Mangalia, Constanța și Medgidia, 2 iunie 2011

IMG_6992

Astăzi, de Ziua Eroilor și în ziua Înălțării, am continuat vizita în Dobrogea, mergând de-a lungul întregii zile în diverse instituții, organizații și companii din Mangalia, Constanța și Medgidia.

Cele trei municipii sunt cele mai mari așezări urbane din județul Constanța. Ele numără 40,000, 310,000 și respectiv 44,000 de locuitori. În ultimii ani am vizitat aceste localități importante din Dobrogea de mai bine de 14 ori.

Vizita la Mangalia a început în după-amiaza de ieri. Astăzi, am fost dis-de-dimineață musafirul Grupului Școlar Ion Bănescu, pe care l-am vizitat împreună cu Principesa Moștenitoare Margareta acum șase ani. M-am întâlnit cu profesorii și elevii, cu conducerea școlii și am stat de vorbă cu gazdele mele și cu elevii despre proiectele lor europene și perspectivele generației tinere de români în țară și pe continent.

Am poposit apoi la Comunitatea turco-tătară, pe care o vizitez cu toată inima de fiecare dată când sunt în Dobrogea. Sunt oameni de ispravă, patrioți și cu un sens al ospitalității ieșit din comun. În plus, ei sunt dovada vie a unei integrări a minorității musulmane în Europa aproape fără egal. Am vizitat Geamia Esmahan Sultan, ridicată în secolul al XV-lea, am stat de vorbă cu liderii lor religioși și cu cei ai minorității și, ca de fiecare dată, am degustat din bunătățile bucătăriei turci și tătărăști.

În încheierea vizitei la Mangalia am mers la herghelia de cai. Cunoscută pentru creșterea, de mai bine de optzeci de ani încoace, a rasei pur sânge arab, herghelia are, desigur, greutăți în continuarea activităților ei. Am vorbit pe acest subiect și cu ocazia vizitei la herghelia din Buzău. Situația este de neînțeles. Pe de o parte hergheliile au lipsuri mari financiare, pe de altă parte, copiii și tinerii din județele unde hergheliile există, continuă să crească și să se dezvolte jucând fotbal printre mașini, pe betonul din fața blocurilor, în loc să beneficieze, contra unei sume minuscule, de ore de călărie, un sport atât de nobil și de la îndemâna românului. Aceasta ar aduce beneficii financiare hergheliei, ar dezvolta mintea și fizicul tinerei generații, ar da încredere instructorilor de călărie și un anume sentiment de comuniune cu natura s-ar dezvolta în societatea românească, în folosul ei direct.

Am ajuns spre mijlocul zile la Universitatea Ovidius din Constanța unde, în clădirea cea mai nouă din campus, la Sala Senatului, am participat la lansarea volumului “Provizoratul istoric”. Am avut plăcerea de a avea în sală prezenți pe rectorul, prorectorul, decanul și profesorii universității și Facultății de Istorie și Științe Politice, reprezentanți ai Parlamentului României, mulți studenți și ziariști. Sunt bucuros, ca de fiecare dată, de interesul pe care cartea îl stârnește în societatea românească. Și nădăjduiesc la o creștere a respectului față de sine al acesteia.

Am oferit un interviul radio-ului constănțean Sky FM, apoi am ajuns la Medgidia, al cincilea și ultimul oraș din această vizită. Primarul municipiului, dl Marian Iordache, a fost gazda mea pe parcursul întregii șederi.

Am fost oaspetele radio-ului Orizont FM într-o emisiune în direct. Apoi am lansat volumul “Provizoratul istoric” în sala mare a Primăriei, în prezența reprezentanților autorității locale și a unui număr de locuitori ai Medgidiei. Am fost din nou impresionat de interesul lor pentru subiectul cărții, de răbdarea și generozitatea, dar mai ales de încrederea lor.

Am realizat un dialog la televiziunea locală Alfa TV și, înainte de încheierea vizitei, am avut o întrevedere cu dl primar, cu ocazia căreia am vorbit despre dezvoltarea economică și a infrastructurii în municipiul său.

Ca și în celelalte orașe din Dobrogea, m-am întâlnit cu mai multe personalități care au fost musafirii noștri la Garden Party, la Palatul Elisabeta, fie în anul 2010, fie anul acesta. Dialogul continuă.

IMG_6998

IMG_7003

IMG_7006

IMG_7023

IMG_7024

IMG_7028

IMG_7031

IMG_7037

IMG_7043

IMG_7052

IMG_7053

IMG_7060

IMG_7054

IMG_7068

IMG_7077

1 comentariu

  1. Stoica Dan says:

    Din pacate, site-ul foarte interesant al Altetei Voastre este tot mai greu de accesat in ultimele zile. Poate fac si administratorii lui ceva ca lucrul acesta sa se remedieze.
    Cu deosebita consideratie,
    Stoica Dan

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53149782
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate