Despre mândrie, iubire și identitate

REGE 6

“Întreaga lume se uită astăzi la orașul nostru, Londra. Iar orașul nostru, trebuie să o spun, arată fantastic”.

Așa a început, acum câteva zile, emisiunea de actualități de la unul din radio-urile londoneze. Era în dimineața nunții Principelui William al Marii Britanii. Desigur, despre nunta aceasta ați auzit multe, în ultimele săptămâni. Dar nu despre nuntă doresc să vorbesc aici, ci despre nevoia societății de astăzi de valori omenești, de solidaritate și de un anume confort identitar.

Londra de astăzi, ca întreaga Europă, este plină de bani veniți din Asia, din Rusia și din Orientul Mijlociu, este asaltată de o tânără generație de diverse etnii care, la rândul ei, este guvernată de Internet, informație și comunicație, de cumpărături și reclame. Nimic altceva decât poți găsi oriunde în lumea liberă: cinism, informații, viteză, comunicație, inteligență de vânzare, pragmatism, criză economică și servicii. Ei bine, într-o astfel de lume, moderatorul unui post de radio cu mare audiență a spus despre propriul lui oraș, cu mândrie și afecțiune, cu inocență și patriotism: “Întreaga lume se uită astăzi la orașul nostru, Londra. Iar orașul nostru, trebuie să o spun, arată fantastic”.

Orașul nu se pregătea de alegeri, nici de Crăciun, ci de nuntă. Desigur, nu se căsătorea Prim-ministrul, nici liderul opoziției, ci unul dintre Principii Regali ai țării. Legătura emoțională și omenească, personală, identitară, dintre Națiune și Familia ei Regală este de o natură complet diferită de orice altă legătură între oameni și instituțiile lor. Tocmai diferența dintre instituția regală și oricare altă instituție a democrației este cheia înțelegerii fenomenului de la Londra, din 29 aprilie.

Un ziarist (de la “Sunday Times”, cred) spunea că Regele Mihai împlinește anul acesta 90 de ani și că ultima oară când a domnit a fost în 1947. Același ziarist scria un interminabil articol cinic despre nunta lui William. Scria cu inteligență și precizie și credea că are dreptate. Nu avea. Nici în ce-l privește pe Regele României, nici în ce privește nunta lui William.

Regele Mihai a domnit ultima oară în 1947 (mai exact până în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948). Dar Regele Mihai a făcut, poate, mai mult pentru țara lui din 1947 până astăzi, decât a făcut atunci când era pe Tronul României. În timpul Războiului Rece, România a avut, prin Regele Mihai, singurul argument al continuității și legitimității ei istorice, singurul simbol al democrației, libertăților și tradițiilor ei pierdute.

După 1989, Regele Mihai a continuat să simbolizeze România liberă, suverană, tradițională și demnă.

Toate acestea îl fac pe Mihai I mult mai important decât un fost șef de Stat de acum șase-șapte decenii, așa cum încearcă să sugereze ziaristul inteligent de la Sunday Times. Ziaristul consideră pesemne “puterea” drept o felie politică de patru-cinci ani pe care o ai și apoi o pierzi. Regele Mihai definește “puterea” drept capabilitatea de a influența în bine propria națiune și lumea, de-a lungul vieții.

Tot așa și cu nunta Principelui William. Unii au văzut în ea un “teatru regal”, adică spectacolul anacronic al unei instituții depășite. Alții, o oportunitate de a face bani. Unii au considerat nunta o ocazie a monarhiei de a se consolida. Alții, o șansă imensă a televiziunii și Internetului de a crește numărul adepților. Republicanilor li s-a întors stomacul pe dos. Monarhiștii au vărsat lacrimi de fericire și au suspinat, împliniți. Ziariștii cinici și inteligenți s-au simțit obligați să combată satiric. Desigur, cu toții aveau partea lor de dreptate.

Dar nunta lui William nu a fost vizionată de două miliarde de oameni și nu a scos pe stradă un milion de oameni pentru motivele de mai sus.

Nunta lui William, ca și venirea de Paște a Regelui Mihai la București în 1992, ca și Jubileul de 50 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a în 2002, aduce cu ea altceva: confirmarea că orice societate are nevoie de modele simple, de simboluri vii, de comuniune și de iubire. Mai ales societatea anului 2011.

Oamenii, luați fiecare în parte, primesc iubire, afecțiune, încredere, ocrotire și sfaturi de la părinți, familie și prieteni. Societatea, în mare, are nevoie de aceleași lucruri simple. Iar ele nu pot veni, la nivelul întregii societăți, decât de la liderii și instituțiile cu caracter identitar. Liderii și instituțiile care încarnează națiunea, care o simbolizează, nu care o reprezintă democratic.

Mulțimile nu vor ieși în stradă la nunta ministrului sau a parlamentarului. Dar va ieși în stradă atunci când vine Regele Mihai de Paște sau Papa Ioan Paul al II-lea. Fiindcă ei aduc, prin ființa lor, un altfel de “leadership”, confort identitar, încurajare sufletească, fior de iubire, o mână întinsă minții și sufletului națiunii și fiecărui om în parte. Acest fel de oameni, instituții și valori îți dau mândrie și te fac să te simți acasă în țara ta și în lumea ta. Desigur, pentru a face acest lucru, ei au nevoie de ritual, de fast, de frumos și de atenția celorlalți. Ei au nevoie de tradiție, de moștenirea lăsată de cei dinaintea lor, de folosirea tuturor simbolurilor și cutumelor pentru a perfoma public.

În ceea ce privește nevoia de identitate, de mândrie, de iubire, de mângâiere sufletească și de sentimentul că nu este singură, de idealuri omenești simple, societatea de astăzi nu diferă cu nimic de cea de ieri. Toate acestea sunt exprimate vibrant atunci când societății i se oferă ocazii potrivite.

De aceea au ieșit pe stradă la Londra, în 29 aprilie 2011, un milion de oameni. Și vor ieși în același număr și în anul 2033, tot așa cum au ieșit în 1947, în 1973 sau în 1981. Vor ieși mereu. Pentru a striga propria lor nevoie de iubire, de identitate, de mândrie, de apartenență la țara, națiunea, cultura și istoria lor.

Am constatat cu plăcere că prin mass-media românească, societatea românească în ansamblul ei a fost conectată direct, fără complexele de altădată, la acest eveniment planetar.

De asemenea, toată lumea a remarcat, cu bucurie și mândrie, că România a fost cum se cade reprezentată la eveniment. Cu eleganță, cu legitimitate, cu rang, cu grație și cu naturalețe.

Ar fi o bună ocazie pentru autoritatea politică românească să constate cât de bine poate reprezenta Casa Regală interesele României, în toate domeniile și pe toate meridianele lumii. Aceasta, desigur, dacă interesele fundamentale, durabile ale României sunt o preocupare pentru liderii aleși.

15 comentarii

  1. Monika Lungu says:

    Exceptional ! Dumnezeu sa va ocroteasca pe toti !

  2. Nicole says:

    Foarte frumos punctat : oamenii au nevoie de modele!

  3. Danciu Angela says:

    foarte frumos comentariul, dumneavoastra Principe Radu

  4. Savescu Maria says:

    Va multumesc !
Christos a inviat !
Traiasca Regele Mihai al Romaniei !

  5. C.I. says:

    Da, asa este! Majestatea Sa transmite – si ne trasmite – un mesaj cu adevatat regal. Are demnitatea unui conducator de stat, alura unui Pater Patriae, tinuta unui suveran. Problema la noi, in Romania, nu este aceea ca sunt putini regalisti; regalisti putini or fi si in republicile din Europa Occidentala, numai ca restul (desigur, vorbesc in principiu) o constituie republicanii. Acestia isi vad de treburile lor ignorand monarhia sau monarhiile. la noi, din pacate, nu intalnim republicani, ci antiregalisti iar acestia injura si scuipa.

  6. N.N. says:

    Alteta,

    Am fost incantat sa vad ca principalele posturi de stiri din Romania (si nu numai) au vorbit mult despre prezenta Familiei Regale la nunta regala de la Londra. S-au amintit ceremoniile la care Majestatea Sa a participat, la Londra, de-a lungul timpului, s-au trecut in revista momentele cheie ale domniei Regelui, s-a vorbit despre importanta continuitatii si a stabilitatii, s-a vorbit, chiar, de avantajele formei de guvernamant monarhice. Cu exceptia anumitor prezente complet neadecvate, majoritatea celor care au comentat nunta regala au tinut sa evidentieze mandria englezilor fata de Casa lor Regala. Atitudinea publica a unor exponenti ai societatii civile a fost datatoare de multa speranta. Important este sa reusim, noi, cei care credem in Regalitate, sa mentinem o asemenea “atmosfera”…

  7. daniela bodea says:

    Multi vorbesc fara sa stie nimic cu informatii superficiale.A reprezenta Romania intotdeauna e o buna ocazie.

  8. Rusu Roxana says:

    Excelent sintetizat Alteta!Sper ca noi romanii sa constientizam sansa pe care o avem,aceea de continuitate s-a dovedit in cei 20 de ani de la revolutie ca institutia presedintiei nu se poate acomoda nu se potriveste statului Roman,haideti sa facem noi romanii un efort conjugat chiar si acum in ceasul al 12-lea,iar la urmatoarele alegeri electorale dati-ne sansa recapatarii mandriei de a fi roman!Dumnezeu sa va binecuvinteze!

  9. MIHAILEASA RADU says:

    Foarte frumos, foarte elegant si simplu prezentata situatia, dar …….. sunt la fel de curios cat la suta din romani mai simt si mai au notiunea de identitate, ne mai vorbind de mandrie si iubire. Nu sunt un pesimist, dar ……. Tot ce-ti doresc este sa ai puterea si taria sa continui ce faci

  10. Aici nu vad decat o tara normala,eleganta,civilizata,in care fiecare isi vede de treaba lui si in care monarhii,oameni si ei ca si noi isi implinesc destinele in fata lui Dumnezeu.Diana a dat nastere unor baieti extraordinari care-i duc mai departe cu naturalete si spontaneitate renumele,iar monarhia britanica isi implineste cu brio menirea fata de poporul britanic.Nunta printului William cu printesa Kate inseamna eleganta,decenta,omenie,demnitate morala:doi monarhi model care si-au unit destinele in fata lui Dumnezeu prin Sf.Taina a castoriei.

  11. Adrian says:

    Ma rog Bunului Dumnezeu sa netezeasca drumul spre conducerea acestei atat de incercata natiuni .
    Va rog sa nu precupetiti nici un efort pentru a reinstaura adevarul , decenta si nobletea pe care le garanteaza Casa Regala in neamul romanesc .

    Cu respect,
    Adrian

  12. Nunta principelui William cu Printesa Kate ne arata cata normalitate poate fi intr-o tara civilizata,in care monarhia este la ea acasa,in care monarhii isi unesc destinele in fata lui Dumnezeu,plamadind in viitor un curent nou in monarhia britanica,Te impresioneaza naturaletea,deminitatea umana,eleganta cu care cei doi tineri William si Kate isi saluta poporul pe car il vor conduce in viitor.Cinste englezilor ca stiu sa-si respecte si sa-si iubeasca reprezentantii familiei regale.

  13. Mandrie si bucurie in inima romanilor care s-au simtit prezenti la acest eveniment prin Majestatea Sa Regele Mihai si Familia Regala.O particica din fiecare roman a participat astfel alaturi de invitatii de seama din intreaga lume; si fiecare roman s-a simtit onorat nu numai de aceasta reprezentare ci de ceea ce reprezinta Regele si Familia Regala pentru Romania:onoare,traditie,respectarea valorilor neamului romanesc,identitate,discretie,iubire,independenta,crestinism,integritate,dragoste de neam…si cred ca aceasta enumerare ar putea continua aproape la nesfarsit si in mod permanent.
    Bunul Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe Majestatea Sa si intreaga Familie Regala!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  14. Camelia says:

    Iubitul nostru cuplu regal!!! 🙂

  15. D.L. says:

    Am citit ieri articolul dvs. “Despre mandrie, iubire, si identitate” si daca ar fi sa aleg un singur cuvant sa fac un comentariu as alege cuvantul: “perfect”.
    Mi-au ramas in minte si in suflet cuvintele regelui :
    Regele Mihai definește “puterea” drept capabilitatea de a influența în bine propria națiune și lumea, de-a lungul vieții.
    Multumesc,

    Cu drag,
    D.L.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54830929
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate