Despre democrație și instituționalism, la Universitatea de Comerț din Istanbul

DSC_0125

Fareed Zakaria, analist politic american, a scris în 2003 cartea “The Future of Freedom. Illiberal Democracy at Home and Abroad” (Viitorul libertății. Democrația ne-liberală acasă și în străinătate). În carte există multe pagini memorabile. Am citit și recitit lucrarea lui Zakaria, fiindcă o consider o sursă de înțelegere a fenomenelor care se petrec în partea noastră de lume. Vă invit să citiți ce spunea Zakaria în carte, la pagina 256. Sunt adevăruri care privesc în mod direct România vulnerabilă anului 2011:

“Democrațiile moderne vor face față unor noi dificultăți, încercări (lupta împotriva terorismului, adaptarea la globalizare, adaptarea față de o populație care îmbătrânește) și vor trebui să-și facă propriul sistem să meargă mult mai bine decât merge acum. Aceasta înseamnă să facă eficace mecanismul luării democratice a deciziilor, să reintegreze liberalismul constituțional în practica democrației, să reconstruiască instituții politice sfărâmate și asociații civice.

Poate că cel mai dificil dintre toate va fi să-i facem pe cei cu imensă putere în societățile noastre să își asume responsabilități, să ghideze și să construiască standarde care să nu fie numai legale, ci și morale. Fără aceste componente intrinseci, democrația va deveni o scoică goală, nu numai neadecvată dar și potențial periculoasă, aducând cu ea erodarea libertății, manipularea libertăților și dispariția unei vieți în comunitate.

Ar fi o tragedie, pentru că democrația, cu toate erorile ei, este singura, ultima, cea mai bună speranță pentru oamenii din toată lumea. Dar ea are nevoie să fie la adăpost, ocrotită și întărită de timpurile noastre. Acum optzeci de ani, Woodrow Wilson a dus America în secolul XX cu provocarea de a face lumea mai sigură pentru democrație. Acum, la pășirea în secolul XXI, misiunea noastră este de a face democrația sigură, stabilă, pentru lume”.

Despre democrație și instituții publice am vorbit în toate universitățile în care am conferențiat în ultimii ani: Timișoara, Craiova, Arad. Aș fi sperat ca mai multe instituții de învățământ superior să deschidă calea acestor întâlniri. Frâne nevăzute au împiedicat, însă, pe mulți, să facă acest pas înainte.

În schimb, Universitatea de Comerț din Istanbul a găsit potrivit să mă invite să susțin două conferințe pe teme de democrație, libertate, dezvoltare și leadership. Prima prelegere a avut loc pe 31 martie și s-a bucurat de interes din partea studenților, a profesorilor și a ziariștilor. Cu această ocazie am oferit primele volume biografice în limba engleză, publicate de Editura Litera.

DSC_0064

DSC_0075

DSC_0265

IMG_6821

1 comentariu

  1. Stoica Rodica says:

    In secolul al XXI discursul ASR Principele Radu a Romaniei fascineaza auditoriul ,in tara si in strainatate.
    Adevarurile sale daca s-ar pune in practica,ar pune piatra de temelie pentru o democratie autentica si de viitor.
    O Romanie Altfel bazata pe institutii puternice si aerisite,s-ar potrivi de minune pentru Romania pradata.
    Monarhia ar aduce un suflu stramosesc eliberator de toate stihiile totalitariste pe cale de a se reface..
    Dragi romani,care nu intelegeti inca ,sau cei care ati ramas de rea credinta ,de ce va sapati groapa singuri?Puscariile isi maresc numarul de ocupanti pe zi ce trece.Acolo are loc rezervat orice roman,vinovat sau nevinovat.De ce faceti totul pentru a pierii cu totii?
    Descatusati-va spiritele mutilate! Veniti alaturi de tineri,de MS Regele Mihai!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53181583
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate