Ferdinand I, Regele Loial

Acum cinci zile s-au împlinit optzeci și șase de ani de la moartea Regelui Ferdinand I al României, ziua în care Mihai I a devenit pentru prima oară rege.

Articol de Aurel V. Zgheran

An cu an curge torentul timpului, de când, pe 20 iulie 1927, fruntea liniştită a Regelui Ferdinand I al României s-a îngemănat cu fruntea veşniciei. Istoria nu zâmbeşte la viaţa fiecăruia, mai cu seamă la a celor care azi o bruschează, nici nu plânge la asfinţitul tuturor! Istoria e cea mai oarbă şi neştiutoare să-i apere pe acei care nu atrag dragostea de ţară, ci încearcă să o smulgă cu sila.

Se vede cât e de bun un conducător de ţară, atunci când simte că poporul ar vrea să ia fiecare un bob din iubirea lui, nu când conducătorul nu este iubit, şi poporul îi cere chiar să plece iar el rămâne ca o piatră mare şi greu de urnit! Ce simt azi preşedinţii României, peste o republică neconsfinţită niciodată de popor, deasupra unei monarhii constituţionale înlăturate tiranic, prin actul forţei şi mişeliei? Ce simt azi preşedinţii României suprapuşi unui monarh neabdicat legal, ci prin aceleaşi mijloace ale tiraniei? Ce simte un preşedinte care în disperarea unui popor ce nu-l vrea, rămâne prins de putere, ca o bălărie care-şi desface şi prinde ghearele rădăcinilor înăduşind planta roditoare?!

Suveranii României au simţit dintotdeauna dragostea poporului român crescând pe măsură ce anii lor de domnie se revărsau în vadurile istoriei, fără să împingă ura şi paroxismul, ca să-şi netezească drumul cu umbra disperării şi renunţării la luptă a neamului ţării sale.

La doar două zile distanţă între două comemorări (întâi a Reginei Maria, pe 18 iulie, apoi a soţului reginei, Regele Ferdinand I, pe 20 iulie) trebuie să izbutim să ridicăm de pe ochii istoriei vălul uitării şi să aşezăm vălul iubirii. Regele Ferdinand I, nedrept şi pretimpuriu, la numai şaizeci şi doi de ani, pe 20 iulie 1927 a fost aşezat dincolo de zăbranicul timpului, spre a coborî în necropola regală a bisericii episcopale de la Curtea de Argeş şi a urca în viaţa istoriei. Împietresc vorbele cele urcate deasupra şoaptei de dincolo de lespedea de peste el, astăzi, aproape de asfinţitul unui veac. Şoaptele acestea spun despre fapte, încet şi adevărat. Vorbele tari de azi, nu triumfă cât ale blândului Rege, al cărui gând a fost o împărtăşire a simţurilor româneşti, fără a avea în spinarea cuvintelor încălecate de interese, ură, incultură, minciună, trădare.

Din timpul domniei Regelui Ferdinand I, istoria scoate la lumină mai presus de toate, două momente cruciale pentru ţara căreia i-a fost suveran: participarea oastei române, eroice şi jertfitoare la Primul Război Mondial şi Marea Unire.

Intrarea în război, în 1916, alături de Aliaţi, a României, îi va aduce pe dreptate, regelui, un renume nu mai prejos de vredniciile predecesorului suveran, întâiul rege al României, Carol I. Ferdinand „cel Loial!” – numele acesta nu e o urmă a slăvilor lăsate din vremea sa, unei istorii încovoiate de ode, ci un argument al supunerii legăturilor sufleteşti, interesului ţării căreia i-a fost monarh. Deşi născut german, Regele Ferdinand a luptat împotriva ţării sale natale, rămânând în dorinţa de victorie a ţării pe care a cârmuit-o, nu s-a schimbat de partea cedărilor îndrumate de stări sufleteşti.

A fost numit şi „Întregitorul”, pentru rolul avut în toate momentele decisive care au premers „marelui ceas al luminii”, cum e creionat evenimentul în presa vremii, ceasul împlinirii visului naţional al Marii Uniri din 1918, an clăditor al prerogativelor de rege al tuturor românilor, rang instituit la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.

Domnia Regelui Ferdinand I a fost curmată de boală, dar gloria l-a urmat şi i-a oţelit numele, ca să biruie oricăror încordări. Câtă vreme România a fost, şi atunci când va fi întreagă la loc, numele regelui îi consolidează integritatea.

Nici cele mai rugătoare mâini întinse la cer nu pot rechema timpul, nici cele mai îndurerate lacrimi nu pot stoarce timpului măcar o clipă în plus, nici cele mai disperate bătăi ale imimii nu pot întoarce din drum greşeala. Tăria unui popor e aceea de a învăţa din pierderi şi de a-şi comemora eroii. Moartea Regelui Ferdinand I a fost plânsă de întreg poporul. Azi, poporul român îşi plânge tot mai stins propriile dezamăgiri. Nădejdea lui e împietrită pe tapetul istoriei, în chipurile Majestăţii Sale Regelui Mihai, Dinastiei Române, Casei Regale a României, iar salvarea în zilele noastre de azi e singură şi neîndoielnică, la acestea!

Slabele mijloace de revenire a ţării la o viaţă civilizată, fără revenirea la monarhia constituţională nu fac decât să ducă la o aşteptare senină, alunecată în tiranie!

În lacrima vărsată amintirii Regelui Loial, Regelui Reîntregirii, Ferdinand I al României, se înmulţesc lacrimile aşteptării neamului românesc de a trăi iarăşi într-o ţară cârmuită de urmaşii luminoşi ai marelui Rege, Majestatea Sa Regele Mihai, Alteţa sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, şi în continuare urmaşii dinastici la Tronul României!

6 comentarii

  1. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Istoria este frumoasa, adesea cruda si nedreapta. Multe lacrimi de tristete au curs, lacrimi de nostalgie se ivesc si in ochii nostri , gandindu-ne la maretia REGILOR Romaniei. Istoria, noi ii datoram enorm lui FERDINAND Intregitorul ! Personalitatea SA ramane unica ! Alaturi , fiindu-i nemuritoarea REGINA MARIA , am avut cuplul REGAL perfect, exemplu desavasrit, pentru noi, cei care ii admiram. Aflandu-ma in Londra in aceste zile de autentica sarbatoare pentru britanici , nu pot sa nu ma gandesc cu drag la CASA REGALA a Romaniei ! Sper, ca si poporul roman, tineretul , va intelege ca a sosit clipa si pentru romani ! TRAIASCA REGELE MIHAI !

  2. stelian r. says:

    Frumos si emotionant articol . Voi face 20 de copii si le voi distribui in cartierul meu ! Traiasca Regele ! Nimic fara Dumnezeu !

  3. VDFilip says:

    Domnule Aurel V. Zgheran, felicitari pentru articolul extraordinar de frumos exprimat! Daca ar fi sa compar cultura unui ministru aflat la putere cu acest articol, nu as putea sa-mi imaginez altceva decat faptul ca acel ministru a stat 7 ani repetent la gradinita. De aici le inteleg zbaterea, zbuciumul sa formeze cls. I ajutatoare sau cum ii zice.

  4. mihaela vladut says:

    Frumos articol romanii adevarati asteapta ca aceasta tara sa devina ce a fost o monarhie care sa repuna adevarata ierarhie a valorilor .

  5. În urmă cu cinci zile, ORA DE TIMIȘ a publicat articolul de mai jos al subsemnatei:

    În 20 iulie 1927, la Sinaia, se stingea, după o grea suferință, Regele Ferdinand I al României, cel intrat în neuitare sub numele de Întregitorul.
    Fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen (fratele mai mic al Regelui Carol I) și al Infantei Antonia a Portugaliei, Ferdinand a făcut — urmând tradiția familiei — studii militare, fiind desemnat ca succesor la tron al unchiului său Carol I.
    Din căsătoria sa, încheiată în 10 ianuarie 1893, cu Principesa Maria de Edinburg au rezultat șase copii (din care cinci au atins vârsta adultă), primul născut urmând să fie, din 8 iunie 1930, Regele Carol al II-lea, în timp ce fiul acestuia a devenit — îndată după decesul bunicului — monarh la numai cinci ani, sub tutela Patriarhului Miron Cristea, a Principelui Nicolae (unchiul micului monarh) și a magistratului Gheorghe Buzdugan (președintele Curții de Casație), iar educația fiindu-i supravegheată atent de înțeleapta bunică, Regina Maria, și de mama sa, duioasa principesă Elena, devenită Regina-mamă.
    Dintre importantele merite ale Regelui Ferdinand I enumerăm intrarea României în Marele Război, de partea Antantei (sfatul hotărîtor fiind acela al Reginei Maria) și repurtarea unor decisive victorii militare ce au culminat cu defilarea pe sub Arcul de Triumf bucureștean în 1922, în fruntea oștirii române biruitoare, crearea României reîntregite (cu contribuția nemijlocită a augustei sale soții, a unor mari intelectuali, artiști, politicieni, diplomați) și încoronarea la Alba Iulia în 15 octombrie 1922, ratificarea unei Constituții înalt democratice în 1923, Reforma agrară. Mecenat strălucit precum unchiul și mătușa lui (Regele Carol I și Regina Elisabeta), Regele Ferdinand a ctitorit și Universitatea POLITEHNICA din Timișoara, iar nepotul său, Mihai I, le-a călcat pe urme cu un aplomb excepțional.
    Anevoie poate fi găsit un exemplu mai potrivit decât cel românesc, prin care s-a adeverit de minune viabilitatea spusei “Regele a murit, trăiască Regele!”. În 20 iulie 1927 a trecut la cele veșnice Ferdinand I și a urcat pe tron Mihai I, pentru o domnie scurtă și destul de senină, urmată de cea secundă, cu adevărat dramatică, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, încheiată samavolnic printr-o lovitură de stat mascată, concretizată de bolșevici, care rămâne o rană vie a zilelor noastre.

  6. Titus Berinde says:

    Articolul D-lui Aurel V. Zgheran reprezinta, pentru mine, o insemnata lectie de demnitate si omenie. Autorul articolului prin impartasirea simturilor romanesti, ne dovedeste si ne arata calea de urmat, ca sa intelegem gandurilor exprimate cu iubire de tara de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei: “DREPTATEA ESTE TOTUNA CU ADEVARUL”.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54823143
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate