Castelul Bran, romantism și regalitate

Diana Mandache, Castelul Bran, Editura Curtea Veche 2017

În preajma zilei de 10 Mai, Curtea Veche Publishing a adus în librării un album despre Regina Maria și Castelul Bran, intitulat Castelul Bran. Romantism și regalitate.

Volumul este semnat de Diana Mandache. Istoricul Diana Mandache a semnat, în ultimii ani, patru cărți regale: Cotroceniul regal, Balcicul Reginei Maria și Exilul regelui, apărute la Editura Curtea Veche, precum și Viva Regina Maria! Un destin fabulos în reîntregirea României, publicată la Editura Corint.

Cunoscut în Occident datorită literaturii fantastice, în care a fost asociat cu numele sângerosului Dracula (identificat, fără temei, cu Vlad Ţepeș), castelul Bran are o istorie care coboară până la începutul secolului al XIII-lea, în vremea teutonilor. Anul 1920 este un an de răscruce pentru destinul castelului: în semn de adâncă admiraţie și recunoștinţă pentru contribuţia adusă la Marea Unire, brașovenii i l-au dăruit Reginei Maria. Suverana va preface acest edificiu încărcat de istorie într-un încântător loc al aventurii spirituale, dând frâu liber simţămintelor sale romantice.

Cu ajutorul arhitectului Karel Líman, Regina a transformat interiorul castelului într-un spaţiu feeric, în care elementele tradiţionale românești se îmbină, într-un stil unic, fascinant, cu cele exotice. De asemenea, au fost transformate împrejurimile, care au devenit locuri de o extraordinară frumuseţe, inspirată din diferite culturi. Vizitatorii, și cei iluștri, și cei obișnuiţi, au putut admira grădini impresionante, dependinţe pitorești, iar entuziasmul lor e dovedit de impresiile de călătorie sau de scrisorile pe care i le trimiteau Reginei.

Astăzi, o vizită la Bran înseamnă mai mult decât o simplă incursiune în trecutul castelului: sunt atât de multe lucruri în jur care poartă mesajul unui spirit profund, cel al Reginei! „Branul, mica cetate uitată“, cum îl numea însăși Regina Maria, în rânduri din care transpare romantismul său atât de caracteristic, răvășită de nostalgii și presimţiri lucide, își deschide, prin această splendidă monografie ilustrată, elaborată de Diana Mandache, porţile unui public dornic să afle adevărata istorie a unui simbol.

Curtea Veche Publishing

2 comentarii

  1. Pantea Alexandru Sorin says:

    D-na Tutu George Georgescu scria in cartea sa de memorii ” Amintiri dintr-un secol” despre superba gradina pe care Regina o avea la poalele Castelului unde se gaseau cele mai frumoase dalii. Regina insasi culegea un buchet in semn de apreciere pentru cei ce o vizitau. Amintiri dintr-un alt secol si dintr-o alta Romanie.

  2. Cartea este foarte frumoasä si recomandabilä la fiecare. Este o filä, s-au mai bine zis o paginä din istoria sasiilor germani transilväneni din Tara Bärsei/Zona Brasovului, care au constriut acest castel Bran, acum Törzburg, in trecut Schloß Dietrichstein, pentru ca turci si tatari sä nu poate intra in Transilvania, atunci sub ocupatia monarhiei ungureascä.
    Törzburg, castelul Bran, era un cadou al sasiilor transilväneni din Tara Bärsei, la Marea Unire a Principatelor Romäne-Großrumänien-Romänia Mare, pentru M.S. Regina Maria a Romäniei, näsc. Principesa de Edinburgh, Principesa de Saxa-Coburg si Gotha.
    Sänt foarte onorat de aceastä carte scrisä de doamna Diana Mandache si pot sä o recomand la fiecare om, care doreste sä afle, de locasul acesta frumos din inima Transilvaniei…..
    Multumesc doamnei Diana Mandache, ca istorician romän si royal…..
    Cu drag,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania-

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53841651
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate