Principesa Sofia la Traseul Partizanilor, 2024

Vineri, 4 octombrie 2024, în prima zi a vizitei sale în județul Cluj, Principesa Sofia a pășit pragul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, unde a vizitat galeriile artei clasice și cele de artă contemporană. Cluj24

Vizita s-a încheiat în Galeria Meron, unde a discutat detaliile organizatorice pentru expoziția pe care o plănuiește în anul 2025. Acest spațiu  oferă oportunități pentru a începe conturarea viziunii sale artistice, aducând laolaltă tradiția și modernitatea.

În cea de-a doua zi, sâmbătă, 5 octombrie, Alteța Sa Regală a călătorit în localitatea Răchițele, din Județul Cluj, în inima Munților Apuseni, urmând o porțiune din traseul istoric al partizanilor. Drumul a fost făcut prin pădure, iar la capătul acestuia, în dreptul unui panou memorial, a descoperit o peșteră unde unul dintre partizani și-a pierdut viața în lupta pentru libertate.

Partea a doua a zilei a cuprins o slujbă de pomenire, oficiată de episcopul-vicar al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate după Al Doilea Război Mondial.

Corala Regală Transilvană a cântat Imnul Regal la sosirea Principesei Sofia, iar apoi au fost rostite discursuri și a avut loc slujba de pomenire. Alteța Sa Regală s-a întâlnit și a discutat cu familiile partizanilor căzuți, apoi a așezat flori în memoria eroilor, în semn de respect și recunoștință. Momentul a fost însoțit de recitarea unor poezii și de sunetul tradițional al tulnicului, care a adăugat solemnitate ceremoniei.

La eveniment au participat directorul Parcului Natural Apuseni, directorul Muzeului de Artă și alți oficiali. Organizatorii au prezentat un proiect de viitor, în care își propun să creeze un eco-muzeu dedicat partizanilor, un loc unde istoria lor va fi păstrată vie și accesibilă tuturor.

Vizita s-a încheiat cu o masă tradițională din Țara Moților, însoțită de muzică populară locală, oferind participanților un moment de comuniune cu spiritul locului.

2 comentarii

  1. Eugenia Magdalena Berdan says:

    Nici 35 de ani,statul roman nu a facut nimic pentru memoria celor ce s-au sacrificat in lupta contra comunismului.
    Termenul de “trist” este prea putin!!!
    Chapeau ,familiei descendentilor luptatorilor cu arma in mana !

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Vizita Altetei Sale Regale Principesei Sofia la Cluj ma umple de bucurie, cu atat mai mult cu cat scopul sau a fostt atat de bogat in semnificatii. Clujul, orasul celor mai frumosi primi patru ani ai lungii mele studentii, ani care mi-au inobilat profesional si moral, prin rigoarea academica de la ‘Babes-Bolyai’, nu doar cariera, ci si viata, daruindu-mi atatia prieteni cu care inca pastrez legatura de decenii, iata, acum, iubitul meu Cluj si oamenii sai isi deschid portile sufletului pentru artistul si omul sensibil care este Alteta Sa Regala Principesa Sofia. Vizita Sa extinsa in zona inconjuratoare pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru idea de libertate de sub comunism intra in firescul activitatii Familiei Regale de recunoastere a valorilor morale ale poporului roman care, cu mijloacele putine existente in anii ’50, au luptat cu raul bolsevic prin jertfa lor suprema.

    Sper ca anul viitor sa fiu prezenta la Cluj, la Muzeul de Arta, cand va avea loc expozitia Altetei Sale. Vor veni, cu siguranta, multi dintre prietenii mei.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53182721
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate