Ziua de 4 iulie 2011

_DSC0473

Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae, am luat parte luni, 4 iulie 2011, la sărbătoarea prilejuită de ziua de 4 Iulie, ziua națională a Statelor Unite ale Americii.

Găzduită în vasta grădină a Reședinței Statelor Unite de la București, sărbătoarea a reunit sute de participanți, români și americani, din domeniile politic, economic, militar, diplomatic, științific, artistic și din mass-media.

România a stabilit relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii cu 131 de ani în urmă, la 14 iunie 1880, în timpul domniei lui Carol I și al președintelui american Rutherford B. Hayes (1877-1881).

Pe parcursul a treisprezece decenii, România și SUA au dezvoltat relații privilegiate, iar Casa Regală a României a adus, de-a lungul celor trei secole (XIX, XX și XXI), un aport considerabil la această stare de fapt. Sunt bine cunoscute astăzi (în SUA și în țara noastră) vizita Reginei Maria din 1926 și numeroasele vizite ale Regelui Mihai din timpul exilului și după 1989.

Din 1990, Principesa Moștenitoare și cu mine am vizita SUA în multe ocazii, dezvoltând activități caritabile și inițiind “Turneul Prieteniei”, un proiect de cunoaștere a țării noastre în comunitățile locale americane.

Și în anul 2011, ca în fiecare an, gazdele noastre au fost pline de afecțiune și de generozitate, dovedind o ospitalite desăvârșită. Am avut plăcerea de a felicita cu ocazia Zilei Naționale a SUA pe ambasadorul și dna Mark Gitenstein, precum și pe adjunctul șefului de misiune, dna Jeri Guthrie-Corn, un “veteran” al Corpului Diplomatic acreditat la București, cu o experiență în România care a început acum 22 de ani.

Deși România are în prezent o relație privilegiată cu SUA, în domeniul militar, politic și diplomatic, în arena internațională, rămân multe de făcut în plan economic, precum și în plan instituțional. Fragilitatea și inconsistența comportamentului instituțional românesc frânează șansa respectului și încrederii în țara noastră, atât dincolo de ocean, cât și pe continentul european.

Există, în compensație, un excepțional renume pe care România și l-a creat în domeniul cercetării, educației, economiei și culturii, printr-o formidabilă generație tânără care lucrează sau se perfecționează astăzi în SUA. Mii de tineri români dezvoltă cariere strălucite în IT, medicină, economie, matematică, fizică, științe politice, artă și în multe alte domenii la marile universități americane, în companii comerciale de renume sau în societatea civilă.

_DSC0392

_DSC0400

_DSC0407

_DSC0475

_DSC0478

_DSC0532

_DSC0612

_DSC0875

2 comentarii

  1. Cory Muresan says:

    M-am bucurat mult cand l-am vazut in acest an pe ASR Principele Nicolae alaturi de ASR Principesa Mostenitoare si de ASr Principele Radu la Receptia de 4 iulie de la resedinta ambasadorului SUA.Cred ca multi din compatriotii nostri isi doresc ca eforturile MS Regelui de a readuce Romania spre o demnitate pierduta atat de multi ani prin experimentul republican sa fie incununate de succes iar ASR Principele Nicolae reprezinta garantia continuarii acestor eforturi si de generatia tanara ce reprezinta viitorul.
    Mi-a facut placere sa schimb cateva cuvinte cu tanarul Print si sper ca sa devina cat mai cunoscut in intreaga tara.Sunt convins ca intr-o zi va fi un foarte reprezentativ Rege al Romaniei.

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Dlui Corry Muresan,

    Alteta Sa Regala Principele Nicolae ar putea deveni Rege al Romaniei numai ca urmas al (sper eu, ca si multi altii – dar nu si Dvs.) Reginei Margareta a Romaniei. Este intristator (ca sa nu spun ‘iritant’) modul in care misogini ca Dvs. ce se prefac a fi monarhisti, nu au totusi pic de respect pentru vointa Regelui Nostru care deja a desemnat-O pe ASR Principesa Margareta drept Mostenitoare a Sa. Ego-ul Dvs. masculin supradimensionat refuza sa accepte aceasta posibilitate. Nu pot trece deasemenea sub tacere nici intrebarile retorice sau remarcile pline de venin cu care chestionati Casa Regala privitor la diveresele participari sau luari de pozitie ale Membrilor Sai la diferite evenimente de rang regal (cum este evenimentul funerar de la Viena la care faceti referire recent), unde va constituiti intr-un fel de instanta morala de al carui acord socotiti ca ar avea nevoie Casa Regala. Iar atitudinea Dvs. fata de ASR Principele Radu este insultatoare nu doar pentru Acesta, dar si pentru ASR Principesa Margareta care L-a ales de Sot, si pentru ML Regele Mihai si Regina Ana care L-au primit in Familie – CU TOT CE DECURGE DIN ACEASTA NOUA CALITATE. Un popor civilizat (si o persoana civilizata) accepta acest lucru si se comp[orta in consecinta. A facut-o poporul englez, cel suedez, danez, norvegian, etc., iar recent cel monegasc – cu ocazia diverselor casatorii regale. Persistati insa in ridicul – cu o ‘logica’ ce sfideaza logica. Desigur, este si acesta un mod (stramb) de manifestare a liberului arbitru. Cum insa inteleg ca sunteti ‘a man of the frock’, incrancenarea Dvs. mi se pare cu atat mai de neinteles.
    prof. Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53892202
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate