Cărți în obiectiv
«Carte regală de bucate» – Principesa Margareta a României Articol de Mihai Firică publicat în cotidianul Ediție Specială, Craiova 25 ianuarie 2011 Rafinament, bun gust, eleganţă regală, inedit… Sunt doar câteva cuvinte care îţi vin în minte imediat după ce deschizi şi lecturezi câteva pagini din “Carte regală de bucate” a Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare a României. Este o apariţie editorială surprinzătoare, complexă şi, nu în ultimul rând, utilă. Mărturisesc faptul că, după o citire rapidă a titlului, m-am lăsat înşelat asupra conţinutului acestei cărţi. Abia după ce am răsfoit-o mi-am dat seama că ţin în mână o adevărată enciclopedie nu doar gastronomică, ci şi istorică. Lucrarea, apărută anul trecut la Editura “Curtea Veche” nu conţine doar reţete pe care diverse figuri ilustre ale caselor regale le-au transmis pentru a fi cuprinse în carte, ci şi amintiri despre fiecare personalitate în parte. Ţinuta grafică este impecabilă, cu fotografiile celor despre care Principesa Margareta a României scrie, relatând amintiri sau evenimente la care a participat. Fiecare reţetă este însoţită de cel puţin o fotografie, de precizări asupra felului în care se serveşte sau de unde se pot procura ingredientele. Ca argument pentru structura specială în care se prezintă această carte, citez din Prefaţa semnată de Principesa Margareta a României: “Timpul petrecut in jurul mesei de prânz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală şi de înţelegere omenească. Fiecare dintre noi se simte bine in aceste părţi din zi. Capitolele cărţii nu respectă ordinea in care sunt servite felurile la masă, nici ordinea alfabetică sau cea a importanţei personalităţilor. Capitolele poartă numele celor de la care am reţetele şi sunt aşezate aproximativ in ordinea in care mi-am cunoscut rudele. Crescând in Anglia, Danemarca şi Italia, atât de aproape de bunicile mele, am început cu ele, apoi am continuat cu părinţii mei, Regele şi Regina, surorile şi verii pe care i-am ştiut de mic copil, Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele de Aosta.” Dacă veţi citi această lucrare, la final poate că o să trageţi o concluzie similară cu a mea: contează nu doar ceea ce mănânci sau cât, ci şi felul în care o faci. La finalul cărţii există un cod al bunelor maniere în timpul servirii mesei, aşadar un motiv în plus pentru a avea în bibliotecă o lucrare cu adevărat valoroasă. |
Cred ca este o carte extrem de interesanta care ar trebui sa o aiba tot romanul gospodar in biblioteca sa.De la Casa Regala si de la regele Carol I ni se trage noua romanismul adevarat.Rgele CaroI I a fost mai roman decat toti romanii la un loc.Invatase cu atata abilitate limba romana,incat ii corecta pe toti superiorii si pe toti parlamentarii la un loc.
Cartea a fost foarte bine primita de cititorii din Craiova. Cativa librari mi-au spus ca au avut vanzari bune. Cat de curand, sper sa aiba loc si o lansare in Banie!
http://promonarchia.blogspot.com/
O carte deosebita, “delicioasa”…
Simetria lineara si repetabila, eleganta aranjamentului mesei, conduita estetica, atentia micronica pentru detaliul riguros, dar nerigid, al bunelor maniere, rafinamentul, deliciul culinar, prezentarile personalitatilor Caselor Regale, acuratetea si distinctivitatea artistica a fotografiei si inca alte congruente de subtilitate si forma aspectata cu stil alcatuiesc, pentru o lectuurare agreabila, Cartea regala de bucate, aparuta anul trecut la Editura “Curtea Veche”, sub semnatura Altetei Sale Regale Margareta Principesa Mostenitoare a Romaniei.
In universul cunoscut, partea materiala vie este mica, dar poate ca unele perceptii umane depasesc, la nivel imaginativ, limita absoluta. Toate consideratiile din si despre viata, in relatia bun-rau sau frumos-urat devin aplicabile in masura in care bunul, raul, frumosul, uratul au laturi inventabile. Acestea sunt sensul vietii intr-un sistem logic al placerii si fericirii intime umane!
In orizontul acestui rationament, gustul, prezentarea hranei si conduita la masa, nu trebuie sa fie o grija uitata sau grabita, nici amplasata intr-o categorie anexa a biologiei existentei, fiind o stricta conditie imediata si continua a ei, izvodul sacralitatii si bucuriei vietii, in materialitatea care o compune. Si atunci, unde sa aflam izvorul de maiestrie si inspiratie pentru arta culinara, mai mult decat in aceasta Carte regala de bucate, nescris nicaieri mai frumos decat cum a scris aici?!
Daca e sa gasesc o singura lipsa in aceasta carte care imbogateste frumusetea si binele sufletesc al oricarei biblioteci, ea ar fi un autograf pe care, fara indoiala ca nu mi-l doresc numai eu!
Aleasa pretuire si recunostinta, Aurel V. Zgheran.
articolul complet, publicat in saptamanalul Informatorul Moldovei se poate citi aplicand:
http://informatorulmoldovei.ro/carte-regala-de-bucate-bijuterie-editoriala-pentru-binele-sufletesc/