Zece ani la Săvârșin

IMG_0164

Miercuri 1 iunie se împlinesc zece ani de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin. Este, alături de aniversarea de zece ani de când am revenit la Palatul Elisabeta, una dintre cele mai importante sărbători ale Familiei Regale de astăzi.

Regina Ana, ca și Principesa Moștenitoare, pășeau pe 1 iunie 2001 pentru prima oară în viața lor în parcul și casa de la Săvârșin. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală știau locul doar din povestirile amănunțite ale Regelui, care a ținut minte, timp de cincizeci și trei de ani, zi de zi, ceas de ceas, fiecare detaliu al casei și parcului ce au oferit atâta pace, frumusețe și bucurie Reginei Elena și Regelui Mihai, în anii 1940.

1-iunie-2001-savarc899in

Desigur, multe s-au întâmplat în acești zece ani. Sărbătorile importante ale anului, Paștele și Crăciunul, verile, iernile și multe zile în primăvară și toamnă le-au petrecut aici: Regele și Regina, Principesa Moștenitoare și cu mine, Principesa Elena și dl Alexander Nixon, Principele Nicolae și sora lui Elisabeta-Karina. Au trecut prin Săvârșin Principesa Irina și soțul ei, dl John Wesley Walker. Au venit să petreacă momente de tihnă Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid și Principele Lorenz ai Belgiei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) și soțul ei, baronul Hanns von Holzhausen. Există mărturii indubitabile că Franz Liszt a fost musafirul Castelului și că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în vizită, la familia aristocratică maghiară ce avea în proprietate domeniul, cel puțin o dată.

În primii ani a fost greu, din cauza lipsei resurselor financiare. Între 2001 și 2007, viața la castel a fost mai degrabă o luptă pentru păstrarea proprietății. Din fericire, în anul 2006 domeniul s-a întregit cu patrimoniul forestier pe care l-a avut în 1943. A fost un moment de cotitură în soarta castelului și a parcului. Deși retrocedarea fiecărei părți din proprietate s-a lovit adesea de nepăsarea sau incorectitudinea multora dintre oamenii cu puterea deciziei (care au acționat adesea împotriva literei legii), astăzi Domeniul Regal Săvârșin este pe drumul cel bun. Clădirea istorică și-a încheiat prima treime din procesul de renovare, Satul Regal (acea parte publică de la intrarea în domeniu) va inaugura în august prima clădire renovată și pavajul cu piatră de epocă a curții.

Principesa Moștenitoare dorește să ducă mai departe cu aceeași rigoare și minuțiozitate a detaliului partea a doua și a treia a renovării castelului și renovarea completă a Satului Regal (care va cuprinde case pentru musafiri, un magazin de suveniruri cu obiecte lucrate de mână în zonă, o cafenea-restaurant, Garajul Regal și celebrul atelier auto al Regelui, unde a construit toate jeep-urile sale).

Prin intermediul Asociației de Dezvoltare Durabilă pe care a fondat-o în acești zece ani, Principesa Moștenitoare dorește să vadă realizate trei mari proiecte:

Satul Regal al Meșteșugurilor (cu ateliere de tâmplărie, faianță, fier forjat, broderie, sculptură și pictură, mobilă, alamă și argintărie, croitorie),

Proiectul Caselor Sociale, un spațiu în comună unde să se ofere locuințe modeste dar confortabile celor cu probleme serioase de sănătate sau de familie,

Refacerea Parcului Regal, vechi de 150 de ani, proiectat de unul dintre cei mai mari arhitecți de grădini ai Europei mijlocului de secol XVIII.

Astăzi comuna are o stație modernă de benzină, un sediu de bancă, iar podul peste Mureș a fost refăcut, legând Săvârșinul de multitudinea de localități de la sud de Mureș.

Aniversarea de zece ani ne găsește cu foarte multe proiecte în plină derulare. În România lucrurile merg destul de încet, atunci când vine vorba de competență, simț al datoriei, meșteșug realizat perfect sau acuratețea faptelor urmând promisiuni expansive. Sperăm ca în anii 2012, 2013 și 2014, întreg procesul de restaurare a clădirii istorice a castelului și Satul Regal să fie încheiat.

De asemenea, sperăm ca Garajul Regal și atelierul auto al Majestății Sale să fie încheiate în luna august, pentru ca Regele și Regina să poată aniversa, împreună cu noi și cu oamenii locului, cei zece ani de la întoarcere.
IMG_0062

IMG_0061

IMG_0084

IMG_0094

IMG_0095

IMG_0096

IMG_0098

IMG_0104

IMG_0107

IMG_0110

IMG_0112

IMG_0114

IMG_0118

IMG_0125

IMG_0126

IMG_0134

IMG_0137

IMG_0139

IMG_0141

IMG_0143

IMG_0144

IMG_0147

IMG_0149

IMG_0151

IMG_0154

IMG_0161

IMG_0122

IMG_0132

IMG_0167

IMG_0188

IMG_0178

IMG_0189

IMG_0191

IMG_0195

IMG_0200

IMG_0203

IMG_0218

IMG_0222

IMG_0225

IMG_0156

9 comentarii

  1. Alex muraru says:

    Excelent!!!! Un spațiu al regalitatii, al memoriei si al visarii!

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Stoica Rodica

    Din copilarie stiu ca, din economiile MS Regele MIhai I,a fost construit Castelul de la Savarsin.Cu ce drept nu i s-a mai permis MS ca timp de 53 de ani sa nu-l mai poata locui?Prin acest castel Regalitatea se afla in inima Romaniei transilvane!Pe acest castel simbolic flutura drapelul romanesc cu Stema Regala!Romanii se simteau in siguranta.Ei nu au fost niciodata tradati de regii Romaniei.Onoare Majestatilor Lor Regale ale Casei Regale a Romaniei,recum si Membrilor Familiei Regale!
    #
    Negura Diana-ramona minunat
    #
    Stefanescu Romeo Nicolae Excelent. La mulți ani ! Fiți binecuvântați
    #
    Iulia Andrei Pacat ca se mai vad urmele comunismului; dar tot nu au reusit sa-si puna amprentele murdare pe aceste locuri. Dumnezeu sa va binecuvantezesi sa reusiti sa redati in totalitate frumusetea acestui loc!

  3. Comentarii pe Facebook (II) says:

    #
    Răzvan Sandu Fără cuvinte… Ce frumusețe, ce echilibru…
    #
    Martha Nc Cuvintele nu isi au locul aici…
    #
    Any Drollinger Alteta, va multumesc ca ne-ati permis sa vizitam virtual Resedinta Regala de la Savarsin. Este minunat si de cel mai rafinat bun gust.Intrebarea mea este, exista o perioada de timp intr-un an cand oamenii de rand putem vizita ?Va multumesc si va doresc o vara frumoasa!
    #
    Doina Ghimus Bunul Dumnezeu sa tina in paza si puterea Sa Familia Regala a Romaniei!
    #
    Mioara Iacob Royal touch restoring the beauty and tranquility of this place. Our deepest respect and admiration to the Royal Family of Romania.

  4. Marian Tabără (Facebook) says:

    Am invatat cu toti o istorie falsa insa orice om sincer nu poate sa nu vada aceea demnitate a familiei regale .Multe ganduri curate pentru familia regala de la care fiecare din noi am putea invata ceva.

  5. Ana-Maria says:

    Daca Alteta Sa Regala Principele Radu va mai participa la alegeri, doresc sa ii acord votul..si daca nu va participa tot ma duc la vot si scriu : NU VOTEZ CU TRADATORII DE TARA!! macar sa-l anuleze . Doresc libertate, doresc cunoastere, imi doresc sa schimb ceva, sunt asa de multe ca nici nu stiu cum sa incep si de unde sa incep si apoi vad ca suntem putini…. iar ceea ce ni se ofera azi e doar DISTRUGEREA POPORULUI NOSTRU, DISTRUGEREA CULTURII NOASTRE SI A INTELIGENTEI NOASTRE!! si sunt prea mica…pentru cate sunt de facut.. Avem nevoie de Dumneavoastra Alteta!

  6. Daniela L. says:

    In ce conditii se poate vizita castelul? Exista posibilitatea inchirierii spatiului pentru anumite evenimente?

  7. Răspuns la comentariul nr. 7 says:

    Daniela,

    Castelul nu este dechis publicului, fiind o reședință privată. Când Satul Regal (partea de la intrarea în domeniu) va fi renovată, va putea fi vizitată. Ea va cuprinde Garajul Regal și atelierul auto al MS Regelui, un magazin de suveniruri, un bistro, precum și, mai târziu, un târg de meșteșuguri. Parcul castelului va putea, de asemenea, să fie vizitat, dar numai în anumite părți ale anului. Toate acestea însă nu vor fi posibile decât în anul 2012 sau 2013, la încheierea lucrărilor.

    Radu al României

  8. alarma pentru atitudinea din comentariul 8. says:

    In aceasta zi importanta pentru noi
    va rugam sa revizuiti acest raspuns anacronic.
    La multi ani.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53160662
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate