De Ziua Regalitatii, cu dragoste

Revista LUXURY, mai 2007
Pe 10 mai, Romania isi serbeaza istoria prin Ziua Regalitatii.
ASR: Alteta Sa Regala Principesa si AS: Alteta Sa Principele ne-au onorat cu un intreviu istoric, de colectie, care speram sa inspire generatiile actuale, precum si pe cele viitoare, pentru a face din Romania un taram mai bun, mai curat, cu romani-europeni mandri si fericiti.

De ce credeti ca romanii sunt tot mai mult insufletiti de un spirit monarhic in ultimul timp?

AS: Credem ca este, mai degraba, vorba despre instinctul lor pentru binele national. Nu stim daca se poate vorbi despre iubirea de monarhie, care este o alegere intima, a fiecaruia, izvorata din iubire si convingere personala. In societatea romaneasca de astazi, regalitatea raspunde unor deziderate moderne si de mare pragmatism: este utila, demna, profesionala, face mai bine decat altii un serviciu necesar natiunii, iar in unele privinte face pentru Romania lucruri pe care nimeni altcineva nu le poate face astfel. Este un amestec de legitimitate istorica si merit.

Cum ati aniversat in acest an Ziua Regalitatii?

ASR: Mai frumos ca oricand. Si mai simbolic decat oricare alta zi de 10 mai de dupa 1948. Dimineata, am mers impreuna cu sute de elevi de la Scoala Generala 114 Principesa Margareta din Bucuresti la studiourile Castelfilm. Acolo, am descoperit impreuna cu elevii si parintii lor paradisul lumilor din filme: de la decorurile pentru western spaghetti, pana la orasul din Cold Mountain. La pranz am luat parte la sedinta de alcatuire a editiei de a doua zi a unuia din cotidianele romanesti. La ora 17, in mod semnificativ pentru aceasta zi, Regele Mihai a primit la Palatul Elisabeta “The Ellenbogen Citizen Award” dat de fundatia cu acelasi nume din SUA si de Prague Society, membra a Global Panel. Cu aceasta ocazie, Regele a adresat un mesaj.

Ne puteti povesti inceputul povestii de dragoste minunate dintre Altetele Voastre Regale?

ASR: Ne-am cunoscut la Bucuresti, intr-un orfelinat, in luna ianuarie 1993. Radu realizase un proiect de terapie prin arta pentru copiii orfani din cartierul Chibrit, iar eu am decis ca fundatia sa sprijine cu bani munca lor. Asa s-a nascut Artécole-Artschool, un proiect inspirat si generos al UNITER, care a durat 8 ani.

Ce apreciati cel mai mult la celalalt? Ce ati schimba la celalalt?

AS: Cel mai important lucru, de la care pleaca totul, este faptul ca Principesa exista pe lume. Fara acest adevar, nimic din ce sunt si din ce facem nu ar fi fost posibil. Nu am schimba nimic unul la celalalt, consideram amandoi un fapt salvator acela ca ne-am intalnit. Intalnirea noastra, drumul nostru impreuna este ceea ce schimba totul in viata fiecaruia dintre noi.

Ne puteti impartasi in cateva cuvinte ce inseamna “Romania – O viziune pe 30 de ani” si de ce era necesara o asemenea initiativa in aceste vremuri?

AS: Este un legamant al generatiei a cincea a Familiei Regale pentru Romania. Principesa Margareta, succesorul Regelui Mihai, nu va avea, atunci cand ii va veni randul sa conduca Familia si Casa Regala, aceleasi conditii istorice si politice pe care le-au avut ceilalti Sefi ai Familiei Regale. Asadar, proiectul pe 30 de ani este angajamentul ei pentru tara. Initiativa era necesara, fiindca se poate vedea limpede ca suntem singura institutie plasata istoric pentru a trasa astfel de directii, pe o distanta atat de mare, in timp si spatiu.

Ce ne puteti spune despre Domeniul Regal Savarsin – model de dezvoltare rurala romaneasca, Institutul Regal de Management al Ospitalitatii, Serile Regionale de la Palatul Elisabeta, Fundatiile Regale Romane?

ASR: Vreau ca Domeniul Regal Savarsin sa devina un model de dezvoltare rurala romaneasca, impreuna cu comunitatea sateasca, cu elita ei, cu tinerii si cu potentialul agroturistic. Am convingerea ca datoria mea este sa continui opera inceputa acolo de bunica mea, Regina-mama Elena. Ea a creat o casa si o gradina de o extraordinara frumusete si armonie, un model de gust european, care este un castig pentru Romania de astazi. Institutul Regal de Management al Ospitalitatii, creat de o fundatie sub patronajul meu, formeaza tineri in arta ospitalitatii la standarde europene si mondiale, prin colaborarea cu IRECSON si cu Ecole Hoteliere de Lausanne. Serile Regionale de la Palatul Elisabeta pun impreuna sute de membri ai comunitatilor judetene cu personalitati diplomatice, economice si politice din capitala fiind, pentru cateva ore, o rampa de lansare a ideilor si nazuintelor unui judet romanesc. Fundatiile Regale Romane au reprezentat, la fiecare generatie de regi si regine, un reper fundamental in cultura, educatia si societatea civila romaneasca. As vrea sa le reinfiintam, sub o singura cupola, adaugand si fundatia Principesa Margareta a Romaniei. Avem nevoie de sprijinul autoritatilor de Stat, de oamenii de afaceri si de corifeii culturii romane pentru ca Fundatiile sa redevina ceea ce au fost.

Ne puteti oferi o definitie a elegantei?

AS: A dat-o Cehov: “Cel mai mic numar de miscari cu care se face un lucru”.

Ne puteti oferi o definitie a luxului?

ASR: “Talentul dumnezeiesc daltuit in materie pretioasa”.

Ne puteti vorbi despre ultimele realizari ale Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei?

ASR: Trecerea de la proiecte care ajuta comunitatea la proiecte care ajuta oamenii sa se ajute singuri. Proiecte integrate comunitare, educatie, sanatate, trezirea spiritului civic. In plus, acum acordam sume de bani pentru proiecte ale altor fundatii, mai mici, care realizeaza proiecte de calitate in domeniile care ne intereseaza.

Alteta Voastra Radu, ce indatoriri si obligatii presupune statutul de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei?

AS: Reprezentarea intereselor fundamentale romanesti, in felul specific al unui membru al Familiei Regale, cu sprijin de la Executiv. Am angajamente militare, politice, economice, diplomatice, culturale si educative. Merg in orasele si comunele tarii, in fiecare saptamana; merg in 20 de vizite pe an in strainatate, de la orase mici pana la capitale, pentru a incerca sa pun Romania pe harta interesului lor si pentru a aduce parteneriatul lor pe harta romaneasca.

Ce rol joaca si poate juca Biserica in cadrul comunitatii romanesti?

ASR: Biserica este strans legata de Natiunea romana, indiferent de momentul istoric. Asa s-a daltuit matricea romaneasca si asa s-a modernizat statul roman. Casa Regala a fost tot timpul alaturi de Biserica, de Armata, de Academia Romana. Nu intamplator. Suntem patru institutii perene. Biserica are astazi rol spiritual, inspirator, educativ si social.

Ce perspective are Casa Regala asupra globalizarii? Ne pastram sau ne dizolvam identitatea nationala?

AS: Identitatea nationala nu dispare atat de usor. Globalizarea are tentatia de a nivela, dar acest lucru se poate compensa. In plus, globalizarea este un fenomen cu multe, foarte multe aspecte binefacatoare, nu este o “invazie”, nici o “calamitate”. Despre stiinta romanului de a face fata intemperiilor, nu trebuie sa va vorbesc eu, stiti foarte bine. Totul este sa nu incercam sa “pacalim” pana si globalizarea. Atunci ar fi tragicomic.

Multa lume vorbeste de o pierdere a valorilor in spatiul societatii romanesti. Cum poate Casa Regala sa redea poporului sau aceste valori?

AS: Prin insasi existenta ei. Cata vreme Casa Regala exista, avem o institutie cu memorie, cu identitate, care reprezinta statalitatea in mod istoric si identitar. Prin Casa Regala avem o pepiniera de lideri, care vin natural in serviciul tarii, fiindca provin dintr-o institutie promotoare a statalitatii. Cu Casa Regala avem un sens, o coroana deasupra capului. Casa Regala ajuta Romania sa nu devina un mare SRL.

Aveti marci preferate, marci care au fost prezente si in trecutul Casei Regale a Romaniei?

ASR: Preferam gusturile Reginei-mame Elena. Ea avea un talent desavarsit sa gaseasca mestesugarii cei mai rafinati si mai simpli, mai modesti. Putinele lucruri ramase de la ea, butoni, brose, inele, sunt de neinlocuit. In vestimentatie incercam sa combinam talentul italienilor cu traditia britanicilor. La automobile nu suntem specialisti, dar eu prefer Volvo. Principele nu are masina proprie.

Dintre toate locurile vizitate din lume, aveti unul preferat? Se preconizeaza in curand o vizita in Australia, taramul dorit ca destinatie de calatorie?

ASR: Nu, nu vom ajunge in Australia nici anul acesta. Ne place Antalia, cu malul marii si vestigiile romane, iar taramul nostru de vis este micul stat Goa din India, unde nu stim daca vom ajunge, fiind prea departe.

Ce ne puteti recomanda in materie de literatura, cinema si muzica, descoperiri facute in ultimul timp?

AS: Recomand cartea lui Fareed Zakaria, “The future of freedom”. In muzica sunt un admirator al lui Chris Rea, Seal, Elton John si Pink Floyd, dar si Sting sau Phil Collins. Principesa este un fan al lui Elvis Presley si iubeste mult cinema-ul.

Ce ispravi a mai facut Ursus, cainele familiei?

ASR: S-a tuns si a inceput sa se poarte ca o caprioara. Are aerul mai fragil fiindca este mai subtire. In general isi petrece vremea cerand musafirilor de mancare, daca ei ii dau atentie. Daca nu, isi respecta dieta. Alearga dupa cele doua ciori din gradina, care il bruiaza si il admonesteaza sonor. Pe una aproape a prins-o in zbor si s-a intors in salon cu o mica pana neagra in gura. De atunci, cioara a declarat razboi total.

Ce mesaj aveti pentru cititorii revistei LUXURY, precum si pentru toti romanii, in aceasta luna aniversara pentru Casa Regala?

ASR si AS: Casa Regala nu este numai o oglinda a Romaniei, ci o parte a fiintei ei. Casa Regala este pecetea tarii, este amprenta ei, este o institutie care indeamna romanii la instinctul binelui national.

Interviu realizat de Andrei Dimulescu

1 comentariu

  1. Esmyana Martisor says:

    Altetele Voastre,

    Va imbratisez infinit de respectuos.Va doresc o viata de familie armonioasa si implinita alaturi de cei dragi, o viata ocrotita de binecuvantarea eterna a Domnului si slujitorilor Lui.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54898736
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate