Cupa Unirii la Oină, 2024

Sâmbată, 5 octombrie 2024, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au luat parte, pe Stadionul Național „Arcul de Triumf” din București, la “Cupa Unirii la Oină”, eveniment organizat de Federația Română de Oină în colaborare cu Agenția Națională pentru Sport, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Federația Sportivă Națională de Oină din Republica Moldova și Complexul Sportiv Național “Arcul de Triumf”. Federația Română de Oină se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei. HISTOIRES ROYALES

Cu această ocazie, au fost acordate, pentru prima oară, Trofeul Regele Ferdinand și Trofeul Regina Maria.

Anul acesta s-au implinit 125 de ani de la disputarea primului campionat național de oină. Pentru a onora această aniversare, federațiile de oină din România și Republica Moldova au organizat “Cupa Unirii”, în care au evoluat echipe de seniori, feminin și masculin, alături de echipele “Under 18”, feminin și masculin.

Cele patru echipe din Republica Moldova au călătorit la Bucuresti împreună cu domnul Vasile Onica, președintele Federației Sportive Naționale de Oină.

Sport național, care se joacă în România încă din secolul al XIX-lea, mișcarea sportivă de oină a fost organizată pentru prima dată în timpul domniei Regelui Carol I. Ziua națională a oinei a fost instituită oficial pe 9 Mai.

Cupele, medaliile și diplomele echipelor câștigătoare au fost înmânate de Custodele Coroanei și de Principele Radu.

📷 Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Jocul de oina, acest sport national romanesc, ar trebui introdus obligatoriu in activitatile sportive scolare. Aproape uitat in perioada comunista, cand doar sporadic se mai auzea de acest sport pana acum vreo trei decenii, oina a revenit in atentia iubitorilor de sport prin grija unor entuziasti cu ‘tinere de minte’ in privinta istoriei sale glorioase din perioada de pana in 1948, dar in special datorita luarii sale sub Inalt Patronaj Regal de catre Majestatea Sa Margareta. Sora noastra Basarabia ni s-a alaturat, spre gloria lor si bucuria noastra.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53184613
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate