Regalitatea, parte a României

romanian-king-michael-crown-princess-prince-radu

Faptul că Familia noastră are un rol de jucat în România de astăzi nu se datorează simpatiei oamenilor politici faţă de monarhie, nici neliniştii ţărilor lumii faţă de continuitatea, tradiția sau identitatea noastră. Acest rol a fost şi este acela de păstrător şi slujitor al valorilor fundamentale, fără de care nicio societate nu cunoaşte devenirea întru Bine şi nici dezvoltarea sub semnul Interesului general.

În momentul în care românii au început să înţeleagă că patriotismul are o măsură precisă şi obligatorie în dezvoltarea infrastructurilor sociale; că etalonul moral al guvernării este tot atât de necesar ca reprezentarea parlamentară şi alegerile libere; că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea; când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria şi moralitatea; când au intuit că inteligenţa societăţii civile nu ţine loc de generozitate şi că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci ei au început să înțeleagă că Familia Regală reprezintă un element structural tot atât de necesar societăţii româneşti, pe cât este cel politic, construit în armonie și complementaritate cu acesta.

Regalitatea a redevenit o parte a României pentru a pune umărul la statornicie. Ea a putut influența mersul țării chiar și deposedată de putere politică sau de răspunderi administrative pentru că are o vocaţie naturală de leadership. Regele s-a întors în ţara sa. Este vremea ca şi România instituțională să pună capăt exilului la care a fost pe nedrept condamnată.

Peste tot în Europa, unde sistemul democraţiilor liberale funcționează performant și coerent de șase decenii încoace, se caută soluţii pentru gestiunea schimbărilor dramatice care au loc în societate, pentru a opri degradarea substanţei puterii publice, pentru a face faţă deficitului de performanţă și de competență, lipsei de generozitate și de responsabilitate ale celor care conduc temporar instituțiile guvernării.

În România, deși de douăzeci și doi de ani încoace consolidăm instituțiile democratice, sistemul a depins mereu, prea mult, de personalitatea și de acțiunile oamenilor care au gestionat puterea. Instituția trebuie să fie mai importantă decât omul aflat în structura ei de conducere. Fiindcă numai această precauție a sistemului poate împiedica devierile pe care democrația, ca instrument, nu le poate evita.

Dacă mă uit, prin comparație, la comportamentul public al Regelui Mihai și la cel al liderilor politici, constat că Regele, deși octogenar și purtător de coroană, s-a purtat în permanență în spiritul unei democrații liberale armonioase, cu măsură, bun simț, cu grijă față de oameni și cu respectarea cuvântului dat. Ceilalți au făcut exact contrariul: de câte ori au putut, au acționat la limita legii, au aplicat regula bunului-plac, au folosit propria instituție, de la mici primării până la marile piese de pe tabla de șah a administrației publice centrale, în sensul interesului personal, au manipulat societatea cu toate mijloacele, private sau publice, în direcția care le convenea mai mult.

Aceste devieri de la comportamentul democratic și instituțional sunt expresia și sursa inconsistenței instituțiilor înseși. Deși democratice, unele instituții au devenit mecanisme vulnerabile, fără istorie, fără continuitate, fără respectabilitate, fără competență, care cad pradă, constant, brutalității ego-ului câte unui aventurier care ajunge, pe cale democratică, să le domine.

Faptele lui Carol I rămân în istorie nu fiindcă au fost monarhice, ci fiindcă au fost fondatoare de stat modern, vizionare și aducătoare de statornicie. Ele au validat principiul monarhic, ca element structural al societăţii româneşti.

11 comentarii

  1. Gabriel B. says:

    Alteța Voastră Regală,
    Articolul mă face să mă gândesc la una din sintagmele pe care le folosiți: „chiriașii istoriei”.
    Vă propun să înlocuiți această expresie, cu una mai aproape de adevăr : „squatterii istoriei”.
    Chiriaș presupune o minimă legitimitate în ocuparea unui spațiu, pe când ce se întâmplă în România din 30 decembrie 1947 și până în prezent, ar putea fi numit squatting. Aceasta ca să nu spunem hijacking.

  2. Stoica Rodica says:

    Romanii au fost crescuti in asa zisa “frica”a lui Dzeu ,dar si in marea dragoste pentru Rege si Patrie.
    Povestile minunate care ne-au acompaniat copilaria ne vorbeau de faptele bune ale printilor si printeselor noastre,fii si fice ale lui “Rosu Imparat sau Verde Imparat”
    Veacurile s-au scurs dar, aceste personagii pozitive au ramas in mintea colectiva ca un far calauzitor.si cu adevarat stabilizator
    Regii si Reginele noastre au tintit instituirea bunei stari si evidentierea statului roman in fata intregii lumi..
    Regalitatea instiuita de marele Rege Carol I a insemnat modernizare,culturalizare puternica,intarirea credintei in Dzeu si institututii de stat de sinestataoare extrem de eficiente.Regele Ferdinand si Mihai a consolidat pentru eternitate legatura de iubire si respect intre Regi,Regine,si popor.
    Vine acum spre marea noastra fericire un Print minunat,Alteta Regala, pe numele AS, Radu ,ca re prin vorbele mestesugite de modovean, cu multa piosenie si realism,sa inscrie cu slove de aur meritele incontestabile ale Regalitatii!
    Da!Cu dragoste si respect desavarsit subscriem toti cait suntem constienti de meritele Monarhiei si a Regelui Mihai
    Nu mai vrem ca aceasta tara sa fie condusa de politicieni frustati,hapsani,mincinosi,inpotenti din toate punctele de vedere,marlanosi ,tafnosi,,condusi de papitoaice si reprezentati in forumurile internationale de beizadele.
    Noi nu dam cu parul! Atat dorim :sa traiasca MS REGELE MIHAI si ASR Principesa Mostenitoare Margareta care sa conduca destinele poporului roman!
    Frati romani de pretutindeni ! Inainte spre o Romanie Regala!

  3. Zidaru Gabriela says:

    Alteta! Romania si poporul sau ; pelasco-dac , inca din vremuri imemorabile a fost regat. A avut un rege,cu dragoste de tara si neamul sau. Traditia monarhiei constitutionale a fost intrerupta brusc, de tancurile rusesti ,si de atunci neamul romanesc a avut numai suferinte, lipsuri si persecutii politice.Nici-un ,, ales” nu s-a ridicat la nivelul unui patriot adevarat ca Majestatea Sa regele Mihai I de Romania si nu numai.Bazele unei Romanii moderne le-a pus Majestatea Sa Carol I,care a condus poporul roman spre victoria si independenta statala si politica.M-am nascut in timpul domniei Majestatii Sale regele Mihai I de Romania, oare o vrea Dumnezeu sa nu mor pana nu-l vad din nou pe tron pe legitimul suveran al Romaniei ? Nu la mine ma gandesc ci la linistea, bunastarea si fericirea viitorului copiilor si nepotilor mei,si a nemului meu romanesc, intr-un regat legitim romanesc. ,,NIHIL SINE DEO! ”

  4. Alexandru says:

    Alteta Voastra Regala,
    Aveti cea mai mare dreptate in privinta modului in care sunt folosite institutiile democratice la noi. In ciuda faptului ca ele, ca si un obiect de exemplu, au un manual de functionare, politicienii le folosesc si le vor folosi intotdeauna pentru atingerea obiectivelor lor personale. Casa Regala a Romaniei a aratat cum se poate conduce o institutie timp de 150 de ani prin eficienta, rabdare si bun simt!
    A aparut inregistrarea emisiunii Ca la carte: http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-06-03-11-49.flv&id=Ca la carte
    Va multumesc inca o data pentru ocazia de a va vedea din nou in haina militara, ceea ce pentru mine, si nu numai, conteaza enorm. Traditiile monarhiei romane sunt sfinte si litera de lege!
    Sunt al Altetei Voastre Regale supus credincios!

  5. Carmen Zaman says:

    Imi place aceasta fotografie……..tinuta impecabila , eleganta, rafinata, culorile bine alese…la fel si accesoriile (bijuterii)…….o prestanta si o tinuta cu adevarat regala………

  6. Comentarii pe Facebook says:

    #
    Aida Ferat Postolache De retinut si repetat: “Deși democratice, unele instituții au devenit mecanisme vulnerabile, fără istorie, fără continuitate, fără respectabilitate, fără competență, care cad pradă, constant, brutalității ego-ului câte unui aventurier care ajunge, pe cale democratică, să le domine.”
    #
    Dan Valentin Ilies sa fiu mai curajos, si inversul a fost valabil candva…
    #
    Mihaela Contiu Imi place tonul articolului si iertaTi-mi indrazneala dar intreb: bun, ce pot sa fac ca sa schimb? Sustin revenirea la monarhie constitutionala dar cum pot eu, Neica Nimeni, sa ajut la infaptuirea acestui lucru maret si dorit?
    #
    Cristina Iorga Si eu sustin revenirea la Monarhie si vreau sa implic in realizarea acestui lucru. Cum?
    #
    Alex Emil Popescu Nu degeaba se striga in 1990 ‘Monarhia Salveaza Romania’ 😉
    #
    Camelia Popazu Cat rafinament……………speram ca nu peste mult timp sa ne putem adresa Altetei Sale Regale Principesa Margareta cu…..Majestate………si ce frumos ar fi ca acest lucru sa se intample cat timp Majestatea Sa Regele Mihai va fi intre noi…DOAMNE AJUTA-NE!

  7. dora florescu says:

    aceasta poza reprezinta cu adevarat imaginea romaniei ! ce frumos 🙂 !

  8. Radu Botta (pe Facebook) says:

    Romania, parte a Regatelor!

  9. Citiți în Acum TV, publicație online says:

    http://www.acum.tv/articol/33016/

  10. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ALTETA VOASTRA REGALA,
    Va dorim cu ocazia sarbatorii zilei D-Voastre de nastere viata lunga,sanatate, inspiratie si reusite in actiuni alaturi de Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana si ASR Principesa Mostenitoare Margareta.
    Suntem mandri de Casa Regala, reprezentanta legitima a Romaniei si de inalta tinuta a actiunilor fiind singurul exemplu demn de urmat, cu mare onoare, de noi toti.
    LA MULTI ANI !
    Dumnezeu sa ajute Romania si Casa Regala !

    Adriana si Alexandru-Grigore PISOSCHI

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53150471
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate