Expoziție de carte dedicată Zilei Holocaustului în România
Ziarul de Bacău, 5 octombrie 2010 Biblioteca Judeteana “C. Sturdza” din Bacau ii invita pe toti pasionatii de istorie la o inedita expozitie de carte organizata joi, 7 octombrie. “Potrivit concluziilor unei comisii internationale pentru studierea Holocaustului, condusa de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, in Romania si in teritoriile aflate sub control romanesc, au murit in cel de-al doilea razboi mondial intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni. Romania comemoreaza Holocaustul in ziua de 9 octombrie, pentru ca aceasta este data la care, in anul 1941, a inceput deportarea evreilor din Bucovina de Sud”, a precizat bibliotecara Margareta Duma, realizatoarea expozitiei. Potrivit raportului comisiei condusa de Elie Wiesel, tot atunci, au mai fost deportati peste 25.000 de romi, dintre care mai mult de 11.000 si-au pierdut viata, iar implicarea personala a lui Ion Antonescu in deportarea si lichidarea evreilor si romilor, “este probata in mod concludent”. In cartea “Infruntind furtuna”, dr. Alexandru Safran, seful rabin al Romaniei intre 1939-1947, a descris in amanunt rolul umanitar si poltic decisiv pe care l-au jucat Regina-mama Elena si Regele Mihai, care au contribuit la aminarea si apoi la anularea planurilor de deportare in Polonia a intregii populatii evreiesti din Romania. Prin actiunile Familiei Regale au fost salvate vietile a zeci de mii de evrei, dintre cei 185.000 de evrei deportati in Transnistria din regiunile rasaritene ale Romaniei. De altfel, un numar de peste 50 de romani au primit din partea Institutiei Memoriale a Martirilor si Eroilor Holocaustului, cu sediul in Ierusalim, inaltul titlu de “Drept intre popoare”, distinctie acordata in semn de recunostinta fata de cei care si-au pereclitat libertatea si viata pentru a salva evrei. Printre ei s-a aflat si Regina Elena a Romaniei, care din ratiuni politice, a primit recunoasterea oficiala de abia post-mortem, in anul 1993. Ziua Internationala a Holocaustului se sarbatoreste in fiecare an la 27 ianuarie, o data cu eliberarea ultimilor detinuti din lagarul de la Auschwitz. (Romulus Dan BUSNEA) |
Cred ca niciodata nu vor fi rostite sau scrise suficiente cuvinte care sa sublinieze rolul deosebit jucat de Majestatile Lor Regina-mama Elena si Regele Mihai in salvarea unui mare numar de vieti din randul evreilor din timpul celui de al II-lea RM. Recunoasterea oficiala a acestei activitati benefice atat pe plan umanitar dar si politic este un fapt de elementar respect fata de adevarul istoric pe care numai cei de rea credinta l-ar pune la indoiala. Aceasta benefica activitate a Regelui nostru si a Reginei-mame a fost relatata totusi (dupa cate imi amintesc) intr-un tratat de istorie publicat inainte de 1989 sub semnatura istoricului si Profesorului Universitar Ioan Scurtu – desigur un tratat care nu ar fi vazut lumina tiparului fara obisnuitul tribut adus comunismului, adica inserarea unor fraze care erau menite sa diminueze, in finalul oricarui capitorl, rolul pozitiv deosebit al Monarhiei in indiferent ce domeniu. Cu toate astea, prof. Scurtu a tratat serios subiectul si a spus esentialul, in ciuda “politizarii” obligatorii.
De aceea mi se pare cu atat mai nedrept, mai neloial, mai ignobil si mai neconcordant cu adevarul istoric (si mai ales cu recunoasterea acestuia de catre liderii mondiali ai evreilor) faptul ca un personaj diminutiv ca importanta si controversat (putin-spus) pe plan social precum Paul Lambrino (in prezent intrat cu opinteli cu ajutorul unor instante fie neglijente fie aflate in necunostinta de cauza, pe ‘poarta gradinii’ “Hohenzollern” – dar fara particula “de” si cu atat mai putin cu drept de a se considera sau a se auto-investi cu titlul de “print”), zic, este regretabil ca un astfel de personaj a incercat sa terfeleasca obrazul Romaniei si al Familiei Regale sustinand, cu ocazia unei vizite la Ierusalim, in fata unui auditoriu consternat de absurdul afirmatiilor sale, precum ca Regele Mihai ar fi responsabil de pierderile de vieti din randurile evreimii din Romania.
Spre lauda lor, israelienii insisi care nu acorda titlul de “Drept intre Popoare” decat dupa asidui cercetari si dovezi, l-au contrazis pe domnul Lambrino care a fost nevoit sa-si nuanteze apoi afirmatiile.
Felicitari domnului Romulus Dan Busnea pentru readucerea in discutie a acestui subiect pentru ca oamenii sa afle – sau sa-si reaminteasca – adevarul.
prof. Diana Lucia Zotescu
Mulţumesc doamnei profesor Diana Lucia Zotescu, mulţumesc tuturor celor care mai cred în regalitate, simbolul identităţii şi continuităţii poporului român. Întru cele bune, RDBusnea