Regele George al VI-lea

Comentariile dumneavoastră din paginile de jurnal referitoare la Londra mă încurajează să continui cu câteva gânduri pe tema vizitei aici.

S-a încheiat astăzi încă o ședere a noastră în Marea Britanie. În ultimii cincisprezece ani, vizitele Principesei Moștenitoare și ale mele la Londra sau în alte orașe și comitate ale Angliei și Marii Britanii au fost numeroase. Legătura României cu această țară are însă mai mult trecut decât prezent.

Relațiile diplomatice dintre țările noastre au mai bine de un secol și au fost stabilite în timpul domniei lui Carol I. Căsătoria Principelui Moștenitor Ferdinand cu Principesa Maria de Edinburg a creat o legătură privilegiată între cele două țări, nedezmințită de atunci încoace. Regele Ferdinand I și Regina Maria au făcut o vizită de Stat în Marea Britanie în anii ’20, iar Regele Carol al II-lea, la rândul lui, a avut și el o vizită de Stat la Londra în anii ’30. Regele Mihai și Regina Elena au fost invitați la nunta Principesei Elisabeta, în noiembrie 1947 și, de atunci încoace, Familia Regală română s-a întâlnit mereu cu Familia Regală britanică, mai ales în anii exilului, când Regele și familia sa au locuit în Anglia vreme de mai mulți ani.

Din 1989 încoace, Familia noastră a revenit în Marea Britanie în fiecare an, încercând să apropie de România mediul de afaceri, cel al societății civile, cultura, diplomația și, uneori, politica sau chestiunile militare. În toți acești ani ne-am întâlnit adesea cu presa și cu organizațiile neguvernamentale. Fundația Principesa Margareta a României are în Marea Britanie o activitate de aproape douăzeci de ani și organizează o gală anuală, ale cărei fonduri se folosesc în finanțarea proiectelor fundației de la București.

Vizita încheiată astăzi a fost prima vizită externă a anului 2011. Susținută financiar exclusiv de Familia Regală și organizată prin efortul Casei Majestății Sale, vizita a culminat, desigur, cu întâlnirea avută la Clarence House cu Alteța Sa Regală Principele de Wales.

1

© The Guardian

Am spus că voi vorbi despre Regele George al VI-lea. O fac cu mare plăcere și cu bucuria de a vă împărtăși câteva gânduri despre o personalitate ieșită din comun, insuficient cunoscută de societatea românească.

Zilele trecute, Principesa Moștenitoare și cu mine am vizionat un film excepțional, numit “The King’s Speech“, producție cinematografică inspirată, care prezintă viața Regelui George al VI-lea, tatăl actualei Regine. Filmul este centrat în jurul inabilității regelui de a vorbi în public și eforturile, ca și suferințele, pe care acest defect al său i le-a pricinuit. Colin Firth interpretează foarte bine rolul regelui, iar distribuția este în întregimea ei fără cusur, ca și scenariul și imaginea. De altfel, filmul are douăsprezece nominări pentru premiile Oscar din acest an, lucru care a produs deja o mulțime de nemulțumiri, mai ales la Holywood, unde unii încearcă denigrarea Regelui George al VI-lea pentru a scădea șansele filmului de a fi premiat (după cum vedeți, lumea este pe dos și în alte părți decât la București).

Strănepot al Reginei Victoria (ca și Regele Carol al II-lea al României, cu care a fost văr de gradul al doilea), George al VI-lea a fost un mare rege, în ciuda discreției sale și a modestiei cu care a trăit. În anul 1936, Principele Albert, Duce de York, devine rege prin abdicarea fratelui său, Regele Eduard al VIII-lea, după o domnie de câteva luni. La Încoronarea Regelui George al VI-lea, care a avut loc în anul 1937, Casa Regală a României a fost reprezentată de Principele Moștenitor Mihai. Astăzi, la Palatul Elisabeta, în biroul Majestății Sale, există un scaun cu monograma Regelui George al VI-lea, oferit cadou Regelui Mihai în anul 1937, la plecarea spre România, după Încoronare. Fiecărui musafir de la Dineul de Stat cu ocazia Încoronării i-a fost oferit cadou scaunul pe care a șezut.

Probabil că există o explicație pentru fiecare coincidență sau întâmplare din viața noastră. Mergând, a doua zi după vizionarea filmului “The King’s Speech”, cu Principesa pe una dintre splendidele străzi londoneze din vecinătatea Palatului Kensington, am văzut în vitrina unui anticariat o carte. Era biografia Regelui George al VI-lea, scrisă de Sarah Bradford în anul 1989. Se numește “The Reluctant King – The life and reign of George VI” și este o lucrare minunată. După lectura ei și după vizionarea filmului, multe lucruri referitoare la George al VI-lea s-au așezat altfel în mintea și sufletul meu.

Regele a fost un model de lider. Modest, măsurat, inteligent, bun, demn, plin de curaj și cu o extraordinară capacitate de a răbda și îndura. A fost un om de Stat necesar ca aerul în acea epocă, în acea țară. Rolul Regelui George al VI-lea în cel de-al doilea război mondial a fost hotărâtor. Alături de Prim-ministrul său, Winston Churchill, regele a avut un imens aport în menținerea țării lui pe linia de plutire, în susținerea moralului populației, în armonizarea politicilor internă și externă, în relația cu Statele Unite și mai ales cu Președintele Roosevelt.

Există o celebră zicală potrivit căreia măreția unui rege se poate măsura prin gradul în care calitățile sale corespund nevoilor națiunii la un anume timp dat. Conform cu această afirmație, Regele George al VI-lea a fost un mare rege.

Simțul datoriei și convingerea că a fi rege este o profesie au fost două dintre caracteristicile de bază ale comportamentului public, ale cârmuirii acestui rege formidabil. Timid, rezervat, dar hotărât și extraordinar de rezistent, George al VI-lea a fost un model pentru fiica sa, Regina Elisabeta a II-a. El a condus Marea Britanie în momente de disperare, de deznădejde, de pericol, de mizerie, de imoralitate și rătăcire în Europa. În acei ani, omenirea a fost aproape de sinucidere, iar Anglia s-a găsit de mai multe ori singură în fața unui pericol pe care astăzi generațiile tinere îl privesc drept o pagină irațională de istorie.

George al VI-lea a murit pe 6 februarie 1952, la vârsta de 57 de ani. Tot coincidența face ca anul acesta, ziua de 6 februarie să ne fi găsit la Londra. Am aflat, cu emoție, că Regina Elisabeta a II-a a aniversat ziua accederii sale la Tronul Marii Britanii, care este și ziua dispariției tatălui ei, la Sandringham, unde a participat la o slujbă la biserică.

Regele George al VI-lea nu a beneficiat, după moarte, de o publicitate egală cu cea a soției sale, Regina Mamă Elisabeta. De altfel, dispariția sa a fost timpurie și a aruncat tânăra Principesă Elisabeta într-un vârtej de responsabilități și evenimente neprevăzute mult mai devreme decât ar fi fost cazul. Sunt sigur că traducerea în românește a uneia dintre multele biografii ale Regelui ar fi cât se poate de folositoare vieții publice românești, tinerilor care studiază, ca și celor mai în vârstă aflați în mediile puterii.

2

Copyright

11 comentarii

  1. Roşca Paul-Ersilian says:

    Alteţea Voastră,

    Ne bucurăm să citim o cronică de film si mai ales una de viaţă. Personalitatea Regelui George al VI-lea este fascinantă prin tragismul conflagraţiei mondiale pe care a înfruntat-o şi pe care a reuşit să o străbată dând dovadă de responsabilitate şi curaj. Probabil a făcut parte din ultima generaţie de monarhi care au fost puşi în faţa unor decizii capitale (asemenea Regelui Mihai). Un astfel de film biografic naste întrebarea: oare când se va realiza unul asemănător dedicat Regelui Mihai? Unul care să prezinte imaginea Regelui aşa cum a fost ea şi nu cum societatea actuală o interpretează. Mulţumim pentru părticica britanică pe care o împărtăţiţi cu noi.

    Cu aleasă preţuire,

    Paul-Ersilian Roşca

  2. Alexandru says:

    Alteta Voastra Regala,

    Prin inca o vizita externa pe care ati intreprins-o in Marea Britanie Romania a mai fost incoronata inca o data. Marea Britanie trebuie sa fie modelul in dezvoltarea constitutionala a tarii noastre. Istoria ne arata ca modelul constitutional englez este cel mai bun pe care l-a cunoscut omenirea, dovada fiind gandurile marilor Iluministi care se indreptau in permanenta catre Anglia. Chiar si republica americana a fost intemeiata pe acest model, americanii fiind foarte aproape de a-l alege pe prusacul von Steuben ca rege (cat de asemanator acest caz cu cel al Regelui Carol I Intemeietorul) sau de a-l proclama pe George Washington “Majestatea Sa Presedintele Statelor Unite”.
    Filmul despre Regele George al VI-lea este intr-adevar superb, el arata sacrificiul unui om, zbaterea sa sufleteasca pentru a-si invinge defectul de vorbire, ajungand astfel unul dintre cei mai mari suverani ai Marii Britanii, regele in timpul caruia a fost obtinuta victoria asupra Germaniei naziste. Cand am amintit de sacrificiu, nu pot sa nu ma gandesc la drama Regilor nostri Carol I si Ferdinand, care la momentele 1914 si 1916 au fost mai romani decat romanii. Cat de mult se aseamana Regele George al VI-lea cu Regele Ferdinand, amandoi timizi, dar suverani a caror amintire Istoria o va pastra intotdeauna. A trage sabia impotriva patriei de origine pentru Romania, iata SACRIFICIUL REGAL!
    Va doresc atat Dumneavoastra, cat si ASR Principesa Margareta si intregii Familii Regale putere de munca in reprezentarea tarii peste hotare si in indreptarea ei interna!
    Ma inchin in fata Altetelor Voastre Regale!

  3. Prin intermediul Familiei Regale a Romaniei si a vizitelor organizate de Casa Regala revenim la Romania Regat,ne aliniem in randul marilor monarhii si ne dezvoltam identitatea nationala de mult pierduta.Intr-adevar Regele George al-6-lea este un model de lidership demn de urmat si ptr liderii ns.statali.Numai monarhia mai poate salva Romania.

  4. Sorin says:

    Alteta,
    Romania si romanii au nevoie acum de o alternativa. Fiti Dumneavoastra nucleul ei. Uniti si reuniti minti care lumineaza si inimi care bat si mai tare atunci cand este in discutie interesul national, iar nu cel personal. Infiintati si patronati un post de radio sau chiar o televiziune care ar putea reinnoda capetele taiate ale traditiei noastre, educand, explicand, clarificand, dupa modelul sectiei romanesti de odinioara a postului Europa Libera. Puneti bazele unei universitati de studii politice, economice, sociale, care sa formeze viitorii lideri ai Romaniei, ai romanilor. Am incredere ca asa ea, ei s-ar putea vindeca.
    Sa auzim numai de bine.

  5. Stoica Rodica says:

    Regele George VI tatal acualei Regine Elisabeta II a decedat la 06 .02.1956,la o varsta f tanara.Aveaa doar 57 ani.
    Fie-i tarana usoara si amintirea vesnica.!
    Caracterizat printr-o mare intelepciune,rezistenta si rabdare a salvat destinele tarii sale in momente cruciale.La aceias data s-a infaptuit incoronarea tinerei Regine Elisabeta.II a Marii Britanii.
    Iata ce inseamna continuitatea valorilor regale la conducerea statului.Continuarea bunei administrari plurifactoriale si evolutia benefica nationala .
    Multumim ASR Principesa Mostenitoare Margareta si ASR Principele Radu pentru asteptata lectie de istorie regala a Familiei Regale asternuta in fata publiculuia.vid de cunostinte Regale
    Mai vrem ,daca nu cumva deranjam.

  6. Stoica Rodica says:

    Altete,
    Sorin are f multa dreptate.Avem nevoie de o televiziune Regala.
    Romani de pretutindeni!
    Cum putem realiza acest mare deziderat?

  7. Daniel says:

    Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii s-a declarat impresionată de filmul “The King’s Speech” 🙂

    Este vorba despre un lungmetraj inspirat din viaţa tatălui ei, regele George al VI-lea, ce este totodată considerat drept marele favorit in c…ursa pentru premiile Oscar. Suverana britanică, in varstă de 84 de ani, al cărei rol este interpretat in acest film de Freya Wilson, o actriţă in varstă de 11 ani, a declarat că filmul “Discursul regelui” este “emoţionant” şi “plăcut”. Elizabeth a II-a s-a declarat impresionată mai ales de Colin Firth, actorul britanic in varstă de 50 de ani care l-a interpretat pe marele ecran pe tatăl ei, George al VI-lea, inainte de incoronarea sa din anul 1936. Potrivit tabloidului britanic The Sun, suverana britanică a vizionat acest film in urmă cu cateva zile la Sandringham House, reşedinţa ei de vacanţă din comitatul Norfolk.

  8. Comentarii pe Facebook says:

    Andrei: Filmul este intr-adevar exceptional. L-am vazut zilele trecute si pot spune ca este, de departe, unul dintre cele mai bune filme din 2010.
    E un film care inspira si invata in acelasi timp.
    Monarhul este singurul capabil sa tina o natiune unit…a in ciuda oricaror greutati, indiferent de natura lor (politica interna, economie etc). In fond, este unul din rolurile fundamentale ale monarhului.

    #
    Carmen: Regele George al-VI-lea chiar daca a fost timid a reusit sa-si mentina tara unita si le-a dat incredere cetatenilor ca vor castiga razboiul.

    #
    Carmen: De asemenea este impresionat ceea ce faceti dumneavoastra si Principesa Mostenitoare Margareta pentru Romania.Sunteti un suflu viu pentru tara.

  9. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    “The King”s Speech”,intelept exemplu,impreuna invatatand despre felul cum sa muncim,zilnic cate un pic,pentru ameliorarea si vindecarea suferintelor noastre.
    Fiecare avem o rana,este curajoasa marturie a Inaltimii Sale,Regele George al saselea al Marii Britanii,un infaptuitor de iubirea aproapelui,de iubire a necuvantatoarelor,de iubire a naturii.
    Crucea Lui Isus Cristos intruchipeaza toate durerile,toate deficientele noastre,ale tuturor.Fiecare avem o cruce pe care o ducem numai daruind incredere infinita Domnului,rostului nostru divin:sprijinul reciproc,indeosebi in vremurile grele.
    Realitatea ca unii oameni ascund,ignora deficientele si greselile este crucea prejudecatilor,cu ajutorul lui Dumnezeu vom simti alinarea daruita de acest film,vom duce fiecare crucea noastra,cu demnitate si rugaciuni inlacrimate pentru o lume fara invidie,ura si lacomie.
    Nadejdea insamantata in sufletele noastre este harul acestui film,o binecuvantare eterna pentru umanitate.

  10. M.Andrei says:

    Din punct de vedere istoric Regele George al VI-lea a fost ultimul imparat al Imperiul Colonial Britanic. HM Elisabeth II este primul monarch care se afla sub denumirea de ” sefa ” Commonwealthului britanic.

  11. Stoica Rodica says:

    Viata Regelui GeorgeVI dmonstreaza ca” a fi Rege este o profesie!”
    Cum este posibil ca un stat sa fie condus de un personagiu politic fara nici o pregatire in aceasta directie?Ma refer la tara noastra
    .MS Regele Mihai are toate calitatile acestui mare Rege George VI

    .Este om de stat.Romania are nevoie spre a se salva de MS Regele Mihai.Totusi nici un partid nu sustine deschis regalitatea.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54022580
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate