Patriarhul Daniel
Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi, intr-un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine. Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa sporeasca valori binecuvantate precum bunatatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta! Aceste virtuti sunt importante, in egala masura, pentru romani si pentru toti europenii. Cu totii avem nevoie unul de altul, pentru a sterge urmele unui secol lipsit de ratiune si de generozitate. Lumea de astazi, pentru a continua sa se dezvolte, are nevoie de institutii coerente, datatoare de mandrie, care sa inspire morala, incredere si bun-simt. Biserica Ortodoxa romana are in continuare un loc unic si fundamental in societatea romaneasca. Ma rog Domnului pentru buna si inspirata pastorire a Patriarhului Daniel. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Mihai R
|
10:54 Cel de-al şaselea Patriarh al BOR va fi întronizat duminică
Bucureşti, 29 sep /Rompres/ – Festivitatea de învestire a celui de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, se va desfăşura duminică, în Catedrala Patriarhală, la ceremonie urmând să participe 30 de delegaţii ale bisericilor creştine surori, precum şi înalţi demnitari români – preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, Regele Mihai şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
La festivitate vor participa, în total, 90 de invitaţi, printre care 16 delegaţii ale tuturor bisericilor ortodoxe din lume şi reprezentanţi ai altor biserici creştine.
Întronizarea propriu-zisă va avea loc după oficierea Sfintei Liturghii, începând cu ora 10,30, şi va consta într-un Te Deum şi citirea Gramatei Sfântului Sinod, act referitor la această ceremonie, semnat de către toţi ierarhii BOR.
Ceremonia va continua cu înmânarea semnelor patriarhale şi aşezarea în tronul de patriarh.
Rânduiala de învestire a fost păstrată încă de la întronizarea primului Patriarh al BOR, Miron Cristea, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, Arhiepiscopul Nifon al Târgoviştei.
Fiecare mitropolit va avea un rol bine determinat la înmânarea însemnelor patriarhale – mantia, engolpioanele cu Fecioara Maria şi Domnul Iisus Cristos şi Crucea, pe care le poartă orice Întâistătător al unei Biserici Ortodoxe.
Mitropolitul Ardealului, primul în ordinea dipticelor, după mitropolitul Moldovei şi Bucovinei îi va înmâna cârja patriarhală, care este semnul autorităţii.
Noul Patriarh va rosti o cuvântare, după gramată, în faţa Sfântului Altar.
După ceremonie va avea avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, în timpul căreia vor fi prezentate mesajele de felicitare din partea demnitarilor români – preşedintele Traian Băsescu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, precum şi toate mesajele delegaţiilor de peste hotare.
Patriarhul învestit le va răspunde printr-un discurs la sfârşitul şedinţei.
Preşedintele Traian Băsescu îi va oferi, duminică după amiază, la Palatul Cotroceni, Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce în prezenţa membrilor Sfântului Sinod şi a delegaţiilor din străinătate.
La ora 19,30, se va desfăşura şedinţa Sfântului Sinod, la care vor participa şi ierarhii Bisericilor Ortodoxe de peste hotare pentru a binecuvânta şi consacra ziua întronizării – 30 septembrie 2007.
Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales cel de-al şaselea Patriarh al BOR pe 12 septembrie, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi. Mitropolitul Moldovei, Daniel, şi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu, au intrat în turul doi al alegerilor, după ce, în primul tur, Daniel a obţinut 80 de voturi, Bartolomeu 63, iar Episcopul Ioan al Harghitei şi Covasnei 17.
Primul Patriarh al României a devenit, pe 4 februarie 1925, Miron Cristea. El a fost urmat de Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.
PF Teoctist a trecut la cele veşnice, la 30 iulie, la vârsta de 92 de ani, în urma unui stop cardiac, suferit pe fondul unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală.
Conform statutului BOR, Patriarhul este şi Arhiepiscopul Bucureştilor şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, având atribuţiile de a prezida organele deliberative centrale ale BOR, de a le duce la îndeplinire hotărârile, precum şi de a trimite sfaturi frăţeşti ierarhilor din ţară şi de a împăca neînţelegerile dintre ei.
Totodată, Întâistătătorul BOR are obligaţia de a reprezenta Patriarhia Română în justiţie, în faţa autorităţilor, personal sau prin împuterniciţi legal. El menţine legături cu celelalte biserici creştine ortodoxe în chestiunile bisericeşti, dă pastorale pentru întreaga BOR, cu încuviinţarea Sinodului Permanent sau a Sinodului Plenar şi supraveghează îndeplinirea la timp a formelor pentru completarea eparhiilor vacante.
De asemenea, intră în atribuţiile Întâistătătorului să-i viziteze colegial pe ierarhii BOR, să prezideze colegiul electoral pentru alegerea mitropoliţilor, să-i hirotonisească, împreună cu alţi ierarhi, pe mitropoliţi şi să emită gramate pentru instalarea lor.
Patriarhul acordă concedii mitropoliţilor până la 30 de zile, numeşte locţiitori de mitropoliţi, în cazul vacanţelor mitropolitane, primeşte plângeri aduse împotriva Chiriarhilor şi, cu autorizaţia Sinodului Permanent, dispune cercetarea lor, iar rezultatul celor constatate îl aduce la cunoştinţa Sfântului Sinod.
Titulatura sa este ‘Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române’ şi poartă, ca semn distinctiv, la gât, două engolpioane – iconiţe dintr-un metal preţios – şi o cruce, un potcap mic, rotund, de catifea, fără boruri, numit culion, şi o camilafcă albă cu cruce.
* * *
Noul Patriarh al BOR, Daniel, s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei.
A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.
Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.
Din anul 1980 Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. În acest timp, a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, în Elveţia.
Din anul 1992 este profesor de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi.
ÎPS Daniel a intrat în viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.
În perioada 1 septembrie 1988 – 1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.
A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.
În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
A fondat numeroase instituţii de învăţământ teologic şi instituţii sociale. Este, totodată, fondator de publicaţii religioase – ‘Vestitorul Ortodoxiei’, ‘Candela Moldovei’ – şi al postului de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).
ROMPRES/(Victoria Vioară, Ana Alexandrescu)
Să ne trăiţi, Majestate!
http://realiatealuipetria.blogspot.com/2007/09/mesajul-majestii-sale-regele-mihai-la.html
11:01 Înalţi demnitari români şi delegaţi ai cultelor creştine la întronizarea Patriarhului Daniel
Bucureşti, 30 sept / Rompres/ – Înalţi demnitari români şi reprezentanţi ai cultelor din străinătate au venit, duminică dimineaţa, la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Între oficialităţile din România asistă la festivitate preşedintele Traian Băsescu, regele Mihai I însoţit de principesa Margareta şi principele Radu de Hohenzollern- Veringen, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, primarul Bucureştiului, Adrian Videanu, secretarul general al PD, Vasile Blaga, precum şi preşedintele PSD, Mircea Geoană şi Adrian Năstase.
La ceremonia de întronizare a noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române participă 30 de delegaţii cuprinzând 90 de ierarhi ai cultelor creştine, între care şi un îndrumător de doctorat al PF Daniel, Cardinalul Karl Lehmann, episcop de Mainz.
El va face parte din delegaţia Vaticanului, condusă de cardinalul Walter Kasper.
Patriarhia Moscovei va fi reprezentată de mitropolitul Filaret de Minsk şi Sluţk şi ÎPS Vladimir de Chişinău.
La ceremonie au venit reprezentaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume – în total 16 delegaţii.
De asemenea, la eveniment participă delegaţi ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi al Bisericii Anglicane.
Dintre cei 90 de invitaţi, 56 sunt episcopi ortodocşi şi catolici.
Demnitarii şi delegaţiile de peste hotare îşi vor prezenta mesajele de felicitare noului Patriarh în cadrul unei şedinţe solemne a Sfântului Sinod, iar Prea Fericitul Daniel le va răspunde printr-un discurs la sfârşitul şedinţei.
Preşedintele Traian Băsescu îi va oferi Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, după-amiază, la Palatul Cotroceni, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod şi a delegaţiilor din străinătate. ROMPRES/(Victoria Vioară)