Au fost Brătianu și Carol I “slugi la ruși”?

Articol al jurnalistului Claudiu Pădurean, publicat în România Liberă, Aldine

188874-bratianu

“Istoricii ruşi şi români au viziuni complet diferite asupra istoriei comune.

Relaţiile dintre România şi Rusia sunt mai încordate ca niciodată în ultimii ani. Iar tensiunile diplomatice nu fac altceva decât să arate că problemele au rădăcini mult mai adânci. Istoricii specializaţi în mentalităţi colective spun că schimburile dure de replici dintre oficialii români şi ruşi nu sunt decât o escaladare episodică a unor mari tendinţe care au o vechime seculară. Una dintre aceste rădăcini este reprezentată de Războiul de Inde­pendenţă din 1877 – 1878, urmat de tratatele de pace de la San Stefano şi Berlin.  Aceste episoade sunt complet diferit interpretate de istoricii români şi de cei ruşi”.

Articolul întreg poate fi citit la adresa:

http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/au-fost-bratianu-si-carol-i-slugi-la-rusi-230599.html

3 comentarii

  1. Valentin Mandache (pe Facebook) says:

    O alta narativa a “specialistilor” romani cu privire la istoria regionala. Razboiul Crimeei, un evenimet de fapt planetar care a precedat prin magnitudine si consecinte Primul Razboi Mondial, este cheia intelegerii proceselor din articol. Mai mult decat proabil autorul nu este la curent cu acest lucru fundamental si nu prea cred ca stie limba rusa, trebuind de fapt sa se cantoneze la problematica strict locala.

  2. FP says:

    Din cate stiu eu problemele si interesul pentru teritorii romanesti vin inca de la Poltava(CarolXII-Tighina) si de laTratatul de la Tilsit.
    Dar nu mai are decat importanta istorica si de cultura generala.
    Necazul este ca pe fondul lipsei de instructie,s-a ajuns la aceasta oligarhie politica din care orice ai alege ies conducatori de acelasi tip.
    In interventiile mele pe acest site,am pus problema modelului de personalitate care poate inspira societatea.
    Partidele actuale sunt pe fason de tip gubernie!
    Ramane intrebarea cum poate Familia Regala,cu toate impedimentele practicate acum mai subtil,sa genereze emulatia poporului care nu-si cunoaste (deliberat sau indus) trecutul si valorile care l-au ajutat sa subziste pana acum?

  3. Tucan Ileana says:

    „Teoria oportunităţilor egale justifică corectarea nedreptăţilor sociale (social redress) în favoarea celor aflaţi într-o situaţie dezavantajoasă, afirmând că (a) toţi indivizii au dreptul la auto-determinare, (b) condiţiile psihologice şi sociale derivate din experimentarea libertăţii determină ca unii indivizi şi unele grupuri să experimenteze avantaje incorecte în determinarea propriului lor viitor, în comparaţie cu alţii, (c) diminuarea şanselor de auto-determinare a celor aflaţi într-o situaţie dezavantajoasă se datorează unor forţe sociale aflate în afara controlului lor, şi (d) ca o consecinţă a acestor declinuri/ diminuări, este de datoria colectivităţii să promoveze îmbunătăţirea şanselor de succes în procesul de auto-determinare pentru cei dezavantajaţi. (D.E. Mithaug, 1996).”
    Cuvânrul – este cea mai periculoasă armă, unii o folosesc din plin pentru aşi atinge propriu scopul, nu contează că pun în mare pericol toată suflarea românească. Eu vreau să le amintesc că suntem în anul 2010 nu în 1944. „– Un deştept arunca o piatră în apă şi o mie de proşti se chinuie să o scoată”. Îmi pare rău dar de data asta proverbul este valabil pe dos!? Dacă doamne fereşte se întâmpla ceva, aceste „genii” ce speră că mai pot obţine?

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54857073
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate