Compania “Spicul” și Seminar agricol

spicul_07.04.2011 027

Miercuri 7 aprilie 2011 am vizitat societatea comercială “Spicul“, fondată în anul 1848 și care a primit, din anul 2009, calitatea de Furnizor al Casei Regale a României.

După vizita de anul trecut a Majestății Sale Regelui, care a avut loc în noua clădire a fabricii din Chitila, am mers cu plăcere în vizită la Spicul, pentru a admira investițiile lor moderne și produsele variate și gustoase, printre care au început să se numere și cele din gama “bio” sau dietetice.

Fabrica nu se află într-un moment ușor al vieții ei, datorită crizei economice, a neajunsurilor din piața românească, a prejudecăților persistente printre consumatori și, desigur, datorită concurenței neloiale, față de care oficialitățile închid, de multe ori, ochii.

Nu avem multe companii comerciale cu o astfel de istorie și continuitate. Iar domeniul ospitalității, ca și cel alimentar și al agriculturii, ar putea fi punctele noastre forte. Deocamdată, ele sunt doar în stare de potențial.

Joi 8 aprilie 2011 am fost, la București, oaspetele Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, pentru a participa la Seminarul național studențesc “Îmbunătățiri funciare, ingineria mediului și cadastru” 2011, organizat de Facultatea de Îmbunătățiri funciare și ingineria mediului.

Am acordat Înaltul Patronaj acestei reuniuni anuale, cu speranța că ea va ajuta studeții agronomi să-și definească mai bine prioritățile, nu numai cele teoretice sau educative, ci și cele legate de inițiativele lor profesionale viitoare. Agricultura nu se va dezvolta la noi, și nici în Europa, de aici încolo, exclusiv prin inițiativa guvernamentală, ci mai ales prin cea privată, individuală. Numai omul, în comunitatea sa, va face diferența, prin curajul, generozitatea, competența și energia lui creatoare. Oriunde există un gospodar priceput, cu dorință de a produce în agricultură, rezultatele se văd cu ochiul liber, chiar în cele mai ostile împrejurări. Am multe exemple în acest sens, din toate regiunile României. Uneori, exemplele cele mai frumoase vin din zone ceva mai sărace sau izolate din punct de vedere economic.

Societatea comercială Spicul

spicul_07.04.2011 001

spicul_07.04.2011 003

spicul_07.04.2011 011

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

IFIMCAD_08.04.2011 008

IFIMCAD_08.04.2011 006

IFIMCAD_08.04.2011 010

3 comentarii

  1. Adrian says:

    Acesta este unul dintre rolurile de baza ale Suveranilor într-o monarhie parlamentara si anume promovarea intereselor firmelor de calitate românesti atât în tara cât si peste hotare. Ei ar putea da un impuls multor firme românesti pentru o mai buna consolidare pe piata externa dar si pe cea interna. Consumam de multe ori produse din afara crezând ca sunt mai bune si realitatea este cu totul alta.
    Guvernanti de la Bucuresti, voi ce faceti si ce-ati facut în acest sens?
    Mai nimic având în vedere ca firmele românesti cu traditie în România au fost si sunt în continuare distruse si vândute ca fier vechi. Locul lor este luat de firme apartinânt clientelei politice a diferitelor partide care de cele mai multe ori nu au la baza lor performanta. Nu o au pentru ca îsi asigura activitatea de cele mai multe ori prin finantari sigure de la stat prin diferite manevre care mai de care mai dubioase.
    De aceea este nevoie de o strategie de stat în acest sens care sa ajute firmele românesti sa-si îmbunatateasca productivitatea si calitatea produselor si în acelasi timp sa-si mareasca volumul de export. Cu ajutorul Casei Regale din România multe din pietele externe s-ar putea deschide acestor produse iar aceste firme si-ar putea consolida vânzarile în aceste tari. Dar bineînteles ca este nevoie de o strategie si de multa munca si sacrificiu ceea ce multi guvernanti de la noi nu promoveaza. Este mai usor sa mai cerem la fiecare 5-10 ani câte un împrumut de la FMI ca doar nu ei îl platesc. Tragedia este ca acesti bani nu sunt investiti în productivitate. În ce sunt investiti este lesne de înteles atâta timp cât nivelul de trai nu creste, spitalele sunt tot mai putine iar doctorii peste hotare, autostrazi si linii noi de tren sunt parctic inexistente, iar scolile si profesorii sunt decimate pentru “binele comun”…
    Probabil ca atunci când România va urma calea Greciei, Portugaliei sau Irlandei se va realiza dezastrul si politica dezastruoasa pe care guvernantii nostrii au facut-o de-a lungul ultimilor 20 de ani.
    Casa noastra regala prin reprezentantii ei ar putea ajuta România sa ia un alt drum care i-ar asigura bunastarea ei si a locuitorilor acestui spatiu.
    Speram ca cei care trebuie sa înteleaga aceste lucruri sa ÎNTELEAGA cât mai repede si sa ia masurile necesare pentru ca monarhia parlamentara sa fie reinstaurata.

  2. Doina says:

    Pentru o Romanie civilizata cu adevarat!

  3. Andra says:

    Sincere aprecieri si multumiri pentru “Cartea regala de bucate” si pentru o lansare speciala ieri la Cluj 🙂

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53179340
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate