile ecrane de sute de mii de români. O variantă a lucrării a fost înregistrată de Electrecord, în anii 1990, cu aceeaşi orchestră şi cu acelaşi dirijor.

În ultimii zece ani, Poema Română a fost inclusă în repertoriul multor filarmonici din țară și a fost cântată în multe concerte, în diverse țări ale lumii.

În deschiderea ceremoniilor regale, la Palatul Regal, Castelul Peleș și Palatul Elisabeta, este folosit fragmentul final din Poema Română.

 

5 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Este atat de frumos si atat de plin de forta evocatoare, incat de cate ori il ascult sau il cant – si ambele situatii se intampla adesea – ochii mi se umplu de lacrimi. Tremurul interior pe care l-am simtit atunci cand l-am cantat pentru prima data in ziua de 10 Mai 1990, cand am organizat un miting in Piata Palatului alaturi de un numar apreciabil de membri ai Partidului Liberal Monarhist (la a carui constituire contribuisem in ianuarie 1990) a fost o stare ce s-a mentinut la aceeasi intensitate pana in prezent. Bunul si dreptul nostru Rege Mihai nu a fost insa de acord cu existenta unui partid care sa isi zica “Monarhist” – incalca principil neutralitatii politice a Casei Regale – asa ca eu m-am retras din acel partid si m-am dus alaturi de Seniorul Coposu, unde am ramas pana cand PNTCD-ul a incaput pe maini vrajmase, departandu-se de doctrina taranista.

  2. Liliana Sora says:

    ”…Nu degeaba Imnul Regal cere Domnului Ceresc să susțină cu a Sa mână Coroana română !” ( ASR Principele Radu )
    Cinste şi onoare Familiei Regale !

  3. Melania says:

    Hristos a inviat!
    La multi ani!
    Acest imn este cea mai frumoasa rugaciune catre Dumnezeu. Cand am ascultat mi-au dat lacrimile.
    Extraordinar de frumos! High level.

  4. […] Cu muzica compusa in anul 1862, apoi textul cantecului este scris in anul 1881. La 10 Mai 1881, cântecul a fost adoptat drept Imn Național al Regatului României. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54799090
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate