10 Mai, Arcul de Triumf al Romaniei moderne

Ziarul Financiar, 10 mai 2007
Radu Principe de Hohenzollern-Veringen

Ziua de 10 mai intruchipeaza acea parte a identitatii nationale strajuita de Carol I si Mihai I. Regele Carol este cel care a stabilit in istorie tripla insemnatate a zilei de 10 Mai.

Partea de identitate romaneasca definita de regalitate este usor de reliefat: Regele Carol I este cel mai mare om de stat al Romaniei ultimelor secole, cel care a creat Romania suverana si independenta in 1881.

El a domnit 48 de ani, consolidand viata politica parlamentara, modernizand armata, Academia, economia, invatamantul si stiinta si consolidand societatea civila. In 1869 inaugureaza linia de cale ferata Bucuresti-Giurgiu si prima gara a Bucurestilor, Gara Filaret.

In 1871 inaugureaza Uzina de gaz aerian de la Filaret. In 1872 inaugureaza Gara de Nord si deschide Atelierele Cailor Ferate din Bucuresti. In 1872 introduce tramvaiul cu cai. La 1875 se infiinteaza Fabrica de ulei vegetal si isi incepe activitatea “Banca de Bucuresti” (cu capital francez). In 1876 se creeaza Societatea Nationala de Cruce Rosie a Romaniei. In 1897, Regele Carol I si Regina Elisabeta pun piatra de temelie a palatului Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie. In 1903 se fondeaza Confederatia Patronala UGIR. In 1906, Regele Carol infiinteaza Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, construieste 40 de spitale rurale, dintre care unele sunt in functiune si astazi si inaugureaza Expozitia Nationala Romana. In anul 1908 infiinteaza Observatorul Astronomic. Sub sceptrul lui se fondeaza cele mai importante universitati si licee care functioneaza astazi pe cuprinsul tarii.

Partea regala a identitatii noastre mai cuprinde Marea Unire, din timpul domniei lui Ferdinand si a Mariei, ca si dezvoltarea fara precedent a invatamantului, culturii, economiei si diplomatiei din anii lui Carol al II-lea, intre 1930-1940.

Regalitatea a adus Romaniei un nivel egal cu Belgia si Elvetia, in perioada interbelica. Romania regala este cea in care s-au format destinele mondiale ale lui Brancusi, Enescu, Eliade, Ionesco, Cioran, Tristan Tzara, George Emil Palade, Darclee, Vlaicu, Vuia, Coanda, Mariei Ventura, Elvirei Popesco sau Gr. T. Popa.

In 1944, Regele adolescent a intors Romania cu fata catre Aliati. Identitatea Romaniei a fost intregita de Fundatiile Regale Romane, cea mai cuprinzatoare institutie cu caracter cultural din istorie. In ianuarie 1948, odata cu plecarea Regelui Mihai a fost sfaramata o parte insemnata din identitatea noastra.

Dar “detronarea” zilei de 10 Mai inseamna si slabirea statalitatii Romaniei, atat de bine consolidata in epoca dintre Carol si Mihai. Daca statul roman modern a fost daltuit de Regele Carol I, care i-a dat substanta, profesionalism, incarnare dinastica si aura europeana, Regele Mihai este cel care a luat cu el, in pribegie, tot intelesul practic si cel inefabil al statalitatii romanesti.

Atunci, in dimineata de 30 decembrie 1947 nu se instalau puterea sovietica si comunismul; aceste forte extra-statale erau deja in Romania, asezate confortabil. La 30 decembrie 1947 a fost smulsa din radacini statalitatea romaneasca.

Decapitarea identitara produsa de plecarea Regelui, in noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1948, cand soldatii plangeau pe furis pe peronul garii din Sinaia, ramane principala problema a natiunii romane, chiar si dupa instalarea democratiei si libertatilor din 1989, 2004 si 2007. Ea nu este o problema politica, nici democratica, ci una identitara si psihologica.Trimiterea Regelui sa creasca gaini si aducerea ca sef al statului a unui cizmar este un “altoi” identitar pe care trebuie sa-l rezolvam in prezent pentru viitorul statalitatii romanesti.

Ziua de astazi pare sa fie mai importanta decat orice alt 10 mai de dupa 1947. In numai cateva saptamani, Regele Mihai a dat interviuri pentru The New York Times, The Economist, The Sunday Times, Newsweek si BBC Russia. Astazi dupa-amiaza, la Palatul Elisabeta, The Prague Society for International Cooperation si Fundatia Ellenbogen va conferi Regelui “The Ellenbogen Citizen Award” pentru anul 2006. In anii trecuti, premiul a fost decernat lui Vaclav Havel, lordului George Robertson, fostul secretar general al NATO, si dnei Madeleine Albright, fostul secretar de stat al SUA.

Ca un “clin d’oeil” al istoriei, anul acesta se implinesc optzeci de ani de cand Mihai I a fost proclamat Rege in anul 1927. Astfel, Regele Mihai devine decanul mondial al Regilor, cu optzeci de ani de “vechime in munca”. Nu acesta este, insa, motivul pentru care cele mai reputate ziare ale lumii il cauta pe Rege in anul 2007. Motivul este ca el, Regele deposedat de putere politica acum 60 de ani, este depozitarul unui alt fel de leadership. Pentru a intelege esenta acestui alt fel de “a fi lider”, sa ne amintim ce a spus prim-ministrul liberal Ion Bratianu in ziua de 10 mai 1881: “Forta morala si materiala a noului Regat o vom cauta acolo unde ea exista: in practicarea cu sfintenie a regimului constitutional, in dezvoltarea resurselor noastre, in completarea organizarii noastre sociale si economice, in fine, in continuarea unei politici loiale si oneste, mentinand cele mai bune relatii cu toate Puterile si inspirand o egala incredere ca si in trecut.

Aceasta este semnificatia, acesta este scopul Regatului Roman. Astfel l-au inteles Corpurile legislative, astfel l-au votat in unanimitate, de care romanii au dat de multe ori dovada ca o pot avea pentru orice fapta mare si nationala”.

In 2007, anul reintoarcerii noastre la destinul economic si politic al Europei, armonizat cu traditiile noastre culturale si religioase, ziua de 10 mai este esentiala. Astazi, mai mult decat valentele unei forme de guvernamant, regalitatea poarta in Romania culoarea identitatii nationale, calitatea de pastrator al statalitatii romanesti si de instrument al mandriei nationale.

Regalitatea anului 2007 este garantia ca institutiile statului vor deveni complementare. Regalitatea apara Romania de pericolul de a deveni o societate cu raspundere limitata.

4 comentarii

  1. maria spandonide says:

    Superb,nimic nu poate fi mai frumos decit recunoasterea si cunoasterea desigur a perioadei de glorie a Romaniei.Sunt placut impresionata de maretia faptelor inaintasilor nostri,monarhi,si nimic nu poate fi mai laudabil ca ati reusit ,sire,sa realizati un asemenea articol.Felicitari! Cu bine,si drag Maura Spandonide

  2. Badea Cristian Andrei says:

    La multi ani!

  3. P.Mihail says:

    Trebuie sa facem ceva pentru ca romanii sa iasa din mistificarea istorica in care au fost tarati in ultima jumatate de secol.
    Monarhia trebuie repusa in drepturile sale istorice! Astazi, aceasta necesitate se vede cel mai bine raportat la ultimii ani de tranzitie postcomunista care risca sa nu se mai incheie.
    Clasa politica de azi, in totalitate de origine comunista, trebuie sa inteleaga ca, pentru binele neamului, trebuie sa sprijine schimbarea constitutiei pentru intrarea tarii in normalitate.
    Fie ca Dumnezeu sa lumineze mintile celor ce pot face aceasta schimbare!

  4. Theodore BUCUR says:

    Majesté
    A l’occasion de la quadruple anniversaire historique du 10 Mai : 141 ans du serment constitutionnel du Roi Carol 1er, 126 ans de la proclamation du Royaume de Roumanie, 130 ans de la motion d’Indépendance Absolue de la Roumanie et 80 ans dont vous fûtes proclamé Roi de Roumanie, mes félicitations mes plus sincères s’adressent à Votre Auguste personne et à toute la sérénissime famille Royale pour les efforts d’accélération du processus d’intégration euro-atlantique de notre cher pays.
    Le prix «Ellenbogen Citizen Award» qui Vous a été accordé hier par «Prague Society for International Cooperation» est une preuve supplémentaire de reconnaissance mondiale de Vos mérites.
    C’est pourquoi par la présente, j’ai l’honneur de saluer Votre verticalité après autant de vicissitudes, Votre remarquable ténacité de revenir avec élégante dignité au 1er rang de la vie du pays (sans compromis «politiciens»). En cette période de crise politique majeure et de déroute pour tous les Roumains (obligés de choisir systématiquement «le moindre mal», après la Révolution de décembre 1989), je prie Votre Sainte Patronne pour que votre modestie inspire la vision du peuple, incapable d’oublier le désespoir et la haine semée par les dictatures communistes et cultivées diaboliquement pendant l’ambiguë période de transition qui a suivi.
    A mon tour, je Vous souhaite pleine santé et remarquable ténacité afin de récupérer le statut légitime et constitutionnel de Royaume de Roumanie – idée que je cultive depuis plusieurs années. C’est ainsi que le peuple Roumain, dégoûté par autant de mensonges, impostures et illégalités, pauvreté, corruption, caméléonismes politiques etc trouvera l’espoir, puisque Vous êtes le catalyseur et le symbole souverain d’un possible nouveau acte historique. Son accomplissement représentera une occasion unique de réconciliation des Roumains avec leur Histoire (dont ils restent très attachés) et un exceptionnel prétexte pour que le Peuple Roumain retrouve sa dignité (bafouée par la pérennisation du même «système»), le traditionnel bon sens ainsi que sa fierté nationale.
    Dans l’espoir que Vous saisissiez cette opportunité pour le peuple – qui met dans Vos mains l’espoir d’un retour à la normalité, par l’option monarchique, je Vous souhaite, Majesté, Bonne anniversaire ! Nihil Sine Deo, Nihil Sine Rege !
    Prof univ Theodore BUCUR, expert international (France)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53972036
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate