Poveste nigeriană, la Bucureștii anilor 2010

Tablou Regina Maria de Kingsley Nwabia

Povestea de mai jos pare un fel de ficțiune rătăcită din secolul trecut într-un timp nepotrivit ei. Cu toate acestea, este o istorie frumoasă, plină de tot ceea ce credem noi că a dispărut astăzi: romantism, altruism, talent, inspirație, respect, admirație și nemurire.

Kingsley Nwabia este un tânăr medic nigerian, autodidact (așa cum îi place să se descrie) în ale picturii. Venit în România pentru o bursă diplomatică, el a reușit să surprindă plăcut pe membrii Familiei noastre.

Într-una din după-amiezile anului acesta, dl Nwabia a rugat pe dl Adrian Buga, consilier de Artă al MS Regelui, să îi găsească modalitatea de a fi primit de Regele Mihai pentru câteva minute. El însă nu a venit singur, ci împreună cu o monumentală creație a sa, o pictură cu Regina Maria a României.

Mare a fost mirarea Reginei Ana, a Regelui Mihai și a Principesei Moștenitoare atunci când au văzut opera tânărului intelectual și artist nigerian. O lucrare amplă, plină de armonie și spontaneitate, de generoase și inspirate contururi, portretul Reginei Maria a venit pe lume… prin Internet. Dl Nwabia a aflat de acolo, din țara lui, despre existența undeva departe, cândva în alt timp, a unei mari Regine a unei țări nu prea mari. El a fost fascinat de această personalitate, a studiat viața ei, a citit despre ceilalți membri ai Familiei, a decis să imortalizeze propria lui admirație într-o lucrare și a adus cadou pictura la Palatul Elisabeta.

Artistul a explicat Principesei Moștenitoare că în chipul străbunicii sale din portret se află, contopite, trăsături ale altor trei femei regale din România: Regina Elena, Regina Ana și Principesa Margareta. El a dorit ca, în tabloul dedicat Reginei Maria să apară, discret, un anume sens al continuei frumuseți a Familiei, peste timp.

De curând, puternicul post de televiziune CNN, care găsește rar ceva de spus despre România, a găzduit un generos reportaj de 3 minute despre acest artist nigerian. Veți vedea, urmărind reportajul, că Familia Regală și România sunt prezente la CNN, prin intermediul acestui tânăr neobișnuit, poposit pe meleagurile noastre pentru – deocamdată – câteva luni.

http://edition.cnn.com/video/#/video/ireports/2010/09/30/irpt.kingsley.nwabia.artist.cnn?iref=allsearch

8 comentarii

  1. mihaela ionescu says:

    Frumos gest, frumos tablou… Kokosnikovul si Safirul i-au iesit excelent…

  2. Vlad Sover says:

    Buna ziua,
    Pentru cei carora nu o sa le mearga linkul din postarea de mai sus, cred ca aceasta ar fi adresa: http://edition.cnn.com/video/#/video/ireports/2010/09/30/irpt.kingsley.nwabia.artist.cnn?iref=allsearch
    Ma bucur pentru Kingsley si ii doresc cat mai multe reusite.

  3. Adriana Dinu says:

    acel link catre CNN nu este bun, caci duce catre altceva, cred ca ar fi mai bine daca ati pune link-ul direct prin copy si paste. Poate rezolvati problema si reusim si noi sa vedem reportajul de pe CNN

  4. Toni says:

    Chipul este redat cu acurateţe, expresivitate şi sugerează o mare şi nobilă suferinţă.
    Compoziţia însă, suferă, vasul floral ar fi trebuit plasat în dreapta, nu suprapus trupului reginei, pentru a contrabalansa porumbeii.
    Braţul drept pare artificial, detaliile de mâini sunt nefinisate, cum, de altfel, par a fi atât partea stângă a lucrării, fără legătură cu cea dreaptă, cât şi cea inferioară.
    Efectul de naştere din ceaţă nu e veridic redat.
    Detaliul de balustradă, unghiul acela ascuţit, e brutal, distrage atenţia şi conduce privirea spre mâna cam fuşerită, îndepărtând-o de centrul de interes, care este chipul..
    Diagonala coroană-pandantiv e uşor derutantă.
    Nu mai spun că traseul lanţului este nefiresc.
    Una peste alta, mai are are de lucru nigerianul ăsta…
    Dacă nu e cu supărare…
    Radu…

  5. Un sit de vizitat! says:

    Buna ziua!
    Va invit sa savurati o ceasca de cultura, pe http://www.ceascadecultura.ro.
    Numai bine!
    Ioana

  6. B. Elena says:

    Imi place arta si rar am norocul sa cunosc tête-à-tête autorii operelor. De data aceasta pot sa zic ca am avut acest succes. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la acest pictor a fost vointa sa. Am fost martora a mai multor creatii ale sale si sunt mandra proprietara a patru piese. Nu neg faptul ca mai are de invatat, dar am admirat faptul ca acest om si-a construit totul din nimic si a ajuns destul de departe. Este intradevar o realizare cand ajungi sa dai mana cu presedintele, cand publici o carte, cand faci cunostinta cu oameni cu care nici nu indraznesti sa visezi ca ai putea vreodata. Imi place ca in Romania s-a auzit de artistul acesta strain si ma mira faptul ca nu am aflat mai multe despre alti pictori romani. Mi-ar fi facut placere sa cunosc ce opere de arta poseda D-l Toni, avand in vedere ca are o cunostinta destul de larga si este un critic inversunat.

  7. Laura says:

    Felicitari!! foarte frumos si reusit tabloul!! 🙂

    Am gasit si fotografia originala …
    Aici -> http://www.tkinter.smig.net/QueenMarie/Gallery/Marie39.htm 🙂

  8. Rugăciune pentru Adrian Păunescu says:

    Altetele Voastre Regale,

    Cum viata este o oscilare si un cumul de neprevazute, nu pot sa nu Va fac partasi reflectiilor mele:

    “In amintirea …” ( triste si parca nelalocul lor gandurile/cuvintele ‘UNUIA DINTRE NOI’ ; ‘UNUIA – DINTRE BUNII, “DINTRE NOI”, căruia ‘din ’43 incoace’ i se spunea, mai la’nceput Paunescu Adrian, ca mai apoi, in temperaturile inflacarate ale timpurilor de gratie si creatie Adrian Paunescu,…

    Deci, as dori ca impreuna sa inaltam spre TATAL NOSTRU –
    O ruga de sensibila si sincera sustinere pentru sufletul lui romanesc!

    ……………………………………………

    ” De-aicea, de pe patul de spital,
    Pe care ma gasesc de vreme lunga,
    Consider ca e-un gest profund moral
    Cuvantul meu la voi sa mai ajunga.
    *
    Ma monitorizeaza paznici minimi,
    Din maxima profesorului grija,
    In jurul obositei mele inimi
    Sa nu ma mai ajunga nicio schija.
    *
    Aud o ambulanta revenind,
    Cu cine stie ce bolnav aicea,
    Alarma mi se pare un colind
    Cu care se trateaza cicatricea.
    *
    Purtati-va de grija, fratii mei,
    Paziti-va si inima, si gandul,
    De nu doriti sa vina anii grei,
    Spitalul de urgenta implorsndu-l.
    *
    Eu va salut de-a dreptul cordial,
    De-a dreptul cardiac, precum se stie,
    Recunoscand ca patul de spital
    Nu-i o alarma, ci o garantie.
    *
    Va vad pe toti mai buni si mai umani,
    Eu insumi sunt mai omenos in toate,
    Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani
    Si tarii mele minima dreptate. “

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53916731
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate