Relațiile româno-suedeze din perspectiva Casei Regale

Regatul României și Regatul Suediei au stabilit relații diplomatice la 19 martie 1916, în timpul domniei Regelui Ferdinand I al României și a Regelui Gustaf al V-lea al Suediei.

În prealabil, consulate suedeze fuseseră stabilite la Galați (1851), București și Brăila (1852), Constanța (1880) și consulate românești în Suedia la Stockholm (1880), Göteborg, consulat onorific, (1889) și Malmö, consulat onorific, (1901).

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, sub domnia Regelui Mihai I și a Regelui Gustaf al V-lea, Suedia a reprezentat interesele românești în Marea Britanie (de la 15 februarie 1941), SUA (din decembrie 1941), Brazilia (din aprilie 1942) și Argentina (din martie 1944), prin Legațiile suedeze din țările respective, iar în Hong Kong (din iunie 1941) și Liban (din iulie 1941), prin Consulatele suedeze.

În anii noștri, Familia Regală a României a efectuat nouă vizite în Regatul Suediei.

Regele Mihai I și Principesa Moștenitoare Margareta au vizitat Suedia în 28-30 aprilie 1996, la sărbătorirea Regelui Carl XVI Gustaf, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Cu ocazia acelei vizite, Regele Mihai I a învestit pe Principesa Moștenitoare Margareta cu Ordinul Carol I, în grad de Mare Cruce.

În iulie 1997, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au efectuat o vizită privată în Suedia, în care s-au întâlnit cu Regele Carl XVI-lea Gustaf și cu Regina Silvia, la reședința regală de pe insula Öland.

În noiembrie 2002, Regele Mihai I, însoțit de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au efectuat o vizită în Suedia, pentru susținerea candidaturii României la Uniunea Europeană. Cu acea ocazie, Familia Regală a României a fost primită la Palatul Regal de Regele Carl XVI-lea Gustaf, în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Victoria și Principesa Lilian.

În anul 2003, Regele Carl XVI-lea Gustaf și Regina Silvia au efectuat o vizită de Stat în România și au întâlnit pe Regele Mihai I, pe Regina Ana, pe Principesa Moștenitoare Margareta și pe Principele Radu la București.

În decembrie 2005, Principele Radu a vizitat oficial Suedia și a participat la Ambasada României la sărbătorirea Zilei Naționale.

În aprilie-mai 2006, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au efectuat o vizită oficială în Suedia, la invitația suveranilor suedezi, pentru a participa la sărbătorirea Regelui Carl XVI Gustaf, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

În iunie 2010, la invitația Regelui Carl XVI Gustaf și a Reginei Silvia, Custodele Coroanei și Principele Radu au participat la căsătoria Principesei Moștenitoare Victoria cu Principele Daniel.

În martie 2014, Principele Radu a efectuat o vizită de lucru în Suedia, pentru promovarea economiei românești. În cursul vizitei, Principele Radu s-a întâlnit cu Principele Daniel și cu Principele Carl Philip și a participat, la Stockholm și la Upsalla, la o misiune economică românească.

În mai 2015, Principele Radu a efectuat o vizită în Suedia, pe teme legate de agricultură și educație universitară. În cadrul vizitei, Principele Radu a fost primit, la Palatul Regal, de către Majestățile Lor Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia ai Suediei. De asemenea, Alteța Sa Regală a vizitat Universitatea Suedeză de Științe Agricole din Uppsala, precum și Academia Regală Suedeză de Științe Agricole și Forestiere din Stockholm.

În aprilie-mai 2016, Custodele Coroanei și Principele Radu au participat la sărbătorirea Regelui Carl XVI-lea Gustaf, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Cu acea ocazie, Altețele Lor Regale au fost distinse cu Medalia Regele Carl XVI-lea Gustaf 60. În cadrul vizitei oficiale în capitala Suediei, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu comunitatea românească, au luat parte la Slujba Învierii și la slujba primei zile de Paști.

În decembrie 2017, Regele Carl XVI-lea Gustaf și Regina Silvia au luat parte la funeraliile Regelui Mihai I.

©Franz Rollitz Seeger Press, 30 April 1996, Stockholm

1 comentariu

  1. Liliana Sora says:

    De admirat, de apreciat și de urmat modelul frumoaselor relații dintre Familia Regală a României și a Suediei, precum și cu celelalte Familii Regale din lume, relații bazate pe încredere, înțelegere, respect, generozitate, solidaritate la evenimente din viață ,fericite sau nefericite, etc. . Iată de ce Familia Regală a dovedit întotdeauna că este un remarcabil ambasador al României prin tot ceea ce înseamnă demnitate, patriotism, loialitate, diplomaţie…,bucurându-se de cele mai înale onoruri.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53850701
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate