Astăzi, 10 ani la Palatul Elisabeta

palatelisabeta

Fotografie realizată pe 18 mai 2001, la intrarea în Palatul Elisabeta

Astăzi se împlinesc 10 ani de când Regele Mihai s-a întors la Palatul Elisabeta. Este locul de unde, la 30 decembrie 1947, Regele și Regina Elena plecau spre Sinaia. De acolo, cinci zile mai târziu, urmau să părăsească România. Regele pentru cinci decenii, Regina Elena pentru totdeauna.

Acum zece ani, pe 18 mai 2001, Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana, Principesa Moștenitoare și cu mine, pășeam pragul Palatului Elisabeta, înconjurați de un mare număr de ziariști, majoritatea tineri, care îl urmau, cu nesaț, pe Rege prin toate încăperile Palatului, curioși să afle cât mai multe de la Majestatea Sa și fotografiindu-l neîntrerupt.

Pe atunci palatul arăta trist, gri, denaturat și singur. Era ca un ochi închis. Au trecut zece ani. Astăzi, fiecare colț din casă și din grădină arată altfel. Unele obiecte sunt puse la locul lor, altele aduse acolo unde trebuie. Atmosfera caldă, de familie, se împletește cu mândria și cu reprezentativitatea respectabilă. Au fost renovate încăperi, multe cu bani personali ai Regelui, deși clădirea continuă să aparțină Statului român, fiind la dispoziția Majestății Sale, până la sfârșitul vieții, în calitate de fost șef de Stat.

Au trecut, în zece ani, pragul Palatului Elisabeta zeci de mii de oameni: regi, președinți, principi, capi ai bisericii, președinți de parlament, prim-miniștri, membri ai guvernelor lumii, generali și ofițeri, academicieni și ambasadori și multe, multe mii de tineri sau, pur și simplu, oameni de toate vârstele și profesiile.

Palatul, singurul cu identitate regală care are destinația corectă, este astăzi un simbol istoric și un instrument actual al statalității noastre. A apărut, în anul 2006, la Editura Humanitas, un album intitulat “Palatul Elisabeta“, care vorbește, în imagini și cuvinte, despre rostul de astăzi al celui mai mic și celui mai tânăr palat regal din România.

În paranteza dintre 1948 și 2001, în care Familia Regală a fost absentă din palat, cea mai dureroasă perioadă nu a fost aceea în care palatul a stat gol, neatins (1948-1990), ci perioada în care a fost transformat în hotel-restaurant și exploatat uneori primitiv (1990-2001). Uneori istoria este paradoxală, greu de înțeles. Gesturile cele mai nepotrivite față de Coroană și față de Stat vin, din când în când, nu de la dușmani, ci de la cei mai buni dintre noi. Este un adevăr pe care l-am învățat temeinic în acești zece ani.

Sunt zece ani în care Principesa Moștenitoare și cu mine ne-am considerat norocoși de a fi fost hărăziți de soartă și autorizați de Rege să încercăm reconstruirea, punerea la loc a unui simbol viu al istoriei noastre, a unui instrument al timpul prezent regal, reintegrarea în societate a unei instituții definitorii a României moderne, Casa Regală, prin cea de-a cincea generație a ei.

Astăzi, Regele prezidează evenimente publice de la cele mai ample, precum Garden Party-ul anual ce reunește în luna mai 2,000 de români din toate colțurile țării și Basarabia, până la audiențe personale sau primiri de mici grupuri profesionale sau asociații. Zeci de instituții, organizații sau companii au Înaltul Patronaj Regal, zeci de companii au calitatea de Furnizor al Casei Regale, zeci de personalități sunt distinse cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Crucea Casei Regale a României, Decorația regală Nihil Sine Deo. Palatul găzduiește an de an Recepția Ambasadorilor la sfârșit de noiembrie, Serile lunare ale Palatului Elisabeta, dinee oficiale, concerte, reuniuni, invită reprezentanții județelor țării, liceeni, studenți, bresle, patronate, administrații locale, oameni de afaceri și sindicate.

Tot aici s-au derulat, din 2004 încoace, an de an, vizitele personalităților străine numite “România, o călătorie regală”. Ultimele “călătorii regale” au fost prilejuite de jubilee: Nunta de diamant a Majestăților Lor, ziua de naștere a Principese Moștenitoare, aniversarea mea de 50 de ani sau, anul acesta, extraordinarul jubileu de 90 de ani ai Regelui Mihai.

De aici au pornit și pornesc (prin organizare, logistică, susținere financiară) toate cele 500 de angajamente anuale ale Familiei Regale, multe dintre ele pe meridianele globului. Aici au fost creionate și duse la îndeplinire sutele de vizite prin țară, care ne-au purtat săptămână de săptămână pașii prin cele mai îndepărtate sau mai mici localități ale noastre, unele vizitate de mai multe ori în acești zece ani. Un volum de muncă imens, realizat cu mijloace modeste și cu colaboratori puțini. Dar cu multă încredere, demnitate, spirit de răspundere și cu multă mândrie.

Palatul Elisabeta este adresa regalității pe harta României de astăzi. Iar astăzi, 18 mai 2011, această stare de fapt  împlinește 10 ani.

palatul-elisabeta-humanitas

11 comentarii

  1. anonim says:

    Casei Noastre Regale Romane, C I N S T E si R E C U N O S T I N T A !
    Astazi, 18 mai 2011 – ora 9:00, precum in toate zilele noastre.

  2. Vă mulțumim Alteța Voastră Regală Principe Radu al României pentru minunatele cuvinte prin care prezentați evenimentele din viața Familiei Regale a României și a locurilor alese în care Majestatea Sa Regele Mihai I e prezent. Se spune că omul sfințește locul …dar și locul arată ce reprezintă omul.
    Dacă ar fi să am un regret, acesta este că abia anul acesta la Garden Party am cunoscut-o personal pe Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta. Sper ca în viitorul apropiat să mai avem ocazia să ne revedem pentru a ne cunoaște mai bine. Eu ca scriitor iar Sela ca actriță am încercat să aducem în fața noastră și celor ce ne-au ascultat și privit pe diversele scene și la evenimente culturale unde am fost prezenți, frumosul din om ,care uneori poate fi ascuns în timiditatea omului aceka cu bun simț.Publicul este cel care ne-a dat măsura reușitei. O seară la Palatul Elisabeta cred că este un vis frumos pentru noi. Dar noi sperăm să devină realitate într-o zi.
    Am dorit să avem ultimul volum apărut despre Casa Regală și acum îl avem de la Garden Party și totuși așa cum eu ofer cărțile mele cu autograf ne-am bucura ca Majestatea Sa Regele să ne poată oferii un autograf. Este un bun prilej, ca visul nostru de al cunoaste personal pe Majestatea Sa Regele, să devină realitate.Sper ca lecturând Volumul ,, Speranțele iubirii,, Majestatea Sa să aprecieze mesajul ce l-am oferit oamenilor. Noi suntem aici pentru ,,a fi,, și nu pentru,, a avea,,. Pentru mine,, a fi,, înseamnă să ofer ceva oamenilor din jurul meu. Acest lucru mă motivează. Dăruind vom primi. Legea iubirii este universală.
    Vă mulțumesc Majestate și Altețele voastre regale pentru ce sunteți pentru România și oamenii ei.
    Să aveți zile luminoase și binecuvântate.
    Cu aleasă prețuire,
    Romeo – Nicolae Ștefănescu + ASiIiVro

  3. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Sanda Florentina Popa La multi si fericiti ani acestui loc si locuitorilor sai ! http://bit.ly/kgnPs2
    #
    Camelia Popazu Multi ani inainte cu sanatate !
    #
    Mugur Jivulescu LA MULTI ANI CU SANATATE !!!!!!!!!!!
    #
    Andra Genoveva La multi ani cu liniste si bucurie!
    #
    Olimpia Ionescu FELICIDADES, MAJESTAD !!
    #
    Badin Mihaela Zile indelungate cu sanatate si bucurii!

  4. Editura Polirom says:

    Cartea “Lumea Regelui” de la Editura Polirom este best-seller-ul săptămânii.

    http://www.polirom.ro/

  5. V.L. says:

    La Multi Ani!

    Este de temut modul cum timpul trece.

    Vă doresc, Altetele Voastre, ca Palatul să vă servească drept punct focal al lucrului bun pentru România încă mulţi ani de acum încolo iar tuturor colegilor să poată înscrie în cartea vieţii şi amintirilor multe alte evenimente fără pereche aici.

    Cu cele mai bune gânduri,
    V.L.

  6. Stoica Rodica says:

    18 Mai 2011:aniversarea a 10 ani a revenirii MS Regele Mihai si MS Regina Ana la Palatul Elisabeta.Multi ani, traiasca MS Regele impreuna cu ASR Principesa Mostenitoare Margareta si ASR Principele Radu a Romaniei!

  7. Alexandru says:

    Alteta Voastra Regala,
    Palatul Elisabeta a fost, este si va fi un far al normalitatii, leadership-ului si sperantei in Romania. La implinirea a 10 ani de la revenirea Familiei Regale in acest sanctuar al sau urez Maiestatii Sale Regele Mihai I al Romanilor, Maiestatii Sale Regina Ana, Altetelor Voastre Regale si Casei Regale a Romaniei multa sanatate, fericire si putere de munca in reprezentarea tarii noastre!
    Alteta Voastra, exista cumva un studiu sau un articol despre traditia militara a Casei Regale a Romaniei? M-ar interesa foarte mult! Va multumesc foarte mult!
    Sunt al Altetei Voastre Regale supus credincios!

  8. Cristina-Adriana Popescu says:

    Alteta Regala,
    Nespus de mare a fost placerea de a va fi cunoscut in acest colt de Rai numit Palatul Elisabeta. Mi-ati oferit ocazia sa revin acolo printre alese personalitati in seara internationala a multilingvismului si mai apoi la garden party.
    As vrea sa consemnez cate ceva pentru aceea, care nu au avut acest noroc si aceasta sansa. Sunt un om simplu, dar este interesant, ceea ce am descoperit: a fi actor, nu inseamna inscenare. Am simtit confirmarea sinceritatii Altetei Voastre (ca si a Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei) in putinele clipe petrecute impreuna.
    Un vis a devenit realitate, cand am descoperit protocolul diplomatic si omul cu cariera militara si sa remarc totodata faptul, ca ati preluat o caracteristica a Majestatii Sale Regale Mihai 1 de a nu refuza sa faca cunostinta cu oricine.(sau ati completat-o) Regasesc aici un mare sacrificiu, de a risca sa fii oricand comentat pentru bine si toleranta si curatenie sufleteasca.
    Ar fi prea frumos ca toti sa intelegem, ca actorul este acum un om cu o cariera militara si ca gestul de a da mana sau de a oferi o medalie cuiva, care noua nu ne convine, nu inseamna compromis.
    Karol Wojtyla, Papa ioan Paul al-II-lea, va seamana in atitudine si aici regasim Nihil sine Deo.

    sper sa nu fi fost prea patimasa,
    va multumesc, chiar daca eu inca nu am reusit sa dau mana cu Majestatea Sa Regala Mihai 1, din dorinta de a lasa aceasta onoare pentru aceea care nu au fost niciodata in preajma familiei Regale,

    prof. Cristina Popescu

  9. F.S. says:

    Aveti un blog exceptional, Alteta Voastra! Felicitari, atat pentru acesta, cat si pentru aparitiile Dumneavoastra excelente la televiziune si in toate mediile! Mult succes in continuare in toate intreprinderile Dumneavoastra minunate! De aici, din strainatate, va urmarim cu incantare, si ne freamata sufletele de speranta intru ivirea tot mai multor semne de succes ale institutiei monarhice romanesti. Respect!

  10. N.N. says:

    Sa fie intr-un ceas bun!

    La un moment dat, in perioada comunista, Manastirea Sf. Ana din Orsova, Judetul Mehedinti, a fost transformata in restaurant! In loc de Sfinte slujbe, acolo se “sarbatorea” revelionul. Regimul comunist a cazut (cam prea tarziu, raul fusese deja facut, homo novus se nascuse si se inmultise), Manastirea si-a redescoperit vocatia normala. Din pacate, nu aceeasi situatie s-a intamplat cu Palatul Regal (unde, cum foarte bine sublinia Alteta Voastra, se fac prezentari de moda) sau cu Palatul Elisabeta, care pana in 2001 a fost restaurant. Cum sa fie un stat puternic, din punct de vedere identitar, daca in sala unde Majestatea Sa Regele a fost obligat, prin santaj, sa semneze, in 1947, actul de abdicare, cetatenii accepta sa manance ciorba sau o friptura? Cum sa fim demni de respect pentru Occidentali daca acceptam hore in Sala Tronului de la Palatul Regal? La urma urmei, cum sa fim de incredere atunci cand unii lideri politici (si nu numai) actuali incearca legitimarea unei alte case regale (dominata de impostura si de minciuna), decat Casa noastra Regala autentica, de Romania?

    Cu profund respect,
    N.N.

  11. Mihaela Balasescu says:

    La mulţi ani la această frumoasă aniversare!

    Sperăm din suflet ca Palatul să devină o proprietate a Familiei Regale a României, ca o împlinire a destinului său nobil, ce va fi întregit de perspectiva amplă a istoriei, dincolo de momentele ei paradoxale.

    Îndrăznesc să spun că, alături de Majestăţile Lor, Alteţele Voastre Regale sunteţi mai ales binecuvântate să puteţi lucra pentru reconstruirea şi repunerea în autoritate a simbolului viu şi definitoriu pe care îl reprezintă Casa Regală. Iar această binecuvântare are forţa dimensiunii înalte din care vine, dincolo de vremelnice şi iluzorii instalări în istorie.

    Vă mulţumim pentru tot, pentru bucuria şi mândria de a Vă avea.

    Cu iubire şi aleasă preţuire,
    Mihaela Bălăşescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53149429
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate