Acum 135 de ani, Principele Ferdinand a devenit moștenitor al Coroanei

Documentar de Anca Pandea și Irina Andreea Cristea, Agerpres

În urma cuceririi Independenței de stat a României, prestigiul lui Carol I (1839-1914) a crescut considerabil. În acest context, de modificare a statutului internațional al României se impunea, la nivel politic, și o schimbare a rangului domnitorului. Astfel, la 9/21 septembrie 1878, Consiliul de Miniștri a hotărât ca domnitorul Carol I să poarte titlul de ”Alteță Regală”, făcându-se un prim și important pas spre proclamarea Regatului României.

În acest context, pentru a asigura stabilitate și continuitate dinastiei de Hohenzollern, Consiliul de Miniștri a insistat pentru reglementarea succesiunii la tron. Deoarece Carol I nu avea copii, s-a trecut la aplicarea articolului 83 din Constituție care prevedea: ”În lipsă de coborâtori în linie bărbătească ai Măriei Sale Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, succesiunea tronului se va cuveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau coborâtorilor acestora”, se arată în volumul ”Carol I” (autor Ioan Scurtu, Ed. Enciclopedică, 2004).

În vara anului 1880, principele a făcut o călătorie în Germania, unde a discutat această chestiune cu tatăl său, cu cancelarul Bismarck, precum și cu împăratul Wilhelm I. Principele Carol-Anton a comunicat în scris, la 21 noiembrie/3 decembrie 1880, că aderă la prevederile Constituției României privind succesiunea la tron în casa princiară de Hohenzollern. Însă, atât principele Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al lui Carol, cât și nepotul cel mai în vârstă au notificat că renunță la calitatea de moștenitori ai tronului României, astfel că succesiunea a revenit lui Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, al doilea fiu al principelui Leopold de Hohenzollern și al principesei Antonia de Braganza, infanta Portugaliei.

(…)

Întregul text al documentarului poate fi citit pe website-ul Agerpres.

3 comentarii

  1. Angella Dumitrascu says:

    Aș dori să știu cum pot intra in posesia unor calendare pe anul 2016
    Vivat.. Trăiasă Regele..

  2. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Multumim pentru readucerea in memorie a elementelor esentiale din istoria Romaniei, infaptuiri pe care le cunosc din temeinica documentare personala asupra Istoriei Monarhiei. Regilor nostri de datoram Romania de astazi , de aceea si indatorinta noastra moraliceasca este enorma fata de trecutul glorios Monarhic . Gand pios si vesnica recunostinta ! Si , constientizand valorile trecutului istoricesc sa rostim un raspicat DA – MONARHIEI !

  3. Răspunsuri pe Facebook says:

    Marilena Motisan Ce-ar fi fost Romania daca nu venea comunismul peste noi?Sunt pentru monarhie desi il stimez pe presedintele Johannis si am incredere in Domnia Sa!
    #
    Semian Silviu Sunt pentru monarhie si nu am increderein Iohanis.
    #
    Veronica Mircea Monarhie, dar e bun si Iohannis!
    #
    Anton Romila La ce e bun neamtul?Offff.Mai parale ca acest individ tara asta nu a avut. Multumim diaspora.
    #
    Dina Luca Si eu sint pentu monahie. toti presedintii,sefi de guvern m-au dezamagit tot comunisti sint toti!!!!!
    #
    Chirita Costin Stefanita RESPECT!
    #
    Felicea Viezureanu Stimă și deosebit respect pt familia regală a României!! Adevărați patrioți iubitori de tara și popor!!
    #
    Ligia Mușat RESPECT
    #
    Cristian Stanciu Da dar fara …

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54813262
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate