Efectele narcotizante ale mass media

Romulus Dan Busnea

Înclinaţiile omului modern spre cultul plăcerii, al divertismentului ieftin, nu mai miră în zilele noastre nici măcar pe unii dintre trediţionalişti. Pentru mulţi dintre noi, televiziunea sau computerul rămân singurele variante de petrecere a timpului liber rămas la dispoziţie într-o societate consumistă, în care cultura a devenit doar o problemă de gust personal. Succesul mijloacelor moderne de comunicare se bazează în primul rand pe nevoia inoculată omului de a rezolva totul în modul cel mai simplu, fără eforturi şi sacrificii, stare generată de autosuficienţa confortului fizic şi a culturii hedoniste.

Se naşte astfel, conceptual de cultură de consum, care defineşte cu precădere produsele subculturale, destinate divertismentului şi satisfacţiei immediate, integrate într-un uriaş sistem comercial, fără a avea ca obiectiv, crearea şi promovarea adevăratelor valori, ci doar participarea la ceea ce ni se oferă zilnic, în doze care crează dependenţă. Pentru mulţi din păcate, dependenţă de prost gust şi vulgaritate.

Ne construim identitatea culturală prin muzica pe care o ascultăm, prin emisiunile pe care le urmărim zilnic la televizor, prin profilul tot mai fals al unor aşa-zise vedete, care se înmulţesc pe zi ce trece, ca ciupercile după ploaie. Prin prisma noilor mijloace de comunicare în masă, realitatea devine tot mai deformată pentru receptorul de imagini, o realitate tot mai trunchiată care nu mai are un punct de referinţă, care nu mai este legată de vreo lume spirituală sau fizică, ci tot mai mult doar de una virtuală; totul nu pare decât un text, un set de semne şi simboluri, care plutesc liber într-un joc nesfârşit. Iar noi, sântem transformaţi în simpli dar utili consumatori, creatori şi comercianţi ai unei realităţi iluzorii, supusă trucajelor şi manipulărilor mass-media. Avem de-a face cu o ideologie mercantilă, respectiv tiranica domnie a plăcerii, care oferă noilor hipnotizatori ai imaginii- prin uniformizarea gusturilor, posibilitatea de a coloniza spaţiul din interiorul minţii şi sufletului nostru. După cum menţiona Bogdan Ioan Stanciu- vicepreşedinte al Asociaţiei Altermedia, într-un recent studiu cu privire la impactul televiziunii asupra psihicului uman, ,,televiziunea are o tendinţă tot mai accelerată şi mai accentuată de a nu mai îndeplini funcţia de divertisment, informaţie, cultură, ci pe aceea de a forma un om nou, spălat de tot ce e bun; televizorul are o lucrare <<religioasă>>, o influenţă spirituală de netăgăduit, ea îl alungă pentru totdeauna pe Dumnezeu din sufletul omului şi îl înlocuieşte cu toate pornirile rele”. Referitor la aceeaşi problemă, regretatul profesor şi senator George Pruteanu, declara într-un interviu acordat unei publicaţii: ,,În opinia mea, situaţia este total scăpată de sub control. Cantitatea de violenţă şi vulgaritate pe care o întâlnim pe toate posturile româneşti de televiziune, are efecte negative nu numai asupra copiilor şi adolescenţilor. Soluţia violenţei fizice se înfige în creier în perioada adolescenţei şi anevoie mai poate fi scoasă. Trebuie să existe şi alte metode de divertisment decât privitul la oamenii care se împuşcă pe micul ecran. Televizorul a ajuns însă un drog pentru majoritatea românilor”. Nici sociologului francez Pierre Bourdieu, nu i-a scăpat analizei, influenţa covârşitoare a televiziunii asupra omenirii: ,,Societatea de televiziune creează realitatea; ea impune nu numai cererea ci şi false valori, iar selecţia operată asigură notorietatea, adică existenţa publică”.

Apare astfel, tot mai vizibilă tendinţa de deculturalizare a societăţii umane, o societate posculturală, în care, interesul pentru cultură se prăbuşeşte în oceanul indiferenţei şi în care, mass-media îndeplineşte din ce în ce mai bine, rolul nefast de a deescuraja acest interes şi de a încuraja în schimb, cultura non-valorilor. Pe fundalul unor monografii de cartier, care reliefează o stare socială aflată în declin, Cultura, singura care ne-ar scăpa de contextul marginalizării, mediocrităţii şi imbecilităţii colective, nu mai are căutare pe piaţă, decât în măsura în care poate fi transpusă pe ecran sau pe pereţii clădirilor, în timp ce, chiar şi unii dintre artiştii sau scriitorii retraşi în strâmta tainiţă a citadelei, fac şi ei la rându-le politică, se gândesc tot mai mult la câştiguri uşoare şi imediate, pierzând marile sensuri ale menirii lor în tumultul cotidian. Şi pentru că, aşa cum afirma un om de cultură contemporan, ,,dacă ideile nu circulă, dacă limba se închide într-o zonă bine determinată, dacă oamenii cred că ei devin buricul lumii, în acel moment ne pierdem bunul cel mai de preţ, ceea ce se cheamă chintesenţa unităţii naţionale, care este conştiinţa culturală comună românească. Iar astăzi contează tot mai mult cum gândim şi ce înfăptuim. Pentru că, unităţile de luptă colective se bazează nu neapărat pe bani şi pe producţie, se bazează pe o unitate culturală. Dacă noi vom pierde această unitate culturală, vom fi doar un spaţiu în bătaia vânturilor”.

4 comentarii

  1. Gabriel B says:

    Stiti ce este amuzant ?
    Că cei care ar trebui să citească asta, sunt ocupaţi cu privitul la televizor !…

  2. belphegfor says:

    Domnule Gabriel B , ca sa va parafrazez: stiti ce e …TRIST si nu amuzant : ca si cei care pretind ca au citit sau citesc , trantesc in primul rand al unui comentariu ( vorbesc desigur de al dumneavoastra, sper ca v-ati dat seama ) , O CACOFONIE de mai mare jena : ” CA CEI …”
    Mare pacat domnule Gabriel B … povestea lupului moralist se adevereste din nou … ca sa nu spun , mai pe sleau , ca e pacat ca daca ati citit ceva pana cuma , nu s-a “lipit” mare lucru de dumneavoastra … pacat….

  3. Marius Z. says:

    Stimate domnule Busnea,
    Lipsa unor repere si a unui sistem valori stabil, partial bazat pe experienta acumulata in timp (traditie) in diverse domenii, duce la fragilizarea discernamantului si cresterea inclinatiei de a te lasa luat de val. Peste toate acestea se suprapune un adevarat bombardament informational in care fiecare emitent de informatie incearca sa socheze pentru a iesi in evidenta (violenta, vulgaritate, etc.). Pana acum 20 de ani, romanii au avut acces doar la “picatura” de informatie ceea ce a generat apoi o tendinta de “indopare”, in care calitatea nu mai conteaza. Asistam la un fenomen similar cu cel al fostilor detinuti infometati in lagare, care apoi au dezvoltat, in multe cazuri, in subconstient o tendinta de a manca mai mult decat aveau nevoie.
    In consecinta, asistam la triumful fast-food-ului si in cultura: repede si de proasta calitate.
    Toti cei care incearca sa se regaseasca si sa se raporteze la valori nationale de pana la perioada comunista sunt etichetati drept retrograzi, nationalisti, legionari sau cine mai stie cum.
    Un exemplu este domnul Dan Puric, calificat pe rand ca fiind legionar, mason etc. (desi cele doua calificative tind sa se excluda reciproc). Atasez mai jos o trimitere catre un interviu acordat de domnia sa:
    http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Dan_Puric-_-Zidul_Berlinului_s-a_prabusit_peste_noi_0_172783205.html

    Aceasta nu inseamna sa ramanem blocati in trecut, contextul este cu totul altul, dar sunt multe invataminte in istoria si cultura noastra la care putem adauga valori actuale, fara insa a copia ceea ce se intampla in alte tari, caci riscam sa cream un monstru, din cauza diferentelor de mentalitate si cultura.

    Sper sa gasim in noi forta de a renaste si a ne construi Romanie noua, fara a ingenunchea in fata a tot ceea ce occidentul incearca sa ne bage pe gat, de-a gata. De asemenea, avem si noi hibele noastre, chiar prea multe, pe care trebuie sa incercam sa le indreptam!
    Distinse salutari,
    Marius Z.

  4. steliian r. says:

    D-le “belphegfor”, d-ul Gabriel B. a gresit. Asemenea greseli se pot gasi multe in literatura si la multi oameni de cultura sau politicieni in timpul discutiilor. Este bine sa le atragem atentia. Insa fara rautate , fara sa-i ironizam. Nu toti oamenii cu un fond bun, cu intentii frumoase, au studii inalte. Eu cred ca domnul Gabriel este tanar. Daca simpatizati cu A S Radu, luati-i exemplul. Nu am vazut nicaieri sa fi jignit sau insultat pe cineva. Aici, mai ales aici, comentariile ar trebui sa ne uneasca, nu sa ne dezbine, chiar daca avem pareri diferite. Va doresc un an mai bun ! Cu stima s.r.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53394752
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate