Sorin Dumitrescu, In Memoriam

Familia Regală a aflat cu profundă tristețe de trecerea la cele veșnice a maestrului Sorin Dumitrescu, purtător al Crucii Casei Regale a României (2008) și al Decorației Regale Nihil Sine Deo (2018) și membru corespondent al Academiei Române (2006).

Născut în București, la 18 martie 1946, Sorin Dumitrescu a absolvit cursurile Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, iar apoi Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secția Pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba.

Apropiat al cercurilor intelectuale tinere, alături de Nichita Stănescu, Sorin Dumitrescu nu a fost niciodată cuprins de cenușa intelectuală a regimului comunist, fiind pregătit, la răsturnarea acestuia, să facă parte din elita artei românești, nu doar prin lucrările sale, ci și prin efortul depus la coagularea și promovarea acesteia.

În anul 1992, înființează Fundația Anastasia (gr. Învierea), coordonând activitatea editorială, video, și de imagine a acesteia. În cadrul său, a editat peste 400 de titluri și peste 250 de documente video, între care operele ilustrate ale lui Nichita Stănescu, lucrări de Petre Țuțea, Augustin Cleopa, părintele Dumitru Stăniloaie și alții.

Tot cu ajutorul Fundației Anastasia, acesta a transformat galeria Catacomba (în subsolul Muzeului Colecțiilor de Artă din București), în centrul-pilot de artă contemporană al Muzeului Național de Artă al României, organizând expoziții de înaltă valoare cu artiști români contemporani.

Sorin Dumitrescu este printre primii care, după 1989, au susținut public și ferm prezența și activitatea din țară a Coroanei, asociind pe membrii Familiei Regale, în special pe Regina Ana, la activitățile Fundației Anastasia și evenimentele galeriei Catacomba. Fundația a primit și Înaltul Patronaj al Reginei. Mai târziu, la inițiativa sa, prin donațiile unui grup de artiști contemporani români, s-a constituit Galeria Regală de Artă Contemporană, nucleul patrimoniului Fundației Colecția Regală, expusă și astăzi la Palatul Elisabeta din București, și la Săvârșin.

Talentat cercetător, misiunea sa științifică a fost aprofundarea mesajelor iconografice, cu o lucrare monumentală despre programul iconografic al Mânăstirilor din nordul Moldovei, readucând totodată prin creația sa tehnica icoanelor bizantine în România. În acest fel, el a contribuit la reîntâlnirea științei și credinței, reamintindu-ne că puterea nu aparține celor care împart lumea în dușmani și sclavi. Elementele artei și credinței sale, coloana, pas, Biserică și chip; ruina, născătoare de înțeles identitar; înălțarea cu umilință și crezul unei pogorâri, nu sunt doar elemente ale picturii, ci și simboluri ale Regalității României (Principele Radu al României, discurs la vernisajul expoziției pictorului, Mogoșoaia, 2007).

Astăzi, de ziua Sfintei Mucenițe Anastasia, al cărei nume a patronat viața profesională a Maestrului, Sorin Dumitrescu a trecut la cele veșnice lăsând în urma sa un adevărat patrimoniu artistic și cultural, care va servi generațiilor viitoare la redescoperirea spiritualității românești.

Odihnească-se în pace!

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Odihna vesnica in grija Celui Fara de Sfarsit, Domnul nostru Iisus Cristos, Maestrului Sorin Dumitrescu, cel ce a slujit cu egala forta atat religia si arta, cat si Familia Regala si Monarhia. In aceasta a treia ipostaza a sa l-am si cunoscut, activitatea sa fiind congruenta cu a mea. Ma simt mandra ca l-am cunoscut, si ma intristeaza plecarfea sa in vesnicie.

    Dumnezeu sa-ti calauzeasca somnul etern si sa te aiba mereu aproape, Maestre !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54366632
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate