Centenarul vizitei de Stat a suveranilor României Mari în Elveția

Vizita de Stat a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Berna și la Geneva, 4-10 mai 1924

După Marea Unire, pentru a sprijini și aprofunda reformele tuturor provinciilor românești din punct de vedere lingvistic, monetar, economic, administrativ, militar, educațional și politic, pentru a consolida legăturile țării cu marile puteri europene, pentru a “pune România pe harta” societății occidentale și pentru a deschide calea unor parteneriate bazate pe democrație, libertate, spirit întreprinzător și competitivitate, Regele Ferdinand I și Regina Maria au efectuat patru vizite de Stat în Confederația Elvețiană, Republica Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Regatul Belgiei. Vizita la Geneva a fost dedicată primei întâlniri cu conducerea Ligii Națiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite, fondată cu doar patru ani mai devreme, în anul 1920.

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au adus omagiu suveranilor României Mari în acest an, efectuând vizite în Regatul Belgiei (martie), Republica Franceză (aprilie) și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (iulie). Astăzi, la Palatul Elisabeta, va avea loc o seară aniversară a centenarului vizitei de Stat a Regatului României în Confederația Elvețiană.

Diplomația românească nu cunoscuse, până atunci, un turneu de politică externă de asemenea amploare și cu asemenea impact în țările vizitate. Cele patru vizite de Stat au venit la șase ani de la Marea Unire, la cinci ani de la începutul “diplomației regale” performată de Regina Maria la Paris, în favoarea recunoașterii României Mari, la doi ani de la Încoronarea de la Alba Iulia și la un an de la promulgarea Constituției din anul 1923.

Vizita Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în Confederația Elvețiană a început pe 4 mai 1924, în orașul Appenzell din cantonul Appenzell Innerrhoden. În zilele de 5-7 mai, suveranii României Mari au vizitat Berna, capitala țării, unde Regele Ferdinand a fost întâmpinat cu ceremonial militar. Președintele Confederației, Ernest Chuard, a oferit o recepție în onoarea României în seara de 7 mai 1924.

Pe data de 8 mai 1924, Regele Ferdinand și Regina Maria au început vizita la Geneva. Suveranul României Mari a fost primul șef de Stat care a vizitat oficial Liga Națiunilor, înființată la 10 ianuarie 1920. Ferdinand I a fost însoțit la Secretariatul Ligii Națiunilor de Regina Maria, de I.G. Duca, ministrul de Externe al Regatului României, și de ministrul plenipotenţiar al României la Berna, Nicolae Petrescu-Comnen. În cursul vizitei, Regele Ferdinand s-a întâlnit cu Sir Eric Drummond (secretarul general al Ligii) și cu Albert Thomas, director al Organizației Internațională a Muncii din Liga Națiunilor.

Suveranii români au vizitat oficial Consiliul Municipal Geneva, unde au fost întâmpinați de demnitarii Republicii și Cantonului Geneva, în frunte cu președintele consiliului, Jean Uhler. În fața consiliului s-au adunat mulți locuitori entuziaști ai Genevei, care au aruncat flori la trecerea Reginei Maria.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54005161
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate