Prima Regină a României, comemorată la Bacău

1951

Ziarul de Bacău, 16 februarie 2011

Romulus Dan Busnea

La Sala de Lectura Fond Documentar si de Patrimoniu a Bibliotecii Judetene “C.Sturdza” din Bacau a avut loc miercuri, 16 februarie, o expozitie de documente cu ocazia implinirii a 95 de ani de la moartea Reginei Elisabeta a Romaniei (n. 29 decembrie 1843 in castelul Monrepos din Neuwied-Germania – d.18 februarie/2 martie 1916, Bucuresti), realizata de Iulia Lucaci.

Cunoscuta in lumea literara sub pseudonimul Carmen Sylva (“cintecul padurii”- in latina, nume pe care l-a purtat intre 1843-1916 statiunea Eforie Sud), Principesa Elisabeta de Wied, devenita in 1881 sotia primului rege al Romaniei, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, si-a dedicat copilaria si adolescenta studiilor, implicindu-se pe tot parcursul vietii in sprijinirea artelor si a societatilor filantropice, prin intermediul carora a incurajat doamnele din inalta societate sa aiba un rol activ in stringerea de fonduri si in gestionarea actelor caritabile. In timpul razboiului din 1877, Regina Elisabeta a infiintat spitale, servicii de ambulanta si ingrijire si a procurat medicamente pentru cei raniti, drept pentru care, a fost numita si “Ingerul ranitilor” sau “Mama natiunii’.

Societatea Regina Elisabeta a reginei, una dintre primele societati de caritate din Romania infiintata in 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienti pe an, a distribuit medicamente gratuite si a acordat asistenta gratuita multor familii nevoiase. Regina Elisabeta a fost o mare patrioata, invesmintindu-se adesea in portul national romanesc si organizind la Castelul Regal din Sinaia, un centru de mestesuguri nationale. De asemenea, a facut lobby pentru Romania, printr-o sustinuta campanie de publicitate menita a face cunoscuta in strainatate tara sa adoptiva (Trenul Orient Express facea o halta la Sinaia, iar calatorii erau gazduiti la Castelul Peles).

A fost poeta, eseista si scriitoare si a tradus în limbi de circulatie internationala opere ale scriitorilor romani (a scris peste o mie de poezii, nouazeci de nuvele reunite in patru volume antologice, treizeci de opere dramatice si patru romane), fiind distinsa in 1888 cu premiul Academiei Franceze, devenind doar peste doi ani (1890), membra de onoare a Academiei Romane.

Totodata, a patronat activitatea culturala din tara si a apreciat si sprijinit multe talente, între care Mihai Eminescu si George Enescu. “Am vrut sa slujesc omenirea, dar nu de la inaltimea tronului, ci din imediata apropiere, linga inima ei”, sint cuvintele memorabile ale celei care a fost prima regina a Romaniei si una dintre cele mai insolite celebritati feminine ale lumii.

6 comentarii

  1. Stoica Rodica says:

    95 de ani au trecut de la moartea primei noastre Regine,Regina Elisabeta.
    Comemorarea s-a tinut la Bacau.Tin sa remarc faptul ca Bacaul cu judetul sau a fost puternic regalist.
    Mandria localnicilor pentru toti Regii si Reginele Romaniei nu numai ca nu s-a atenuat,dar a atins parametrii maximi.pe masura ce anii au trecut..
    Frumoasele noastre Regine isi completau frumusetea imbracand minunatele noastre costume nationale.
    Majestatile Lor detineau o cultura si educatie reala.pe care o puneau la dispozitia romanilor.Tot romanul purta in suflet Pe “Mama ranitilor”.In afara tarii Reginele si Regii ne reprezentau cu cinste.
    Felicitari organizatorilor comemorarii.

  2. Regina si poeta Carmen Sylva a facut cinste poporului roman cu distinsa sa arta,cu multitudinele sale calitati,ridicand Romania la rang inalt prin operele sale de carilate si popularizand in multe limbi straine opere renumite ale scriitorilor romani,care au inconjurat mapamondul.Dumnezeu sa reintoarca monarhia la conducerea Romaniei,ptr a reinvia Romania mare si ptr a reintoarce acele vremuri de aur.

  3. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Valentin:
    Regina Elisabeta a fost un personaj cu totul particular in peisajul literaturii, artelor si activitatilor de caritate din Romania epocii victoriene. Este cunoscuta infiintarea scolii pentru copii orbi sau a azilului evreisc Elisabetheum. In… spiritul timpurilor era un adevarat excentric si liber cugetator. Imi plac relatarile despre recitalele ei de poezie romantica tinute la megafon noaptea de pe terasa “Cuibului Reginei” la intrarea in vechiul port al Constantei si adresate echipajelor incantate ale navelor care intrau in rada la lumina felinarelor. Faimoase mai erau si declamatiile poetice de la fereastra Palatului Regal din Bucuresti date trecatorilor de pe Calea Victoriei. Un spirit liber intr-adevar!…
    #
    Marius: am avut privilegiu sa citesc cateva dintre poeziile Domniei-Sale.Se numea din cate-mi aduc aminte Carmen Silva

    #
    Mona: Dumnezeu sa o ierte pe Regina si poeta carmen Sylva,cea care a ridicat Romania la rang inalt prin distinsa sa cultura,popularizand scritori romani pe intreg mapamondul,traducandu-le operele in toate limbile pamantului.a fost o adevarata pacifista a poporului roman.

  4. Comentarii pe Facebook (II) says:

    #
    Carmen: Si-a facut datoria fata de tara cu foarte multa pasiune si daruire este un exemplu pentru toti.

    #
    Lacramioara: Pentru ca sunt simpatizanta a casei regale as dori sa aduc un omagiu pios acestei regine,iar pt ca sunt femeie un gand bun si dorinta ca tara mea sa aiba mult mai multe femei in politica si in orice activitate care au potential sa faca ceva pt copiii Romaniei pt ca ei sunt viitorul tarii iar la noi copiii au aripi scurte.

    #
    Rodica: Carmen Silva a Romaniei!

    #
    Anca: m-a impresionat mereu personalitatea Reginei Elisabeta (de fapt personalitatea tuturor membrilor familiei regale a Romanieie, fiecare este o persoana cu o personalitate aparte si avem ce invata de la domniile lor). Vizitati Castelul maiestuos din Sinaia. Veti fi adanc impresionati de salonul Reginei si de statuia din gradina Castelului – eu am zis ca inca e vie si inca ne mai da povetze si ne mai recita o poezie a marelui Eminescu in acordurile lui Enescu.

    #
    Ligia: Regina si poeta Carmen Sylva ar fi meritat premiul Nobel ptr pace la timpul sau.a fost si o mare pacifista a poporului roman.

  5. Romulus says:

    Profit de această împrejutare în care constat că la Bacău există şi cultură pentru a semnala starea deplorabilă în care se află casa memorială Vasile Alecsandri din Bacău. http://www.adevarul.ro/locale/bacau/Bacau-_Casa_-Vasile_Alecsandri-_va_fi_pazita_de_hoti_0_422357816.html#commentsPage-1 Vă rugăm să trageţi un semnal de alarmă pe lângă autorităţile oraşului, să salveze şi să pună în valoare casa contemporanului Reginei Elisabeta. Mulţumesc.

  6. Adrian Romaniuc says:

    Sunte-ti niste tarani si natinalisti! Dumneavostra ce ati pierdut in viata!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54000857
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate